Dit zijn 10 mooie natuurgebieden in Zuid-Holland

Dit zijn 10 mooie natuurgebieden in Zuid-Holland

Mooie natuur in Zuid-Holland

Zuid-Holland is een prachtige provincie waar van alles te doen is. De provincie is erg in trek bij Nederlandse en buitenlandse toeristen. Bij Zuid-Holland denk je al snel aan de grote steden zoals Rotterdam en Den Haag, maar de provincie heeft nog veel meer te bieden. Zo vind je er kleinere steden, eeuwenoude dorpjes, uitgestrekte stranden en de mooiste natuurgebieden. Speciaal voor jullie hebben we de mooiste natuurgebieden van Zuid-Holland voor je op een rijtje gezet. In deze natuurgebieden kun je helemaal tot rust komen en kun je mooie wandelingen of fietstochten maken. Of je nou de natuur opzoekt in het bekende natuurgebied De Biesbosch, of juist gaat wandelen in een kleiner wandelgebied zoals het Staelduinse Bos, er is voor ieder wat wils. Ben je benieuwd geworden naar welke natuurgebieden in Zuid-Holland je niet mag missen? Lees dan snel verder en ontdek de 10 mooiste natuurgebieden van Zuid-Holland!

LEES OOK: De 10 mooiste campings in Zuid-Holland

Dit zijn 10 mooie natuurgebieden in Zuid-Holland

1. Nationaal Park De Biesbosch: waterrijk natuurgebied in Zuid-Holland

Een mooie natuurgebied op de grens van de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland is Nationaal Park De Biesbosch. Het park is een uniek natuur- en recreatiegebied wat wordt gekenmerkt door rivieren, moerassen, bossen, stukken polder en eilanden. Het is een prachtige plek om tot rust te komen en te genieten van een mooie wandeling. Het natuurgebied heeft een rijke biodiversiteit en is daarom een plek waar verschillende soorten vogels maar al te graag komen. Vogelliefhebbers kunnen in de Biesbosch unieke vogelsoorten spotten. Daarnaast vind je in het gebied ook andere dieren, zoals Schotse Hooglanders en bevers. Je kunt het gebied verkennen door middel van een wandeling of een fietstocht. Daarnaast is het ook een aanrader om met de kano door het gebied te varen of om een bottocht te maken onder leiding van een gids. Voor meer informatie over het Nationale Park moet je naar MuseumEiland in de Biesbosch. Hier kun je van alles te weten komen over de geschiedenis en het ontstaan van dit natuurgebied.

Uniek natuurhuisje midden in het groen! Dit unieke natuurhuisje in de Biesbosch heeft veel ramen zodat het voelt alsof je in de natuur overnacht. De accommodatie is van alle gemakken voorzien en geschikt voor 2 personen.

Dit zijn 10 mooie natuurgebieden in Zuid-Holland

2. Voornes Duin: uitgestrekt wandelgebied bij de duinen van Rockanje

Het Voornes Duin is een prachtig stukje natuur in het zuiden van Zuid-Holland tussen Rockanje en Oostvoorne. Dit unieke natuurgebied heeft een landschap wat bestaat uit jonge duinen die zich in de Late Middeleeuwen hebben ontwikkeld. Je kunt er onder andere stukken duinbos, zandduinen en verschillende meertjes vinden. Twee meertjes die je zeker moet bezoeken zijn Quackjeswater en Breede water. In en rondom deze meren kun je mooie vogels en andere dieren spotten. Je vindt er onder andere vogels zoals de Kuifeend, de Aalscholver en de Bergeend. Met een beetje geluk kun je in het Voornes Duin de Noordse Woelmuis of de Nachtegaal spotten. Ook roofvogels worden vaak gezien op deze plek. Voor meer informatie over het natuurgebied kun je naar Bezoekerscentrum Tenellaplas. Bij de ingang van het Voornes Duin vind je ook de Tenellaplas, een mooie landschapspark met verschillende plantensoorten.

Natuurhuisje tip! Dit natuurhuisje in Rockanje ligt vlak bij het Voornes duin en is geschikt voor 8 personen. Het natuurhuisje heeft uitzicht op de weilanden en heeft veel weg van een strandhuisje. De inrichting van het huisje is modern en gezellig.

Dit zijn 10 mooie natuurgebieden in Zuid-Holland

3. Meijendel: rustgevend natuurgebied boven Den Haag

Een mooi stukje natuur in het noorden van Den Haag is Meijendel. Dit is een waterwingebied wat onderdeel uitmaakt van Nationaal Park Hollandse Duinen. Meijendel is zo’n 200 hectare groot en wordt gekenmerkt door duinlandschap, kleine watertjes, bossen en lange zandstranden. Je kunt er verschillende planten- en diersoorten spotten, zoals de eikvaren en de eikenmos. Een aantal unieke dieren die je hier kunt vinden zijn de roerdomp, vossen, Galloway paarden en vleermuizen. Het is een prachtig natuurgebied voor een fiets- of wandeltocht. Fietsers kunnen het natuurgebied ontdekken via de langeafstandsfietsroute LF1 die door het gebied heen slingert. Midden in het natuurgebied vind je een bezoekerscentrum waar je op een interactieve manier van alles kunt leren over hoe drinkwater gewonnen wordt.

Rustgevend vakantiepark! Duinresort Dunimar is een rustiek vakantiepark bij Noordwijk aan zee waar je helemaal tot rust kunt komen. Op het vakantiepark zijn diverse faciliteiten, zoals een broodjesservice, animatie in de zomermaanden en sportvelden. Meer vakantieparken in Zuid-Holland ontdekken? Bekijk hier de 20 leukste vakantieparken in Zuid-Holland!

Dit zijn 10 mooie natuurgebieden in Zuid-Holland

4. De Rottemeren: uniek stukje natuur bij Rotterdam

In het noorden van Rotterdam slingert de rivier de Rotte en vind je de Rottermeren. Dit stukje natuur is een prachtig gebied waar je kunt fietsen en kunt wandelen. Het is een heerlijke plek om te combineren met een dagje naar de stad Rotterdam. De rivier dient als boezem, wat betekent dat de rivier het water afvoert als er te hoog water is in de polders. Rondom de Rotte vind je prachtige stukken natuur met ieder een uniek karakter. Grenzend aan de Rottemeren vind je de Bleiswijkse Zoom. Dit natuurgebiedje heeft een strand, een kinderboerderij en prachtige wandelpaden. Het Koornmolengat is het laatste stukje moerasveen bij de Rotte. Op deze plek hebben vroeger verschillende huisjes en een korenmolen gestaan. Vandaag de dag kun je er een rijke diversiteit aan watervogels, aalscholvers en reigers spotten.

Op zoek naar een natuurhuisje aan de Rotte? Dit natuurhuisje in Bleiswijk ligt direct aan de Rotte en is een ideale uitvalsbasis voor een mooie fietstocht door het gebied.

Dit zijn 10 mooie natuurgebieden in Zuid-Holland

5. Tiengemeten: groen eiland op het Haringvliet

Een interessant stukje natuur voor jong en oud is Tiengemeten. Tiengemeten is en eiland in de Hoeksche Waard die is ontstaan als zandplaat. Door de tijd heen is dit uitgegroeid tot een eiland en is het veel gebruikt voor akkerbouw. Tot de jaren 50 woonden er zo’n 180 mensen op dit eiland. Vanaf de jaren 50 nam dat inwonersaantal snel af. Daarom werd in 1990 besloten om van het eiland een natuurgebied te maken. Je kunt het eiland bereiken met de veerpont. Op Tiengemeten kun je prachtige wandelingen maken. Ook zijn er een aantal huuraccommodaties op het eiland waar je kunt overnachten. Kleine kinderen kunnen zich op Tiengemeten ook helemaal uitleven. Zo is er een natuurspeelplaats van zo’n 4,5 hectare groot en is er een pannenkoekenrestaurant waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje.

Overnacht in een boerderij op Tiengemeten! Herberg Tiengemeten is een schitterende accommodatie in het natuurgebied Tiengemeten en heeft een terras en moderne kamers.

6. Landgoed Clingendael: eeuwenoude landgoed bij Den Haag

Een eeuwenoude landgoed wat je niet moet missen is Landgoed Clingendael. Dit landgoed komt uit de 17e eeuw en ligt tegen Meijendel aan. In de 16e eeuw stond er een boerderij op de plek waar nu Clingendael ligt. De boerderij werd gesloopt en er werd een landhuis gebouwd met een grote tuin. De tuin heeft een classicistische tuinarchitectuur met veel buxushagen en symmetrie. Het groen van Landgoed Clingendael heeft verschillende landschapsstijlen. Er is een Japanse Tuin met lantaarns, een waterval, verschillende bruggetjes en unieke boom- en plantensoorten. Het is de grootste Japanse tuin in Nederland met een oppervlakte van zo’n 6800 vierkante meter. Een ander gedeelte van Landgoed Clingendael is het Sterrenbos. In dit dichte bos kun je onder andere azalea’s en rododendrons spotten. De Oud-Hollandse tuin is een uniek stukje landgoed met een theehuis, buxushagen en bloemperken. Ook zijn er een aantal beelden die je kunt bewonderen.

LEES OOK: De 10 mooiste dorpjes van Zuid-Holland

Dit zijn 10 mooie natuurgebieden in Zuid-Holland

7. Kagerplassen: waterrijk natuurgebied bij Leiden

Een mooi natuurgebied in Zuid-Holland zijn de Kagerplassen. De Kagerplassen liggen midden in het Groene Hart tussen de steden Leiden en Amsterdam. Het is een heerlijke plek voor watersporters, wandelaars en fietsliefhebbers. Het is het oudste watersportgebied van Nederland en daarom kun je er vandaag de dag nog steeds goed surfen, zeilen, kanoën en varen. Het gebied wordt gekenmerkt door meren, plassen, stukken polder en weilanden. Rondom de Kagerplassen lopen een aantal mooie fietspaden die je langs unieke stukken natuur leidt. Daarnaast kun je op verschillende plekken met een pontje over de Kagerplassen oversteken. Vergeet tijdens een bezoekje aan de Kagerplassen zeker niet de molens te bezoeken. Wil je genieten van een hapje of een drankje? Aan de plassen vind je een aantal leuke restaurants waar je kunt neerstrijken voor een hapje of een drankje.

Uniek Natuurhuisje! Dit natuurhuisje in Warmond ligt aan de Kagerplassen en is een Yurt waar je in kunt overnachten met 2 personen. De Yurt is sfeervol ingericht en heeft een koelkast en een gasfornuis. De sanitaire voorzieningen zijn in het bijgebouw.

8. Het Staelduinse Bos: historierijk bos in Zuid-Holland

Een mooi wandelgebied in Zuid-Holland bij Hoek van Holland is het Staelduinse Bos. Het bos kent een lange geschiedenis en werd al bewoond in de tijd van de Germanen. Later hebben monniken dit land ontgonnen. In de 19e eeuw werd het landgoed privébezit van een adel. Vandaag de dag maakt het natuurgebied onderdeel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen en kun je er prachtige wandelingen maken. Je kunt de ingang van het bos bereiken via de Papedijk in ’s Gravenzande. Het gebied wordt voornamelijk gekenmerkt door loofbos en verschillende lanen. Een interessante bezienswaardigheid in het Staelduinse Bos zijn de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Helaas kun je de bunkers niet betreden, omdat er veel vleermuizen in wonen. Door het bos lopen twee leuke wandelroutes, de Oude Koestalroute van 3 kilometer lang en de Vleermuis- en Van Rijckevorselroute van 3 kilometer lang.

Meer bezienswaardigheden ontdekken?De 15 leukste bezienswaardigheden in Zuid-Holland

Dit zijn 10 mooie natuurgebieden in Zuid-Holland

9. Landgoed Ockenburgh en Duingebied Solleveld: prachtige natuurgebieden onder Den Haag

Landgoed Ockenburg is een uniek natuurgebied in het zuiden van Den Haag. Het natuurgebied is een heerlijke plek om te wandelen met de hond of te picknicken in het gras. Je kunt het gebied fietsend of lopende leren kennen. Het Landgoed wordt gekenmerkt door stukken bos, open grasweiders en oude duinen. Een mooie plek om te bezoeken in het Ockenburghse bos is het Hyacintenbos. Op het landgoed kom je verschillende landschapstijlen tegen. Je hebt er wilde natuur, maar ook meer romantische landschapsstijlen. Tegen Landgoed Ockenburgh aan ligt het Duingebied Solleveld. Dit is een prachtig, maar kwetsbaar natuurgebied wat bestaat uit heide, bossen en duinen. Het kent een unieke flora. Nergens anders in Nederland staan eikenbomen zo dicht bij de zee dan in dit duingebied. Let wel op, voor het natuurgebied Solleveld heb je wel een dagkaart nodig. Het is zeker een aanrader om Landgoed Ockenburg en natuurgebied Solleveld te combineren met een dagje strand.

Op zoek naar een luxe vakantiepark? Vakantiepark Kijkduin is een rustgevend vakantiepark in de Duinen bij Landgoed Ockenburgh waar je helemaal tot rust kunt komen in een vakantiehuisje of strandhuisje met uitzicht op zee.

Dit zijn 10 mooie natuurgebieden in Zuid-Holland

10. Het Loetbos: groen recreatiebos in de Krimpenerwaard

Het Loetbos is een klein recreatiebos midden in de polder van de Krimpenerwaard bij het plaatsje Lekkerkerk. Het gebied is zo’n 170 hectare groot en heeft een lengte van zo’n 10 kilometer. Het Loetbos is vernoemd naar het riviertje de Loet wat door dit gebied heen stroomt. Het bos wordt beheerd door Staatsbosbeheer en heeft een rijke diversiteit aan flora en fauna. Het gebied is beplant met inheemse boomsoorten, zoals wilgen, elzen en populieren. Ook zijn er verschillende moerassen aangelegd. Een deel van het Loetbos is een stiltegebied waar verschillende vogelsoorten kunnen broeden. In het bos vind je schitterende vogelsoorten, zoals de zwartkop, de bonte specht en verschillende watervogels. Het is zeker een aanrader om dit natuurgebied met kinderen te bezoeken. Bij de ingang van het Loetbos staan verschillende speelelementen. Daarnaast zijn er ook diverse themawandelroutes uitgezet die erg leuk zijn voor het hele gezin!

LEES OOK: De 5 mooiste tiny houses in Zuid-Holland

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Zuid-Holland:

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden van Zuid-Holland?

Delft, De Kinderdijk en Rotterdam zijn een aantal hoogtepunten in Zuid-Holland. Bekijk hier de top 15 bezienswaardigheden van Zuid-Holland

Wat zijn de leukste en beste vakantieparken in Zuid-Holland?

Strand Resort Ouddorp Duin, RCN vakantiepark Toppershoedje, Vakantiepark Landal De Reeuwijkse Plassen zijn een aantal mooie vakantieparken in Zuid-Holland. Bekijk hier de 20 leukste en beste vakantieparken in Zuid-Holland

Wat zijn mooie natuurhuisjes bij zee in Zuid-Holland?

In Zuid-Holland vind je een aantal schitterend natuurhuisjes in de bossen of duinen bij zee. Bekijk hier 10 mooie natuurhuisjes bij zee in Zuid-Holland!

Wat zijn pittoreske dorpjes in Zuid-Holland?

Schoonhoven, Schipluiden en ’t Woudt zijn een aantal pittoreske dorpjes in Zuid-Holland die je niet wilt missen. Bekijk hier 10 pittoreske dorpen in Zuid-Holland

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

Top 15 bezienswaardigheden van Zuid-Holland

Top 15 bezienswaardigheden van Zuid-Holland

Zuid-Holland is een prachtige provincie in Nederland die rijk is aan historische steden, mooie natuurgebieden en uitgestrekte stranden!