10x een stedentrip in Nederland in de winter

10x een stedentrip in Nederland in de winter

Stedentrip in eigen land

Een stedentrip naar het buitenland zit er deze winter helaas niet in. Gelukkig vind je in Nederland ook veel gezellige steden die je tijdens de kerstvakantie of een weekendje weg kunt bezoeken. Je kunt tijdens een stedentrip heerlijk struinen door de historische straatjes en verschillende musea en bezienswaardigheden bezoeken. Ook zijn er in verschillende plaatsen kerstmarkten die gelukkig nog wel doorgaan! Ben je benieuwd geworden welke steden in Nederland nou echt de moeite waard zijn om te bezoeken deze winter? Lees hier alles over 10 mooie steden voor een stedentrip in Nederland in de winter!

LEES OOK: 15 Verrassende Europese steden voor een stedentrip

10x een stedentrip in Nederland in de winter

1. Valkenburg

Valkenburg is een erg populair stadje en dat is niet voor niets. Het vestingstadje kent een rijke geschiedenis waar nog veel van terug te vinden is in het centrum. Midden in het centrum vind je de ruïne van Kasteel Valkenburg. Onder het kasteel vind je verschillende grotten die je ook kunt bezoeken, zoals de gemeentegrot en de fluweelengrot. Daarnaast is de stad rijk aan terrasjes waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Tijdens de wintermaanden wordt de stad omgebouwd tot Kerststad Valkenburg. Dit jaar gaat dit gelukkig door, maar wel op een aangepaste manier. In het centrum van Valkenburg kun je overal genieten van kerstlichtjes en mooie kerstbomen. In de Mergelgrotten vind je levensgrote sculpturen en kun je het kerstverhaal in miniatuur bewonderen. Daarnaast zijn er verschillende winterwandelingen uitgestippeld die je door prachtige stukken natuur en langs historische bezienswaardigheden leidt. 

Uniek vakantiepark! Naast Valkenburg ligt Bungalowpark Schin op Geul, een gezellig familiepark in de heuvels van Zuid-Limburg

LEES OOK: 10 prachtige bezienswaardigheden in Limburg

10x een stedentrip in Nederland in de winter

2. Maastricht

Maastricht is een heerlijke bestemming om te bezoeken in de winter. Het Vrijthof ook een leuk plein om overheen te struinen. Hier vindt jaarlijks de kerstmarkt van Magisch Maastricht plaats. Dit jaar gaat de kerstmarkt helaas door corona niet door. Gelukkig heeft de stad genoeg anders moois te bieden. Op het Vrijthof vind je een paar bekende kerken, de Sint Servaasbasiliek en de Sint-Janskerk. Beide kerken hebben een rijke historie en zijn zeker een bezoekje waard. Vergeet ook niet de Boekhandel Dominicanen te bezoeken. Deze boekwinkel zit in een oude kerk en heeft een ruime collectie aan boeken. Je kunt in Maastricht genieten van het bourgondische leven op de vele terrasjes en mooie winkels bezoeken. In de winter wordt de hele stad verlicht met kerstlampjes. Op het knusse Onze Lieve Vrouwenplein vind je verschillende restaurantjes en terrassen. Een leuke bezienswaardigheid in Maastricht in Wyck, de wijk aan de stationszijde van het centrum. Hier vind je schattige boetiekjes en gezellige lunchrooms. 

Hoteltip! Een betaalbaar en modern hotel op loopafstand van het centrum van Maastricht is Kaboom Maastricht

10x een stedentrip in Nederland in de winter

3. Leiden

Een prachtige stad waar je heerlijk doorheen kunt struinen in de winter is Leiden. Leiden is rijk aan veel bekende musea, zoals het Rijksmuseum voor oudheden en het Museum van Volkenkunde. Ook buiten het centrum van de stad zijn twee bekende musea te vinden, namelijk Naturalis Biodiversity Center en Corpus. Naast deze musea heeft het centrum van Leiden ook genoeg moois te bieden. Een bekende wandelroute door de stad is de Leidse Loper. Deze route, van 4,3 kilometer, leid je langs 24 historische bezienswaardigheden en is zeker een aanrader. Een prachtig oud pand is de Leidse Waag, een gebouw uit de 17e eeuw waar vroeger de marktkooplieden hun goederen moesten wegen. Een prachtige tuin om te bezoeken is het Hortus Botanicus. De Hortus van Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland en bestaat uit verschillende delen. Zo heeft het een voortuin, tropische kassen en een wintertuin. Een mooi plekje midden in het centrum van leiden is de Burcht. Via een trap bereik je deze oude Burcht die boven op een heuvel ligt. Je kunt over de burcht heen lopen en genieten van een schitterend uitzicht over Leiden. 

Unieke accommodatie! Overnacht op een eiland op de Kagerplassen vlakbij Leiden in dit authentieke vakantiehuis.

10x een stedentrip in Nederland in de winter

4. Nijmegen

Ook Nijmegen is zeker een aanrader als je een stad wilt bezoeken. Het historische centrum biedt veel charme en is zeker een aanrader om doorheen te wandelen. Een oude kerk in het centrum van Nijmegen is de Stevenskerk. Deze kerk, uit de 13 eeuw, kun je zelf bezoeken of kun je onder leiding van een gids bewonderen. Voor mooie en bekende winkels kun je terecht in de Lange Hazelstraat, de oudste winkelstraat van Nederland. Tijdens de wintermaanden is deze stad verlicht met leuke lampjes. Op de Grote Markt, het bekende plein van Nijmegen, vind je de Boterwaag. Dit renaissancegebouw komt uit 1613 en heeft door de jaren heen gefungeerd als militaire hoofdwacht en vleeshal. Vandaag de dag vind je er een restaurant, waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Een mooi park om even tot rust te komen is het Kronenburgerpark. Hier kun je heerlijk wandelen langs het water en de verdedigingstoren en een deel van de oude stadsmuur bewonderen. 

Overnacht in een natuurhuisje! Dit mooie natuurhuisje in Malden ligt vlakbij het centrum van Nijmegen en biedt veel ruimte en rust

10x een stedentrip in Nederland in de winter

5. Haarlem

Haarlem is een schattig stadje in Noord-Holland en is rijk aan bezienswaardigheden. Een van de meest bekende bezienswaardigheid is de Sint Bavokerk. De kerk staat midden op een groot plein en heeft een gotische en middeleeuwse bouwstijl. Je kunt verschillende kerkschatten bewonderen in dit gebouw. Daarnaast vind je hier ook het beroemde Müllerorgel, het orgel waar Mozart als kind op heeft gespeeld. Ook de Koepelkathedraal van Haarlem is een bezoekje waard. Dit bouwwerk heeft wat weg van de architectuur van de Sagrada Familia in Barcelona en de Sacré Coeur in Parijs. Meer dan 50 verschillende Nederlandse kunstenaars hebben aan dit bouwwerk meegewerkt. In Haarlem vind je ook het oudste museum van Nederland, het Teylers museum. De collectie van het museum is gevarieerd. Je vindt er verschillende kunststukken van bekende kunstenaars, maar ook oude fossielen en dure boeken. Wil je een prachtig uitzicht over de stad? Breng dan een bezoek aan de Molen de Adriaan. Onder leiding van een gids kun je de molen op. Vanaf de molen heb je een schitterend uitzicht over de stad. 

Hoteltip! City Attic Haarlem is een modern ingericht hotel midden in het centrum van Haarlem

LEES OOK: 10 mooie bezienswaardigheden in Noord-Holland

10x een stedentrip in Nederland in de winter

6. Amsterdam

Amsterdam kan natuurlijk niet vergeten worden als het gaat om mooie steden voor een stedentrip in de winter. In de winter is de stad versiert met lichtjes en biedt de stad veel charme. Amsterdam is in zichzelf al een museum waar je uren in rond kan struinen. De stad biedt bijna te veel bezienswaardigheden om op te noemen, maar we zullen er een paar voor je uitlichten. Een hoogtepunt van Amsterdam is het plein op de Dam. Hier vind je verschillende oude panden, zoals het Koninklijk Paleis en Madame Tussaud. Vanaf het plein kun je zo de gezellige Kalverstraat in wandelen waar je goed kunt shoppen. Een paar prachtige musea om te bezoeken zijn het Anne Frankhuis, het Rijksmuseum en het Van Gogh museum. Wil je liever even ontsnappen aan de drukte van de stad? Breng dan een bezoekje aan het Vondelpark. Hier kun je heerlijk wandelen en tot rust komen.

B&B tip! Een moderne en ruim ingerichte Bed & Breakfast in het centrum van Amsterdam is Prinsenhof Suite

10x een stedentrip in Nederland in de winter

7. Gouda

De gezellige stad Gouda is ook zeker een aanrader om deze winter te bezoeken. De stad ligt midden in het Groene Hart en heeft een rijke historie. De stad heeft veel oude gebouwen die zeker een aanrader zijn om te bezoeken. Zo kun je een bezoekje brengen aan het Stadhuis van Gouda. Het is een prachtig pand uit de 15e eeuw midden op de markt van Gouda. Het stadhuis wordt niet meer gebruikt voor publieke functies, maar is nog wel een populaire trouwlocatie. In Gouda vind je ook de Sint-Janskerk, de langste kerk van Nederland. De kerk staat vooral bekend om zijn glas-in-loodramen. Het Gouda Cheese Museum is zeker een aanrader als je fan bent van kaas. Je komt hier van alles te weten over de Goudse kaas en wat die kaas nou zo bijzonder maakt. Het museum zit in de Goudse Waag, een prachtig pand wat gebouwd is in de 17e eeuw. Een leuke traditie in Gouda is kaarsjesavond. Op de tweede of derde vrijdag van december wordt dan de kerstboom geplaatst naast het oude stadhuis en zijn de panden op de markt verlicht met kaarsen en lampjes. In tegenstelling tot veel evenementen, gaat Kaarsjesavond dit jaar wel door, maar dit zal digitaal plaatsvinden.

Vakantieparktip! Landal De Reeuwijkse Plassen is een prachtig park midden in de natuur vlakbij Gouda

10x een stedentrip in Nederland in de winter

8. Bergen op Zoom

Een gezellige stad in Noord-Brabant is Bergen op Zoom. De stad is rijk aan bezienswaardigheden. Zo vind je de Markiezenhof, het oudste stadspaleis van Nederland. Het gotische paleis is gebouwd in de 15e eeuw is zeker een bezoekje waard. Op de Grote markt kun je terecht voor een hapje en een drankje. Op het sfeervolle plein vind je leuke café’s en gezellige restaurants. Hier vind je ook het Oude Stadhuis. Dit pand werd gebouwd eind 14e eeuw en is een prachtige bezienswaardigheid om te bezoeken. Een sfeervol winkelgebied is ’t Vierkantje. Hier vind je unieke winkels en boetiekjes die je nergens anders vindt. Je kunt er heerlijk shoppen en struinen langs de oude panden. Van Schoenenzaak tot IJssalon, in ’t Vierkantje vind je allerlei zaakjes. In Bergen op Zoom vind je ook het oudste hotel van Nederland, Hotel De Draak. Dit hotel, wat afkomstig is uit 1397, heeft onder andere een stadsbrand en twee binnenbranden overleefd.

Overnacht in het oudste hotel van Nederland! Grand Hotel en Résidence De Draak is een schitterend hotel met een rijke historie

10x een stedentrip in Nederland in de winter

9. Breda

Een gezellige stad om te bezoeken in de winter is Breda. De stad heeft veel te bieden Zo vind je midden in het centrum de Grote Markt, waar het tijdens zonnige dagen bomvol zit op de terrassen. Op de markt vind je ook het oorlogsmonument Judith met het hoofd van Holofernes. Daarnaast kun je hier ook het oude stadhuis bewonderen. In het centrum van Breda vind je de haven van de stad. Gelegen aan de haven vind je de Havenstraat, één van Breda’s oudste straten waar verschillende horecagelegenheden aan liggen. Wie even wil ontsnappen aan de drukte van de stad kan het stadspark Park Valkenberg bezoeken. Hier kun je heerlijk wandelen langs de ruïnes van de verdedigingstorens en en verschillende monumenten. Een leuke bezienswaardigheid is het Kasteel van Breda. Het kasteel is rond 1350 gebouwd en diende als woonverblijf van een Hollandse Edelman. Het kasteel is tijdens de Brabantse Kasteeldagen open voor publiek. 

Rustiek natuurhuisje! Op het platteland van Brabant net buiten Breda ligt dit moderne natuurhuisje in Ulvenhout

10x een stedentrip in Nederland in de winter

10. Groningen

In de noord-Hollandse provincie Groningen vind je de bruisende stad Groningen. De levendige studentenstad is rijk aan leuke bezienswaardigheden en gezellige horecagelegenheden. Een van de must do’s is om het Groninger museum te bezoeken. Hier vind je verschillende kunstcollecties uit de moderne tijd. Ook een bezoekje aan de Martinitoren is zeker een aanrader. Het gebouw is 97 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van de stad. Vanaf de top van de toren heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Vlak bij de Martinitoren ligt de Prinsentuin. In deze groene, rustgevende tuin kun je helemaal ontspannen en struinen langs de mooie planten en bloemen. Elk jaar vinden er in de wintermaanden verschillende kerstmarkten plaats in het centrum van Groningen. Dit jaar zijn de meeste kerstmarkten helaas geannuleerd. Gelukkig kun je er nog wel eentje bezoeken, de Winterwelvaart kerstmarkt. Deze sfeervolle markt vindt van 20-22 december plaats rondom de historische schepen bij Der Aa’s. 

B&B tip! Bed & Breakfast Molenstreek is een moderne accommodatie net buiten het centrum van Groningen en biedt uitzicht op het platteland.

Plan je stedentrip in Nederland
De fijnste hotels in een van de steden boek je bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla. Liever op een vakantiepark in de buurt van een stad? Boek dan een vakantiepark bij Roompot of Landal.

Meer over Nederland? Lees ook:

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

De 11 mooiste stranden van Nederland

De 11 mooiste stranden van Nederland

Ontdek 11 mooie stranden in Nederland. Of je nu een dagje wilt uitwaaien aan de kust of wilt genieten van een lange stranddag in de zomervakantie.