10 x de mooiste bezienswaardigheden in Oekraïne

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Oekraïne

Ontdek de hoogtepunten van Oekraïne, dit zijn de 10 mooiste

Oekraïne is een prachtig land in Oost-Europa. Het land is nog relatief onbekend onder toeristen en je kunt hier dus nog echt genieten van alle rust en ruimte. Eén van de mooiste plekken in Oekraïne is Kiev. Deze prachtige hoofdstad staat vol met indrukwekkende historische gebouwen en je kunt er genieten van mooie kerken, gezellige pleinen en allerlei restaurantjes. Ook het stadje Lviv en Odessa zijn zeer aan te raden. De steden worden gekenmerkt door een multiculturele sfeer en veel bezienswaardigheden. Op zoek naar een beetje natuur? Breng dan een bezoek aan het hooggebergte de Karpaten. Hier kun je heerlijk wandelen en fietsen door de bergen. Kortom er is van alle te doen en te zien in Oekraïne. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden.

Reisadvies Oekraïne

Er is momenteel een verhoogd risico voor de veiligheid in de Oekraïne. Lees het huidige reisadvies.

1. Ontdek de hoofdstad Kiev

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Oekraïne

Kiev is de prachtige hoofdstad van Oekraïne, gelegen aan de Dnjepr rivier. De stad is rond de negende eeuw ontstaan en heeft een rijke geschiedenis met veel oorlogen en welvarende periodes. Daarnaast was de stad een belangrijk handelsknooppunt naar het Byzantijnse rijk en je kunt er dan ook veel sporen van deze tijd vinden. Ook moet je zeker een kijkje neem bij de Sint-Sofiakathedraal. Deze prachtige kerk stamt uit de elfde eeuw en is erg mooi van binnen en van buiten.

Ontdek de bezienswaardigheden in Kiev

Ook het Holenklooster is zeker de moeite waard. Dit klooster is het middelpunt van het Orthodoxe geloof en is rijkelijk versierd met de mooiste kunstwerken. Daarnaast kun je er een ondergronds gangenstelsel vinden waar je tientallen mummy’s van heiligen kunt vinden. De stad zelf is ook erg gezellig. Het wordt gekenmerkt door grote boulevards, gezellige pleinen en indrukwekkende herenhuizen.

Eén van de hoogtepunten is het onafhankelijkheidsplein. Het enorme plein wordt omringd door grote gebouwen en er staan allerlei monumenten. Het plein bevindt zich aan de Chresjtsjaty straat, waar je allerlei leuke winkels en restaurants kunt vinden.

Hotel tip! Hotel KievInn is een fijn 3 sterren hotel midden in het centrum van Kiev. De kamers zijn ruim opgezet en sfeervol ingericht en je staat binnen een paar minuten bij alle bezienswaardigheden. Ook het Khreschatyk City Center Hotel is een echte aanrader. Dit 4 sterren hotel bevindt zich aan de hoofdstraat van Kiev. Je vindt er een heerlijk restaurant, spa en fitnessruimte.

2. Ontdek het historische stadje Lviv in het westen van Oekraïne

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Oekraïne

Lviv is een prachtige historische stad in het westen van Oekraïne. De stad is in de 13e eeuw gesticht en heeft een turbulente geschiedenis gehad. Zo is het over de afgelopen eeuwen in handen geweest van de Polen, de Oostenrijkers, de Duitsers en de Russen. Je vindt in de stad dan ook een grote mengeling van culturen en het heeft door de jaren heen veel verschillende namen gehad. De stad wordt gekenmerkt door gebouwen in zeer diverse bouwstijlen zoals barok, gotiek, jugendstil en classicisme. Een architectuurliefhebber kijkt hier dan ook zijn ogen uit en kan zich er dagen vermaken.

Door de hele stad staan tientallen bijzondere kathedralen en kerken en het is het dan ook zeker waard om deze allemaal te bezichtigen. Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Lviv is het Rynok plein. Het plein wordt omringd door indrukwekkende historische gebouwen en je vindt er diverse fonteinen en beelden. Het is er altijd gezellig druk en je kunt er dan ook genieten van leuke terrasjes. Een andere bezienswaardigheid die je niet mag missen is het Kasteel van Lviv. Het kasteel bevindt zich op een heuvel van 413 meter hoog en je hebt er dan ook een prachtig uitzicht. Je kunt er van alles leren over de geschiedenis van Lviv.

3. Wandelen door het hooggebergte: De Karpaten

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Oekraïne
Afbeelding van SofieLayla Thal via Pixabay

De Karpaten zijn een hooggebergte dat zich uitstrekt over Tsjechië, Slowakije, Polen, Roemenië en Oekraïne. Je kunt er nog echte ongerepte natuur vinden en het is dan ook de perfecte bestemming voor elke natuurliefhebber. Het stuk van de Karpaten dat door Oekraïne loopt staat vol met dichte bossen, mysterieuze moerassen en hoge bergen. Daarnaast vind je er de Dnjestr rivier en komen er ontzettend veel verschillende diersoorten voor. Zo kun je er onder andere, de steenarend, lynx, wolf en bruine beer spotten. Eén van de belangrijkste gedeelten van de Oekraïense karpaten zijn de Beskiden. Dit prachtige gebied zit vol met mooie wandelingen en fietstochten en je kunt er genieten van verre uitzichten op de bergtoppen. De hoogste bergtop is de Hoverla met zijn 2061 meter. Je kunt de top bereiken door middel van enkele prachtige wandelroutes.

4. Overnachten in de boeieden stad Odessa

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Oekraïne
Afbeelding van олег реутов via Pixabay

Odessa is een prachtig havenstad gelegen in het zuiden van Oekraïne, aan de oevers van de Zwarte zee. De stad heeft in het verleden onder invloed gestaan van het Ottomaanse en het Russische rijk en je vindt er een grote Joodse gemeenschap. Hierdoor is het een multiculturele stad geworden waar je sporen kunt vinden van verschillende culturen.

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn de Potemkin trappen. De trap beschikt over 192 treden en zorgt voor een optische illusie door het slimme design. Bovenaan de trappen heb je een prachtig uitzicht over de stad en het geeft je toegang tot de haven van Odessa. Aan de andere kant van de trappen vind je de Primorsky boulevard. Deze schilderachtige straat staat vol met leuke restaurantjes en winkeltjes.

Bezoek ook het Transfiguratiekathedraal. Deze kerk is prachtig versiert van binnen en van buiten en dus zeker de moeite waard. Even ontsnappen uit de stad? Ga dan lekker een dagje naar één van de heerlijke stranden bij Odessa.

5. Maak een treinritje door Tunnel of Love in het Noordwesten van Oekraïne

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Oekraïne

De Tunnel of Love is een prachtige natuurlijke tunnel die je kunt vinden in het Noordwesten van Oekraïne. De tunnel bevindt zich vlakbij het stadje Klevan en wordt jaarlijks door veel toeristen en fotografen bezocht. De tunnel bestaat namelijk alleen uit groene bosjes en bomen en dit zorgt voor een prachtig plaatje. Door de 3 kilometer lange tunnel loopt een spoorweg en het is dan ook mogelijk om er een bijzonder ritje te maken. Daarnaast kan je er ook te voet doorheen en de mooiste foto’s maken.

6. Bezoek Jalta, stad aan het water op de Krim

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Oekraïne

Jalta is een stad gelegen op het schiereiland de Krim. De stad heeft een rijke geschiedenis en is vooral bekend door de Conferentie van Jalta. Deze conferentie vond plaats tijdens de tweede wereldoorlog in het Livadiapaleis. Bij de conferentie waren de drie grote geallieerde landen aanwezig namelijk de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Sovjet Unie. Het Livadiapaleis is dan ook meteen één van de belangrijkste bezienswaardigheden. Het prachtige marmeren gebouw wordt omringd door grote tuinen en je vindt er een museum waar je alles kunt leren over de conferentie en de stad. Ook het zwaluwnest moet je zeker gezien hebben. Dit kleine kasteeltje bevindt zich aan de kust en is erg mooi om te zien. Het Aloepka Paleis en het Massandre Paleis zijn eveneens erg indrukwekkend en mag je dus niet missen bij een bezoek aan Jalta.

7. Het schiereiland De Krim

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Oekraïne

De Krim is een prachtig schiereiland in het zuiden van Oekraïne. Het eiland wordt ook wel de Russische Riviera genoemd en dit komt door de heerlijke stranden, leuke kustplaatsen en prachtige villa’s. Je kunt er heerlijk zwemmen in de Zwarte zee en genieten van mooie natuur. Je vindt er veel bossen, heuvels en velden en vogelliefhebbers kunnen hier bijzondere vogels spotten zoals de slangenarend en de slechtvalk. Eén van de mooiste natuurparken is het Yalta Forest Natuurreservaat. Dit reservaat wordt gekenmerkt door kalksteenkliffen, watervallen en bossen. Je kunt er heerlijk wandelen en hebt er een prachtig uitzicht. Verspreid over het eiland vind je meerdere leuke stadjes zoals Jalta.

8. Bezoek Tsjernobyl met een gids

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Oekraïne
Afbeelding van Денис Резник via Pixabay

Iedereen heeft wel eens gehoord van de kerncentrale ramp die zich in 1986 afspeelde in Tsjernobyl. Tijdens een proef ging er iets verschrikkelijk fout waardoor tientallen mensen om het leven kwamen en radioactief materiaal zich verspreidde over de regio. Na de ramp werd het gebied geëvacueerd door de hoge straling en is Tsjernobyl jarenlang onbewoond gebleven. Sinds 2012 mogen mensen er weer terugkeren maar een groot deel van de stad en de kerncentrale zelf is nog steeds verlaten. Daarnaast is het nu ook mogelijk om als toerist een excursie te maken naar de stad. Dit komt doordat de waardes van de straling nu dermate laag zijn, dat het veilig is om de zone te bezoeken. Een bezoek aan Tsjernobyl kun je alleen doen met een gids en daarbij zul je van alles leren over de stad en de ramp. Je zult er versteld staan door de verlaten gebouwen, opnieuw bloeiende natuur en intrigerende sfeer en het is dus zeker een bezoekje waard.

9. Biosfeer Reservaat Askania-Nova in het zuiden van Oekraïne

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Oekraïne

Het Biosfeerreservaat Askania-Nova is een prachtig reservaat in het Zuiden van Oekraïne. Het reservaat is in 1898 gesticht door een baron die een groot stuk steppe bezat. Hij wilde hier een grote tuin en dierenpark openen, waar dieren worden beschermd en waar mensen kunnen komen kijken om ze te bewonderen. Het reservaat bevindt zich in het grote steppegebied van Oekraïne, waar je kunt genieten van uitgestrekte velden en alle rust en ruimte. Het reservaat staat bekend om de vele bijzondere diersoorten en plantensoorten die er voorkomen. Zo kun je er het zeldzame przewalskipaard spotten en zijn er 269 verschillende vogelsoorten.

10. Bezoek de stad Donetsk gelegen in het oosten van Oekraïne

Donetsk is een interessante stad, gelegen in het oosten van Oekraïne. De stad heeft een rijk verleden en is in de tweede wereldoorlog bijna volledig verwoest. Hierna is de stad in een sovjet stijl opgebouwd en dit is erg bijzonder om te zien. Het is een echte industriestad en je kunt hier ook vele universiteiten en scholen vinden. Je kunt er van alles leren over de bouwstijl en de cultuur van de Russen.

Lees ook:

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Kiev

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Kiev

Kiev is de prachtige hoofdstad van Oekraïne, waar je mooie kerken, straatjes en musea kunt vinden. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Kiev.