Top 10 leuke bezienswaardigheden van Dordrecht

Top 10 leuke bezienswaardigheden van Dordrecht

Hoogtepunten van Dordrecht

Een prachtige stad in de provincie Zuid-Holland is Dordrecht. De stad is door de eeuwen een belangrijke plaats geweest waar verschillende gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis hebben plaatsgevonden. Vandaag de dag kun je er allerlei bezienswaardigheden bekijken die wat laten zien van de rijke geschiedenis van Dordrecht. De stad heeft een aantal interessante musea, zoals het Hof van Nederland, het Nationaal Onderwijsmuseum, het Dordrechts museum en het huis van Gijn. Daarnaast kun je in het centrum van Dordrecht verschillende historische monumenten bewonderen, zoals de Grote kerk of de Groothoofdspoort. Ook voor winkelliefhebbers is Dordrecht een walhalla. In het oude centrum van de stad kun je terecht voor de bekende winkels en kleine boetiekjes. Daarnaast vind je in het centrum een aantal leuke terrasjes waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Nieuwsgierig geworden? Bekijk snel de top 10 leuke bezienswaardigheden van Dordrecht!

Top 10 leuke bezienswaardigheden van Dordrecht

1. Hof van Nederland

In het centrum van Dordrecht vind je het Hof van Nederland. Dit Hof is vooral bekend geworden omdat hier de Eerste Vrije Statenvergadering heeft plaatsgevonden in 1572. Op deze statenvergadering zwoeren de 12 grote steden Filips II af en erkenden ze Willem van Oranje als stadhouder. Deze vergadering legde de basis voor het Republiek der Nederlanden. In het Hof kun je nog steeds prachtige glas-in-loodramen bewonderen die verwijzen naar de 12 steden. Naast dit belangrijke evenement heeft het Hof ook nog andere functies gehad. Zo heeft het lange tijd gefungeerd als gemeentehuis, was het een rechtbank, en werden er ook verschillende buitenlandse gasten ontvangen. Ook Willem van Oranje heeft er een tijdje gewoond. Vandaag de dag kun je het Hof van Nederland ook bezoeken. Tegenwoordig is het Hof omgetoverd tot een museum waar je van alles kunt leren over de geschiedenis van Nederland. In het museum kun je ook een film bekijken waarin de gebeurtenis van de Eerste Vrije Statenvergadering wordt nagespeeld. Daarnaast kun je in het museum ook van alles te weten krijgen over de Gouden Eeuw van het 14e eeuwse Dordrecht, de Synode van Dordrecht en de invloed ervan op  de Nederlandse cultuur en de watersnoodramp rondom de Biesbosch. 

Luxe appartement! Dit luxe appartement aan de Steegoversloot ligt naast het Hof van Nederland en is een ruim ingericht appartement voor 6 personen. Vanaf het appartement zijn alle bezienswaardigheden op loopafstand.

Top 10 leuke bezienswaardigheden van Dordrecht

2. Groothoofdspoort

De enige, nog bestaande stadspoort van Dordrecht is de Groothoofdspoort. De poort ligt aan het drierivierenpunt, het drukst bevaren rivierenkruispunt van Europa, waar de Beneden-Merwede, de Oude Maas en de Noord samenkomen. De poort is waarschijnlijk gebouwd rond de 14e of 15e eeuw. Tijdens de renovatie in 1618 heeft de poort een renaissance uiterlijk gekregen. Het is een prachtige poort om te bewonderen. In de poort zijn verschillende objecten en beelden verwerkt. Zo vind je boven de poort aan de landzijde het wapen van Dordrecht. Aan de rivierzijde van de poort kun je de Dordrechtse Stedemaag bewonderen. Het reliëf illustreert de vrouw in haar Hollandse tuin met een palmtak en het stadswapen in haar handen. De maagd moet de onneembaarheid van de stad verbeelden. Als je een bezoekje brengt aan Dordrecht, moet je deze indrukwekkende poort zeker niet missen. 

Leestip! Top 15: bezienswaardigheden van Zuid-Holland

Top 10 leuke bezienswaardigheden van Dordrecht

3. De Grote Kerk

In het centrum van Dordrecht staat de Grote Kerk. De kerk die zijn oorsprong heeft in de 11e eeuw, is een kruisbasiliek met een gotische stijl en is de een na oudste kerk van de stad. Sinds 1990 staat de kerk ook in de top 100 van de Rijksdienst voor monumentenzorg. Voordat de huidige kerk er stond, was er op die plek een kerk met een Romaanse bouwstijl. De kerk is door de jaren heen gerenoveerd en heeft sinds 1470 de huidige bouwstijl. De kerk is zowel van buiten als van binnen een leuke bezienswaardigheid om te bezoeken. Binnen vind je prachtige koorbanken met een renaissancestijl en een orgel uit 1671. Je kunt ook de toren van de Grote Kerk beklimmen. Vanaf de toren heb je een schitterend uitzicht over Dordrecht en de omgeving. De Grote Kerk van Dordrecht is een mooie plek om even tot rust te komen en te ontsnappen aan de drukte van de stad.

B&B tip! Bed and Breakfast Heer& Meester is een goed beoordeelde accommodatie vlak naast de Grote Kerk. De accommodatie heeft een prachtig uitzicht op de rivier en biedt gratis parkeergelegenheid.

Top 10 leuke bezienswaardigheden van Dordrecht

4. Nationaal Onderwijsmuseum

Het Nationaal Onderwijsmuseum is een cultuurhistorisch museum over het ontstaan en de ontwikkeling van het onderwijs in Nederland. Het museum is opgericht in 1981 als Nationaal Historische Onderwijscollectie. Vandaag de dag is het museum uitgegroeid tot een belangrijk kenniscentrum. In het museum kun je meer dan 400.000 voorwerpen bewonderen die te maken hebben met het Nederlandse onderwijs. Niet gek dat dit museum het grootste onderwijsmuseum ter wereld is. Het museum heeft een interactieve en diverse tentoonstelling. Aan de hand van persoonlijke verhalen en actuele gebeurtenissen kun je van alles te weten over de geschiedenis, het heden en de toekomst van onderwijs. Niet alleen het museum zelf is interessant om te bewonderen, ook het gebouw waarin het museum is gevestigd is een mooie bezienswaardigheid. Het gebouw heet De Holland en komt uit 1939. Naast de verschillende tentoonstellingen, heeft het museum ook een leuk museumcafé met een terras waar je terecht kunt voor verschillende lokale lekkernijen of een bakje koffie. 

Rustiek natuurhuisje! Dit natuurhuisje in Nationaal Park de Biesbosch is geschikt voor 4 personen en is gemaakt van duurzaam karton. Het huisje is van alle gemakken voorzien en ligt op slechts een aantal minuten fietsen van het centrum van Dordrecht.

5. Dordrechts Museum

Het Dordrechts Museum is opgericht in 1842 en wordt gezien als een van de oudste musea van Nederland. In 1842 stelde vijf Dordtse burgers voor om een genootschap op te richten dat zou moeten zorgen voor een bewaarplaats van verschillende werken van oude en leven kunstenaars. Dit leidde tot de oprichting van het Dordrechts museum. Het museum bestaat uit meer dan zes eeuwen aan schilderkunst. Je kunt er kunststukken bewonderen van kunstenaars uit de Gouden Eeuw tot schilderijen uit de 21e eeuw. Er zijn onder andere kunststukken van Vincent van Gogh, Jozef Israëls, Hendrik Willem Mesdag en Ferdinand Bol. De vaste collectie van het museum wordt tentoongesteld naar periode. Tijdens een bezoek aan het Dordrechts museum kun je alle periodes bekijken door middel van een looproute. Je kunt er voor kiezen om het museum op eigen houtje te ontdekken, maar er worden ook privé- of groepsrondleidingen gegeven door het museum. 

Top 10 leuke bezienswaardigheden van Dordrecht

6. Stadhuis

Midden in het centrum van Dordrecht staat het Stadhuis. In 1383 bouwde Vlaamse kooplieden op deze plek het gebouw om te gebruiken als markthal voor handel in lakens en stoffen. Sinds 1544 kreeg het gebouw een andere functie en werd het een stadhuis. In 1679 is er ook een groot plein voor het stadhuis aangelegd. Door de jaren heen is het gebouw meerdere keren gerenoveerd. Zo ook in de 19e eeuw. Toen kreeg het stadhuis een nieuwe gevel en een trap met twee beelden van leeuwen. Tegenwoordig is het stadsbestuur verhuisd naar de Spuiboulevard en kun je het oude gebouw bezoeken. Elke 1e zondag van de maand is het stadhuis geopend voor bezoek. Het is een prachtig gebouw om te bezoeken. De rijke geschiedenis van de Dordrecht kun je goed terugvinden in het interieur van het gebouw. In de hal vind je verschillende schilderijen en een beeld van Johan de Witt. Ook vind je in het stadhuis een monument ter nagedachtenis van de 221 Joodse Dordtenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. In de 17e eeuw heeft het stadhuis ook een tijdje als stadsgevangenis gefungeerd. Op de zolder van het stadhuis kun je nog de oude cellen bezichtigen waar de gevangen zaten.

Modern appartement! Aan de rand van Dordrecht staat dit prachtige appartement wat geschikt is voor 16 personen. Het vakantiehuis ligt op Vakantiepark Recreatie- en Watersportcentrum de Biesbosch waar je gebruik kunt maken van alle faciliteiten, zoals het zwembad en de haven.

7. Huis van Gijn

Een interessant museum in Dordrecht is het Huis van Gijn. Het museum is gevestigd in twee oude panden aan de Nieuwe Haven. Het hoofdgebouw is het oude woonhuis van Simon van Gijn. Van Gijn was een bankier en een verzamelaar. In zijn leven heeft hij verschillende spullen verzameld, zoals zilver, prenten, meubels en speelgoed. Alles wat hij verzamelde kreeg een plekje in zijn huis. Hij maakt een “museum aan huis” en ontving ook regelmatig bezoekers die de verschillende objecten wel wilden bewonderen. Tegenwoordig is het nog steeds een museum waar, sinds de dood van Simon van Gijn, weinig aan veranderd is. In het huis heeft de tijd ruim een eeuw stilgestaan. Tijdens een bezoek aan het museum kom je van alles te weten over de tijd waarin de bankier leefde en krijg je een kijkje in het leven van alledag bij een familie op stand uit 1900. Je kunt het huis op eigen houtje ontdekken, of er voor kiezen om onder leiding van een gids wat meer te weten te komen over de geschiedenis van het Huis van Gijn.

Moderne B&B! Nieuwehaven25 is een schitterende accommodatie met uitzicht op de haven. De bed & breakfast bevindt zich in een oud pand, maar is gerenoveerd en modern ingericht.

Top 10 leuke bezienswaardigheden van Dordrecht

8. Wolwevershaven

Een prachtige plek om te bezoeken in Dordrecht is Wolwevershaven. De haven is ontstaan in 1609 en als verbinding tussen de Nieuwe haven en de rivier. In deze oude haven waan je je helemaal terug in de tijd en kun je je laten verwonderen door al het moois om je heen. Aan het water staan verschillende monumentale koopmanshuizen en pakhuizen die al eeuwenoud zijn. Daarnaast liggen er in de haven verschillende oude schepen, zoals het bekende schip Pieter Boele. Ook de Damiatebrug is een leuke highlight om te bezoeken. Deze brug, uit 1855, kent veel historie en ligt over de monding van de oude haven. Ook de Schroevendok Straatman, een historische scheepslift die gebruikt werd om scheproeren en schroeven te repareren, moet je zeker een bezoekje brengen. De Wolwevershaven is een romantisch plekje en leent zich goed voor een mooie wandeling langs het water. Daarnaast vind je in de Wolwevershaven ook een aantal terrassen waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje tijdens een warme zomerdag. 

Appartement tip! Appartement Veen ligt aan de Wolwevershaven en biedt uitzicht op zowel de rivier als de gracht. Het appartement, dat geschikt is voor 2 personen, is van alle gemakken voorzien en zit in een schitterend oud pand.

9. Regenten- en Lenghenhof

In het centrum van Dordrecht vind je een aantal hofjes. Tussen het Bagijnhof en de Vriesestraat vind je het Regenten- of Lenghenhof. Het hof dateert uit 1755 en bestaat uit vier kleine hofjes die met poorten aan elkaar verbonden zijn. Gijsbert de Lengh, een Dordtse koopman, besloot aan het einde van zijn leven dat hij zijn erfenis aan een nog te stichten hof wilden schenken. Het Regenten- en Lenghenhof was bedoeld om arme gezinnen een dak boven het hoofd te bieden. Ook ongetrouwde vrouwen kregen hier een huisje. In de hofjes staan 58 woningen die vandaag de dag nog steeds bewoond worden. Daarnaast staat in de hof ook een regentenkamer in rococostijl. Je kunt de hof overdag heel de week door bezoeken. De hoofdingang van het hof is aan het Bagijnhof. De ingang heeft een poort die versiert is met elementen in de rococostijl. In het hof vind je ook een zonnewijzer die dateert uit de 19e eeuw. Het is een prachtig plekje waar je heerlijk kunt struinen langs de oude huisjes en de mooie perken.

Hoteltip! Een schitterend viersterrenhotel is Villa Augustus. Het hotel is gevestigd in de voormalige watertoren en heeft een prachtige siertuin en een biologische moestuin. De kamers zijn modern ingericht en zijn van alle gemakken voorzien.

Top 10 leuke bezienswaardigheden van Dordrecht

10. Distilleerderij Rutte

In Dordrecht vind je een leuke distilleerderij, Distilleerderij Rutte. De distilleerderij is opgericht door Simon Rutte in 1872 en begon vanuit een kleine achterkamer in het huis. In de distilleerderij worden onder andere jenevers, gin, likeuren en Eau de Vie gedestileerd. Het is een leuke bezienswaardigheid om te bekijken. In de Proefkamer kun je ook verschillende dranken proeven. Als je de Proefkamer binnenstapt, lijkt het alsof je even helemaal terug in de tijd gaat. De kamer heeft verschillende, historische elementen. Tijdens een bezoek aan de proefkamer krijg je uitleg over de geschiedenis van de distilleerderij en krijgt je een uitgebreide omschrijving over hoe de verschillende dranken geproduceerd worden. Daarnaast mag je ook een kijkje nemen bij de ketels en de eikenhouten vaten in de rijpingsruimte. Naast de verschillende proeverijen worden er ook workshops gegeven in de Proefkamer waarbij je zelf drank kan maken. Bij de distilleerderij is ook een slijterij waar je verschillende dranken van Distilleerderij Rutte kunt kopen. 

Plan bezoek aan Dordrecht
De fijnste hotels in Dordrechts boek je bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje in of rondom Dordrecht bij Natuurhuisje.nl of Belvilla. Liever op een vakantiepark in de buurt? Boek dan een huisje op een vakantiepark bij Roompot of Landal.

Lees ook:

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Holland?

Den Haag, de Kinderdijk en Leiden zijn een aantal top bezienswaardigheden van Zuid-Holland. Bekijk hier de top 15 bezienswaardigheden van Zuid-Holland.

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden van Rotterdam?

De Markthal, de Euromast en de Erasmusbrug zijn een aantal leuke bezienswaardigheden in Rotterdam. Lees hier alles over de 10 leukste bezienswaardigheden van Rotterdam.

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

Top 15 bezienswaardigheden van Zuid-Holland

Top 15 bezienswaardigheden van Zuid-Holland

Zuid-Holland is een prachtige provincie in Nederland die rijk is aan historische steden, mooie natuurgebieden en uitgestrekte stranden!