Alfama in Lissabon in Portugal
Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

10 mooie bezienswaardigheden in Lissabon

Een zonnige stedentrip naar Lissabon

Lissabon is een bruisende en prachtige stad in Portugal. Het ligt aan de mooie rivier Taag en je kunt hier van alles zien en doen. Zo zijn er vele mooie wijken zoals Belém, Bairro Alto en Alfama, waar je uren kunt rondstruinen. Ook vind je er oude kerken zoals de Convento do Carmo en de Castelo de São Jorge, waar je even terug in de tijd kunt gaan. Vergeet niet één van de vele oude trammetjes te pakken en houd je ogen open voor de gekleurde tegeltjes om je heen. Een perfecte bestemming voor een stedentrip dus! Bekijk hier 10 mooie bezienswaardigheden in Lissabon.

Belem Lissabon
Afbeelding van Tania Dimas via Pixabay

1. Belém

Belém is een wijk ten zuiden van het centrum van Lissabon en je kunt er binnen 10 minuten komen met de tram of metro. Het is een oud vissersdorpje waar vroeger veel ontdekkingsreizigers woonden. Het staat vol met mooie oude gebouwen en is dus rijk aan historisch en cultureel erfgoed. Zo moet je hier zeker de Mosteiro dos Jerónimos bezoeken. Het is een indrukwekkend, groot klooster waar je het graf van de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama kunt vinden. De binnenkant van het klooster is mooi versierd en buiten is er een groot plein met een prachtige tuin in het midden. Een ander bijzonder gebouw is de Torre de Belém. Deze toren diende vroeger als een toegangspoort tot de stad en is nu vooral een populaire bezienswaardigheid in Lissabon. Je kunt de toren beklimmen en vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de Taag en de baai. Naast deze mooie gebouwen vind je ook veel parken in Belém. Zo moet je zeker een bezoekje brengen aan de Jardim Botânico de Ajuda. In deze botanische tuin staan allerlei bijzonder planten en bloemen en er zijn ook veel mooi versierde fonteinen.

Hotel tip in Belém: Altis Belem Hotel & Spa, is een luxe hotel met een spa en uitzicht over de zee, gelegen in de wijk Belém. Hostel tip in Belém: 123 Embaixador Hostel, een mooi hostel op slechts een paar minuten lopen van het klooster.

Rua Agusta Lissabon

2. Rua Augusta

De Rua Augusta is een gezellige voetgangersstraat in de wijk Baixa. Je vindt hier allerlei winkels en gezellige terrasjes en je kunt er dus heerlijk rondstruinen. Het is een erg mooie straat door de mozaïeken tegels die je overal op de grond tegenkomt.  Eén van de hoogtepunten is de Arco da Rua Augusta. Deze triomfboog staat aan het einde van de straat en is gebouwd ter herdenking van de aardbeving in 1755 die grote delen van de stad heeft verwoest. Na de Arco da Rua Augusta vind je het Praça Do Comércio. Dit is het paleisplein van Lissabon en is zeker een bezoekje waard. Aan de andere kant van de Rua Augusta ligt ook een mooi plein, de Praça de Dom Pedro IV. Dit plein heeft twee mooie fonteinen en een enorm standbeeld.

Convento do Carmo Lissabon

3. Convento do Carmo & Elevador de Santa Justa

De Convento do Carmo is een veertiende eeuwse kerk in het hogere gedeelte van de stad. De kerk mist het dak doordat deze is ingestort tijdens de aardbeving van 1755. Dit zorgt voor een erg bijzonder plaatje, waar je tussen de muren en pilaren loopt, terwijl er boven je een strakblauwe lucht staat. Tegenwoordig is er in deze kerk een klein archeologisch museum gevestigd met voorwerpen uit de Portugese geschiedenis. Om de kerk te bereiken, kun je de klassieke Elevador de Santa Justa nemen. Deze bijzondere lift is gebouwd om makkelijk van het lager gelegen Baixa naar het hoger gelegen Chiado te reizen. De lift is 45 meter hoog en wordt tegenwoordig vooral gezien als een belangrijke toeristische bezienswaardigheid in Lissabon. Je kunt er nu de lift nemen die je in twee minuten naar boven brengt.

Castelo de São Jorge Lissabon

4. Castelo de São Jorge

Het centrum van Lissabon bestaat uit 7 heuvels. De Castelo de São Jorge ligt op de hoogste en vanaf hier heb je dan ook een prachtig uitzicht. Het kasteel zelf is ook erg mooi en vormt het oudste punt van de stad. Er valt hier dus veel over de geschiedenis van Lissabon te leren. De burcht met de omliggende tuinen zijn erg groot en je kunt hier gerust een paar uurtjes rondlopen en alles ontdekken. Vergeet ook zeker niet om veel mooie foto’s van de stad en de Taag te maken, want het uitzicht is van alle kanten prachtig. Om dit allemaal te bewonderen, moet je natuurlijk wel eerst de top bereiken. Dit kan te voet, maar ook per tram of bus.

Tram 28 Lisbon

5. Tram 28

Dit is de bekendste tramlijn in Lissabon. Hij gaat door veel smalle en steile straatjes in de verschillende wijken van Lissabon. Je komt hierbij langs de mooiste bezienswaardigheden in Lissabon en je kunt goed de sfeer van Lissabon proeven. De tram is mede gebouwd om de steile straatjes makkelijker te kunnen overbruggen en het is dus ook zeker een aanrader voor iedereen die even geen zin meer heeft om te lopen. De tram neemt je mee door de historische wijken Alfama, Graça en Baixa en je kunt onderweg overal uitstappen. Let wel op dat deze tramlijn in de zomermaanden ontzettend druk kan zijn. Er staan dan vaak lange rijen voor de haltes en het kan dan meerdere uren duren voordat je de tram in kan. Zorg dus dat je of vroeg in de ochtend of laat in de avond de tram pakt.

Parque das Nações Lissabon

6. Parque das Nações

In 1998 heeft de wereldtentoonstelling plaats gevonden in Lissabon en er is daarvoor een hele nieuwe wijk gebouwd. Deze wijk wordt de Parque das Naçoes genoemd en je vindt hier veel moderne gebouwen, gave musea en zelfs een kabelbaan. Het Oceanário de Lisboa is toch wel één van de bekendste bezienswaardigheden in deze wijk. Het is het grootste aquarium in Europa en je vind hier een zeer indrukwekkende hoeveelheid aan zeedieren. Er zijn verschillende tanks die allemaal één van de oceanen met al zijn inwoners en begroeiing nabootsen. Het is een ontzettend leerzaam en interessant museum. Een ander leuk museum is het Pavilhão do Conhecimento. Dit is een interactief wetenschapsmuseum, waar je van alles kunt uitproberen. Dit is dan ook een leuk uitje voor jong en oud. Maak in Parque das Nacoes ook zeker een ritje in de Teleferico kabelbaan. Deze brengt je van het Oceanarium naar de Vasco Gama toren en je hebt er een prachtig uitzicht.

Bairro Alto Lissabon

7. Bairro Alto

Bairro Alto is een erg hippe wijk boven Baixa. Je vindt hier veel boetiekjes, kunstgalerijen en hippe barren. Het is dan ook een vestigingsplek voor beginnende ontwerpers en er wordt elk jaar een mode festival gehouden. De gebouwen zijn erg hoog en de straatjes smal, dus je loopt hier heerlijk door de schaduw. Overdag is de wijk relatief rustig en kun je dus op je gemak wandelen door de kleurrijke straatjes, waar overal vlaggetjes hangen. ‘s Avonds stroomt het helemaal vol met zowel lokale bewoners als toeristen. Talloze bars, clubs en restaurants openen dan hun deuren en je kunt er dan tot de late uurtjes blijven feesten. Ook vind je hier veel plekken waar je een avondje Fado kunt luisteren. Fado is een bijzondere zangkunst die is ontstaan in Lissabon. Het is het zeker waard om een Fado optreden te bezoeken.

Alfama Lissabon

8. Alfama

Alfama is de oudste wijk in Lissabon en het is ook ontzettend populair onder toeristen. Dat is ook niet zo gek, want deze wijk is een prachtige verzameling van steile straatjes en mooie gebouwen. Het wordt gekenmerkt door compacte huizen met rode daken, was die overal uit het raam te drogen hangt en gezellige winkeltjes en restaurantjes. Het is het absoluut waard om een paar uur door dit deel van de stad te wandelen en elke hoek en steeg te bekijken. In elk smal straatje zal je weer wat moois vinden en kun je genieten van de Portugese cultuur. Kijk hier ook goed om je heen! Je kunt dan de iconische tegeltjes of “Azulejos” vinden die de stad versieren. Er zijn daarnaast meerdere oude kerkjes die ook zeker een bezoekje waard zijn. De kathedraal van Lissabon is bijvoorbeeld erg mooi en ook de São Vicente de Fora is prachtig met veel mooie tegeltjes.

Walking tour door Alfama: Alfama leren kennen met een gids die je alles over de buurt kan vertellen. Bekijk de walking tourHotel tip in Alfama: Hotel Convento do Salvador, een mooi hotel in de prachtige historische wijk Alfama.

Parque Eduardo VII Lissabon

9. Parque Eduardo VII

In Lissabon kun je veel mooie parken vinden, die allemaal een uitstekende onderbreking zijn van een lange stadswandeling. Eén van die parken is het Parque Eduardo VII. Deze bevindt zich op een heuvel boven de stad en bied je dus een prachtig uitzicht op de stad en de Taag. Bij helder weer kun je erg ver kijken en de meest prachtige foto’s maken. Het park zelf bestaat uit veel groen en talloze bankjes waar je even tot rust kan komen en genieten van het uitzicht. Een aanrader is om hier de botanische tuinen Estufa Fria te bezoeken. Hier vind je veel verschillende plantensoorten en ook 3 serres waar je een kijkje kunt nemen.

10. Museu Nacional do Azulejo

Dit is een erg bijzonder museum dat helemaal draait om de iconische “Azulejos” of tegeltjes in Lissabon. Het museum zelf zit in een prachtig zestiende eeuws klooster en binnen vind je een enorme verzameling tegeltjes. Je leert hier alles over de geschiedenis, de productie en de artistieke waarde van de tegels. Eén van de bijzonderste voorwerpen in het museum is een 23 meter lang paneel met 1300 tegels die een panorama van Lissabon in 1738 laat zien. Hier kun je je ogen uitkijken en de stad zien voor de verwoestende aardbeving van 1755. De collectie bestaat voor de rest uit tegels van verschillende periodes en er worden soms nog steeds tegels aan de collectie toegevoegd. Er is daarnaast ook een souvenirshop waar je kopieën van de regels kunt kopen. Een bijzondere bezienswaardigheid dus met veel informatie over Lissabon.

Enthousiast geworden?

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.