10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tirana

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tirana

Wat te doen in Tirana? Dit zijn de hoogtepunten

Tirana is de mooie hoofdstad van Albanië. De stad is nog relatief onbekend bij toeristen maar komt de afgelopen jaren steeds meer in trek. Tirana is de perfecte bestemming voor een stedentrip en je kunt er veel interessante bezienswaardigheden vinden. Daarnaast zijn er vele musea en kun je heerlijk rondstruinen door het grote park en de verschillende wijken. Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden van Tirana.

Zoek hotels in Tirana

Tip: koop vliegtickets voor Tirana al vanaf € 68 bij Transavia. Of bekijk deze complete rondreis van 15 dagen inclusief vlucht met aankomst in Tirana.

1. Skanderbeg Plein, prachtig plein midden in Tirana

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tirana

Het Skanderbegplein is het middelpunt van Tirana. Het prachtige plein is altijd gezellig druk met lokale bevolking en toeristen. Het plein is vernoemd naar de nationale held Skanderbeg. Hij was een militaire commandant en wordt in het midden van het plein geëerd met een groot standbeeld. Daarnaast kun je er een mooi groen plantsoen vinden, waar je lekker kunt wandelen. Rond het plein staan een aantal mooie en belangrijke gebouwen. Zo kun je er het Nationaal Historisch Museum en de Et’hem Bey-Moskee vinden, waar je later in dit artikel nog meer over kan lezen. Ook vind je er een aantal regeringsgebouwen zoals het ministerie van economie en landbouw. Enkele mooie gebouwen zijn het cultuurpaleis, nationaal theater en het stadhuis. Het is dus zeker een aanrader om een rondje te maken over het plein om alle mooie gebouwen te bewonderen.

Hotels in de buurt van Skanderberg Plein

Tip: ontdek de mooiste plekken tijdens een rondreis door Albanië. Een rondreis door Albanië de ideale manier om het prachtige land te ontdekken. De beste aanbieders voor een rondreis in Albanië zijn Djoser (2 reizen), Koningaap (3 reizen) en Sawadee (6 reizen). Voor een reis langs de hoogtepunten van Albanië raden we de 10-daagse groepsrondreis Albanië aan.

2. Bunk Art Museum, interessant museum over de oorlogen in Albanië

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tirana

Het Bunk Art Museum is een interessant museum waar je alles kunt leren over de oorlogen in Albanië. Het museum bestaat uit twee delen, Bunk’art 1 en Bunk’art 2. Bunk’art 1 bevindt zich aan de rand van Tirana en bevindt zich in een grote bunker. In het Bunk Art Museum kun je alles leren over de geschiedenis van het Albanese communistische leger en het leven van de Albanezen tijdens het communistische regime. Je vindt hier ontzettend veel voorwerpen en je kunt hier echt even ervaren hoe het leven was tijdens de koude oorlog. Bunk’art 2 bevindt zich in het centrum van Tirana en hier kun je alles leren over het Albanese ministerie van binnenlandse zaken en het regime van Enver Hoxha. Beiden musea zijn erg interessant en geven je een goed kijkje in het leven van Albanezen tijdens deze turbulente periodes.

LEES OOK: De mooiste bezienswaardigheden van Albanië

3. Nationaal Historisch Museum, ontdek de geschiedenis van Albanië

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tirana

Het Nationaal Historisch Museum is één van de meest opvallende gebouwen aan het Skanderbegplein. Het museum heeft namelijk een enorm mozaïek op de voorgevel. Het Mozaïek heet “de Albanezen” en er worden belangrijke personen uit de Albanese geschiedenis getoond. Het museum zelf is ook zeer de moeite waard. Je kunt er verschillende paviljoenen vinden die allemaal een andere periode van de geschiedenis laten zien. Er zijn objecten tentoongesteld uit de prehistorie, middeleeuwen, Romeinse tijd en de renaissance en je kunt er daarnaast ook veel leren over de communistische en fascistische tijden in Albanië. Er is zelfs een paviljoen dat volledig is gewijd aan het leven van Moeder Teresa en hier komen jaarlijks dan ook vele mensen op af. In het Nationaal Historisch Museum kun je alles leren over de turbulente geschiedenis van Albanië.

Tip: vanuit een hostel in Tirana kun je perfect de stad verkennen en leer je ook nog eens andere reizigers kennen. Bekijk hier de leukste hostels in Tirana.

4. Et’hem Bey-Moskee, moskee aan het Skanderbegplein

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tirana

De Et’hem Bey-Moskee is een mooie moskee aan het Skanderbegplein. De moskee is gebouwd in de 18e eeuw en is één van de oudste gebouwen van Tirana. De moskee is in de tweede wereldoorlog beschadigd en heeft vervolgens tientallen jaren zijn deuren moeten sluiten toen alle religies in Albanië werden verboden. Gelukkig is de moskee tegenwoordig weer helemaal opgeknapt en kun je dit bijzondere gebouw ook weer van binnen bewonderen. De moskee is prachtig versierd met allerlei fresco’s van planten en bloemen en je kunt er de gebedsruimte bezichtigen. Daarnaast is het ook mogelijk om hier een rondleiding te volgen, waarbij je meer leert over de geschiedenis van de moskee.

5. Blloku en Sky Tower, prachtige wijk in het zuiden van Tirana

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tirana

Blloku is een prachtige wijk in het zuiden van Tirana. De wijk is ontzettend populair en mag je dan ook zeker niet missen bij een bezoek aan Tirana. Blloku was tijdens het communistische regime afgesloten voor de normale bevolking. In die periode mochten er alleen hoge functionarissen en belangrijke mensen wonen en er werden dan ook veel statige villa’s en grote wooncomplexen gebouwd. Ook stond hier het huis van de communistische leider Enver Hoxha. Dit huis kun je vandaag de dag nog steeds bezichtigen.

De wijk is afgelopen jaren flink opgeknapt en is nu het bruisende centrum van de stad. De communistische gebouwen zijn opgeleukt met kleurrijke gevels en er zijn overal restaurants. cafés en uitgaansgelegenheden. Je kunt er heerlijk rondstruinen en in de zomer vind je overal gezellige terrasjes. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in de Sky Tower, Vanaf dit hoge gebouw heb je een prachtig uitzicht op Tirana en je kunt er een restaurant en hotel vinden.

Slapen in de Sky Tower

Tip: ontdek deze vier leuke hotels in Tirana. Hotel Hermes Tirana, Hotel Millennium, Prime Hotel en Center Hotel Tirana

6. Piramide van Tirana, gebouw ter ere van Enver Hoxha

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tirana

De Piramide van Tirana is een mooi piramide vormig gebouw in het centrum van Tirana. Het gebouw is in 1988 gebouwd ter ere van de overleden communistische leider Enver Hoxha. Het diende toen als museum over het leven van Hoxha maar na de val van het communisme in 1991 diende het nu als een conferentiecentrum. Sindsdien is het ook een tijdje de basis van de NAVO geweest, maar dient het nu alleen als cultureel centrum voor toeristen en lokale bewoners. Het gebouw zit nu onder de graffiti en wordt door kinderen vaak gebruikt als speeltuin. Desalniettemin is het nog steeds een bijzonder gebouw dat je niet mag missen in Tirana.

Boek een rondreis door Albanië


7. Dajti Ekspres en Dajti Mountain National Park, natuurpark aan de rand van Tirana

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tirana

Het Dajti Mountain National Park is een prachtig nationaal park, dat zich bevindt aan de rand van Tirana. Het nationaal park wordt gekenmerkt door hoge bergen, groene bossen en een prachtig uitzicht over de omgeving. Je kunt het park bereiken via de bekende Dajti Ekspres. Deze kabelbaan neemt je mee naar de top van de Dajti berg en onderweg kun je genieten van de uitzichten op Tirana. De berg is 1631 meter hoog en je kunt er even ontsnappen aan de drukte van de stad. Op de Dajti berg kun je daarnaast het Dajti Adventure Park vinden, waar je allerlei sportieve activiteiten kunt ondernemen. Ook zijn er genoeg restaurantjes en kun je een drankje drinken in een bar die langzaam ronddraait. Er zijn genoeg mooie wandel- en fietspaden in de omgeving en je kunt je hier dus helemaal uitleven.

Boek een rondreis door Albanië

8. Tanners’ Bridge, histroische stenden brug in het centrum

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tirana

Tanners’ Bridge is een mooie stenen brug gelegen in het centrum van Tirana. De brug is gebouwd in de 18e eeuw en maakte toen deel uit van een belangrijke weg. Het wordt gezien als belangrijk historisch erfgoed en een voorbeeld van de ontwikkelingen die Tirana door maakte in de 18e eeuw. De mooie stenen brug is alleen toegankelijk voor voetgangers en mag je zeker niet missen tijdens een bezoek aan Tirana.

9. Parku i Madh, het grootstet stadspark van Tirnana

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Tirana

Parku I Madh of Grand Park is het grote stadspark in het zuiden van Tirana. Het park ligt op loopafstand van de wijk Blloku en je kunt er even ontsnappen aan de drukte van de stad. Het park is erg groot en je vindt er een prachtig meer waar je zelfs kunt zwemmen. Daarnaast zijn er vele paden en kun je er dus allerlei mooie wandeltochten maken. Je kunt er ook een bezoek brengen aan het presidentiële paleis en er zijn allerlei leuke restaurantjes waar je een hapje kunt eten.

Boek een rondreis door Albanië

10. Rruga Murat Toptani, mooie voetgangersstraat in het centrum

Rruga Murat Toptani is een mooie voetgangersstraat, midden in het centrum van Tirana. De straat wordt omringd door groene bomen je kunt hier zorgeloos rondstruinen doordat er geen auto’s mogen komen. De straat is vernoemd naar de Toptani familie, een invloedrijke familie die in de 18e en 19e zeer invloedrijk waren. Langs de straat kun je allerlei historische gebouwen vinden die uit deze tijd stammen. Zo kun je er bijvoorbeeld de Nationale Kunstgalerij vinden, waar je allerlei mooie kunstwerken kunt bewonderen.

Vakantie in Albanië? Lees ook:

Veelgestelde vragen over Tirana

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Albanië?

Tirana is de hoofdstad van Albanië. Het land heeft allerlei mooie bezienswaardigheden die je zeker moet ontdekken. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden.

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

Berat in Albanië (Balkan)

De 15 beste bezienswaardigheden in Albanië

Albanië heeft van alles te bieden: van een prachtige kustlijn tot uitgestrekte nationale parken, helderblauwe meren en historische museumstadjes.