10 x de beste bezienswaardigheden op de Utrechtse Heuvelrug

10 x de beste bezienswaardigheden op de Utrechtse Heuvelrug

Ontdek 10 leuke bezienswaardigheden en activiteiten op de Utrechtse Heuvelrug

Een prachtig Nationaal Park midden in Nederland is de Utrechtse Heuvelrug. Het Nationaal Park is erg geliefd onder de Nederlandse toeristen, mede dankzij de glooiende heuvels en prachtige bossen. In Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is er van alles te beleven. Er zijn verschillende natuurgebieden waar je uren kunt wandelen, zoals de Kaapse Bossen, het Amerongse Bos of Leersumse Veld.

Daarnaast is het nationaal park ook erg geliefd onder sportliefhebbers. Wielrenners, mountainbikers en andere fietsers komen graag naar Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug toe om hier te gaan fietsen. Wil je liever cultuur snuiven? Op de Utrechtse Heuvelrug vind je een aantal mooie historische bezienswaardigheden voor een dagje uit, zoals de Pyramide van Austerlitz, Kasteel Amerongen en huis doorn. Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk hier alle activiteiten en bezienswaardigheden van Nationaal Park Utrechts Heuvelrug!

Ontdek de natuur van de Utrechtse heuvelrug

De mooiste wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug

1. Wandelen in het Amerongse berg en bos

10 x de beste bezienswaardigheden op de Utrechtse Heuvelrug

Een prachtig stukje natuur op de Utrechtse Heuvelrug is de Amerongse Berg. Het is een heuvel van bijna 70 meter hoog en ligt ten noordoosten van Amerongen. Het is zeker een aanrader om de top van de heuvel op te klimmen. Vanaf de top zijn er verschillende doorkijkjes tussen de bomen door. Het is een heerlijke plek om even helemaal tot rust te komen. Daarnaast is de Amerongse berg ook erg geliefd onder sportfietsers. De noordkant van de Amerongse Berg is de zwaarste beklimming van de gehele Utrechtse Heuvelrug. Aan de hellingen van de heuvel liggen verschillende bossen.

De meeste bossen zijn niet ouder dan een eeuw, maar het Amerongse Bos dateert uit de 18e eeuw. In het bos kun je prachtig wandelen. Het biedt veel afwisseling tussen dichte bossen en open stukken heide. Daarnaast ligt in het Amerongse bos ook het Egelmeer waar je verschillende watervogels kunt spotten. 

Wandel tip! Boswachterpad Landal Amerongse Berg is een mooie wandelroute van 8 kilometer die je langs de verschillende hoogtepunten van het Amerongse bos leidt. Op de route moet je de gele bordjes volgen. 

Vakantiepark tip! Landal Amerongse Berg is een rustiek vakantiepark aan de rand van de Amerongse Berg. Het vakantiepark heeft luxe accommodaties en diverse faciliteiten voor de kinderen, zoals een speeltuin en een luchtkussen.

2. Wandel bos Kaapse Bossen

10 x de beste bezienswaardigheden op de Utrechtse Heuvelrug

Bij het plaatsje Doorn vind je de Kaapse Bossen. Dit is een prachtig uitgestrekt wandelbos, van zo’n 425 hectare groot, waar je verschillende soorten vogels, zoogdieren, paddenstoelen en planten kunt spotten. Hendrik Swellengrebel kocht rond 1750 het landgoed Schoonoordt. De bossen deden hem denken aan het bos achter de Tafelberg bij Kaapstad. Vandaar dat het bos de naam “Kaapse Bossen” heeft gekregen. Je kunt er uren wandelen door de brede beukenelanden of over de slingerende bospaden. Midden in het bos ligt het landhuis De Ruiterberg.

De tuinen van deze buitenplaats zijn prachtig om te bezoeken. Daarnaast vind je in de Kaapse bossen ook een aantal horecagelegenheden waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Een leuk plekje is Theehuis Helenaheuvel. Hier kun je terecht voor een goede kop koffie of een lunch. Tijdens corona heeft het restaurant ook een “to go” optie. Wil je genieten van een schitterend uitzicht? Dan kun je uitkijktoren de Kaap bezoeken. De uitkijktoren is zo’n 25 meter hoog en biedt een prachtig uitzicht. Vanaf de uitkijktoren kun je onder andere de Utrechtste Domtoren, de kerktorens van Amersfoort en de brug over de Lek bij Culemborg spotten. 

Rustiek natuurhuisje! Dit natuurhuisje in Doorn ligt slechts op 2,5 kilometer van de Kaapse bossen en de uitkijktoren. Het huisje is geschikt voor 2 personen en is knus ingericht.

3. Leersumse Veld

10 x de beste bezienswaardigheden op de Utrechtse Heuvelrug

Een prachtig stukje natuur op de Utrechtse Heuvelrug is het Leersumse veld. Deze plek wordt ook wel gezien als het stilste plekje in Nederland. Het Leersumse veld is ontstaan door ontbossing en overbeweiding wat hier in de loop van de eeuwen heeft plaatsgevonden. Het gebied ging steeds meer bestaan uit stuifzand en heide. Rond de 18e eeuw werd er ook veel gegraven om brandstoffen te winnen uit de grond van het Leersumse Veld. Hierdoor zijn er verschillende plassen ontstaan in het gebied.

Het is een schitterend stukje natuur wat je zeker niet moet missen tijdens een bezoekje aan de Utrechtse Heuvelrug. Het Leersumse Veld is rijk aan flora en fauna. Je kunt er onder andere Piëmontezer koeien en verschillende trekvogels vinden. Bij de derde plas staat een vogelkijkhut waar je mooie vogels kunt spotten. 

Wandel tip! Een mooie wandelroute is Wandelroute Leersumse veld van het Staatsbosbeheer. De wandelroute is zo’n 6 kilometer. Het is een prachtige wandelroute langs de plassen en biedt een gevarieerd landschap. Er zijn verschillende uitkijkjes langs de route. 

Ontdek 10 rustieke natuurhuisjes op de Utrechtse Heuvelrug

4. Wandelgebied Kwintelooijen

10 x de beste bezienswaardigheden op de Utrechtse Heuvelrug

Een mooie wandelgebied is Kwintelooijen. Het gebied is ontstaan door zandafgravingen die hier in de jaren 70 van de vorige eeuw plaatsvonden. Door deze afgravingen is men veel te weten gekomen over de ijstijden en de tijden daarvoor. Ook zijn er toen verschillende archeologische vondsten gedaan. Het oudste voorwerp wat hier gevonden is, is een vuursteen uit 180.000 voor Christus. Op natuurwetenschappelijk gebied is Kwintelooijen dus van bijzondere betekenis. Niet alleen vanwege de historie van dit gebied, maar ook vanwege zijn huidige diversiteit in flora en fauna.

Je kunt er meer dan 300 verschillende plantensoorten vinden. Daarnaast kun je er unieke zoogdieren, vogels en reptielen spotten. Het is een heerlijke plek waar je met het gezin of met je vrienden kunt ontspannen. Door het natuurgebied lopen verschillende wandelpaden die je langs de verschillende hoogtepunten van het park leiden. Tijdens de wandeling kun je genieten van het mooie uitzicht over de Gelderse Vallei. 

Tip! Ga mountainbiken bij Kwintelooijen. Mountainbikeroute Kwintelooijen is een prachtige route van 3,2 kilometer die wordt gekenmerkt door slingerende klimmen en uitdagende afdalingen. De route wordt gezien als een van de zwaarste mountainbikeroutes van Nederland en biedt veel uitdaging. De route kan gecombineerd worden met de moutainbikeroutes van Rhenen en Amerongen

Maak kennis met de 11 mooiste dorpen van Utrecht

5. Leuke recreatieplas Henschotermeer

10 x de beste bezienswaardigheden op de Utrechtse Heuvelrug

Het Henschotermeer is een leuke recreatieplas vlak bij Woudenberg van zo’n 70 hectare. Het is een heerlijk plekje waar je even helemaal weg van de drukte kan zijn. Rondom de recreatieplas zijn verschillende stranden waar je kunt zonnebaden tijdens de warme zomermaanden. In het meer ligt ook een eiland dat is verbonden met het vaste land via twee houten voetgangersbruggen. Daarnaast is het in de winter ook leuk om het Henschotermeer te bezoeken. Je kunt er mooie wandelingen maken. Rondom het Henschotermeer zijn er verschillende horecagelegenheden waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje op het terras.

Camping tip! Vakantiepark De Heigraaf is een grote camping aan het Henschotermeer met diverse faciliteiten voor jong en oud.

Dagje uit op de Utrechtse Heuvelrug

10 x de beste bezienswaardigheden op de Utrechtse Heuvelrug

6. Pyramide van Austerlitz

De Pyramide van Austerlitz is een unieke bezienswaardigheid in Nederland. De Pyramide werd in 1804 gebouwd door de soldaten van Napeleon onder leiding van generaal Marmont. Hij was geïnspireerd geraakt door de pyramides van Egypte. Bovenop de pyramide van Austerlitz is een obelisk geplaatst. Deze obelisk was echter van hout en brokkelde daardoor al snel af.

Tegenwoordig heeft de pyramide een stenen obelisk. De pyramide ligt op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Het is een rijksmonument  en is een prachtige highlight om te bezoeken. Je kunt de pyramide ook beklimmen. Vanaf de top van de pyramide heb je een mooi uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug. Op de plaquettes die je op de pyramide vindt, kun je ook van alles leren over de geschiedenis en de heldendaden van Napoleon. 

Rustiek natuurhuisje! Dit natuurhuisje bij Woudenberg ligt midden in de bossen van een landgoed en is geschikt voor 2 personen. Het natuurhuisje ligt op slechts een paar kilometer afstand van de Pyramide van Austerlitz. Bij het huisje is ook een sauna zodat je helemaal tot rust kunt komen.

7. Ontdek het Kasteel Amerongen

10 x de beste bezienswaardigheden op de Utrechtse Heuvelrug

Een historische bezienswaardigheid op de Utrechtse Heuvelrug is Kasteel Amerongen. De geschiedenis van het kasteel begint in de 13e eeuw. Door de eeuwen heen is het kasteel meerdere malen verwoest en gerenoveerd. Het huidige gebouw is gebouwd in het jaar 1680. Het huis werd eeuwenlang bewoond bewoond door verschillende families van diplomaten en bekende militairen.

Het is een mooi kasteel om te bezoeken. Tegenwoordig is het een museum waar je onder andere de adelsbibliotheek en de Wijts collectie kunt bewonderen. Ook de 13 meter hoge gallerij en de verschillende fresco’s maken het zeker de moeite waard om het kasteel eens te bezoeken. Rondom het kasteel ligt een tuin van zo’n 10 hectare waarin je vier eeuwen geschiedenis kunt zien. Kasteel Amerongen is een schitterende bezienswaardigheid waar je je helemaal in de geschiedenis kunt wanen. 

Overnacht op een landgoed! Dit natuurhuisje staat op Landgoed Zuylenstein en is geschikt voor 2 personen. De romantische accommodatie ligt aan de voet van Leersum en Amerongen en is van alle gemakken voorzien.

8. Het schitterende Huis Doorn 

Huis Doorn is een schitterende bezienswaardigheid op de Utrechtse Heuvelrug die je niet wilt missen. Huis Doorn is een kasteel, ridderhofstad en landgoed en is vooral bekend geworden door de Duitse ex-keizer Wilhelm II, die er een lange tijd heeft gewoond. Het huidige gebouw stamt uit de 16e en 17e eeuw. Het huis is door de jaren heen nog meerdere keren gerenoveerd. Tussen 1810 en 1830 werd er ook een Engelse tuin aangelegd bij het huis. Sinds het overlijden van Wilhelm II is het huis ingericht als museum. Tijdens een bezoekje aan het museum kun je de prachtige kamers bewonderen die in hun originele staat te zien zijn.

Tijdens je bezoek aan Huis Doorn waan je je even in de vorige eeuw. Laat je verwonderen door het Keizerlijke landhuis met zijn authentieke kamers en meubilair. Ook de Engelse tuin is zeker de moeite waard om te bezoeken. Je kunt hier verschillende naaldbomen, rozen en rhododendrons bewonderen. Bij Huis Doorn vind je ook Restaurant de Oranjerie. Bij dit restaurant kunt je genieten van een hapje of een drankje met een schitterend uitzicht op het park en het Huis. 

Vakantiehuis tip! Dit vakantiehuis in Doorn ligt op loopafstand van Huis Doorn en is geschikt voor 5 personen. Het huis is modern ingericht en heeft een eigen tuin. Het is een heerlijk plekje om tot rust te komen met het gezin.

9. Militair Ereveld Grebbeberg

10 x de beste bezienswaardigheden op de Utrechtse Heuvelrug

Een interessante bezienswaardigheid aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug is het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Het Ereveld is de eerste oorlogsbegraafplaats van Nederland waar meer dan 800 Nederlandse militairen en 1 burger begraven liggen. De militairen sneuvelde in mei 1940 bij de strijd om het zuidelijke gedeelte van de Grebbelinie. Direct na de overgave werd op de top van de Grebbeberg een begraafplaats ingericht voor Nederlandse en Duitse gesneuvelde soldaten.

De graven werden gemarkeerd met houten bordjes met daarop, voor zover bekend, de namen van de militairen. Later zijn de Duitse militairen verplaatst naar een andere begraafplaats. Militair Ereveld Grebbeberg heeft een bijzondere betekenis, omdat dit de plek was waar in Nederland het hevigst gevochten is. Vandaag de dag kun je de begraafplaats ook bezoeken. Je kunt over de begraafplaats lopen langs de meterlangse rijen van witte grafstenen. Daarnaast vind je op het Militair Ereveld Grebbeberg een informatiecentrum waar je van alles kunt leren over De Slag om de Grebbeberg. 

10 mooie bezienswaardigheden in de provincie Utrecht

10. Ouwehands Dierenpark Rhenen

10 x de beste bezienswaardigheden op de Utrechtse Heuvelrug

Een leuk uitje voor jong en oud is Ouwehand Dierenpark Rhenen. In 1919 richtte Cor Ouwehand een houderij op voor bijzondere kippenrassen. Door de jaren heen is de kippenhouderij uitgegroeid tot een dierentuin en kwamen er steeds meer dieren bij. Ouwehands Dierenpark Rhenen is een prachtig park om te bezoeken. Het park is het enige dierenpark in Europa met een berenbos. In het berenbos, wat zo’n 2 hectare groot is, kunnen de dieren vrij rondlopen. Een andere hoogtepunt in Ouwehands Dierenpark zijn de reuzenpanda’s en de pandababy. In de dierentuin vind je tal van horecagelegenheden waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Daarnaast zijn er in de dierentuin verschillende speeltuinen waar de kinderen zich kunnen uitleven. 

Plan je vakantie op de Veluwe: Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij natuurhuisje.nl.

Lees ook:

Veelgestelde vragen

Wat zijn de mooie bezienswaardigheden in de provincie Utrecht?

Amersfoort, Paleis Soestdijk en Kasteel de Haar zijn een aantal mooie bezienswaardigheden in Utrecht. Bekijk hier alle bezienswaardigheden in de provincie Utrecht

Welke activiteiten en bezienswaardigheden heb je op de Veluwe?

Nationaal Park Veluwezoom, het Veluwemeer en Paleis Het Loo zijn een aantal mooie bezienswaardigheden op de Veluwe. Lees hier alles over de leukste bezienswaardigheden en activiteiten op de Veluwe!

Welke wandelroutes heb je op de Utrechtse Heuvelrug?

Op de Utrechtse Heuvelrug vind je talloze wandelroutes. Enkele favorieten zijn de wandelroute rondom Kasteel Amerongen, de wandelroute van Veenendaal naar Elst en de wandelroute Blauwe Kamer. Ontdek hier de mooiste wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug!

Waar kan ik het beste kamperen op de Utrechtse Heuvelrug?

De Utrechtse Heuvelrug is een heerlijke plek om te kamperen. Je vindt er dan ook diverse campings, van grote familiecampings tot kleine campings in de natuur. Bekijk de 10 mooiste campings op de Utrechtse Heuvelrug.

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

De 10 mooiste campings op de Utrechtse Heuvelrug

De 10 mooiste campings op de Utrechtse Heuvelrug

Van kleine, groene campings voor rustzoekers tot leuke familiecampings met zwembad. Ontdek de 10 mooiste campings op de Utrechtse Heuvelrug.