Wat te doen in Maastricht? 10 Mooiste bezienswaardigheden!

Wat te doen in Maastricht? 10 Mooiste bezienswaardigheden!

De mooiste bezienswaardigheden van Maastricht

Maastricht kent veel beroemde en historische bezienswaardigheden, zoals de oudste brug van Nederland en de oudste kerk van Nederland. De Sint-Servaasbasiliek heeft een rijke schatkamer en staat hiermee op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Sint-Janskerk kan je gratis betreden, maar nog leuker is het om tegen een klein bedrag de bijzondere rode toren van deze kerk te beklimmen. Hier heb je op ruim 40 meter hoogte een mooi uitzicht over de stad. Houd je van (vintage) shoppen en hippe restaurants, breng dan zeker een bezoek aan het stadsdeel Wyck. Ontdek de mysterieuze ondergrondse wereld van Maastricht bij Maastricht Underground. Wil je al een voorproefje van de bezienswaardigheden? Maak dan alvast een virtuele tour door het Stadhuis van Maastricht!

LEES OOK: 10 Prachtige bezienswaardigheden in Limburg

1. Sint-Janskerk, opvallende rode toren

Wat te doen in Maastricht? 10 Mooiste bezienswaardigheden!

De gotische Sint-Janskerk, of ook wel de ‘Sint Jan van Maastricht’ genoemd, is vooral bekend om zijn rode toren. Het is een 15-eeuwse protestantse kerk die het symbool van de stad is geworden. De kerk werd gebouwd uit mergel dat afkomstig is uit de mergelgroeven rondom de stad. Als je eenmaal door de kerk loopt, zal je zien dat de eerste indruk (een vrij sobere ruimte) maar schijn is. De kerk bevat historisch gezien veel zaken die de moeite waard zijn om te bekijken. Je kunt de befaamde rode kerktoren ook beklimmen tot een hoogte van 43 meter. Een leuke activiteit met familie, vrienden of vriendinnen en ook de kids zullen het spannend vinden om de toren te beklimmen. Aan het eind van de klim omhoog wordt je beloond met een schitterend uitzicht over de stad. Je kunt de kerk gratis betreden. Alleen voor het beklimmen van de toren dien je tickets te kopen. Deze kun je verkrijgen aan de balie bij de ingang van de kerk. Een ticket voor volwassenen kost €2,50 en een ticket voor kinderen €1,50.

Hoteltip! Select Hotel Maastricht is een modern 4-sterrenhotel gelegen in een mooie groene omgeving aan de rand van het historische centrum van Maastricht.

2. Vrijthof, levendig plein in het hart van Maastricht

Wat te doen in Maastricht? 10 Mooiste bezienswaardigheden!

Het Vrijthof is een levendig plein in het hart van Maastricht. Het grote plein wordt omringd door gezellige cafés, restaurants en terrasjes. Ook vind je veel historische gebouwen aan het plein, zoals de Sint-Janskerk, de Sint-Servaaskerk en het Spaans Gouvernement. Deze gebouwen doen herinneren aan de tijd dat Maastricht een religieus centrum en een militaire vesting was. Het Vrijthof is daarnaast ook het decor van verschillende evenementen, zoals de zomerconcerten van André Rieu en Magisch Maastricht. Iedere vrijdag van van 10:00 tot 18:00 is er markt op het Vrijthof en wanneer er geen evenementen of markten zijn, is het plein heerlijk om overheen te wandelen en vrienden of kennissen te ontmoeten. Op het plein staat ook een opvallend leeuwenmonument. Het monument is een paar jaar weggeweest in verband met de bouw van de garage onder het Vrijthof, maar werd in 2006 weer teruggeplaatst.

Vakantiehuis tip! Dit luxueuze natuurhuisje in Lanaken ligt op 5 km van Maastricht en is geschikt voor maximaal 10 personen. Het huis is modern ingericht, beschikt over een grote tuin met zonnig terras en PlayStation.

3. Het stadhuis van Maastricht, gelegen op de Markt

Wat te doen in Maastricht? 10 Mooiste bezienswaardigheden!

Het Stadhuis van Maastricht staat midden op de Markt in het centrum van de oude stad en heeft een rijke inrichting. Het stadhuis werd in de zeventiende eeuw gebouwd onder leiding van de architect en kunstschilder Pieter Post. Aan het imposante gebouw werd maar liefst 25 jaar lang gewerkt! Het stadhuis is gebouwd in de stijl van het Hollands Classicisme en heeft een opvallende toren met een carillon met 49 klokken, dat nog regelmatig bespeeld wordt. Ben je doordeweeks in Maastricht? Ga dan zeker even naar binnen om het bijzondere interieur te bewonderen. Het stadhuis is nog helemaal ingericht met meubels uit de zeventiende en achttiende eeuw en je vindt er mooie wandtapijten, plafondschilderingen en schouwstukken. Het stadhuis is van maandag tot en met vrijdag dagelijks tussen 09:00 en 12:30 en tussen 14:00 en 17:00 geopend. Het stadhuis heeft vier stijlkamers, maar soms zijn ze niet allemaal toegankelijk omdat het ook een werkgebouw van burgmeesters en wethouders is. Mocht je één of meerder van de kamers niet kunnen betreden, wees niet getreurd! Er is namelijk een virtuele tour door het stadhuis ontwikkeld, waarbij je alle ruimtes van het gebouw van binnen kunt bekijken. Zelfs de plekken waar je met een gewone rondleiding niet komt!

B&B tip! B&B Gracht 62 is een leuke bed & breakfast op nog geen 200 meter van het Vrijthof. De B&B beschikt over ruime kamers en je kunt je overnachting goed combineren met een diner bij restaurant Ut Liewke.

4. Sint-Servaasbrug, de oudste brug van Nederland

Wat te doen in Maastricht? 10 Mooiste bezienswaardigheden!

De Sint-Servaasbrug is waarschijnlijk de oudste brug van Nederland, die in de 13e eeuw gebouwd werd als vervanging van een oude Romeinse brug op diezelfde plaats. Iedereen die vanaf het station in een rechte lijn de stad binnenloopt, wandelt over deze prachtige brug over de Maas. De stenen boogbrug werd tot 1932 dan ook de Maasbrug genoemd en in de volksmond wordt het ook wel de ‘oude brug’ genoemd. De brug heeft veel te verduren gehad en is vaak verbouwd, gebombardeerd, opgeblazen en gerenoveerd. Oorspronkelijk bestond de brug uit negen bogen, maar halverwege de zeventiende eeuw is er één boog dichtgemetseld en onderdeel geworden van de kademuur. De brug bestaat nu dus uit acht bogen. De Sint-Servaasbrug verbindt de oude stad met het exclusieve Wyck. Je zal veel toeristen op de brug zien stoppen om een foto te maken, en geef ze geen ongelijk! Bij goed weer is het een mooie plek om de boten op de Maas te bekijken en te genieten van het uitzicht.

Royaal appartement! Urban Residences Maastricht biedt moderne en ruime appartementen aan het Vrijthof. De suites hebben 1 niveau en de maisonnettes/duplexes bestaan uit 2 niveaus en hebben een interieur van Alessi.

5. Wyck, stadsdeel met een eigen karakter

Wat te doen in Maastricht? 10 Mooiste bezienswaardigheden!

Wyck is een stadsdeel met een geheel eigen karakter gelegen tussen het station en de Maas. Vroeger hoorde Wyck niet ‘echt’ bij Maastricht en zagen de Maastrichtenaren Wyck als een gebied buiten de stad voor boeren en mensen van buitenaf. Inmiddels is dat wel anders en wordt er zelfs gezegd: “Tegenwoordig ben je niet in Maastricht geweest, als je Wyck niet hebt bezocht!” In het stadsdeel vind je nu veel hippe horecagelegenheden, trendy hotels, eigentijdse winkels en exclusieve boetiekjes. De laatste jaren hebben zich tussen de authentieke speciaalzaakjes veel creatieve ondernemers gevestigd. Het is een plek met sfeervolle straten geworden, die bruist door de bedrijvigheid. Wanneer je uit de trein stapt op het station van Maastricht, biedt Wyck je een warm welkom voor de rest van de stad. Als je in Maastricht bent, is het een must om wat te eten of drinken in één van de hippe bars in Wyck en milieubewust te shoppen in de vintage winkeltjes.

Overnacht in Wyck! B&B Au Lion D’or is een bijzondere bed & breakfast op 3 km van de Sint-Servaasbasiliek en op 3 km van het Vrijthof. Je kunt er iedere dag genieten van een continentaal ontbijt of ontbijtbuffet.


6. Boekhandel Dominicanen in de Dominicanenkerk

Wat te doen in Maastricht? 10 Mooiste bezienswaardigheden!

Nog zo een hippe plek in Maastricht is Boekhandel Dominicanen. Deze boekhandel vestigde zich in het najaar van 2006 in de eeuwenoude Dominicanenkerk in Maastricht. Het is een plek met een rijke historie. De Dominicanenkerk doet al twee honderd jaar geen dienst meer als gebedshuis en sindsdien werd de kerk voor diverse doeleinden gebruikt. Zo deed het gebouw bijvoorbeeld dienst als fietsenstalling, slangenhuis en carnavalstempel. Veel Maastrichtenaren hebben hier dan ook bijzondere herinneringen aan. De boekhandel heeft een breed en diep assortiment van boeken en muziek. Op het voormalige priesterkantoor van de kerk kun je tegenwoordig een heerlijke kop koffie drinken en lekker lunchen. Ook voor niet-boekenliefhebbers is Boekhandel Dominicanen een must-see, want de boekhandel in de Dominicanenkerk is een bezienswaardigheid op zich. Het wordt niet voor niets één van de mooiste boekhandels ter wereld genoemd! De boekhandel is ook een cultureel podium, waar regelmatig lezingen, debatten, exposities en muzikale optredens worden georganiseerd.

Hoteltip! Galerie Hotel Dis in het historische centrum van Maastricht heeft ruime kamer ingericht met schilderijen van hedendaagse lokale en internationale kunstenaars. Op de begane grond bevindt zicht een kunstgalerie met wisselende tentoonstellingen.

7. De Helpoort, de oudste stadspoort van Nederland

Wat te doen in Maastricht? 10 Mooiste bezienswaardigheden!

De Helpoort is de oudste nog bestaande stadspoort van heel Nederland. Het is tevens de enige stadspoort die nog in Maastricht aanwezig is. De stadspoort dateert uit de dertiende eeuw en is het laatst overgebleven stuk van de eerste vestingmuur van Maastricht. Deze stadsmuur werd gebouwd nadat de Hertog van Brabant, Hendrik I, hier in april 1229 toestemming voor had gegeven. De stadspoort is ongeveer twee eeuwen lang als verdedigingswerk gebruikt, maar verloor zijn functie in de vijftiende eeuw, toen het gebied ten zuiden van de poort werd omwald. Als je langs de poort loopt is het net alsof je even terug in de tijd gaat. De rode houten schuttingen en de muren van kolenzandsteen doen middeleeuws aan. Door de twee torens aan de weerzijden van de poort heeft het gebouw ook wel de bijnaam de ‘Twee Torens’.

Vakantiepark tip! Landal De Waufsberg is een heerlijk vakantiepark in Noorbeek, een pittoresk Zuid-Limburg dorpje. Het park ligt op nog geen 25 minuten rijden van Maastricht en is de ideale plek om te genieten van een ontspannen vakantie.

8. Het Stadspark, heerlijk park aan de Maas

Wat te doen in Maastricht? 10 Mooiste bezienswaardigheden!

Het Stadpark werd in de negentiende eeuw geopend en ligt aan het rand van de Maas. In 1837 werd het park al tot stadspark benoemd en in 1860 mocht tuinarchitect Liévin Rosseels het park aanpakken. Het Stadspark is vandaag de dag nog steeds de ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Het is een heerlijke plek om te picknicken, te sporten en te wandelen langs het water. Af en toe worden er gezellige foodtruck festivals georganiseerd en je kunt er op een zomerse middag ook terecht om gewoon lekker te relaxen. Cultuurliefhebbers kunnen de rijke historie in en rondom het Stadspark ontdekken. In het park kom je verschillende kunstbeelden tegen. Zo vind je er het beeld van d’Artagnan, een soldaat die in 1673 bij de Tongerse poort sneuvelde, en een beeld van een liggende giraf met een meisje ernaast. Die laatste verwijst naar de Berenkuil, een plek in het Stadpark waar voorheen echte beren hebben gewoond. De kunstenaar refereerde met het beeld naar het leed dat de beren in de kuil hebben moeten lijden.

LEES OOK: 10 Pittoreske dorpen in Zuid-Limburg


9. Sint-Servaasbasiliek, de oudste kerk van Nederland

Wat te doen in Maastricht? 10 Mooiste bezienswaardigheden!

Eén van de interessantste bezienswaardigheden in Maastricht is de Sint-Servaasbasiliek. De kerk staat op het grootste plein van Maastricht, het Vrijthof. De Sint-Servaasbasiliek geldt met het bouwjaar 560 als oudste kerk van Nederland en heeft haar naam te danken aan de plaats waar de kerk is gebouwd, namelijk op het graf van Sint-Servaas. Sint-Servaas is de bekendste heilige inwoner van Maastricht. Hij leefde in de veertiende eeuw en was de eerste bisschop van Nederland. Hij is altijd de beschermheilige van Maastricht geweest en in de kerk vind je dan ook een schatkamer met onder meer de Noodkist met stoffelijke overschotten van Sint-Servaas. De basiliek staat samen met haar rijke schatkamer op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De kerk, de kloostergangen en de schatkamer kun je tegen betaling bezichtigen. Naast de Noodkist vind je in de schatkamer nog meer kostbaarheden, zoals de pelgrimsstaf, de kelk met draagaltaar en vele relieken en reliekenhouders. Een bezoek aan de Sint-Servaasbasiliek is zeker een aanrader als je in Maastricht bent, want je kijkt er je ogen uit! Op maandag tot en met zaterdag geopend tussen 10:00 en 16:30 en op zon- en feestdagen van 12:30 tot 16:30.

Boutique hotel! Op het Onze Lieve Vrouweplein ligt het mooie Bouteaque Hotel. De kamers zijn sfeervol ingericht en beschikken over een tv, airconditioning en een zithoek.

10. Maastricht Underground, de ondergrondse wereld van Maastricht

Wat te doen in Maastricht? 10 Mooiste bezienswaardigheden!

Een rondleiding door de ondergrondse wereld van Maastricht is ronduit een bijzondere ervaring. Het ondergrondse gangenstelsel is op zijn zachts gezegd indrukwekkend. Ontdek de grotten, het fort en de kazematten onder leiding van een gids die je alle verhalen en anekdotes over de underground scene van de stad vertelt. De gidsen nemen je mee naar een tijd van bezettingen, belegeringen en ondergronds schuilen. Tijdens deze mysterieuze tocht is het net alsof de tijd heeft stil gestaan en komt de geschiedenis helemaal tot leven. Er worden verschillende begeleide gidstours gegeven en je kunt zelfs een gave steptocht door de grotten maken! Een hip en actief uitje, dat leuk is om te doen met familie of vrienden. Ook met kinderen is Maastricht Underground een leuke activiteit. Zij kunnen tijdens de Kids Tour (8 t/m 12 jaar) met een zaklamp op avontuur in de grotten. Hierbij kun je zelf ook genieten van de spannende verhalen, want de kinderen dienen begeleid te worden door een volwassene.

Leestip! Voor onze inspiratie en stedentrips naar de Maastricht gebruiken wij time to momo Maastricht + Luik. De reisgids is te koop bij Bol.com.

Plan je bezoek aan Maastricht
De beste hotels in Maastricht boek je bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje in of rondom Maastricht bij Natuurhuisje of Belvilla. Liever op een vakantiepark in de buurt van Maastricht? Boek dan een vakantieverblijf bij Roompot of Landal.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Maastricht:

Wat te doen in Maastricht?

Naast leuke winkels en gezellige terrasjes heeft Maastricht nog veel meer te bieden voor een leuk dagje of weekendje Maastricht. Zo vind je er de oudste kerk én de oudste brug van Nederland. Ontdek het mysterieuze Maastricht Underground of het hippe stadsdeel Wyck. Bekijk hier 10 hoogtepunten van Maastricht.

Wat zijn mooie boutique hotels in Maastricht?

Het Bouteaque Hotel en Hotel Britannique zijn twee mooie boutique hotels in het hart van Maastricht. Het Bouteaque Hotel ligt op het Onze Lieve Vrouweplein en Hotel Britannique ligt aan het Vrijthof in het historisch centrum. Bekijk hier 10 sfeervolle boutique hotels in Maastricht.

Geschreven door Dirk

Dirk is eigenaar van Reiscompany en oprichter van dit reisblog. Dirk is dol op reizen en deelt in zijn berichten zijn geheimtips, leuke eet- en slaapadresjes en bestemmingen waar hij is geweest of die hij graag nog wil zien.

Onze nieuwste artikelen

De 6 mooiste tiny houses in Zuid-Limburg

De 6 mooiste tiny houses in Zuid-Limburg

Tiny house in Zuid-Limburg huren? We zetten de 6 mooiste tiny houses te midden van het Zuid-Limburgse heuvellandschap voor je op een rij.