Wandelen in Friesland, de 10 mooiste wandelroutes!

Wandelen in Friesland, de 10 mooiste wandelroutes!

Friesland is een prachtige provincie met veelzijdige natuur, waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Wandel bijvoorbeeld door de Elfsteden en door pittoreske dorpjes. Ontdek de sprookjesachtige bossen, wandel langs de fraaie kustlijn van het IJsselmeer of ga wadlopen op de Friese Waddeneilanden. In de provincie vind je tal van wandelroutes die je meenemen naar de mooiste plekjes van Fryslân. Eén ding is zeker: er zit voor ieder wat wils tussen. Van korte wandelroutes die leuk zijn voor het hele gezin tot lange afstand wandelen en meerdaagse wandelroutes voor echte fanatiekelingen. Bekijk hier de 10 mooiste wandelroutes in Friesland.

LEES OOK: De 10 mooiste bezienswaardigheden in Friesland

1. De Grote bos- en duinroute in het Drents-Friese Wold – 10 km

Wandelen in Friesland, de 10 mooiste wandelroutes!

Op de grens van Friesland en Drenthe ligt het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het is een prachtig natuurgebied dat wordt gekenmerkt door dichte bossen, groene heide en uitgestrekte stuifzanden. Je kunt er meer dan 30 gemarkeerde rondwandelingen maken, waar de Grote bos- en duinroute er één van is. De wandelroute is een samenvoeging van twee kortere bewegwijzerde wandelroutes: de witte en de rode route. Je volgt eerst de rode route genaamd Lange Poel, door jong bos en langs weilanden. Daarna volg je de verbindingsroute met rood-witte paaltjes en tot slot de witte paaltjes van de Terwisschawandeling. De route voert je over het Aekingerzand en de Kale Duinen. Het Aekingerzand is een grote zandvlakte waar je ook een uitkijktoren vindt. Die moet je zeker beklimmen voor een spectaculair uitzicht over een groot deel van het stuifzandgebied. Wil je de hond meenemen voor een wandeling in het Drents-Friese Wold, houd er dan rekening mee dat een deel van de route door de Kale Duinen tussen 1 maart en 1 september niet toegankelijk voor honden is.

Tip: Wandelroute voor baasjes en honden in het Drents-Friese Wold! Samen met je trouwe viervoeter een wandeling door het Drents-Friese Wold maken? Dan is de wandelroute Bultingerveld (gele route) een aanrader. De wandelroute loopt door jonge bossen rond een recreatieplas en op een deel van de route mogen honden loslopen.

Tip: Wandelroute voor gezinnen met kinderen in het Drents-Friese Wold! Het familiepad Drents-Friese Wold is een korte wandelroute die start bij het Buitencentrum in het Drents-Friese Wold. Hier vind je een brasserie waar je een hapje kunt eten en drinken en de kinderen lekker kunnen spelen op de speelplaats. De route is ook geschikt voor rolstoelgebruikers, doven en slechtzienden.

Wandelen in Friesland, de 10 mooiste wandelroutes!

Natuurhuisje in het Drents-Friese Wold

Dit natuurhuisje in Elsloo is een duurzame en moderne vakantiewoning gelegen in het Drents-Friese Wold. Meer informatie…

2. Het Elfstedenpad in Friesland (meerdaagse wandelroute) – 280 km

Wandelen in Friesland, de 10 mooiste wandelroutes!
Hindeloopen, één van de 11 stadjes van de Elfstedentocht en onderdeel van etappe 6.

Ben je op zoek naar een meerdaagse wandelroute? Dan móet je eigenlijk wel het Elfstedenpad lopen. De wandelroute is in zijn geheel wel 283 kilometer lang en voert je langs de elf prachtige steden van Friesland en vele schilderachtige dorpjes. De route bestaat uit 16 etappes van ieder tussen de 15 en 25 km lang. Alle etappes staan uitgebreid beschreven op de website van Friesland.nl, dus je kunt ook makkelijk één of een paar van de etappes naar keuze afleggen. Maar het leukst is natuurlijk om de lange afstandswandeling helemaal te lopen en te overnachten bij lokale b&b’s of in rustieke natuurhuisjes in Friesland. Het Elfstedenpad wijkt een klein beetje af van de schaatsroute en is ook iets langer dan de schaatstocht, maar dat is omdat de wandeling je over de mooiste paadjes van Friesland voert en je – naast de Elfsteden – ook het tussenliggende land wil laten zien.

Leestip! Het Elfstedenpad in een boekje? Bestel de wandelgids van het Elfstedenpad op Bol.com

3. Swalkroute De Tike – 10 km

Wandelen in Friesland, de 10 mooiste wandelroutes!
Nationaal Landschap Noardlike Fryske Walden

Swalkrûtes zijn wandelroutes van zo’n 8 tot 12 kilometer lang. Het zijn de broertjes van de Drentse knapzakroutes en de Klompenpaden in Gelderland. Ze zijn bedoeld om het platteland en met name de talrijke kleine dorpjes van Friesland onder de aandacht te brengen. ‘Swalkje’ is Fries voor rondzwerven en dat is heerlijk om te doen te doen in de natuur van Friesland. Eén van de mooiste swalkrûtes is Swalkroute De Tike. Het beginpunt van de wandelroute is het lintdorp De Tike, vlakbij Drachten. Een dorpje dat ooit ontstaan is op een met heide begroeide zandrug. Vandaag de dag is het een bedrijvig dorp. De wandelroute leidt je voornamelijk door het groene landschap van Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. De route neemt je mee door het prachtige coulisselandschap, langs een vogelkijkhut en langs het meer De Leien.

Wandelen in Friesland, de 10 mooiste wandelroutes!

Tip! Natuurcamping De Wedze

Camping De Wedze is een kleinschalige natuurcamping met 25 kampeerplaatsen, 2 safaritenten, 2 bell-tenten en 2 kip-caravans op het platteland in Friesland. Meer informatie…

4. Bosberg wandelroute in Appelscha – 5 km

Wandelen in Friesland, de 10 mooiste wandelroutes!
De Bosbergtoren

De Bosberg wandeling is een wandelroute van Staatsbosbeheer door het op één na grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland: het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het is een gevarieerde en vogelrijke wandelroute met heuvels en dalen. Ontdek de bossen van Appelscha en beklim de Bosbergtoren, een uitkijktoren van maar liefst 33 meter hoog. Vanaf deze toren heb je bij helder weer een prachtig uitzicht over het uitgestrekte natuurgebied Drents-Friese Wold. De wandelroute is 5 kilometer lang en is gemarkeerd met donkerblauwe paaltjes. De wandeltijd is ongeveer een uur en honden mogen loslopen op de route. Je start de wandeling bij Tourist Info Appelscha. Vlak bij het startpunt vind je Brasserie de Bosberg, waar je aan het eind van de wandeling terecht kunt voor een lekker kopje koffie met een stuk appeltaart of een stevige lunch. Ook kunnen de kinderen hier lekker spelen in de omheinde speeltuin op het terras.

LEES OOK: Ontdek de 10 mooiste natuurgebieden in Friesland

5. ANWB Wandelroute Adellijke kleurenpracht – 9 km

Wandelen in Friesland, de 10 mooiste wandelroutes!

Ga je het liefst wandelen in een wat onbekender natuurgebied, dan is het Wallebos bij het pittoreske Beetsterzwaag een echte aanrader. Beetsterzwaag is een dorp met grandeur, waar de Friese landadel het aanzien van het dorp en de omgeving heeft bepaald. Zij lieten op de woeste gronden bos aanleggen dat diende voor de houtproductie. Inmiddels is dit verleden tijd en is het productiebos veranderd in een schitterend bos om doorheen te wandelen. De wandelroute Adellijke kleurenpracht van de ANWB neemt je mee over de statige eiken- en beukenlanen. Bewonder de mooie landgoederen met fraai aangelegde tuinen en geniet van een kopje koffie of thee met iets lekkers bij één van de gasvrijpunten langs de route. De wandelroute start bij de parkeerplaats aan de Freulesingel en duurt zo’n tweeënhalf uur.

Wandelen in Friesland, de 10 mooiste wandelroutes!

Tip! Natuurhuisje in Siegerswoude

Dit sfeervolle vakantiehuisje in Siegerswoude bevindt zich te midden van de Friese weilanden en heeft een heerlijke sauna. Meer informatie…

6. Wandelroute op Terschelling (Friese Waddeneilanden) – 11 km

Wandelen in Friesland, de 10 mooiste wandelroutes!
Natuurgebied de Boschplaat op Terschelling

Natuurlijk kan een wandelroute op de Friese Waddeneilanden niet ontbreken in dit lijstje. De eilanden Ameland, Vlieland, Schiermonnikoog en Terschelling behoren allemaal tot de provincie Friesland. Op de wadden kan je fantastisch wandelen en lekker uitwaaien. Je kunt er heerlijk struinen door de duinen, slenteren langs de Waddenzee en genieten van ontzettend veel ruimte om je heen. Ben je een vogelliefhebber? Dan is een wandeling op Vlieland een aanrader. Hier kun je namelijk meer dan 200 soorten vogels spotten. Op Terschelling vind je het natuurgebied De Boschplaat, een prachtig natuurreservaat waar je fijn kunt wandelen, gelegen aan de oostkant van het eiland. Op West-Terschelling vind je het 11 kilometer lange Boswachterspad Noordsvaarder, waar je met een beetje geluk misschien wel een zeehondje tegenkomt. Het beginpunt van de route is de veerterminal bij de haven. Hier vind je allerlei leuke cafeetjes, restaurants en strandpaviljoens, waar je gezellig een hapje kunt eten of borrelen.

Meer wandelingen langs de Waddenzee bekijken? In de ANWB Wandelgids editie Waddenkust staan maar liefst 25 mooie wandelingen tussen de 10 en 20 km langs de Waddenkust. De gids is te koop bij Bol.com.

7. Kuiertocht Molkwerum – Stavoren – 6 km

Wandelen in Friesland, de 10 mooiste wandelroutes!
Stavoren

Op zoek naar een korte wandelroute in Friesland? Dan moet je voor één van de vele kuiertochten gaan! Kuierje is Fries voor wandelen. Vandaar de benaming van deze wandelingen. Kuiertochten zijn goed te combineren met een andere activiteit in de omgeving, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om meerdere kuiertochten te lopen. Eén van deze kuiertochten is de Kuiertocht Molkwerum – Stavoren. Het zal je niet verbazen dat deze wandelroute je meeneemt van het dorpje Molkwerum naar het hanzestadje Stavoren. Molkwerum had vroeger de bijnaam ‘het Friesche doolhof’. Het dorp was ooit twee keer zo groot en moet er door een stelsel van grachten en kanalen uit hebben gezien als het Friese Giethoorn. De route voert je door de weilanden uiteindelijk naar Stavoren, een pittoresk havenstadje aan het IJsselmeer. Het is leuk om door het stadscentrum te wandelen en de diverse bezienswaardigheden te bewonderen. In Stavoren vind je ook een aantal musea waar je scheepswrakken kunt aanschouwen die in de afgelopen eeuwen zijn opgedoken.


8. Wandelroute 11fountains: Leeuwarden

Wandelen in Friesland, de 10 mooiste wandelroutes!
Fontein ‘love’ in Leeuwarden door Oliver Hoffmann / Shutterstock.com

Ook een leuke korte wandelroute in Friesland is de wandelroute 11fountains in Leeuwarden. De 11fountains in Friesland zijn elf fonteinen in de Elfsteden, ontworpen door internationale topkunstenaars. In elk van deze steden is een een 11fountain wandelroute ontwikkeld rondom de fonteinen, die ieder hun eigen verhaal hebben. De wandelingen duren tussen de 20 en 60 minuten en zijn daardoor ook geschikt voor gezinnen met kinderen. De 11fountains route Leeuwarden neemt je in een uur tijd mee door het historisch centrum vol mooie steegjes en straatjes en langs een aantal verborgen parels van de hoofdstad. Bewonder de fontein ‘love’ en bewonder de prachtige graffiti-werken op verrassende plekken. De wandelroute is ideaal om de stad rustig te ontdekken. Een side note: de fonteinen in Friesland zijn per 1 november in winterslaap. Alleen de IJsfontein in Dokkum is een uitzondering. Vanaf 22 maart gaan de fonteinen weer aan en kun je luisteren naar het kletterende water. Voor die tijd zijn de fonteinen nog steeds te bewonderen, maar zijn ze niet actief.

Wandelen in Friesland, de 10 mooiste wandelroutes!

Vakantiepark tip! Roompot Langelille

Waterpark Langelille is een kleinschalig vakantiepark met moderne vakantiehuizen aan open water in Friesland. Meer informatie…

9. Wandelroute bij het IJsselmeer: Hindeloopen en Vuurtoren van Workum – 9 km

Wandelen in Friesland, de 10 mooiste wandelroutes!
Het pittoreske Hindeloopen, gelegen aan het IJsselmeer

Heb je zin om lekker uit te waaien en te genieten van het uitzicht over het IJsselmeer in Friesland? Dan is de wandelroute Hindeloopen en de Vuurtoren van Workum een leuke wandelroute. De wandelroute start bij Pannenkoekenhuis Schaatsmuseum in Hindeloopen en voert je als eerst door het charmante dorpje met veel oude panden. Je kunt ook eerst een bezoekje brengen aan het Eerste Friese Schaatsmuseum, waar je de de grootste schaatsencollectie ter wereld kunt bewonderen. Of bewaar dit voor het eind. In het buitengebied wandel je over een voetpad waar je uitkijkt over een buitendijks kweldergebied, dat in het voorjaar prachtig geel kleurt door de zeldzame spindotterbloem. In de verte zie je de voormalige vuurtoren van Workum al liggen. Wanneer je deze gepasseerd bent, loop je terug door de weidse polders, wandel je langs de jachthaven ten zuiden van Hindeloopen en kun je uitwaaien op de dijk. Na afloop kun je in het Pannenkoekenhuis terecht voor een heerlijke pannenkoek.

Wandelen in Friesland, de 10 mooiste wandelroutes!

B&B tip! Atelier Sinnestriel

Atelier B&B ‘Sinnestriel’ is een sfeervolle bed en breakfast in het centrum van Hindeloopen, gevestigd in een oude slagerij. Meer informatie…

10. Kabouterpad Sint Nicolaasga – 2 km

Zoek je een wandeling in Friesland die geschikt is voor het hele gezin? Dan is het Kabouterpad Sint Nicolaasga rondom de Amazonevijver een aanrader. De wandeling duurt een uurtje en is 1,5 km lang. Sint Nicolaasga is een idyllisch dorpje gelegen in de prachtige bossen tussen het Tjeukemeer en de Langweerder Wielen. Langs de wandelroute vind je allerlei figuren, gemaakt van bomen. Bij de figuren vind je borden met verhalen en opdrachten die erg leuk zijn om te doen met de kinderen. Ga op zoek naar de kabouters, de dino en de heks. De gezichten op de bomen zijn gemaakt door kettingzaagkunstenaar Banzai-John. Hij heeft allerlei figuren gemaakt van vergane bomen rondom de vijver.

Plan je wandelvakantie in Friesland
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. De mooiste vakantieparken vind je bij Roompot en Landal. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.


Meer over Friesland? Lees ook:

Veelgestelde vragen over wandelen in Friesland:

Wat zijn de mooiste wandelroutes in Friesland?

Of je nu een korte of een lange wandelroute in Friesland zoekt, je vindt het allemaal! Zo is het Elfstedenpad is een prachtige meerdaagse en zijn de 11fountains wandelroutes en de kuiertochten leuke korte wandelroutes in Friesland. Bekijk hier de 10 mooiste wandelroutes in Friesland.

Wat zijn de mooiste dorpen van Friesland?

Friesland kent een hele boel pittoreske dorpjes, waar je heerlijk doorheen kunt struinen. Een paar van onze favorieten zijn Hindeloopen, Stavoren en Dokkum. Bekijk hier de 10 mooiste dorpen van Friesland.

Wat zijn de mooiste campings in Friesland?

Wil je een wandelvakantie naar Friesland plannen, dan is een camping een heerlijke uitvalsbasis om de provincie te verkennen. Een paar van de mooiste campings in Friesland zijn Camping It Wiid, Camping de 4 Elementen en BoerenBed Hoeve Waterschap. Ontdek hier onze 10 favoriete campings in Friesland.

Wat zijn de mooiste vakantiehuizen in Friesland?

Friesland leent zich uitstekend voor een heerlijke (wandel)vakantie in eigen land. Overnacht in een vakantiehuis in Friesland en geniet van gemak en comfort. Een paar van de mooiste vakantiehuizen vind je in Gaastmeer, Siegerswoude en Idskenhuizen. Ontdek hier de mooiste vakantiehuizen in Friesland.

Wat zijn de mooiste natuurhuisjes in Friesland?

Ga je op (wandel)vakantie naar Friesland en ben je nog op zoek naar een geschikte accommodatie? Bekijk dan eens deze 10 rustieke natuurhuisjes in Friesland!

Geschreven door Dirk

Dirk is eigenaar van Reiscompany en oprichter van dit reisblog. Dirk is dol op reizen en deelt in zijn berichten zijn geheimtips, leuke eet- en slaapadresjes en bestemmingen waar hij is geweest of die hij graag nog wil zien.

Onze nieuwste artikelen

De 10 mooiste vakantieparken aan de Friese Meren

De 10 mooiste vakantieparken aan de Friese Meren

Ontdek de schoonheid en avonturen van vakantieparken aan de Friese Meren. Luxe accommodaties, watersport en ontspanning in een betoverende omgeving.