Nydeggkirche

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Bern

Bern is officieel de ‘bondsstad’ van Zwitserland, maar wordt ook wel gezien als de hoofdstad van het land, onder andere omdat de regering hier is gevestigd. De oude binnenstad van Bern is opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst en ademt middeleeuwse charme, met fonteinen en historische torens. De stad is klein, maar fijn en telt genoeg mooie bezienswaardigheden. Wij zetten daarom de 10 mooiste bezienswaardigheden in Bern voor je op een rij.

1. De Zytglogge, de iconische klokkentoren van Bern

Zytglogge

De Zytglogge in Bern, ooit een stadspoort, is nu een iconische klokkentoren die bezoekers van over de hele wereld aantrekt. Op het hoogste uur biedt de toren een betoverend spektakel met poppenspelen en klokken, terwijl binnenin middeleeuwse mechanica te bewonderen is. Daarnaast kan je de toren, die 130 treden telt, beklimmen en genieten van een adembenemend uitzicht op de historische binnenstad van Bern. Een levend stukje geschiedenis dat het rijke erfgoed van Bern belichaamt. De Zytglogge blijft een tijdloze trekpleister en een symbool van de stad.

Tip: Boek een tour door de Zytglogge klokkentoren in Bern. Tijdens deze rondleiding bezoek je het uurwerk en volg je stap voor stap een poppenkast. Boek tickets.

Treinkaarten naar Bern

2. Het Bundeshaus, het symbool van de Zwitserse democratie

Het Bundeshaus van Zwitserland, in Bern

Het Bundeshaus in Bern, de zetel van de Zwitserse regering en parlement, is een indrukwekkend symbool van de Zwitserse democratie. Dit prachtige gebouw, ontworpen door architect Hans Auer en voltooid in 1902, straalt zowel historische betekenis als hedendaagse levendigheid uit. De centrale koepelhal, met zijn symbolische weergaven van de Zwitserse geschiedenis, nodigt bezoekers uit voor boeiende rondleidingen. Buiten het gebouw biedt het Bundesterrasse een geweldig uitzicht op Bern en de karakteristieke Bundesplatz. Dit is niet alleen de plek waar de Zwitserse regering werkt, maar ook waar inwoners en bezoekers samenkomen voor evenementen, markten en ontspanning. Het Bundeshaus is werkelijk het hart van Bern, waar het verleden en heden samenkomen in een levendige en democratische sfeer.

Bekijk activiteiten in Bern

Hotels in de buurt van het Bundeshaus

3. De Bern Minster, de hoogste kathedraal van Zwitserland

Bern Minster

Het Bern Minster, ook bekend als de Berner Münster, is een indrukwekkende Zwitserse kathedraal in gotische stijl gelegen in de oude stad van Bern. De bouw begon in 1421 en de toren, die nu 100,6 meter hoog is, werd voltooid in 1893. Deze kathedraal is de hoogste van Zwitserland en staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige glas-in-loodramen en het beroemde “Dance of Death”-raam dat het thema van sterfelijkheid uitbeeldt. Het interieur van de kathedraal, hoewel soberder na de protestantse Reformatie, herbergt nog steeds indrukwekkende elementen, zoals de renaissancekoorbanken en het majestueuze orgel. De kathedraal is een cultureel erfgoed van nationaal belang en trekt jaarlijks vele bezoekers die kunnen genieten van het adembenemende uitzicht vanaf de klokkentoren na een beklimming van 254 treden.

Tip: Maak een privéwandeling met een lokale gids door Bern. Tijdens deze wandeling kan je onder andere de Bern Minster bewonderen. Boek tickets.

LEES OOK: De 10 mooiste plekken in Zwitserland in de zomer

4. De Käfigturm, een middeleeuwse gevangenistoren in Bern

Käfigturm

De Käfigturm, in het oude centrum van Bern, is een middeleeuwse gevangenistoren met een rijke geschiedenis. De toren werd gebouwd in 1256 als verdedigingstoren en stadspoort, en vervolgens in de 14e eeuw omgevormd tot gevangenis na een verwoestende brand in 1405. Je kan er nog steeds krabbels op de kerkerdeuren van gevangenen zien. Na eeuwen van dienst als gevangenis werd de toren in 1641 afgebroken en herbouwd. Tegenwoordig is het Politiek Forum van Bern in de Käfigturm gevestigd en dient de toren als locatie voor politieke tentoonstellingen en evenementen.

Hoteltip in Bern! Het Kreuz Bern Modern City Hotel ligt in de middeleeuwse binnenstad van Bern. Je vindt hier faciliteiten zoals een fitnessruimte en een infraroodcabine.

5. Het Natuurhistorisch Museum, ideaal voor een uitje met het gezin

Het Natuurhistorisch Museum in Bern is een toonaangevend natuurmuseum in Zwitserland met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1832. Jaarlijks trekt het ongeveer 131.000 bezoekers. Het museum staat bekend om zijn indrukwekkende levensgrote diorama’s met geconserveerde dieren uit Zwitserland, Afrika en Azië. Ook is er een uitgebreide verzameling van mineralen, goudmonsters, meteorieten en ongewervelde dieren. Een hoogtepunt in he tmuseum is de tentoonstelling gewijd aan Barry, de legendarische reddingshond. Verder zijn er boeiende educatieve programma’s voor kinderen te vinden, wat het Natuurhistorisch Museum een ideaal gezinsuitje maakt.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Bern

Overnacht in deze B&B in Bern

Habsburg B&B is een charmante B&B in Bern, met een zwembad, tuin en gedeelde woonkamer. Je kan in deze B&B genieten van een continentaal, vegetarisch of veganistisch ontbijt.

Bekijk Habsburg B&B

Bekijk B&B’s in Bern

6. Wandel langs de bijzondere openbare fonteinten in Bern

Gerechtigkeitsbrunnen Bern

In de oude stad van Bern prijken meer dan honderd opvallende openbare fonteinen die het middeleeuwse karakter van de stad benadrukken. Deze fonteinen, strategisch geplaatst in het hart van de winkelstraten, vormen een uniek kenmerk van de stad. De sculpturen bovenop de fonteinen belichamen de sociale status van middeleeuwse burgers en dienden vroeger als ontmoetingsplaatsen waar inwoners bijeenkwamen om roddels uit te wisselen. Iedere fontein heeft zijn eigen verhaal en betekenis, zo toont bijvoorbeeld de Gerechtigkeitsbrunnen het belang van justitie.

Tip: Ga mee met een rondleiding door de oude stad van Bern. Tijdens deze tour verken je onder andere de fonteinen, torens en schilderachtige straatjes van de stad. Boek tickets.

LEES OOK: Stedentrip in de winter? Dit zijn de 20 leukste Steden in Europa

7. De Nydeggkirche, een gereformeerde kerk bij de Nydegg-brug

Nydeggkirche Bern

De Nydeggkirche, in het Nydegg-gedeelte aan de oostelijke rand van de oude stad van Bern, is een middeleeuwse kerk die oorspronkelijk in 1341 werd gebouwd ter vervanging van een oud fort. In de loop der eeuwen onderging het verschillende renovaties, waaronder de toevoeging van een nieuwe toren en schip in de 15e en 16e eeuw. Na een periode van dienst als pakhuis tijdens de protestantse Reformatie, is de kerk al meer dan vier eeuwen in gebruik. Tegenwoordig maakt de kerk deel uit van de gereformeerde kerken van het kanton Bern-Jura-Solothurn en nodigt het zowel gelovigen als bezoekers uit om de gotische architectuur te bewonderen. Een aanrader is om je bezoek aan de Nydeggkirche te combineren met een wandeling over de nabijgelegen Nydegg-brug.

Activiteiten in de buurt van de Nydegg-brug

Plan je reis naar Zwitserland

8. Leer over de Zwitserse Alpen in het Zwitsers Alpenmuseum

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Bern

Het Zwitsers Alpenmuseum in Bern is dé plek om alles te ontdekken over de Zwitserse Alpen. Het museum heeft een uitgebreide collectie, waaronder reliëfkaarten en bergbeklimminginformatie. Tijdens je bezoek aan het Zwitsers Alpenmuseum verkrijg je inzicht in onder andere de geologie, fauna, folklore van de Alpen. Het museum is verre van saai, zo is het interactief voor alle leeftijden en belicht het actuele bergthema’s wereldwijd. Een aanrader is om een bezoek te brengen aan de experimentele ‘bivak’-ruimte, de museumwinkel en het Alpien restaurant.

Hoteltip in Bern! Harry’s home Bern-Expo is een gastvrij hotel met een heerlijk ontbijt in Bern. Het hotel beschikt over een gedeelde woonkamer en bar. Ook je hond is hier van harte welkom!

Bekijk activiteiten in de Zwitserse Alpen

9. Het Einsteinhaus, bezoek de voormalige residentie van Einstein

Het Einsteinhaus in Bern is zowel een museum als de voormalige residentie van Albert Einstein. Het appartement op de tweede verdieping van dit huis werd bewoond door Einstein, zijn vrouw Mileva Marić en hun zoon Hans Einstein van 1903 tot 1905. Hier ontwikkelde Einstein zijn relativiteitstheorie, die de basis vormde voor moderne natuurkunde. Het museum is gerestaureerd en ingericht in de stijl van die tijd en biedt bezoekers een kijkje in het leven van de beroemde natuurkundige tijdens zijn jaren in Bern.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Bern

Hotel vlakbij het Einsteinhaus

Het Best Wester Plus Hotel ligt op 0,3 km van het Einsteinhaus en op 5 minuten wandelen van het centraal station van Bern. Het hotel heeft een restaurant met traditionele gerechten en een mooi terras.

Bekijk hotel

Boek een hotel bij het Einsteinhaus

10. Het Bärenpark in Bern, neem een kijkje in het leefgebied van beren

Het Bärenpark in Bern

Het BärenPark in Bern is een beroemde toeristische attractie waar bezoekers de mogelijkheid hebben om enkele beren te bezichtigen. Het park vormt een aanvulling op de historische Bärengraben, of Berenkuil, die nog steeds deel uitmaakt van het leefgebied van de beren. Het Bärenpark heeft een panoramische hellende lift, genaamd “BäreBähnli,” waarmee bezoekers langs de beren kunnen zweven en genieten van een prachtig uitzicht op de oude binnenstad van Bern. De beren in het park zijn afkomstig uit verschillende locaties en leven nu samen in deze natuurlijke omgeving, waardoor bezoekers de kans krijgen om deze majestueuze dieren te observeren en te leren over hun leefomstandigheden en gedrag.

Tip: Ontdek Bern tijdens een zelfgeleide wandeltocht game en eindig bij het Bärenpark! Deze wandel- en speurtocht duurt ongeveer 1-2 uur en kan je combineren met een bezoek aan het Bärenpark, waar de wandeltocht eindigt. Boek tickets.

Hotels in de buurt van de Bärengraben

Meer inspiratie opdoen voor een stedentrip? Lees dan ook:

  Veelgestelde vragen over een stedentrip naar Bern:

  Wat voor klimaat heeft Bern?

  Het klimaat in Bern is over het algemeen gematigd. De stad heeft warme zomers en koude winters, met neerslag gedurende het hele jaar.

  Wat zijn mooie bezienswaardigheden in Bern?

  Bern heeft een aantal leuke bezienswaardigheden, waaronder het Bundeshaus en de Zytglogge. Lees hier meer over mooie bezienswaardigheden in Bern.

  Hoe groot is Bern?

  Bern heeft een oppervlakte van ongeveer 51,6 vierkante kilometer, waardoor het de op vier na grootste stad van Zwitserland is qua oppervlakte. De stad heeft echter een relatief compact stadscentrum dat gemakkelijk te voet te verkennen is.

  Is Bern leuk om in de winter te bezoeken?

  Bern is een leuke Europese stad om in de winter te bezoeken. Zo kan je hier langlaufen in de sneeuw en genieten van een Zwitserse kaasfondue. Lees hier meer over leuke Europese steden om te bezoeken tijdens de winter.

  Geschreven door Isa Bulthuis

  Onze nieuwste artikelen

  10x Glamping en safaritenten in Zwitserland

  10x Glamping en safaritenten in Zwitserland

  Op zoek naar een glamping in Zwitserland? Van romantische Panorama Domes tot stoere safaritenten voor het hele gezin, ontdek hier jouw favoriet.