De Veluwe bezoeken? Alle info & tips!

De Veluwe bezoeken? Alle info & tips!

Wat te doen op de Veluwe?

De Veluwe is een prachtig gebied van meer dan 1000 vierkante kilometer, gelegen in de provincie Gelderland. Het is een landelijk gebied waar je kunt genieten van bossen, meren, heides, heuvels en zandvlaktes. Het is de perfecte bestemming voor elke fiets- en wandelliefhebber. Je vindt er twee nationale parken en talloze leuke musea, dierentuinen en pretparken. Ontdek de Veluwe vanuit leuke steden zoals Arnhem, Ede, Apeldoorn of Putten. Er is van alles te zien en te doen! Bekijk hier de mooiste natuur, leukste dagjes uit en gezelligste stadjes van de Veluwe.

Leestip! 10 rustieke natuurhuisjes op de Veluwe

De mooiste natuur op de Veluwe

De Veluwe bezoeken? Alle info & tips!

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het Nationaal Park de Hoge Veluwe is één van de twee prachtige nationale parken in de Veluwe. Het park is 5400 hectare groot en heeft ingangen in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Je kunt er genieten van een afwisselend landschap met loof- naald- en gemengde bossen, maar ook heidevelden, grasvlakten en stuifzandlandschappen. Het is een rustig gebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Voor het betreden van het Nationaal Park moet je een entreeprijs betalen. Je krijgt hiermee ook meteen toegang tot het leuke museum Museonder en je kunt gratis gebruik maken van de fietsen die bij de ingang verzameld zijn. Het Museonder is een ondergronds museum waar je alles kunt leren over de geologische processen die plaatsvinden in de bodem van het Nationaal park. Daarnaast kun je hier ook het bezoekerscentrum vinden en begint hier het Natuureducatiepad, een leuke wandelroute voor het hele gezin. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij het Kröller Müller Museum, de Beeldentuin en het Jachthuis Sint-Hubertus. Over deze leuke bezienswaardigheden kun je later in het artikel meer lezen.

Door het park heen kun je vele mooie wandel- en fietspaden vinden. Daarnaast beschikt het park over een enorme biodiversiteit en kun je hier dus de mooiste dieren spotten. Speur dan ook zeker het landschap af en ontdek de edelherten, vossen en parelmoervlinders. Er worden door het jaar heen talloze evenementen georganiseerd. Zo kun je op safari gaan met de boswachter of meedoen aan een leuke kinderspeurtocht. Bekijk hier alle activiteiten in het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Wandel tip! De Grenspalenroute is een mooie wandelroute van 5 kilometer. Deze route volgt de grenspalen uit 1757 die de grens tussen Arnhem en Ede aangeven. Tijdens deze route kun je genieten van prachtige uitzichten over het idyllische landschap. Ook het Landschappenpad is een echte aanrader. Het 4.1 kilometer lange park leid je langs de hoogtepunten van het park. Zo kom je langs het Kröller-Müller Museum, de Franse Berg en de weidse vlakte van het Pampelse Zand. Je kunt onderweg stoppen bij observatiepunten en picknickplaatsen. Bekijk hier alle wandelpaden in het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Fiets tip! In het Nationaal Park De Hoge Veluwe kun je genieten van 40 kilometer aan fietspaden. Deze kun je verkennen met de gratis witte fietsen die je overal in het park kunt tegenkomen. De fietsen hebben geen slot en kunnen dus door iedereen worden gebruikt. Het is ook mogelijk om een blauwe fiets met slot of een e-bike te huren. Bij het bezoekerscentrum kun je leuke routes verkrijgen. Bekijk hier alle informatie over het fietsen in De Hoge Veluwe.

Meer informatie over Nationaal Park Veluwezoom? Ontdek het hier.

Camping bij de Hoge Veluwe: Camping De Pampel is een gezellige familiecamping gelegen bij de Hoge Veluwe. Het park beschikt over een zwemparadijs en er worden leuke activiteiten georganiseerd. Vakantiepark bij de Hoge Veluwe: Droompark de Zanding is een kelinschalig vakantiepark gelegen bij Otterlo, bij de ingang tot het Nationaal park. Het park beschikt over een heerlijk zwemmeer en je kunt er ruime villa’s en bungalows huren. Klik hier voor alle bungalow- en vakantieparken op de Veluwe

De Veluwe bezoeken? Alle info & tips!

Nationaal Park Veluwezoom

Het Nationaal Park Veluwezoom is één van de twee nationale parken in de Veluwe. Het park bevindt zich in het zuidoosten van het gebied en beslaat meer dan 5000 hectare. Het park werd in 1930 opgericht en is het oudste nationale park van Nederland. Het gebied wordt gekenmerkt door groene bossen, glooiende velden en uitgestrekte zandverstuivingen. Het is een rustig gebied, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De Veluwezoom is rijk aan flora en fauna en dierenliefhebbers kunnen zich er dan ook helemaal uitleven. Zo kun je er wilde zwijnen, vossen, edelherten en hagedissen bewonderen. Je kunt er genieten van de stilte en echt even helemaal tot rust komen.

Eén van de hoogtepunten in het Nationaal Park is de Posbank. Deze heuvel is bijna 90 meter hoog en je hebt er een prachtig uitzicht op de omgeving. Daarnaast moet je ook zeker een kijkje nemen bij de observatiepunten de Elsberg en Herikhuizen. Vanaf deze punten kun je namelijk wilde dieren het beste observeren. Bij het bezoekerscentrum Veluwezoom kun je informatie ontvangen over de leukste activiteiten, routes en bezienswaardigheden in het park. Ook is het mogelijk om mee te doen aan georganiseerde activiteiten. Zo kun je meedoen met een avondwandeling met gids of op ontdekkingstocht naar zwijnen of vossen. Bekijk hier de leukste activiteiten.

Wandel tip! Wandelroute Veluwezoom-Posbank is een mooie wandeling van 5 kilometer die je meeneemt naar de bekende heuvels van de Posbank. Volg de gele schildjes met paarse pijlen en geniet van het uitzicht. Ook de Natuurwandeling oorlogsgeschiedenis Veluwezoom is een echte aanrader. Deze 16,5 kilometer lange wandeling neemt je mee langs historische plekken van de tweede wereldoorlog. Bekijk hier alle wandelingen in Nationaal Park Veluwezoom.

Fiets tip! Fietsroute Veluwezoom Velperwaarden is een fietsroute van 23 kilometer, die je meeneemt langs glooiende heidevelden, pittoresk parkbos, weidse uiterwaarden en eeuwenoude bossen. Ook Fietsroute landgoederen IJsselvallei is een echte aanrader. Deze 33 kilometer lange fietsroute is erg idyllisch en je wordt beloond met uitzichten over de agrarische landschappen en natte graslanden van de Ijsselvallei en de Veluwe. Bekijk hier alle fietsroutes in Nationaal Park Veluwezoom.

Meer informatie over Nationaal Park Veluwezoom? Ontdek het hier.

Camping bij de Veluwezoom: Camping Ijsselstrand is een gezellige familiecamping gelegen aan een zijtak van de Ijssel. Je vindt er een heerlijk strand en kunt genieten van een leuk zwemparadijs. Vakantiepark bij de Veluwezoom: Droompark Beekbergen is een heerlijk vakantiepark met restaurant en zwembad. Op het park kun je prachtige villa’s en bungalows huren.

De Veluwe bezoeken? Alle info & tips!

Veluwemeer

Het Veluwemeer is een heerlijk meer gelegen tussen de Veluwe en Flevoland. Het meer is ontstaan bij de inpoldering van het Ijsselmeer en is 3250 hectare groot. Het is een langwerpig meer en wordt omgeven door prachtige natuur. Het meer is erg populair onder toeristen en je kunt er dan ook talloze leuke campings, vakantieparken en hotels vinden. Het meer beschikt over vele jachthavens en het is dan ook de perfecte plek om een boot te huren. Bij het meer kun je zeilen, windsurfen, kanoën en zwemmen. Je vindt er enkele lekkere strandjes en leuke dorpjes. Het is een aanrader om een tochtje te maken met de Veluwerandveer. Deze veerboot neemt je in 25 minuten mee van Nunspeet naar Biddinghuizen en geeft je een prachtig uitzicht over het meer.

Camping tip! Recreatieoord Veluwe Strandbad is een fijne familiecamping gelegen aan het Veluwemeer, waar je heerlijk kunt zwemmen en watersporten kunt beoefenen.

Vakantiepark tip! Droompark Bad Hoophuizen is een heerlijk vakantiepark met villa’s en bungalows, gelegen aan het Veluwemeer. Geniet van de vele watersporten en jachthavens!

Dagje uit op de Veluwe

De Veluwe bezoeken? Alle info & tips!

Paleis Het Loo

Paleis het Loo is een prachtig paleis gelegen op een landgoed, vlakbij Apeldoorn. Het paleis heeft eeuwenlang gediend als zomerverblijf van de koninklijke familie en tegenwoordig kun je er dan ook alles leren over het koningshuis. Je vindt er een interessant museum en er zijn vaak wisselende tentoonstellingen. In de nabijgelegen stallen kun je rijtuigen, auto’s en wagens van de koninklijke familie bewonderen. De tuinen en het omliggend landgoed zijn prachtig aangelegd en je kunt er heerlijke wandelingen maken.

Julianatoren

De Julianatoren is een leuk kinderpretpark gelegen in de buurt van Apeldoorn. Het park is geschikt voor kinderen van alle leeftijden en het is dan ook het perfecte uitje voor het hele gezin. In het park zijn meer dan 60 attracties en je kunt er leuke speeltuinen vinden, waar de kinderen zich helemaal kunnen uitleven. Er is een groot animatieteam die de kinderen in het park kunnen vermaken en er worden door het jaar heen verschillende shows georganiseerd.

Apenheul

De Apenheul is een mooie dierentuin gelegen in de buurt van Apeldoorn. In deze dierentuin kun je 35 verschillende soorten apen bewonderen. Bij een bezoek aan de Apenheul loop je letterlijk rond tussen de dieren. De aapjes kunnen dus zomaar opeens op je schouder gaan zitten. De grotere apen zoals de gorilla’s en de bonobo’s lopen niet los, maar bevinden zich op grote eilanden. Je kunt er heerlijk rondstruinen en alles leren over deze bijzondere dieren. Daarnaast zijn er veel interactieve elementen en is het dus ook erg leuk voor de kinderen.

LEES OOK: 7 Mooie tiny houses op de Veluwe

De Veluwe bezoeken? Alle info & tips!

Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum is een cultuurhistorisch museum gelegen bij Arnhem. In het museum kun je het leven van Nederlanders door de eeuwen heen zien. Er staan talloze originele en nagebouwde huizen, molens en boerderijen. Aan de hand van deze dorpen kun je alles leren over de geschiedenis, de gewoontes en de tradities van het Nederlandse volk. De gebouwen zijn ingedeeld in verschillende Nederlandse gebieden en sommige worden zelfs “bewoond” door museummedewerkers die zich voordoen als oorspronkelijke bewoners. Het museum is ontzettend interactief en is erg leuk voor het hele gezin!

Burgers Zoo

Burgers Zoo is een leuke dierentuin gelegen bij Arnhem. Het is een bijzondere dierentuin, die is ingedeeld in 6 verschillende thema’s: Safari, Bush, Mangrove, Desert, Ocean en Rimba. Deze thema’s vormen deelgebieden waarin je de bekende ecodisplays kunt vinden. Deze ecodisplays laten de landschappen en natuur zo realistisch mogelijk zien. Zo lijkt het soms net of je door de jungle of savanne loopt. Je kunt er prachtige planten en dieren bewonderen. Elke zomer worden er shows georganiseerd en er zijn jaarlijks verschillende leuke evenementen. Daarnaast zijn er veel leuke speeltuinen en is het dus een perfect dagje uit.

LEES OOK: De 10 mooiste glamping & safaritenten op de Veluwe

Kröller-Müller Museum en Beeldenpark

Het Kröller-Müller Museum is een prachtig modern kunstmuseum in het Nationaal Park Hoge Veluwe. De wereldberoemde collectie werd bijeengebracht door het echtpaar Kröller-Müller. Je kunt er beelden en schilderijen bewonderen van kunstenaars zoals Picasso, van Gogh, Monet en Mondriaan. Naast het museum vind je een grote beeldentuin. Het 25 hectare grote park staat vol met moderne kunstwerken en je kunt er heerlijk rondstruinen. Het beeldenpark en het museum geniet internationale bekendheid en wordt jaarlijks door vele mensen bezocht.

De Veluwe bezoeken? Alle info & tips!

Jachthuis Sint-Hubertus

Het Jachthuis Sint-Hubertus is een prachtig buitenhuis ontworpen door architect Hendrik Petrus Berlage, in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller. Het mooie buitenhuis kun je al van ver zien door de 31 meter hoge toren. Het huis staat midden in het Nationaal Park Hoge Veluwe en wordt omringd door groene bossen en uitgestrekte velden. Het luxe huis is van binnen en buiten volledig op elkaar afgestemd en bij een bezoek aan het jachthuis kun je de verschillende vertrekken bewonderen. Je kunt er een rondleiding volgen en alles leren over de bijzondere architectuur en kunst in het jachthuis.

Klimbos Garderen en Klimbos Veluwe

In de Veluwe kun je natuurlijk genieten van uitgestrekte bossen. Ben je op zoek naar een een actief uitje in het bos? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het Klimbos Garderen of het Klimbos Veluwe. In de klimbossen zijn verschillende parcours uitgezet op de grond en hoog in de bomen. De parcours hebben verschillende moeilijkheidsgraden en zo is er voor iedereen wel een geschikt parcour. Geniet van het uitzicht terwijl je klautert door de bomen of naar beneden tokkelt.

LEES OOK: De 15 leukste & mooiste campings op de Veluwe

Zandsculpturenfestijn

Het Zandsculpturenfestijn is een leuk evenement dat elke zomer wordt georganiseerd in Garderen. Het festijn vindt plaats in de Beeldentuin in Garderen en is open van april tot oktober. Bij het festijn kun je allerlei mooie en indrukwekkende zandsculpturen bewonderen. Deze sculpturen worden volledig van zand gemaakt en verschillende kunstenaars werken er elk jaar weer aan. Het festijn heeft elk jaar een thema en in 2020 is het thema 75 jaar bevrijding. Met de sculpturen zullen de belangrijke gebeurtenissen uit de tweede wereldoorlog afgebeeld.

Gezellige steden en dorpen op de Veluwe

De Veluwe bezoeken? Alle info & tips!

Apeldoorn

Apeldoorn is een gezellige stad ten oosten van de Veluwe. Het is één van de grootste steden in de Veluwe en staat bekend om zijn groene karakter. In de Parkenbuurt kun je genieten van talloze groene stadsparken en veel oude versierde herenhuizen. In Apeldoorn kun je 580 verschillende monumenten vinden. Het is dus een aanrader om een lange wandeling te maken langs deze mooie monumenten. In het stadscentrum van Apeldoorn kun je lekker winkelen of een hapje eten bij de vele restaurants. Bij Apeldoorn kun je daarnaast het Paleis het Loo, de Julianatoren en de Apenheul vinden.

Hotel tip! Zenzez Hotel & Lounge is een heerlijk 3-sterrenhotel in het centrum van Apeldoorn. Het hotel beschikt over ruime kamers, een lounge en een groene tuin.

De Veluwe bezoeken? Alle info & tips!

Arnhem

Arhem is een sfeervolle stad gelegen in het zuiden van de Veluwe. De stad ligt aan de oevers van de rivier de Nederrijn en je kunt er heerlijk wandelen langs de rivierloop. Arnhem heeft een belangrijke rol gespeeld in de tweede wereldoorlog en je kunt er dan ook veel mooie monumenten vinden. Op het Airborneplein wordt de Slag om Arnhem herdacht. Je moet zeker een kijkje nemen bij de Eusebiuskerk. Deze gotische kerk vormt het middelpunt van de stad en werd in de zestiende eeuw gebouwd. In de buurt van Arnhem kun je het Nederlands Opennluchtmuseum en Burger’s Zoo vinden.

Hotel tip! Hotel Molendal is een fijn 3-sterrenhotel gelegen bij het groene Park Sonsbeek. Het hotel bevindt zich in een mooi landhuis en beschikt over sfeervolle grote kamers.

Ede

Ede is een klein gezellig stadje gelegen in het westen van de Veluwe. De stad beschikt over een knus centrum waar je leuke restaurantjes en terrasjes kunt vinden. Ede wordt omgeven door groen en je kunt er dan ook prachtig wandelen. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Ginkelse Heide. Dit prachtige heidegebied in Ede was in 1944 de plek waar de geallieerde troepen landden voor Operatie Market Garden. Bij de heide kun je een monument vinden en er vindt jaarlijks een herdenking plaats.

Hotel tip! Parkhotel de Bosrand is een heerlijk hotel, gelegen aan de rand van Ede, bij een groot bos. Het hotel beschikt over een tuin met terras en een fijn restaurant.

LEES OOK: Wandelen op de Veluwe, de 10 mooiste wandelroutes!

Otterlo

Otterlo is een prachtig dorpje aan de rand van het Nationaal Park Hoge Veluwe. Bij de plaats vind je één van de drie ingangen tot het nationaal park. Het schattige dorpje is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de Hoge Veluwe. In het dorp kun je het interessante Tegelmuseum vinden. Je kunt er één van de grootste collecties Nederlandse wandtegels en tegeltableaus vinden. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij het Rode Kruismonument. Dit monument herdenkt de mislukte Operatie Market Garden. In de buurt van Otterlo kun je het Kröller-Müller museum, Museonder en Jachthuis vinden.

Hotel tip! Hotel De Sterrenberg is een heerlijk 4-sterrenhotel met luxe moderne kamers. Geniet van een mooie spa, luxe restaurant en groot terras.

Putten

Putten is een mooi stadje in het noordwesten van de Veluwe. In het gezellige centrum kun je leuke restaurantjes en terrasjes vinden. Daarnaast moet je ook zeker een kijkje nemen in het Historisch Museum De Tien Malen. In het museum kun je alles leren over de geschiedenis van Putten en de Veluwe. Vlakbij het museum kun je de Bostoren vinden. Deze mooie toren kun je beklimmen en boven heb je een prachtig uitzicht.Ook de Museumboerderij Mariahoeve is een echte aanrader. Op deze boerderij kun je rondleidingen krijgen en leuke activiteiten ondernemen.

Hotel tip! Het Hof Van Putten is een fijn 4-sterrenhotel gelegen in het bos van Putten. Je vindt er een heerlijk restaurant en ontbijtbuffet.

Meer dorpjes ontdekken?

Wij hebben een apart artikel gemaakt waar in we de mooiste dorpjes van de Veluwe voor je op een rijtje gezet! Deze rustieke dorpjes kun je combineren met een mooie wandeling of fietstocht in de omgeving. Bekijk en lees alles over pittoreske dorpjes op de Veluwe, zoals Garderen, Beekbergen of Hoenderloo. Lees hier alles over de 10 rustieke dorpjes op de Veluwe!

Plan je vakantie op de Veluwe:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en Anwb Camping. Liever overnachten in een huuraccomodatie op een vakantiepark? Ontdek de leukste vakantieparken bij Droomparken. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees meer over vakantie op de Veluwe:

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

10 x de mooiste boshuisjes op de Veluwe

10 x de mooiste boshuisjes op de Veluwe

Boshuisje op de Veluwe huren? Ontdek de mooiste accommodaties gelegen in de Veluwse bossen, van tiny houses tot moderne villa's.