Rotterdam Skyline

De 10 leukste bezienswaardigheden van Rotterdam

Hoogtepunten van Rotterdam

Rotterdam is een prachtige en moderne stad in Nederland. Rotterdam heeft ten opzichte van steden als Amsterdam en Utrecht een modern karakter met veel nieuwe gebouwen en moderne architectuur. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de bijzondere Erasmusbrug en de Wilhelminapier. Hier vind je voorbeelden van architectonische hoogstandjes en je kunt er ook nog eens genieten van leuke restaurantjes. Ook het beklimmen van de Euromast is zeker de moeite waard, daar heb je namelijk een prachtig uitzicht op de stad. In het centrum vind je de Kubuswoningen en de Markthal waar je versteld zult staan door de bouwkunst en het lekkere eten. In de Witte de Withstraat kan je vervolgens de dag afsluiten onder het genot van een lekker drankje. Kortom, er is van alles te doen in Rotterdam! Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden.

LEES OOK: 15x Bijzonder overnachten in Rotterdam

Euromast Rotterdam

1. Euromast

De Euromast is met zijn 185 meter, de hoogste toren van Rotterdam. De toren is gebouwd in 1960 in Het Park, een groot groen park ten oosten van de Erasmusbrug. De Euromast is een echte blikvanger in de Skyline van Rotterdam en door zijn ligging aan de zijkant van de stad, heb je er een prachtig uitzicht op het centrum en de rivier de Maas. Je kunt de Euromast beklimmen tot een hoogte van 107 meter. Daar vind je een platform waar je rondom de toren kunt lopen en zo heb je er dus een 360 graden panoramisch uitzicht over Rotterdam en andere nabijgelegen steden zoals Delft en Den Haag. Vanaf daar kun je nog de bijzondere lift Euroscoop nemen. Deze lift bestaat uit glas en draait cirkelend omhoog tot 185 meter. Zo ben je dus in staat om nog hoger te komen en in de lift leer je van alles over de dingen die je ziet. In de Euromast vind je daarnaast ook nog een lekker restaurant, waar je kunt lunchen, dineren en een high tea kunt doen. De echte durfals kunnen bij de Euromast tokkelen en abseilen, waarbij je het perfecte uitzicht hebt.

Markthal Rotterdam

2. Markthal

De Markthal is een prachtig woon- en winkelgebouw dat je kunt vinden in het centrum van Rotterdam. Het is een imposant bouwwerk dat de vorm heeft van een hoefijzer en voor een groot gedeelte bestaat uit glas. Het gebouw is wel 40 meter hoog en door de grote ramen kun je van buiten het bijzonder gekleurde plafond zien. Hier is namelijk een enorm kunstwerk met bloemen, vruchten, groenten en insecten in de felste kleuren. Het kunstwerk heet de Hoorn des Overvloeds en verwijst naar een verhaal uit de Griekse mythologie. In de markthal zelf vind je allerlei marktkraampjes waar je een hapje kunt eten of kaas, groente en fruit kunt kopen. Bovenop de marktkraampjes vind je vaak kleine terrasjes waar je kunt zitten en aan de zijkant bevinden zich ook nog wat grotere restaurants. Het is een waar genot om langs alle kraampjes te lopen en je kunt hier de plaatselijke specialiteiten proberen. In de Rotterdamse volksmond wordt de Markthal ook wel de vreetboog genoemd.

Kubuswoningen Rotterdam

3. Kubus woningen

Tegenover de markthal kun je de Kubus woningen vinden. Deze bijzondere woningen zijn tussen 1982 en 1984 gebouwd en zijn ontworpen door Piet Blom. De huizen bestaan uit gele kubussen die zijn gekanteld en op een paal rusten. Het hele project van 51 kubuswoningen wordt ook wel het Blaakse Bos genoemd, omdat elke woning net op een boom lijkt en het geheel dus een bos vormt. De Kubus woningen worden bewoond door particulieren of dienen als kantoor, winkel of hotel. Je kunt onder de kubussen doorlopen en je laten fascineren door de bijzondere vorm van deze huizen. Zou je zelf zo’n kubuswoning van binnen willen zien? Breng dan een bezoekje aan de kijk-kubus deze kubus woning is opengesteld voor publiek en is helemaal ingericht. Zo kun je er echt een goed idee krijgen van het leven in de Kubus.

Erasmusbrug Rotterdam

4. Erasmusbrug

De Erasmusbrug is één van de bekendste bezienswaardigheden in Rotterdam. Het is een echt boegbeeld van de stad die je op elke ansichtkaart kunt vinden. De brug is gebouwd in 1996 en is vernoemd naar de Rotterdamse humanist Erasmus. De brug verbindt Kop van Zuid met het centrum en is samen met de Willemsbrug het belangrijkste oversteekpunt in het centrum. De brug bestaat uit een 139 meter hoge geknikte witte paal met meerdere stalen kabels die de paal met de brug verbinden. Het wordt ook wel “De Zwaan” genoemd omdat de vorm een beetje op een zwaan lijkt. Het is een aanrader om over deze brug heen te fietsen of te wandelen en je hebt daarbij dan een prachtig uitzicht over de maas en de skyline. Ook ‘s avonds is de brug zeker de moeite waard, de paal en stalen kabels worden dan verlicht en dit zorgt voor een mooi plaatje.

Rotterdamse haven

5. Rotterdamse Haven

De Rotterdamse Haven is het grootste haven en industrie complex van heel Europa. Het is daardoor ontzettend indrukwekkend en absoluut de moeite waard. Het epicentrum van de haven bevindt zich aan de Nederlandse kust, een groot stuk buiten het centrum van Rotterdam. Het is daarom een aanrader om één van de vele rondvaartboten te nemen die je naar het hart van de haven brengt. Eén van de populaire boottochten is die van de Spido. Zij bieden rondvaarten aan van 75 minuten, waarbij je over de Maas naar de haven vaart en ondertussen alles krijgt te horen over de werkzaamheden en bedrijvigheid rond de Rotterdamse haven. Met de goedkope watertaxi kun je ook al een stuk verder de haven in trekken en de verschillende kades zelf verkennen. Je kunt er prachtige wandel- en fietstochten maken, waarbij je nog verrassend veel natuur tegenkomt.

Wilhelminapier Rotterdam

6. Wilhelminapier

De Wilhelminapier is de pier die door de Erasmusbrug wordt verbonden met het stadscentrum van Rotterdam. Het is een prachtig stuk Rotterdam waar je veel mooie gebouwen, hoogbouw, bijzondere architectuur en gezellige horecagelegenheden kunt vinden. Eén van de hoogtepunten is het gebouw De Rotterdam. De Rotterdam is een appartementen- en kantoren complex, waarin het hotel nhow is gevestigd. Het gebouw is ontworpen door Rem Koolhaas en bestaat uit 3 torens, waarbij de tweede helft van de torens ineens scheef op het onderste deel worden geplaatst. Dit zorgt voor een bijzonder plaatje. Ook het Hotel New York is erg populair. Dit Hotel is gevestigd in het oude directiegebouw van de Holland Amerika Lijn, de boot die van Nederland naar Amerika voer. Het is een prachtig gebouw en je kunt er heerlijk eten. Na het bezoeken van de Wilhelminapier, kun je ook nog doorlopen naar Katendrecht via de Rijnhavenbrug. Daar kun je allemaal leuke en hippe eettentjes vinden.

De 10 leukste bezienswaardigheden van Rotterdam

7. Museumpark

Het Museumpark is een mooi park gelegen ten Noordwesten van de Euromast. Het park is ontworpen door de architect Witteveen. Het park is tevens een openluchtmuseum, aangezien er veel mooie kunstwerken verspreid staan. Daarnaast is het ook nog eens het middelpunt van het museumkwartier en er zijn dan ook 6 prachtige musea op loopafstand. Eén van de belangrijkste musea is het Museum Boijmans van Beuningen. Het is een museum voor de beeldende kunst met zowel oude, moderne en hedendaagse kunst. Ook vind je er één van de belangrijkste collecties van tekeningen in de wereld. Ook het Nieuwe Instituut is een absolute aanrader. Dit is een museum voor de architectuur, design en de digitale cultuur, waar je van alles kunt leren over de Nederlandse architectuur. De Kunsthal Rotterdam is ook erg interessant. Dit museum bestaat uit een expositieruimte, waar de collectie elke keer weer wisselt. De tentoonstellingen zijn op het gebied van kunst en cultuur en er zijn zo’n 25 verschillende exposities per jaar. Daarnaast moet je ook zeker het Huis Sonneveld en het natuurhistorisch museum bezoeken.

Kralingseplas Rotterdam

8. Kralingse bos en plas

Wil je even tot rust komen na een wandeling door het drukke stadscentrum? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het Kralingse Bos en Plas! De Kralingse plas is een groot meer, waar allerlei watersporten worden beoefend zoals zeilen en kanoën en waar je ook kunt vissen. Het park en het bos eromheen lenen zich voor heerlijke wandelingen of luier middagen in de zon. Er is van alles te doen. Zo kun je er een klimbos vinden en is er kajak en kano verhuur. Ook kun je er zitten op het strand en is er zelfs een klein stukje naakt strand te vinden. Er zijn verschillende speeltuinen en voor de kleintjes is er ook een grote kinderboerderij waar je konijnen geitjes kunt aaien. Halverwege het rondje om de Kralingse plas vind je een lekker restaurant, waar je een prachtig uitzicht hebt op de natuur en de achterliggende skyline. Je waant je hier echt even in een natuurpark, in plaats van de grote stad.

De 10 leukste bezienswaardigheden van Rotterdam

9. De Oude Haven

De Oude haven is één van de oudste (nieuw aangelegde) havens van Rotterdam en is tevens ook één van de mooiste. Vroeger werd het actief gebruikt als havengebied, maar tegenwoordig is het vooral een bekend uitgaansgebied met talloze terrasjes. De haven ligt vol met mooie oude schepen en naast de haven kun je ook het bekende Witte Huis vinden. Het gebouw is een lange tijd het hoogste kantoorgebouw van Europa geweest en heeft het bombardement in tweede wereldoorlog als één van de weinige gebouwen overleefd. Het is daarom zeker een bezoekje waard! Daarnaast moet je ook zeker genieten van alle leuke restaurants en barretjes bij de Oude Haven, waar je kunt genieten van lekker eten onder het genot van een mooi uitzicht.

10. Witte de Withstraat

De Witte de With straat is één van de belangrijkste uitgaansstraten in Rotterdam. Het is een hippe straat met restaurants, cafés, kunstgalerijen en winkels. Op elke hoek vind je wel weer een ander leuk zaakje en je kunt je hier dan ook uren vermaken met al het lekkere eten en de leuke terrasjes. Naast restaurants, vind je er ook leuke kunstgaleries. Eén daarvan is Witte de With een centrum voor hedendaagse kunst met veel tentoonstellingen. Ook Galerie Ecce en TENT Rotterdam zijn echte aanrader.

Lees ook:

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

Top 15 bezienswaardigheden van Zuid-Holland

Top 15 bezienswaardigheden van Zuid-Holland

Zuid-Holland is een prachtige provincie in Nederland die rijk is aan historische steden, mooie natuurgebieden en uitgestrekte stranden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *