Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden van Overijssel

Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden van Overijssel

Ontdek de natuurgebieden van Overijssel

Overijssel is een schitterende provincie in het noordoosten van Nederland. De provincie is een favoriete vakantiebestemming onder Nederlandse toeristen. Het heeft alles wat je nodig hebt voor een heerlijke vakantie in eigen land: leuke steden, mooie dorpjes en heel veel prachtige natuur! Daarom hebben wij de mooiste natuurgebieden voor je op een rijtje gezet. Je vindt in Overijssel een aantal bekende nationale parken, zoals de Sallandse Heuvelrug of de Weerribben-Wieden. Maar Overijssel heeft zo veel unieke plekken in de natuur die net zo mooi zijn als de bekende Nationale Parken! Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het prachtige Lutterzand, Buurserzand of de IJsseldelta. Ben je benieuwd geworden? Lees dan snel verder en ontdek van alles over de 10 mooiste natuurgebieden van Overijssel!

LEES OOK: 10x uniek glamperen in een safaritent in Overijssel

Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden van Overijssel

1. Nationaal Park Sallandse Heuvelrug: heuvelrijk natuurgebied midden in Overijssel

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is een mooi natuurpark in Overijssel. Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is vooral begroeid met heide, bos en zandvlaktes. De bossen die de heuvelrug rijk zijn bestaan uit naaldbomen, beuken, en eiken. In het natuurgebied liggen verschillende heuvels vanwaar je een schitterend uitzicht hebt. Het hoogste punt is de Grote Koningsbelt op 75 meter boven NAP. Andere prachtige uitzichtpunten om te bezoeken zijn de Haarlerberg, de Holterberg en de Noetselerberg. Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is rijk aan flora en fauna. Je vindt hier de laatste populatie korhoenders van Nederland, een vogel die veel wegheeft van de fazant. Ook kun je hier verschillende hagedissen, vossen en tegenwoordig wolven spotten. Je kunt er mooie wandelingen en fietstochten maken. Door het gebied lopen verschillende wandelroutes die je door het landschap leiden. Een mooie wandelroute is wandelroute Holterberg. Sallands Steilste is een uitdagende fietsroute voor wielrenners en getrainde fietsers van zo’n 100 kilometer!

Vakantiepark tip! Landal Twenhaarsveld is een modern vakantiepark aan de rand van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en biedt diverse faciliteiten voor jong en oud!

Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden van Overijssel

2. Nationaal Park Weerribben-Wieden: groot veenmoeras in noord-Overijssel

In het noorden van Overijssel ligt het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het park is het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa en is rijk aan schitterende fauna en flora. Het is een mooi park om te wandelen of te fietsen. Je vindt er prachtige dieren zoals, de otter, libellen en vuurvlinders. Daarnaast kun je er ook een aantal mooie plantensoorten spotten, zoals de waterlelie en de Krabbenscheer. Je kunt er ook voor kiezen om het Nationaal Park Weerribben-Wieden vanaf met water te ontdekken. Met een kano, kayak of sup kun je al het moois in het natuurgebied bewonderen. Wil je liever niet te veel inspannen? Dan kun je er ook voor kiezen om het natuurgebied met een elektrisch bootje te ontdekken. Start je wandeling of fietstocht door het park bij bezoekerscentrum de Wieden. Hier vind je leuke tips en kun je genieten van een hapje of een drankje op het terras!

Op zoek naar een vakantiepark? Waterpark Belterwiede ligt midden in het Nationaal Park Weerribben-Wieden en biedt alle faciliteiten voor een heerlijke vakantie op het water.

Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden van Overijssel

3. Landgoed Twickel: eeuwenoud landgoed in Twente

Vlakbij het plaatsje Delden ligt landgoed Twickel. Dit landgoed is zo’n 4.400 hectare groot en wordt gekenmerkt door historische boerderijen en prachtige landschappen. Het landgoed hoort bij Kasteel Twickel, een imposant kasteel uit de 15e eeuw die je vandaag de dag nog steeds kunt bewonderen. Het is een leuke stop om te combineren met een wandeling of fietstocht door de landerijen. De natuur van landgoed Twickel is schitterend. Je kunt er genieten van prachtige bossen, heidevelden, vennen, akkers en weilanden. Het landgoed van Twickel is dus erg divers. Tijdens een wandeling of fietstocht door deze prachtige natuur kom je verschillende historische monumenten tegen. Op het landgoed kun je naast het kasteel namelijk ook twee watermolen, een watertoren en een houtzagerij vinden. Een mooie wandelroute die je kunt nemen is de Umfassungsweg. Dit is dé wandelroute van Twickel die je langs de mooiste hoogtepunten van het landgoed leidt.

Camping tip! Park Camping Mooi Delden is een middelgrote camping met een zwembad op slechts een paar kilometer van het mooie landgoed Twickel.

Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden van Overijssel

4. Het Vechtdal: natuurrijke dal in Overijssel

Door Overijssel stroomt de Overijsselse vecht. De rivier heeft een opvallend breed dal, het Vechtdal. Dit Vechtdal is een geliefde plek onder toeristen. Het biedt schitterende landschappen en uitgestrekte wateren en leent zich goed voor een wandel- of fietstocht. Een bekende wandelroute in het Vechtdal is het Pieterpad. Het gedeelte van het Pieterpad wat in deze regio ligt, loopt tussen Coevorden (in Drenthe) en Ommen en is een prachtige wandelroute om te bewandelen. Ook het Vechtdalpad is een mooie wandelroute om te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om een bootje te huren en dit natuurgebied vanaf het water te ontdekken. Op verschillende plekken in Dalfsen en Ommen kun je een bootje huren. Wil je liever op de fiets het Vechtdal ontdekken? De landelijke Fietsroute LF 16 loopt helemaal langs de Overijsselse Vecht en leidt je door de mooiste stukjes natuur. Voor een mooi uitzicht kun je naar Uitkijktoren de Stokte bij Dalfsen. Vanaf de uitkijktoren heb je een adembenemend uitzicht over het landschap en de Overijsselse Vecht.

Overnachten in het Vechtdal? 10 mooie natuurhuisjes in het Vechtdal van Overijssel

Kampeer aan de Vecht! Camping de Koesebelt in Ommen is een schitterende camping aan de Vecht met ruime staanplaatsen en unieke huuraccommodaties, zoals boomhutten en lodges.

Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden van Overijssel

5. Lutterzand: mooie natuurgebied in Oost-Overijssel

In het oosten van Overijssel, ligt natuurgebied Lutterzand. Dit is een bosrijk gebied met heide- en zandvlaktes. Het gebied wordt in tweeën gesplitst door het riviertje de Dinkel. Aan de ene kant van het riviertje vind je de lager gelegen stroomdal graslanen en aan de andere kant ligt het wat hoger gelegen stuifzandgebied. Je kunt er prachtige fietstochten en wandelingen maken. Daarnaast is het ook een aanrader om het gebied met een kano over de Dinkel door het gebied te varen. Ook in de zomermaanden is het een heerlijke plek om te bezoeken. De kinderen kunnen zich helemaal uitleven in het riviertje en er is genoeg schaduw van de bomen zodat je kunt ontsnappen van de hitte. Het landschap is grillig en wordt gekenmerkt door vliegdennen en dennenbossen. Het natuurgebied is rijk aan flora en fauna. De buizerd, de staartmees, de gele kwikstaart en de ijsvogel zijn een aantal vogels die je hier kunt spotten. Even uitrusten van je wandel- of fietstocht? Dan kun je bij Paviljoen Lutterzand terecht voor een hapje of een drankje.

LEES TIP! De 20 mooiste vakantieparken van Overijssel

6. Lemelerberg: mooie heuvel met prachtig uitzicht in Overijssel

In het hartje van Overijssel ligt de Lemelerberg. Dit is een prachtig stukje natuur wat bestaat uit dichte bossen, stukken heide en mooie uitzichtpunten. Het hoogste punt van de Lemelerberg is bijna 78 meter hoog en biedt een wijds uitzicht over het landschap en andere heuvels in de omgeving. Je kunt het gebied te voet, met de fiets of te paard ontdekken. Daarnaast is het ook een aanrader om de mountainbike route van de Lemelerberg te nemen. Deze route is zo’n 13,5 kilometer lang en leidt je door de prachtige omgeving. Je kunt je wandel- of fietsroute over de Lemelerberg starten bij restaurant de Lemelerberg. Hier kun je ook genieten van een hapje of een drankje op het terras. Op de Lemelerberg is ook zeker aan de kinderen gedacht. Op de top van de berg is er een speelbos waar de kinderen kunnen klimmen en klauteren.

Op zoek naar een boerencamping? Boerenbed Het Wesselink in Salland is een schitterende boerderijcamping met safaritenten midden in de natuur waar jong en oud een heerlijke vakantie kan hebben bij de boer.

Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden van Overijssel

7. Nationaal Landschap IJsseldelta: waterrijk landschap in Overijssel

Een schitterend landschap is nationaal landschap IJsseldelta. Het grote gebied wordt gekenmerkt door polderlandschappen en veel water en is daarom een walhalla voor watersportliefhebbers. Je kunt er kanovaren, vissen, bootje varen en nog veel meer. Maar ook voor wandelaars en fietsliefhebbers is dit een prachtige plek. Geniet tijdens je wandel- of fietstocht van alle schitterende waterlandschappen om je heen. Leuke fietstochten zijn rondje Hasselt of Rondje Kampen. Via de uiterwaarden van de IJssel en de prachtige polders fiets je naar deze leuke steden. Een mooie wandelroute die je in dit natuur landschap kunt vinden is het Christoffelpad. Dit wandelpad is zo’n 40 kilometer lang en loopt van Hasselt naar Vollenhove en vanaf daar via het rivierenlandschap van de IJssel weer naar Hasselt. Het is zeker een aanrader om het wandelpad in twee dagen te lopen zodat je in alle rust kunt genieten van de omgeving.

Overnacht op een Ardoer camping! Ardoer vakantiepark ’t Akkertien is een schitterend vakantiepark en camping midden in Nationaal Landschap IJsseldelta. Op deze kindvriendelijke camping kunnen jong en oud een heerlijk vakantie beleven waar ze helemaal tot rust kunnen komen.

Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden van Overijssel

8. Buurserzand: klein natuurgebied bij de Duitse grens in Overijssel

Bij het plaatsje Haaksbergen vind je het Buurserzand. Het is een opvallend natuurgebied waar je verschillende landschappen kunt vinden. Bij Buurserzand vind je open heidevlakten, graslanden en bossen. Die afwisseling maakt Buurserzand tot een schitterend wandelgebied. In het natuurgebied liggen een aantal mooie wandelpaden die worden afgewisseld met houten vlonders over het drassige moeras. Je kunt er verschillende planten en dieren spotten, zoals spechten en kikkers. In het voorjaar tot het najaar grazen er op de heide van Buurserzand ook een aantal runderen. Een mooi meertje wat je in dit natuurgebied kunt vinden is het Buursermeertje. Een leuk uitje met het hele gezin is de Wakelexpress. Tijdens een rit in deze kar kun je heerlijk achterover zitten terwijl je geniet van al het moois om je heen. Deze elktrokar neemt je mee langs de mooiste plekken van het Buurserzand, zoals de jeneverbestruiken, het Buursermeertje en de Bommelas. Ook rijdt de kar langs Schaapskooi Horstervennehoes, Haaksbergerveen en de Oostendorperwatermolen.

Adembenemend natuurhuisje! Dit prachtige natuurhuisje bij Haaksbergen ligt midden in de bossen bij Buurserzand en heeft een schitterende inrichting. Het huisje heeft grote ramen en veel houten details en een groot buitenterrein. Foto’s zeggen meer dan woorden, dus bekijk hier alle foto’s!

9. Springendal: klein landgoed in Twente

Bij het bekende dorpje Ootmarsum ligt het natuurgebied Springendal. In 1920 werd het gebied gekocht door een Enschedese textielbaas die het landgoed omtoverde tot een schitterend gebied met veel Engelse kenmerken. Het gebied wordt gekenmerkt door kabbelende beekjes, heidevelden, oude boerderijen en prachtige wandelpaden. Ook zijn er een aantal vijvers die ontstaan zijn door opborrelend water. In het Springendal kun je verschillende unieke dieren en planten bewonderen, zoals orchideeën en zandhagedissen. Een mooie wandelroute door dit gebied is het Boswachterspad. Deze wandelroute begint op de parkeerplaats bij de Brandtoren. De route is 18 kilometer lang en loopt langs de mooiste hoogtepunten van het natuurgebiedje. Langs de wandelroute staan een aantal bankjes en picknicktafels waar je even tot rust kunt komen. In het Springendal vind je bezoekerscentrum IJs en Es, waar je terecht kunt voor meer informatie over het gebied.

Rustiek overnachten in een boshuis! Dit natuurhuisje in Hezingen ligt bij het Springendal midden in de bossen en is een volledig gerenoveerd boshuis. Het huis is geschikt voor 4 personen en heeft prachtige ruimtes, een grote veranda en een ruime tuin.

Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden van Overijssel

10. Sahara Ommen: unieke zandvlakte in Overijssel

Een uniek stukje natuur vlak bij Ommen is de Sahara Ommen. Dit kleine natuurgebied is zo’n 20 hectare groot en is een enorme zandverstuiving. Daarnaast vind je er ook stukken bos een kleine stukjes heide. Het is een ideale bestemming voor een dagje weg met het hele gezin. De kinderen kunnen zich helemaal uitleven in het zand, terwijl jij geniet van een picknick op een van de picknickbanken. In het recreatiegebied lopen verschillende wandelroutes die je kunt nemen om het gebied te ontdekken. Bij de parkeerplaats aan de Eerderveldweg beginnen een aantal wandelroutes door de Sahara van Ommen. Een leuke route voor jong en oud is de rode wandelroute die ook wel de bosontwikkelingswandeling wordt genoemd. Deze route, van 5,1 kilometer lang, leidt je via onverharde paden eerst door de bossen en dan naar de zandvlakte. Het is zeker een aanrader om een bezoekje aan de Sahara Ommen te combineren met de prachtige natuur van het Vechtdal!

Plan je vakantie naar Overijssel:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla. De mooiste vakantieparken vind je bij Roompot en Landal.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Overijssel:

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden van Overijssel?

Enschede, Kampen en Deventer zijn een aantal mooie bezienswaardigheden in Overijssel. Bekijk hier 10 leuke bezienswaardigheden in Overijssel!

Wat zijn de mooiste vakantieparken in Overijssel?

Hof van Salland, Roompot Waterpark Belterwiede en vakantiepark ’t Rheezerwold zijn een aantal schitterende vakantieparken in Overijssel. Bekijk hier de top 20 vakantiepark in Overijssel.

Wat zijn de mooiste dorpjes van Overijssel?

Giethoorn, Ootmarsum en Beerze zijn een aantal mooie dorpen in Overijssel. Bekijk hier de 10 mooiste dorpjes van Overijssel

Wat zijn leuke glampings in Overijssel?

Boerenbed de Kalverweide, Buitenplaats Holten en camping de Lemeler Esch zijn een aantal leuke vakantieparken waar je kunt glamperen in een safaritent in Overijssel. Bekijk hier 10x glamperen in een safaritent in Overijssel!

Wat zijn de mooiste natuurhuisjes in Overijssel?

Op zoek naar een vakantiehuis midden in de natuur van Overijssel? Ontdek dan hier de 10 mooiste natuurhuisjes in Overijssel!

Wat zijn mooie natuurhuisjes in het Vechtdal van Overijssel?

Wij hebben de mooiste natuurhuisjes van Overijssel in het Vechtdal voor je op een rijtje gezet! Bekijk hier 10 mooie natuurhuisjes in het Vechtdal van Overijssel

Wat zijn de 10 mooiste wandelroutes in Overijssel?

In Overijssel kun je heerlijk wandelen door de mooiste natuurgebieden en pittoreske dorpjes, zoals Giethoorn en Wanneperveen. Bekijk hier de 10 mooiste wandelroutes in Overijssel.

Wat zijn de 10 mooiste tiny houses in Overijssel?

Een paar van de mooiste tiny houses in Overijssel zijn de tiny house op Buitenplaats Vinckeboom, de tiny house op EuroParcs De IJssel Eilanden en de tiny house op Vakantiepark Beerze Bulten. Bekijk de top 10 tiny houses in Overijssel.

Wat zijn de mooiste campings in Overijssel?

Ontdek de mooiste natuurgebieden van Overijssel vanaf een camping in Overijssel. Een paar van de mooiste & best beoordeelde campings zijn Familiecamping Krieghuusbelten en Camping De Kleine Wolf. Ontdek hier de 10 mooiste campings in Overijssel.

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

De 10 mooiste campings in Overijssel

De 10 mooiste campings in Overijssel

Van prachtige 5-sterrencampings voor een gezinvakantie tot minicampings in de natuur, bekijk de 10 mooiste campings in Overijssel.