Top 12 mooie dorpen in Friesland

Top 12 mooie dorpen in Friesland

Leuke dorpen in Friesland

Friesland is een schitterende provincie die erg geliefd is onder toeristen en watersporters. Je vindt er uitgestrekte weilanden, mooie meren en pittoreske dorpjes. Wij hebben een aantal mooie dorpjes voor je op een rijtje gezet die je zeker niet mag missen als je een bezoekje brengt aan Friesland. De charmante dorpjes van Friesland zijn vaak al eeuwenoud en het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan. In Friesland vind je verschillende vestingstadjes aan het IJsselmeer of kleine dorpjes aan de Friese meren. De dorpjes zijn vaak bekend geworden door de elfstedentocht. Het is een aanrader om te dorpjes met de fiets te ontdekken tijdens een fietsvakantie in Friesland. Daarnaast kun je alle dorpjes ook met de boot bereiken. De dorpjes staan in directe verbinding met verschillende meren en doorgaande rivieren. Ben je al helemaal enthousiast geworden? Bekijk hier 12 mooie dorpjes van Friesland!

Bezoek Friesland – Onze tips!

Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden in Friesland. Geniet van een comfortabel verblijf en kies uit de beste hotels van Booking.com. Of overnacht midden in de natuur en kies voor een vakantiehuis van Natuurhuisje.nl. De leukste uitjes in Friesland boek je bij Tiqets.

Zoek hotels in Friesland

1. Hindeloopen

Top 12 mooie dorpen in Friesland

Een charmant dorpje in Friesland is Hindeloopen. Hindeloopen is een van de kleinste dorpjes van Nederland, maar zeker niet de minste. De stad kent nog geen 1000 inwoners. In dit dorp waan je je weer even helemaal terug in de tijd. Het pittoreske dorpje ligt aan het IJsselmeer en kent een rijke geschiedenis. Het stadje is ontstaan als een kleine nederzetting en ontwikkelde zich door de jaren heen als een belangrijke plaats voor handel en visserij. Hindeloopen kent schitterende oude straatjes en historische monumenten. Je kunt er uren struinen en je laten bewonderen door al het moois om je heen. Een deel van Hindeloopen is een beschermd stadsgezicht. Je kunt er verschillende bezienswaardigheden bewonderen. Een mooie bezienswaardigheid is het stadhuis waar je vandaag de dag een museum kunt bezoeken. Ook de voormalige visafslag en de vissershaven zijn interessante hoogtepunt in Hindeloopen. Midden in het centrum vind je de Grote kerk uit 1632. Het is een mooie kerk om even te bewonderen. Hindeloopen had vroeger zijn eigen klederdracht. Vandaag de dag kun je die nog bewonderen in de musea. Een aantal interessant musea in Hindeloopen zijn het Museum Hindelopen, het Visserijmuseum en het Reddingsmuseum KNRM.

Zoek hotels in Hindeloopen

Vakantiehuis tip! Dit vakantiehuis in Hindeloopen ligt midden in Hindeloopen aan het water en is geschikt voor 4 personen. Het gerenoveerde huisje is modern ingericht en heeft een gezellige vlonder.

LEES OOK: 10x de mooiste vakantiehuizen in Friesland

2. Dokkum

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Dokkum-Dorpen-Friesland-1024x683.jpg

Een mooie vestingstad in Friesland is Dokkum. De binnenstad van dit eeuwenoude stadje ademt geschiedenis. Het stadje is vooral bekend geworden door Bonifatius. Deze Angelsaksische missionaris die probeerde verschillende delen van Friesland te bekeren tot het Christendom, is in dit plaatsje om het leven gebracht. Je kunt in Dokkum heerlijk wandelen door de smalle straatjes en langs de oude grachten. In het historische centrum vind je gezellige café’s en restaurants waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Hier kun je ook een aantal bezienswaardigheden een bezoekje brengen. Zo vind je er verschillende bierbrouwerijen die je kunt bezichtigen, zoals Bonifatius Stadsbrouwerij en Bierbrouwerij Dockum. Ook de Bonifatiuskapel in het centrum is zeker een bezoekje waard. In het centrum van Dokkum vind je ook de IJsfontein. De fontein maakt onderdeel uit van de 11Fountains, 11 fonteinen die verspreid staan in de steden van de elfstedentocht. Rondom de fontein vind je verhaal tegeltjes waarop je van alles kunt lezen over de geschiedenis van Dokkum.

Bekijk overnachtingen in Dokkum

Vakantiepark tip! Vakantiepark Landal Esonstad is een prachtig vakantiepark vlakbij Dokkum en wordt omgeven door water. Het park heeft diverse faciliteiten, zoals een zwembad, een recreatieruimte, sportvelden en horecagelegenheden zodat jong en oud zich niet zullen vervelen!

LEES OOK: 10 unieke vakantieparken in Friesland

3. Stavoren

Top 12 mooie dorpen in Friesland

Stavoren is een mooie hanzestad die je kunt bezoeken als je op vakantie bent in Friesland. Dit stadje was eeuwenlang een belangrijke haven aan de Zuiderzee. Daarnaast is het een van de stadjes van de Elfstedentocht. Het stadje heeft zo’n 3000 inwoners en heeft een pittoresk stadscentrum. Door de geschiedenis heen zijn er veel panden in Stavoren gebouwd die je vandaag de dag nog steeds kunt bewonderen. Stavoren herbergt een aantal scheepswrakken die in de afgelopen eeuwen zijn opgedoken. Je kunt deze scheepswrakken bewonderen in verschillende musea. Daarnaast is ook de Sint-Odulfabdij zeker een bezoekje waard. Op het kerkhof van de Nicolaaskerk kun je verschillende graven van bemanningsleden van neergestorte gevechtsvliegtuigen bekijken. In het dorpscentrum vind je verschillende bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn. Zo vind je er Museum ’t Ponthús en het Vrouwtje van Stavoren, een bekend standbeeld uit de 19e eeuw. Ook de Vuurtoren moet je zeker een bezoekje brengen als je in Stavoren bent. Wandel tijdens een stadswandeling ook even langs het voormalige stadhuis, een historisch pand uit 1880. De Visfontein in Stavoren is onderdeel van de 11Fountains.

Hotels in Stavoren – Onze tips!

  • Hotel De Vrouwe van Stavoren ligt in Stavoren en beschikt over een terras met uitzicht op de tuin. De accommodatie biedt normale kamers en je kunt in grote wijnvaten verblijven.
  • De Wachtkaemer ligt in Stavoren, op slechts 600 meter van het station van Stavoren, en biedt accommodatie aan het strand met gratis fietsen, een tuin, een terras en gratis WiFi.

Zoek hotels in Stavoren

LEES OOK: De 10 mooiste bezienswaardigheden van Friesland

4. Woudsend

Top 12 mooie dorpen in Friesland

Woudsend is een pittoresk dorpje in het zuiden van Friesland en ligt aan de route van de Elfstedentocht, maar maakt geen deel uit van de elf steden. Het dorp wordt gekenmerkt door de twee molens en de rivier de Ee die dwars door het dorpje heen stroomt. Woudsend ligt tussen het Slotermeer en het Heegermeer en is daarom erg geliefd onder watersportliefhebbers. Net als vele andere dorpen in Friesland heeft Woudsend een beschermd dorpsgezicht. Het oude centrum is heerlijk om doorheen te struinen. Je kunt er een aantal prachtige kerken bewonderen, zoals de Sint-Michaëlkerk en de Kamel. Daarnaast zijn de twee molens van Woudsend ook zeker een aanrader om te bewonderen. Korenmolen ’t Lam is de oudste korenmolen van Friesland die nog steeds in gebruik is. Hier kun je verschillende broodmixen kopen, een leuke souvenir om mee te nemen. Een uniek restaurant is restaurant ’t Ponkje. Dit restaurant is gevestigd in een oude kerk die zijn charme goed heeft kunnen behouden.

Zoek hotels in Woudsend

Camping tip! Aquacamping en jachthaven de Rakken is een gezellige watersportcamping in Woudsend. Op de camping is een speeltuin voor kinderen en een supermarkt. Vanaf de camping kun je zo de wateren van Friesland bevaren

LEES OOK: De 10 mooiste campings in Friesland

5. Harlingen

Top 12 mooie dorpen in Friesland

Harlingen heeft een grote haven en is daarom een belangrijke stad voor de provincie Friesland. Daarnaast is het ook een van de steden die deel uitmaakt van de elfstedentocht. Rond de 12e eeuw wordt er op deze plek een klooster gesticht. Door de jaren heen is Harlingen van groot economisch belang voor Friesland geworden. Het was een belangrijke plek voor de handel. Het pittoreske stadje is niet alleen leuk om te bezoeken, maar fungeert ook als belangrijke toegang tot de Waddeneilanden. Vanuit de haven van Harlingen vertrekken er verschillende boten naar Vlieland en Terschelling. Harlingen wordt daarom ook vaak gezien als tussenstopplaats. De stad heeft van alles te bieden. Je kunt er uren struinen door het oude centrum met smalle steegjes, oude vestingwerken en historische grachtenpanden. Een interessant museum is de Harlinger Aardewerken en Tegelfabriek. Dit authentieke familiebedrijf maakt als sinds 1598 aardewerk in de tinglazuur techniek. Ook het Museum Het Hannemahuis, waar je van alles kunt leren over de (kunst)geschiedenis van Harlingen, is zeker een bezoekje waard. In het centrum kun je een aantal pakhuizen bewonderen die erg belangrijk zijn geweest in de geschiedenis, zoals het pakhuis Britannia, De Blauwe Hand of Java. Ook vind je in Harlingen mooie beelden en gevelstenen. De Walvis in de haven van Harlingen maakt onderdeel van de 11Fontains van de Elfstedentocht.

Zoek hotels in Harlingen

Natuurhuisje tip! Dit natuurhuisje in Harlingen is geschikt voor 5 personen en bevindt zich op een groot landgoed, direct aan de Friese elfstedenroute. Het vakantiehuis is ideaal om de omgeving vanaf het water te verkennen. Verder vind je er bbq-faciliteiten, fietsen en een eigen badkamer.

LEES OOK: 10 rustieke natuurhuisjes in Friesland

6. Lemmer

Top 12 mooie dorpen in Friesland

Een populaire watersportplaats in Friesland is Lemmer. Dit dorpje ligt aan het IJsselmeer en wordt sinds de 13e eeuw al genoemd in de geschiedenisboeken. Lemmer kent een rijke historie. Het dorp groeide door zijn strategische ligging uit tot een belangrijk dorp voor handel en visserij. De stad heeft een aantal mooie bezienswaardigheden. In Lemmer vind je het Stoomgemaal, een oud gemaal uit 1920 ten noorden van het dorpscentrum. Het is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld en is daarom ook een UNESCO Werelderfgoed. Ook de Lemstersluis is een leuke bezienswaardigheid. Op de huisjes van de sluis vind je verschillende tegeltjeswijsheden. De Fiskerhaven, de museumhaven van Lemmer, is een leuke bezienswaardigheid om te bewonderen. Hier vind je onder andere het standbeeld de Visserman en verschillende oude schepen. Lemmer herbergt een aantal bijzondere musea. In het Duikmuseum kun je van alles leren over de geschiedenis van duiken. In het Indian Motorcycle Museum kun je meer dan 40 Indian motorfietsen en verschillende objecten uit de Indiaanse cultuur bewonderen. Elke week op dondermiddag vindt er in Lemmer een gezellige markt plaats waar je terecht kunt voor verse groenten, fruit, vis, vlees en kaas.

Bekijk overnachtingen in Lemmer

B&B tip! Bed & Breakfast Easy to Sleep is een schitterende accommodatie met uitzicht op de haven van Lemmer. De accommodatie heeft sfeervol ingerichte kamers en krijgt van booking.com een hoge beoordeling!

LEES OOK: 15 x bijzonder overnachten in Friesland

7. Joure

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Joure-dorpen-Friesland-1024x768.jpg

Een gezellig, klein dorpje in Friesland is Joure. Officieel is Joure geen stad en geen dorp, maar een vlecke, een nederzetting met stadse kenmerken maar zonder stadsrechten. Het dorpje is ontstaan omdat het op een kruising van verschillende waterwegen ligt. De inwoners van Joure, Joudsters genoemd, waren vroeger scheepsbouwers, klokkenmakers en meubelmakers. Het bekende koffie-, thee- en tabaksmerk Douwe Egberts komt uit Joure. In het centrum van Joure staat het eerste winkeltje van Douwe Egberts, wat nu onderdeel is van het Museum Joure. Ook kun je een bezoekje brengen aan het geboortehuis van Egbert Douwes. In het dorp vind je verschillende ambachten, zoals meubelmakerijen. Joure staat ook bekend om zijn jaarlijkse Friese Ballonfeesten. Elk jaar in juli stijgen er in dit dorp tientallen luchtballonnen op. Niet voor niets dat dit evenement tal van bezoekers trekt. Maar ook als het Ballonfeest niet aan de gang is, is het een leuk dorpje om te bezoeken. In Joure vind je verschillende monumenten die je kunt bezoeken, zoals de molens, de Watertoren, de Middeleeuwse kerktoren en het voormalige moederdorp Westermeer.

Hotels in Joure – Onze tips!

  • Hajé Hotel Joure is een basic, maar comfortabel driesterrenhotel gelegen aan de rand van Joure en op loopafstand van het pittoreske centrum.
  • Hotel Anne-Klare combineert een monumentale gevel met moderne designkamers met gratis WiFi en een flatscreen-tv met kabelzenders.

Zoek hotels in Joure

LEES OOK: De 10 mooiste natuurgebieden in Friesland

8. Grou

Top 12 mooie dorpen in Friesland

Grou is een pittoresk dorpje midden in Friesland. Het ligt vlakbij het Nationale Park Alde Feanen aan het Pikmeer. Grou wordt omgeven door water en is daarom erg geliefd onder watersportliefhebbers. Net als vele andere Friese dorpjes is Grou een ideaal plekje om even aan te meren met de boot en te struinen door het oude centrum. Het stadscentrum van Grou is gezellig en levendig. Je vindt er schattige winkels en leuke horecagelegenheden. Daarnaast zijn er in Grou een aantal interessante musea die je kunt bezoeken. In het Mineralogisch Museum kun je van alles leren over robijnen, diamanten en bergkrystallen. Daarnaast kun je in het Museum Hert fan Fryslân terecht als je meer wilt leren over de geschiedenis van Friesland en Grou. Grou is de bakermat van het hedendaagse Skûtsjesilen. Elk jaar komen zeilfanaten naar Grou toe om mee te doen met de zeilwedstrijd tussen oude vrachtschepen. In de buurt van Grou vind je ook een aantal leuke fietsroutes. De meeste bekende route is de pontjesroute De 8 van Grou. Deze fietsroute loopt door het merengebied van Midden-Friesland. Op de route liggen verschillende oversteekjes met de pont.

Bekijk overnachtingen in Grou

Camping tip! Camping Yn’e Lijte is rustige, ruime en zeer groene camping in Grou. De camping biedt fijne glamping accommodaties zoals safaritenten die ideaal zijn om het Friese landschap te verkennen.

LEES OOK: De 10 mooiste glamping & safaritenten in Friesland

9. Balk

Top 12 mooie dorpen in Friesland

Balk is een gezellig dorpje met zo’n 3800 inwoners en heeft ondanks zijn stedelijke karakter nooit stadsrechten gekregen. Het is een gezellig dorpje om doorheen te struinen. Je kunt er van alles bewonderen. Door Balk stroomt De Luts, een sloot die zorgt voor een directe verbinding met het Slotermeer. Het beschermde dorpsgezicht bestaat uit een aantal interessante bezienswaardigheden die je zeker niet moet missen tijdens een bezoek aan Balk. Het oude postkantoor uit 1878 en het imposante raadhuis zijn twee gebouwen die zeker een bezoekje waard zijn. In het centrum vind je de oude Rooms katholieke Sint-Ludgeruskerk, een kerk die hoog boven de andere gebouwen uitsteekt. Het kerkje heeft een bijzonder altaar van de gesloopte Michaëlskerk van Zwolle. Aan de hoofdstraat in Balk kun je terecht voor leuke horecagelegenheden, kleine winkeltjes en de VVV. Het is een leuk stadje om even te bezoeken als je gaat varen in Friesland of als je aan het fietsen bent in die omgeving. 

Hotels in Balk – Onze tips!

  • Vakantievilla Markant ligt in Balk en biedt een terras, een restaurant, watersportfaciliteiten, gratis WiFi en uitzicht op de rivier.
  • HCR Teernstra ligt in Balk en biedt gratis fietsen, een terras, een restaurant en een bar. Dit 3-sterrenhotel biedt roomservice en gratis WiFi.

Zoek hotels in Balk

10. Sloten

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Sloten-dorpen-Friesland-min-1024x683.jpg

Het kleinste dorpje van de elfstedentocht is Sloten. Vroeger was het stadje van enorm strategisch belang, omdat het aan de vaarroute van Sneek naar de Zuiderzee lag. Tegenwoordig is Sloten vooral erg populair onder watersporters en toeristen. In Sloten kun je van alles bekijken. Het centrum is een beschermd stadsgezicht en dat is niet voor niets. Het oude centrum is prachtig om doorheen te wandelen en wordt gekenmerkt door oude huisjes en kleine slootjes. De Korenmolen is een interessante bezienswaardigheid die je kunt bezoeken. Hier vind je ook een oud kanon. In juli en augustus wordt dit kanon iedere vrijdagavond afgeschoten door de stadsschutterij van Sloten. De Hervormde kerk en de Sint-Fredericuskerk zijn twee mooie kerkjes waar je langs kunt wandelen tijdens een stadswandeling. Ook het museum stadhuis is een leuke bezienswaardigheid in Sloten. In het centrum vind je de fontein de Kiviet die onderdeel uitmaakt van de 11Fountains van de elfstedentocht.

Zoek hotels in Sloten

Natuurhuisje tip! Dit natuurhuisje in Sloten is geschikt voor 10 personen en is een gerenoveerde boerderij die wordt omgeven door rust en ruimte. Vanuit dit natuurhuisje wandel je zo de natuur in en ben je in zo in het dorpscentrum van Sloten.

LEES OOK: De 10 mooiste wandelroutes in Friesland

11. Heeg

Top 12 mooie dorpen in Friesland

Heeg is een charmant dorp in Friesland, bekend om zijn maritieme geschiedenis en ligging aan het Heegermeer. Het heeft pittoreske grachten, historische huizen en een levendige haven. Het dorp trekt veel watersportliefhebbers vanwege de zeil- en windsurfmogelijkheden op het meer. Vissen is ook populair in de omgeving. Heeg biedt ook culturele attracties, zoals galeries en ambachtelijke winkels, waar lokale kunstenaars hun werk tonen. Het staat bekend om de ‘Heech by de Mar’ werf, waar traditionele Friese zeilboten worden gebouwd. De gemeenschap in Heeg is gastvrij en trots op hun erfgoed. Het dorp is een ideale bestemming voor mensen die willen genieten van de schoonheid van het Friese platteland en de ontspannen sfeer aan het water.

Hotels in Heeg – Onze tips!

  • De Watersport Heeg ligt op 34 km van het Posthuis Theater en biedt accommodatie met een terras, gratis privéparkeergelegenheid, een restaurant en een bar.
  • It Kapteinshûske ligt in Heeg en biedt accommodatie met een tuin, gratis privéparkeergelegenheid en een terras.

Zoek hotels in Heeg

12. Koudum

Top 12 mooie dorpen in Friesland

Koudum is een schilderachtig dorp in Friesland dat wordt omringd door groene weilanden, meren en kanalen. Het dorp heeft een rijke historie en biedt prachtige fiets- en wandelroutes langs historische boerderijen en windmolens. Het Slotermeer is ideaal voor watersporten zoals zeilen en kanoën. In het historische centrum vind je gezellige cafés, restaurants en ambachtelijke winkels. De lokale bevolking verwelkomt bezoekers met open armen en deelt graag de lokale cultuur en tradities. Koudum organiseert het hele jaar door evenementen en festivals, wat de levendige gemeenschapssfeer weerspiegelt. Of je nu op zoek bent naar rust, avontuur of culturele ervaringen, Koudum heeft voor ieder wat wils.

Bekijk overnachtingen in Koudum

B&B tip! B&B Unieck ligt in Koudum en biedt gratis WiFi, een tuin, een gemeenschappelijke lounge en een terras. Een aantal accommodaties heeft een keuken met een koelkast.

LEES OOK: Bezienswaardigheden in het Friese Merengebied

Plan je vakantie in Friesland:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. Bekijk de mooiste vakantieparken bij Landal, Roompot of op Vakantiepark-Friesland.nl. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Meer over Friesland? Lees dan ook deze artikelen:

Veelgestelde vragen over Friesland:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Friesland?

Sneek, de Friese meren en Nationaal Park de Alde Feanen zijn een aantal mooie bezienswaardigheden in Friesland. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in Friesland

Wat zijn leuke vakantieparken in Friesland?

Vakantiepark Waterpark Sneekermeer en Buitenplaats de Hildenberg zijn leuke vakantieparken in Friesland. Lees hier alles over 10 unieke vakantieparken in Friesland

Wat zijn leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling?

Midsland, het Wrakkenmuseum en Seinpaalduin zijn een aantal hoogtepunten op Terschelling. Bekijk hier 10 leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Terschelling

Wat zijn de mooiste natuurgebieden van Friesland?

Nationaal Landschap Noardlike Fryske Walden, Natuurgebied Peazemerlannen en Nationaal Park Drents-Friese Wold zijn een aantal mooie natuurgebieden in Friesland. Bekijk hier de 10 mooiste natuurgebieden in Friesland

Wat zijn de mooiste campings in Friesland?

Een aantal mooie campings in Friesland zijn RCN de Roggeberg, Camping De Wedze en BoerenBed Hoeve Waterschap. Bekijk hier de 10 mooiste campings in Friesland.

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

De 10 mooiste vakantieparken aan de Friese Meren

De 10 mooiste vakantieparken aan de Friese Meren

Ontdek de schoonheid en avonturen van vakantieparken aan de Friese Meren. Luxe accommodaties, watersport en ontspanning in een betoverende omgeving.

Een reactie

  1. Hindeloopen is GEEN dorp, maar 1 van de 11 Friese steden.