Wandelen in Zeeland, de 10 mooiste wandelroutes!

Wandelen in Zeeland, de 10 mooiste wandelroutes!

Mooiste wandelroutes Zeeland

Wil je lekker uitwaaien aan de kust of ben je op vakantie in Zeeland en zoek je een mooie wandelroute? Zoek dan niet verder, want wij hebben de 10 mooiste wandelroutes in Zeeland voor je op een rijtje gezet! Of je nu gaat wandelen met de hond, met het gezin of gewoon met zijn tweetjes. Voor iedereen zit er wel een geschikte wandeling tussen. Wandel door de duinen, langs de kust, door het bos of door één van de gezellige stadjes in Zeeland.

LEES OOK: 10 Prachtige bezienswaardigheden in Zeeland

1. Wandelroute Plompe Toren bij Burgh-Haamstede – 4 km

Wandelen in Zeeland, de 10 mooiste wandelroutes!

De wandelroute Plompe Toren bij Burgh-Haamstede is een korte wandelroute op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Schouwen-Duiveland is het meest noordelijke eiland van Zeeland en biedt volop wandelmogelijkheden. Je kunt er heerlijk wandelen langs het water en over het strand. Burgh-Haamstede bevindt zich in de Kop van Schouwen. Hier vind je mooie duingebieden waar fietsers, wandelaars en andere sporters hun hart kunnen ophalen. De wandelroute Plompe Toren neemt je mee door de echte, ruige, Zeeuwse natuur. Tijdens de wandeling kun je genieten van allerlei vogelsoorten en zeehondjes spotten. Natuurlijk kun je de Plompe Toren zelf niet missen! Deze zie je kilometers van tevoren al boven het uitgestrekte landschap uittorenen. Je kunt de 23 meter hoge toren beklimmen en bovenaan genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving. Ook kun je hier alles te weten komen over de geschiedenis van het verdwenen dorpje Koudekerke. De Plompe Toren was vroeger namelijk het middelpunt van dit welvarende dorp. Het dorp is geheel verdwenen, op de Plompe Toren na.

2. Groene Wissel Domburg – 18 km

Wandelen in Zeeland, de 10 mooiste wandelroutes!

De Groene Wissel Domburg is ongetwijfeld één van de mooiste wandelroutes van Zeeland. Groene Wissels zijn rondwandelingen van zo’n 10 tot 20 kilometer lang, die starten bij een treinstation of bushalte in Nederland. De Groene Wissel Domburg is een afwisselende wandeling van ongeveer 18 kilometer. De route start vanaf de Markt in Domburg en neemt je mee over het strand, over akkers, door bossen en langs kreken. Na het gezellige centrum van Domburg gezien te hebben, wandel je zo’n half uur over het strand. Daarna voert de route je een flink stuk door het akkerlandschap van West-Walcheren. Je wandelt langs kreekjes en steekt onderweg zelfs twee keer per trekvlot een brede sloot en een kreek over. Lekker avontuurlijk! Hierna kom je langs het fraaie Kasteel Westhove en het mooie Landgoed Hoogduin. Via het strand wandel je weer terug naar het centrum, waar je kunt genieten van een lekker hapje of een drankje op één van de vele terrasjes.

Wandelen in Zeeland, de 10 mooiste wandelroutes!

Tip! Overnacht in Kasteel Westhove

Stayokay Domburg is een luxueus hostel gevestigd in Kasteel Westhove. Meer informatie…

3. ANWB Wandelroute Uitwaaien op Walcheren – 10 km

Wandelen in Zeeland, de 10 mooiste wandelroutes!

Op zoek naar een wandelroute in Zeeland die je kunt lopen samen met je trouwe viervoeter? De ANWB Wandelroute Uitwaaien op Walcheren is een 10 kilometer lange wandelroute waar honden aangelijnd zijn toegestaan. Ze mogen in een stukje van het Natuurreservaat Rammekenshoek ook los lopen. Tijdens de wandelroute kom je over stranden, loop je door het Bos van Rammekenshoek en kun je Fort Remmekens bewonderen. Dit fort is het oudste zeefort van West-Europa. De muren van het fort zijn begroeid met mossen en varentjes en in het fort leven drie soorten vleermuizen. Het fort ligt ten oosten van Vlissingen, waar honden het hele jaar door op alle stranden mogen loslopen (met uitzondering van de Boulevard en het Nollestrand tussen 15 april en 15 september). Tijdens deze wandeling kun je dus echt lekker uitwaaien met het hele gezin!

Wandelen in Zeeland, de 10 mooiste wandelroutes!

Tip! Boerderijcamping Mariekerke

FarmCamps Mariekerke is een boerderijcamping met luxe safaritenten in Walcheren. Meer informatie…

4. ANWB Wandelroute Hulst – 4 km

Wandelen in Zeeland, de 10 mooiste wandelroutes!
De Keldermanspoort, gelegen in de 3,5 km lange stadswal van Hulst

Hulst is één van de best bewaarde vestingsteden van Nederland en noemt zich graag de meest Vlaamse stad van Nederland. De stad ligt dan ook dicht bij België en trekt jaarlijks vele bezoekers van onder de grens. Dat is natuurlijk niet voor niets. Hulst heeft een rijke geschiedenis die nog goed waarneembaar is met zijn 68 rijksmonumenten. Een paar van die rijksmonumenten zijn het stadhuis, de stadswallen en de basiliek van de Grote Markt. Hulst is een bourgondische stad, waar je heerlijk kunt winkelen. Je kunt er ook mooi wandelen over de 3,5 kilometer lange stadswallen. De wandelroute Hulst van de ANWB is een echte aanrader. Deze wandeling voert je namelijk over de groene wallen én door het stadje.

5. Wandelroute familiepad Walcheren – 2 km

Wandelen in Zeeland, de 10 mooiste wandelroutes!

Op zoek naar een kindvriendelijke of rolstoelvriendelijke wandelroute in Zeeland? Dan raden wij het Familiepad Walcheren van Staatsbosbeheer aan. Deze wandelroute is 2,2 kilometer lang en loopt over een verhard pad dat volledig toegankelijk is voor onder meer kinderwagens, rollators en scootmobiels. De route voert je langs de Zeeuwse kust, waar je lekker kunt uitwaaien en kunt genieten van de zee en het duingebied. Door het houten pad naar de strandopgang is de route ook voor mensen in een rolstoel toegankelijk. Onderweg kom je meerdere bankjes tegen, waar je kunt genieten van het uitzicht en op een mooie dag van het zonnetje. Het startpunt van de wandeling is de parkeerplaats bij Kasteel Westhove. Houd er wel rekening mee dat de parkeerplaats op vakantiedagen en met mooi meer snel vol kan zijn.

Wandelen in Zeeland, de 10 mooiste wandelroutes!

Tip! Mini Camping Werendijke

Mini Camping Werendijke is een rustige natuurcamping in Walcheren. Meer informatie…

6. Wandelroute Door de duinen van Renesse – 12 km

Wandelen in Zeeland, de 10 mooiste wandelroutes!

Renesse is een gezellig toeristisch dorp en populaire badplaats op het eiland Schouwen-Duiveland in Zeeland. Je vindt er dan ook een heerlijk breed strand dat alle ruimte biedt voor zonaanbidders en wandelaars. De wandelroute Door de duinen van Renesse is 12 kilometer lang en laat je genieten van mooie vergezichten over de duinen, het strand en de zee. Vergeet vooral je verrekijker niet mee te nemen, want hiermee kun je bij laag water zeehonden spotten op de zandplaten voor de kust. De vele horecagelegenheden in het dorp nodigen uit tot een verfrissend drankje op het terras aan het einde van de wandeling.

Wandelen in Zeeland, de 10 mooiste wandelroutes!

Tip! Natuurhuisje in Renesse

Dit natuurhuisje in Noordwelle is een vakantiehuis met hottub, op 2 km van Renesse. Meer informatie…

7. Wandelroute Boswachterij Westerschouwen – 12 km

Wandelen in Zeeland, de 10 mooiste wandelroutes!

Een boswandeling in Zeeland maken? Boswachterij Westerschouwen is het grootste bos van de provincie. Het bos ligt aan de kust van Schouwen-Duiveland en bestaat uit een duinlandschap met zandverstuivingen, valleien, duinweiden en vogelrijke bosranden. Je vindt er loofbomen, dennen en duinbos en hoort van alles ritselen tussen de bomen. In de oude hoge dennen kun je nesten van roofvogels zoals haviken en buizerds aanschouwen. Spot ook de konijntjes, wilde shetlandpony’s en damherten in het duingebied. Door de boswachterij loopt een 12 kilometer lange wandelroute, Wandelroute Westerschouwen. De wandelroute is gemarkeerd met groene pijlen en start bij de Excursieschuur Westerschouwen. Tijdens de route geniet je van al het moois dat de natuur te bieden heeft, terwijl op de achtergrond de branding ruist.

Wandelen in Zeeland, de 10 mooiste wandelroutes!

Lees ook: 10x Glamping in Zeeland

In Zeeland kun je genieten van een heerlijke glampingvakantie aan zee of in de polder. Lees meer…

8. NS-wandeling Duinen van Zoutelande – 13 of 19 km

Wandelen in Zeeland, de 10 mooiste wandelroutes!

De NS-wandeling Duinen van Zoutelande is een heerlijke wandelroute die begint bij een treinstation en eindigt bij een bushalte in Zeeland. De wandeling neemt je mee over de stranden van Zoutelande, ook wel de ‘Zeeuwse Rivièra’ genoemd, omdat dit het enige Nederlandse strand is dat op het zuiden ligt. Tijdens de wandeling beklim je steile duinen en kun je de zeeschepen die over de Westerschelde varen aanschouwen. Aan de andere kant kun je genieten van een weids uitzicht over het land van Walcheren, met de kerktoren van Middelburg en de vuurtoren van Westkapelle aan de horizon. Je kunt de NS-wandeling eindigen in Zoutelande (13 km) of doorlopen naar het eindpunt in Westkapelle (19 km).


9. Fruitroute Zeeland – 17 km

De Fruitroute is een 17 kilometer lange wandelroute die je meeneemt door de ‘bloesem van Zeeland’. De route loopt door Zuid-Beveland, een schiereiland in het midden van Zeeland. Het is na de Betuwe het grootste fruitteeltgebied van Nederland. De wandelroute voert je dwars door de boomgaarden, waar appels en peren groeien. In de zomer kom je ook veel kleinfruit tegen, zoals frambozen, bessen en pruimen. Sommige telers verkopen het versgeplukte fruit en huisgemaakte jam langs de kant van de weg. Met een beetje geluk mag je ook zelf plukken in de boomgaard! Vooral in de lente, wanneer de bomen in bloei staan, is het hier mooi wandelen.

Wandelen in Zeeland, de 10 mooiste wandelroutes!

Tip! Natuurhuisje in Burgh-Haamstede

Deze 2 persoonslodge met sauna ligt midden in het bos bij Burgh-Haamstede. Meer informatie…

10. Stadsontdekkingstocht Veere – 4 km

Wandelen in Zeeland, de 10 mooiste wandelroutes!

Wandelen door één van de mooiste dorpjes van Zeeland? In het historische stadje Veere, gelegen aan het Veerse Meer, kun je een Stadsontdekkingstocht maken. Het stadje heeft een rijk verleden, die helemaal tot leven komt tijdens een wandeling door de historische straten. De route brengt je langs diverse bezienswaardigheden in de stad, zoals een molen uit 1909 en het stadhuis dat zijn oorsprong vindt in 1474. Ook wandel je langs de bijzondere Campveerse Toren. Dit indrukwekkende gebouw is een monumentale verdedigingstoren én de oudste herberg van Nederland, waar Willem van Oranje al kwam dineren. Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt als hotel-restaurant. Als je na de wandeling historisch wilt dineren of overnachten is de Campveerse Toren dus wellicht een aanrader.

Plan je vakantie in Zeeland
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je natuurlijk bij Booking.com en de mooiste vakantieparken vind je bij Roompot en Landal. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Meer inspiratie voor je vakantie in Zeeland? Lees ook:


Veelgestelde vragen over wandelen in Zeeland:

Wat zijn de mooiste wandelroutes in Zeeland?

Lekker wandelen en uitwaaien in Zeeland? Bekijk onze favoriet wandelroutes! Enkele mooie wandelroutes zijn de Fruitroute in Zuid-Beveland en de Wandelroute Uitwaaien op Walcheren. Ontdek hier 10 leuke wandelroutes in Zeeland.

Wat zijn de mooiste dorpjes in Zeeland?

Het is ook leuk om een wandeling door één van de mooie dorpjes in Zeeland te maken. Wij raden bijvoorbeeld de Stadsontdekkingstocht Veere aan. Bekijk hier de top 10 mooiste dorpjes van Zeeland.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Zeeland?

Wat zijn nou echt de hoogtepunten van Zeeland? Wij vinden dat je de vuurtorens in Westkapelle en Burgh-Haamstede niet mag missen. Ook Fort Rammekens, Natuurreservaat de Manteling en Middelburg zijn zeker een bezoekje waard. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden van Zeeland.

Geschreven door Dirk

Dirk is eigenaar van Reiscompany en oprichter van dit reisblog. Dirk is dol op reizen en deelt in zijn berichten zijn geheimtips, leuke eet- en slaapadresjes en bestemmingen waar hij is geweest of die hij graag nog wil zien.

Onze nieuwste artikelen

De 15 mooiste bezienswaardigheden in Middelburg

De 15 mooiste bezienswaardigheden in Middelburg

Bekijk hier de 15 mooiste bezienswaardigheden in Middelburg en maak kennis met historische gebouwen, levendige markten en fascinerende musea.