Stad Kopenhagen Denemarken
Afbeelding van geowijs via Pixabay

10 bezienswaardigheden in Denemarken

De hoogtepunten van Denemarken

Denemarken is een prachtig land dat bij Scandinavië hoort. De hoofdstad, Kopenhagen, is de perfecte stad voor een leuke stedentrip en je kunt er de gekleurde huisjes van Nyhavn bekijken of je uitleven in het pretpark Tivoli. Naast Kopenhagen, zijn er nog veel meer leuke plaatjes in Denemarken. Voorbeelden zijn Ribe en Roskilde waar je alles kunt leren over de vikingen. Ook moet je zeker een bezoekje brengen aan de waddeneilanden en de kliffen van Møns Klint. Er is van alles te doen en te beleven! Bekijk hier 10 bezienswaardigheden in Denemarken.

Kopenhagen Denemarken
Nick Karvounis

1. Kopenhagen

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en het is een populaire bestemming voor een stedentrip. De stad is erg mooi en bestaat uit gekleurde huizen, drukke straten met winkels en veel water met mooie haventjes. De bekendste bezienswaardigheid in Kopenhagen is de zeemansbuurt Nyhavn. De vrolijk gekleurde huisjes en oude boten kom je overal tegen als je op zoek bent naar informatie over Kopenhagen. Het is er dan ook werkelijk waar prachtig en je kunt er genieten van een drankje en een hapje eten bij één van de terrasjes. Ook het standbeeld van de kleine zeemeermin is erg populair. Dit standbeeld bevindt zich in het water, een stukje uit de binnenstad. Je kunt er voor kiezen om het standbeeld vanaf de kade te bekijken of je kunt een boottour maken en het standbeeld bewonderen vanaf het water. Als je in Kopenhagen bent, mag je ook zeker het pretpark Tivoli niet missen. Dit is een erg gaaf en mooi pretpark met veel attracties, gezellige straatjes en mooie parken. Het ligt midden in de stad bij het station en je hoeft er dus ook niet ver voor te reizen.

Goedkoopste vliegtickets naar Kopenhagen: vanaf 50 euro van Rotterdam. Bekijk hier de goedkoopste vliegtickets. Tours in Kopenhagen: Verken de stad met een gids en leer alles over Kopenhagen. Bekijk alle tours.

2. Legoland

Iedereen kent het bekende speelgoed Lego wel, maar niet iedereen weet dat het ontstaan is in het stadje Billund in Denemarken. Het familiebedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd miljardenbedrijf, maar in Billund vind je nog steeds Legoland. Het is een pretpark waar alles gaat om de lego steentjes. Er zijn allerlei gave gebouwen, figuren en dieren gemaakt met enkel het gebruik van legosteentjes en er is zelfs een miniland. Dit miniland is een soort van Madurodam en is dus helemaal gemaakt uit lego steentjes. Ook is er een echt duplo en lego trein waarin je een ritje kunt maken en zijn er spannende achtbanen en wildwaterbanen. Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf aan de slag te gaan en de mooiste creaties te maken. Aan het eind van het park vind je een grote winkel waar je alles van lego kunt kopen. Het is dus een ontzettend leuk dagje uit voor jong en oud!

Slot Frederiksborg Denemarken

3. Egeskov Kasteel, Kronborg Kasteel en Slot Frederiksborg

In Denemarken zijn er veel verschillende mooie kastelen. De bekendste en mooiste voorbeelden zijn het Egeskov kasteel, het Kronborg Kasteel en het Slot Frederiksborg. Het Egeskov kasteel is één van de best bewaard gebleven Renaissance kasteel van Europa. Ook is dit het meest bezochte kasteel in heel Denemarken. Het bestaat uit een mooi gebouw van roze stenen en met groene daken. Het wordt omringd door water en groen. Ook het interieur is prachtig met veel antieke meubels, schilderijen en jachttrofeeën. Het Kronborg kasteel is ook erg mooi. Het wordt omgeven door diepe grachten en er is een binnenplein omringd door muren en torens. Het Slot Frederiksborg is ook zeker indrukwekkend. Dit slot vind je in de buurt van Kopenhagen en de koninklijke familie heeft hier gewoond. Het mooie gebouw wordt omringd door grachten en tuinen en binnen kun je de grote vertrekken bewonderen.

Møns Klint Denemarken

4. Møns Klint

Deze indrukwekkende kliffen vind je aan de oostkust van het eiland Mon. Het is een populaire bestemming voor wandelaars, want er zijn vele paden, waar vandaan je een spectaculair uitzicht op de omgeving hebt. De kliffen kunnen wel 190 meter hoog zijn en kijken uit op de woeste zee. Daarnaast is er veel groen en bossen en is het er heerlijk rustig. Het voelt dus even alsof je hier in de middle of nowhere aan het wandelen bent. Onderaan de kliffen vind je mooie stranden die erg populair zijn onder de Denen en toeristen. In de zomer is het hier dus ook goed vertoeven en kun je wandelingen afwisselen met een dagje strand.

5. Waddeneilanden

Waddeneilanden komen niet alleen voor in Nederland, ook in Denemarken kun je ze vinden langs de westkust. Het wad loopt dan ook helemaal door van Nederland naar Denemarken. De drie belangrijkste eilanden zijn Rømø, Fanø en Mandø. Rømø en mandø zijn door een dam verbonden met het vasteland en Fanø kun je per veerboot bereiken. Alle 3 de eilanden zijn erg mooi en een uitstekende plek om te wandelen. Je kunt bijvoorbeeld het wad gaan verkennen of een lange strandwandeling maken. De stranden op de eilanden zijn één van de breedste van Europa en je kunt er heerlijk uitwaaien. Ook kun je er in de zomer genieten van een stranddag en een duik nemen in het frisse water. Daarnaast vind je op de eilanden veel groene weides waar allerlei vogelsoorten wonen. Voor een vogelliefhebber is het dus ook zeker een aanrader!

https://www.instagram.com/p/Boj_kZpHQIG/

6. Aarhus

Aarhus is een mooie stad aan de oostkust van Denemarken. Het is een culturele stad waar je vooral veel gave musea kunt vinden. Een voorbeeld hiervan is het openluchtmuseum Den Gamble By. Het is eigenlijk een historisch stadje met koopmanshuizen, winkeltjes en werkplaatsen. Al deze woningen en gebouwen zijn door het museum verzameld en bij elkaar gezet. Het museumstadje is ingedeeld in tijdvakken en je maakt dus eigenlijk een wandeling door het verleden. Onderweg leer je alles over de geschiedenis van Denemarken en alle veranderingen en periodes waar ze doorheen zijn gegaan. Er lopen acteurs rond die zijn verkleed als de mensen van die tijd en het voelt echt alsof je terug in de tijd bent gegaan. Een erg interessant en indrukwekkend museum dus! Een ander geliefd museum is het Moesgaard Museum. Hier staan prehistorische vondsten, zoals een mummie die wel 2000 jaar oud is, tentoongesteld. Ook is er een sectie van het museum gewijd aan het leven van de vikingen. Als laatste mag je ook zeker het AroS kunstmuseum niet missen, Er is een grote collectie aan moderne kust en op het dak heb je een lange gang met panorama uitzicht waar de ramen allemaal kleuren hebben. Zo kun je de stad door alle kleuren van de regenboog zien.

Hotel tip in Aarhus: Villa Provence, een sfeervol boutiquehotel, gelegen op enkele minuten van het stadscentrum van Aarhus. Hostel tip in Aarhus: Danhostel Aarhus City, gezellig hostel in het centrum van Aarhus.

Odense Denemarken

7. Odense

Odense is een gezellige stad en tevens de geboorteplaats van de bekende sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Het leven en de verhalen van Andersen spelen dan ook een grote rol in de stad en je kunt er bijvoorbeeld het geboortehuis bezoeken. Deze is toegankelijk voor publiek en er is een museum gevestigd. In dit museum leer je alles over zijn werk en zijn leven. Het is een interactieve tentoonstelling en er is een grote collectie aan originele tekeningen en verhalen. In Odense heb je ook nog veel andere leuke musea zoals het Bunkermuseum en het Stadsmuseum. Daarnaast is er een leuke dierentuin, waar je de mooiste dieren kunt zien met het hele gezin. Een belangrijk historisch gebouw is de domkerk die uit de 13e eeuw stamt. Deze is ook een absolute aanrader en kun je van buiten en binnen bezichtigen. Vanuit Odense kun je het eiland Funen, waar het op ligt, makkelijk verkennen. Het groene landschap is wat Andersen geïnspireerd heeft voor zijn verhalen en je loopt hier dus rond in een sprookje.

Roskilde Denemarken

8. Roskilde

Roskilde is een mooie stad in de buurt van Kopenhagen en je kunt er veel leren over de vikingen. Zo staat hier één van de grootste en leukste viking museum van Denemarken, het Vikingeskibshallen. In het museum leer je alles over het leven en de werkzaamheden van de vikingen en bovendien is er een enorme collectie aan werktuigen en boten te bewonderen. De 5v tentoongestelde boten zijn gevonden op de bodem van de nabij gelegen fjord en het is erg bijzonder dat deze zo goed bewaard zijn gebleven. Bij het museum kun je ook nog eens op de foto gaan met viking kledij en heb je een prachtig uitzicht over de omliggende fjord. In het water van de fjord kun je met een vikingschip een tocht maken, die zeer de moeite waard is. De rest van Roskilde is ook erg mooi om te zien. Het is tussen 980 en 1417 de hoofdstad geweest van Denemarken en er zijn dus een paar indrukwekkende bouwwerken zoals de grote kathedraal.

Rabjerg Mile Denemarken

9. Het noordelijkste puntje van Denemarken

In het noorden van Denemarken vind je een langwerpig stuk land dat ver uitsteekt in de zee. Dit stukje Denemarken is erg mooi en moet je zeker bezoeken. Je vind er ten eerste de Rabjerg Mile. Dit is een 30 meter hoge duin, waarvandaan je prachtig uitzicht hebt op de omgeving en de zee. Je kunt er heerlijk wandelen en het hoogtepunt is een kerk die in de 18e eeuw is opgeslokt door het zand. Nu is alleen nog maar de toren zichtbaar en dit zorgt voor een erg mooi en grappig plaatjes. Ten noorden van de Rabjerg Mile ligt de stad Skagen. Het is een leuk stadje met veel musea zoals het kunstmuseum van Skagen en daarnaast vind je er ook heerlijke stranden. De stranden zijn enorm uitgestrekt en je kunt er dus goed wandelen. Helemaal in het noorden bij Grenen vind je een uitgestrekte strook zand die het water inloopt. Dit is officieel het noordelijkste puntje van Denemarken en het is ook de plek waar twee zeeën bij elkaar komen. De zeeën ontmoeten elkaar en daar zie je een schuimlaag van het botsende water. Dit is een bijzonder gezicht want ze mengen dus niet met elkaar.

Ribe Denemarken

10. Ribe

Ribe is een stad aan de westkust van Denemarken. Vanaf de stad heb je uitzicht op de wadden en de waddeneilanden. De stad zelf staat vol met middeleeuwse huisjes in allerlei mooie kleuren. Het is het dus zeker waard om een paar uur door de stad te lopen. Daarnaast is het wederom een stad waar je veel kunt leren over de vikingen. Zo heb je er het Museum Ribes Vikinger. Hier worden allerlei voorwerpen tentoongesteld die vroeger door de vikingen werden gebruikt. Voorbeelden zijn sieraden en glazen kralen. In het museum leer je van alles over de voorwerpen en hoe zij die gebruikte om te overleven. Ook vind je in Ribe het Ribe Vikingecenter. Dit is een openluchtmuseum waar je pas echt kan ervaren hoe de vikingen leefden. Er zijn namelijk dorpen nagebouwd en er lopen mensen rond die verkleed zijn als de vikingen. Je kunt er spelletjes doen, broden bakken, boogschieten en timmerlieden helpen in de haven. Daarnaast is er een gave vogelshow en een echte markt. Een echte aanrader dus voor jong en oud!

Enthousiast geworden?

Veelgestelde vragen over Denemarken

Wat zijn de mooiste glampings in Denemarken?

Op zoek naar een leuke glamping accommodatie in Denemarken? Bekijk hier onze top 10 glamping & safaritenten.

Wat zijn de mooiste vakantieparken in Denemarken?

Tijdens je vakantie in Denemarken verblijven op een vakantiepark? We zetten de 10 mooiste vakantieparken voor je op een rij.

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

De 10 mooiste vakantieparken in Denemarken

De 10 mooiste vakantieparken in Denemarken

Van kindvriendelijke vakantieparken tot rustige vakantieparken. We zetten 10 leuke & mooie vakantieparken in Denemarken voor je op een rij.