Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden in Friesland

Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden in Friesland

Natuur in Friesland

Friesland is een prachtige provincie in het noorden van Nederland. Het is een groen en rustgevend gebied met mooie dorpjes, eeuwenoude steden, uitgestrekte meren en prachtige natuurgebieden. Wij hebben de mooiste natuurgebieden van Friesland voor je op een rijtje gezet. In de natuurgebieden kun je heerlijke wandelingen en fietstochten maken. Daarnaast kun je sommige gebieden ook ontdekken met een bootje of te paard. Zo kun je het bekende Nationale park de Alde Feanen of het Drents-Friese Wold bezoeken. Maar ook de wat onbekendere bossen zoals het Rysterbosk of de Koninklijke Bossen van Oranjewoud zijn zeker een bezoekje waard. Kortom, er is van alles te ontdekken in het veelzijdige Friesland. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder en ontdek de 10 mooiste natuurgebieden van Friesland!

Op zoek naar een vakantiehuis? 10x overnachten in een vakantiehuis in Friesland

Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden in Friesland
Nationaal Park de Alde Feanen

1. Nationaal Park de Alde Feanen: groot moerasgebied midden in Friesland

Een mooi stukje natuur voor waterliefhebbers is Nationaal Park de Alde Feanen. Het park is bijna 4000 hectare groot en is een van de grootste moerasgebieden van West-Europa. Het gebied wordt gekenmerkt door rietlanden, graslanden en uitgestrekte meren. Daarnaast heeft het een grote diversiteit aan dieren. Het gebied is een paradijs voor vogels en vogelliefhebbers kunnen zich hier dan ook helemaal kunnen uitleven. Ook vind je in het natuurgebied verschillende soorten muizen, otters en en aantal bijzondere soorten vlinders. De meren in Alde Feanen zijn erg populair onder watersporters. Je kunt met een kano, boot of sup het gebied vanaf het water verkennen. Het enige dorpje in het park is Earnewald. In het stadje kun je talloze bootverhuren vinden en kun je genieten van een gezellige sfeer. Bij Nationaal Park De Alde Feanen is ook een bezoekerscentrum. Hier kun je van alles leren over het natuurgebied. Wil je een mooie wandeling maken? Wandelroute Wilkeslân is een mooie wandelroute van zo’n 5 kilometer. Een leuke fietsroute is Pontjesroute Eernewoude, zo’n 45 kilometer lang.

Op zoek naar een leuke camping? Camping It Wiid is een gezellige familiecamping gelegen aan de meren van het Nationaal Park de Alde Feanen. Bij de camping kun je je boot aanmeren en er is en zeilschool en bootverhuur.

LEES OOK: Wandelen in Friesland, de 10 mooiste wandelroutes!

Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden in Friesland
Nationaal Park Lauwersmeer

2. Nationaal Park Lauwersmeer: mooie natuurpark voor Vogelliefhebbers in noordoost Friesland

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een favoriet natuurgebied onder de vogelliefhebbers. Het waterrijke gebied ligt op de grens van Friesland en Groningen bestaat uit plassen, eilanden, bos, rietvelden en ruige graslanden. Er broeden in het nationaal park zo’n 100 vogelsoorten. Je kunt er onder andere lepelaars, de grauwe franjepoot en zelfs de zeearend spotten. Naast de verschillende vogels, kun je in in het Nationaal Park Lauwersmeer ook andere flora en fauna spotten. Denk maar aan vossen, Schotse hooglanders en konikpaarden. Het Nationaal Park Lauwersmeer is een paradijs voor watersportliefhebbers. Je kunt er onder andere zeilen, kanoën, surfen of kitesurfen. Ook mag je met je eigen boot het nationaal park ontdekken. Vanaf het vaste land kun je ook op verschillende manieren het park ontdekken. Er zijn verschillende themaroutes en fietsroutes die je kunt nemen om het park te doorkruisen. Het is ook zeker een aanrader om het park in de avond of in de nacht te ontdekken. Nationaal Park Lauwersmeer is een van de weinige plekken in Nederland waar het nog echt donker wordt ’s nachts.

Vakantiepark tip! Landal Esonstad is een rustiek vakantiepark aan het Lauwersmeer met onder andere een indoor speelparadijs en een Pitch & Putt golfbaan

Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden in Friesland
Nationaal Park Drents-Friese Wold

3. Nationaal Park Drents-Friese Wold: mooi natuurgebied op de grens met Drenthe

Op de grens van Drenthe en Friesland vind je het schitterende nationale park het Drents-Friese Wold. Het park wordt gekenmerkt door dichte bossen, groene heide en uitgestrekte stuifzanden. In het park vind je veel esdorpen. Vanuit deze dorpen werden de omliggende velden eeuwenlang begraasd door schapen. Door deze gewoonte zijn er veel heides en stuifzanden ontstaan. Door het park stromen eveneens de beekjes Vledder Aa en Tilgrup. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen en genieten van de afwisselende natuur. Een mooie wandelroute is wandelroute Ganzenpoel. Deze route is zo’n 5 kilometer lang en leidt je langs verschillende bossen en zandvlaktes. In het gebied kun je een aantal unieke dieren spotten zoals de buizerd, de ree en de kamsalamander. In Appelscha kun je het bezoekerscentrum vinden en meer leren over de bezienswaardigheden en de diverse fietspaden door het park. Het bezoekerscentrum is een goede uitvalsbasis voor het verkennen van het gebied.

TIP: Vakantiepark Het Drents-Friese Wold

4. Het Mandefjild: schitterend natuurgebied in Bakkeveen

Het Mandefjild bij Bakkeveen is een prachtig stukje natuur in Friesland. Het gebied wordt gekenmerkt door heidevelden, bos, vennen en zandvderstuivingen. Het is een heerlijke plek voor een mooie wandeling. In het gebied vind je een aantal bijzonderen planten en dieren. Je kunt er onder andere vlinders en diverse reptielen spotten. Daarnaast kun je er verschillende insecten en mossen vinden. Het gebied is ook van cultuurhistorische waarden. Door het gebied loopt bijvoorbeeld de Holle Weg, een weg die eeuwenlang een verbindingsweg tussen Drenthe en Friesland was. Omdat fietsers te veel schade aanrichten in het natuurgebied, zijn die helaas niet meer welkom. Je kunt natuurlijk wel naar het gebied toe fietsen en vanaf de ingang te voet verder gaan. Er zijn een aantal leuke wandelingen in het gebied die je kunt nemen. Er zijn verschillende wandelroutes van 2,5 tot 6 kilometer die allemaal een eigen kleur hebben. Aan de kant van de Bakkefeansterduinen is er ook een voetpad wat toegankelijk is voor mindervaliden.

Buitenkansje! Dit natuurhuisje in Siegerswoude voor 2 personen is een modern vakantiehuis aan de rand van het Mandefjild met een slaapkamer, een moderne woonkamer met prachtig uitzicht, een badkamer met een sauna en een apart toilet en een luxe keuken.

Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden in Friesland
Rysterbosk

5. Rysterbosk: uitgestrekt bos bij het IJsselmeer

In het zuiden van Friesland in Gaasterland, vind je het Rysterbosk (of Rijsterbos). Dit is een groot loofbos van zo’n 172 hectare groot wat tegen het IJsselmeer aan ligt. In de 17e eeuw is dit bos aangelegd door een Amsterdamse regentenfamilie. Het is een prachtig bos om doorheen te wandelen. Het Rijsterbos wordt gekenmerkt door beukenlanen, verschillende historische bezienswaardigheden en een mooi uitzicht op het IJsselmeer. De slottuin in het Rysterbosk is ook zeker een bezoekje waard. Deze slottuin is rolstoelvriendelijk en heeft verharde paden. Door het Rysterbosk lopen verschillende fiets- en wandelpaden die je kunt nemen. Een aanrader is om de Fotohut te bezoeken. Dit is de plek waar natuurfotografen maar al te graag komen om bijzondere vogels op de foto te zetten. Ben je met de kinderen op pad? Dan kun je een bezoekje brengen aan de klim- en klauterbaan. Op deze speelbaan kunnen jong en oud zich helemaal uitleven. Voor de kinderen zijn er ook speciale wandelroutes, zoals het kabouterpad.

Bijzonder overnachten? Boek een luxe safaritent in het Rijsterbos.

Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden in Friesland
Natuurgebied Peazemerlannen

6. Natuurgebied Peazemerlannen: uniek kweldergebied in Friesland

Natuurgebied Peazemerlannen is een buitendijkse kweldergebied bij de dorpjes Moddergat en Paesens. Het prachtig stukje natuur is ontstaan in de jaren 70 tijdens een storm. Door de storm werd er een gat in de zeedijk geslagen die niet meer is dichtgemaakt, waardoor het water van de zee hier de ruimte kreeg. Het is een prachtig stukje natuur om te ontdekken. Je kunt er genieten van slikvelden, de kwelder en een adembenemend uitzicht op de Waddenzee. Het gebied heeft een unieke vegetatie en is daarom ook een goede plek om een aantal dieren te spotten. Zo kun je er onder andere steltlopers, lepelaars, de oeverloper, de bont strandloper en nog veel meer bijzondere vogels spotten. Ook leven er een aantal zoogdieren in dit gebied zoals de haas. Daarnaast kun je er met een beetje geluk ook de zeehond spotten. Een mooie wandelroute in dit natuurgebied is Wandelroute Peazemerlannen. Deze wandelroute is zo’n 8 kilometer lang en leidt je via de pier naar de kwelders en via de zomerdijk weer terug naar het dorp.

Natuurhuisje aan de rand van de Peazemerlannen! Dit natuurhuisje in Moddergat ligt aan de rand van het prachtige natuurgebied Peaemerlannen en is geschikt voor 4 personen. Het huisje heeft een moderne en knusse inrichting en ligt direct aan de dijk.

Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden in Friesland
De Deelen

7. De Deelen: uitgestrekte moerasgebied midden in Friesland

De Deelen is een uniek moerasgebied midden in Friesland. Het gebied is ontstaan doordat hier vroeger turf naar boven werd gehaald. Dit afgraven zorgde voor het ontstaan van een bijzonder stukje natuur wat wordt gekenmerkt door water, riet, stukken moeras en graslanden. Vandaag de dag vallen de Deelen onder Staatsbosbeheer. Het gebied heeft de status van wetland, wat betekent dat er in de herfst en de winter duizenden eenden en ganzen naar dit gebied toekomen. Je kunt in de Deelen daarom unieke vogels en eenden spotten, zoals de purperreiger, de bruine kiekendief of de zwarte stern. In het landschap kun je ook een historische bezienswaardigheid tegenkomen. Een oude baggelmachine uit 1968 die jarenlang is gebruikt om turf te produceren, staat nog steeds in dit gebied en is een belangrijk stuk industrieel erfgoed. De Deelen Rood is een mooie wandelroute van zo’m 3 kilometer over houten vlonders die je door het moeras en de akkers van de Deelen leidt.

Landelijk natuurhuisje! Dit natuurhuisje in De Veenhoop is een rustiek vakantiehuis voor 6 personen met een groot stuk eigen grond. Het huisje is comfortabel ingericht en heeft een tuinset en een BBQ.

Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden in Friesland
Nationaal Landschap Noardlike Fryske Walden

8. Nationaal Landschap Noardlike Fryske Walden: rustgevend coulisselandschap in Friesland

Een prachtig coulissenlandschap is Nationaal Landschap Noardlike Fryske Walden. Het gebied is zo’n 25.000 hectare groot en onderdeel van de Friese Wouden, een uitgestrekte streek in het oosten van Friesland. Dit natuurgebied is een schitterend gebied wat bestaat uit landgoederen, oude dorpjes en kloosters. Daarnaast kom je er ook verschillende weidegronden, meren, moerassen en zandpaden tegen. De wandelpaden door de natuur werden eeuwen geleden al gebruikt door boeren en monniken. Het gebied is zeer aantrekkelijk voor wandelaars en fietsliefhebbers. Door het landschap loopt tientallen kilometer aan wegen en paden waar je op kunt fietsen of wandelen. Een uniek wandelpad is Streekpad Noardlike Fryske Wâlden. Dit wandelpad is 165 kilometer lang en kan worden gelopen in verschillende etappes. Fietsroute Noardlike Fryske Wâlden is een fietsroute van 127 kilometer en een bijzondere mooie route die je langs weilanden, natuurgebieden en dorpjes leidt.

Op zoek naar een camping in de natuur? Bekijk en vergelijk de mooiste campings in de natuur van Friesland op natuurcamping.nl

9. Koninklijke bossen van Oranjewoud: parkachtig bos in zuiden van Friesland

Vlakbij Heerenveen vind je de Koninklijke Bossen van Oranjewoud. De bossen bestaan uit een verzameling van landgoederen, parken en tuinen van landhuizen. Het is een prachtig gebied om in te wandelen en in te dwalen over eeuwenoude parklanen en door dichte bossen. De koninklijke bossen worden gekenmerkt door kleine paden en groene weggetjes. Cultuurliefhebbers kunnen ook even stoppen bij Museum Belvedère, een interessant museum waar je van alles kunt leren over de moderne kunst. Bij het museum zit ook een café waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje of om een picknick af te halen. Rondom het museum vind je een museumpark met een barokke stijl. Door de bossen lopen verschillende wandelroutes die je kunt nemen om het park te ontdekken. Rondje Parklandschap Oranjewoud is een mooie wandelroute door het parklandschap van zo’n 9 kilometer lang.

LEES OOK: De 15 mooiste nationale parken van Nederland

Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden in Friesland
Natuurgebied Beetsterzwaag

10. Natuurgebied Beetsterzwaag: schitterende natuur in Friesland

Beetsterzwaag is een rustiek natuurgebied ver weg van alle drukte en hectiek van alle dag. Het staat ook wel bekend als het Wassenaar van het noorden. Vroeger was het natuurgebied van Beetsterzwaag al in trek bij de adel en mensen van hoge stand. Vanaf de 19e eeuw begonnen grootgrondbezitters met het aanplanten van bossen en planten. Het bosgebied rond het plaatsje Beetsterzwaag heeft een landschapsstijl. Het bos kent een mooie afwisseling tussen naald- en loofbos en wordt onderbroken door stukken grasland, heide en water. Een mooi park wat je in het gebied kunt vinden is Park-Olterterp. Bij het park bevindt zich ook een landhuis uit het begin van de 20e eeuw. De Liphústerheide is ook zeker een mooi plekje om te bezoeken. Dit uitgestrekte heidegebied is zon 6 hectare groot. Daarnaast is het gebied tussen Gorredijk en de Wijde Ee ook zeker een aanrader. Dit stuk natuurgebied wordt gekenmerkt door veengebieden, kleine stukken bos en water.

Plan je vakantie in Friesland. Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. Bekijk de mooiste vakantieparken bij Landal, Roompot of op Vakantiepark-Friesland.nl. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Meer over Friesland? Lees dan ook deze berichten:

Veelgestelde vragen over Friesland:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Friesland?

Sneek, de Friese meren en Nationaal Park de Alde Feanen zijn een aantal mooie bezienswaardigheden in Friesland. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in Friesland

Wat zijn leuke vakantieparken in Friesland?

Vakantiepark Waterpark Sneekermeer en Buitenplaats de Hildenberg zijn leuke vakantieparken in Friesland. Lees hier alles over 10 unieke vakantieparken in Friesland

Wat zijn leuke dorpjes in Friesland?

Dokkum, Stavoren en Hindeloopen zijn een aantal mooie dorpjes in Friesland. Bekijk hier de 10 mooiste dorpjes van Friesland!

Wat zijn leuke campings in Friesland?

Een aantal leuke en charmante campings in Friesland zijn Camping de 4 Elementen, Camping It Wiid en FarmCamps De Geele Bosch. Bekijk hier een lijst met de 10 leukste campings in Friesland.

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

De 10 mooiste vakantieparken aan de Friese Meren

De 10 mooiste vakantieparken aan de Friese Meren

Ontdek de schoonheid en avonturen van vakantieparken aan de Friese Meren. Luxe accommodaties, watersport en ontspanning in een betoverende omgeving.