10 x de mooiste bezienswaardigheden in Griekenland

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Griekenland

Hoogtepunten van Griekenland

Griekenland is een prachtig land met een rijke geschiedenis en meer dan 6000 eilanden. Door het hele land kun je ontzettend veel archeologische opgravingen vinden die allemaal stammen uit de Griekse oudheid. In deze tijd was Griekenland één van de welvarendste landen en in Griekenland werd toen onder andere Democratie en de Olympische spelen uitgevonden. Voor een echt kijkje in het Griekse verleden moet je zeker een kijkje nemen in Olympia en Delphi. In Olympia kun je alles leren over de Olympische spelen en in Delphi kun je het bijzondere Orakel van Delphi bewonderen. Ook in de hoofdstad Athene vind je veel historische bezienswaardigheden. Hier kun je genieten van de oude Akropolis en vind je daarnaast veel musea en gezellige straatjes. De vele Griekse eilanden mag je ook zeker niet missen. Op Santorini kun je het schilderachtige Oia bezoeken en op Zakynthos het prachtige Navagio strand. Op zoek naar een beetje natuur? Maak dan een wandeling door de Samariakloof of bezoek één van de afgelegen kloosters in Meteora. Kortom, er is van alles te doen en te zien. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Griekenland.

Ontdek de mooiste vakantiehuizen in Griekenland waar je kunt genieten van de lekkere stranden, mooie steden en indrukwekkende bezienswaardigheden. Vind de mooiste vakantiehuizen bij Belvilla, Natuurhuisje en Elizawashere.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Griekenland

1. Athene

Vliegtickets vanaf 34 euro: Bekijk hier de beste deals

Athene is de prachtige hoofdstad van Griekenland. Athene was één van de belangrijkste steden in de Griekse tijd en het was een grote Polis. In een Polis werkten burgers samen op allerlei vlakken en in Athene is als eerste de democratie ontstaan. De stad heeft dus een rijk verleden waar je nu nog steeds veel van terug kunt zien. Zo kun je er het oude stadscentrum, de Akropolis van Athene, bewonderen. De Akropolis bevindt zich op een 156 meter hoge berg en je kunt het overal in de stad zien liggen. De belangrijkste gebouwen zijn het Parthenon, de Tempel van Nikè, het Erechtheion en de Propyleeën. Vooral het Parthenon is erg bekend en is een grote tempel die in de vijfde eeuw voor christus is gebouwd. Andere belangrijke historische bezienswaardigheden zijn het Dionysus theater, de Agora van Athene, De Tempel van Zeus en de Tempel van Dionysos. Daarnaast moet je ook zeker in het Acropolis Museum en het Agora Museum kijken. Daar kun je alles leren over de Griekse tijd en het ontstaan van de democratie. Athene zelf is ook erg gezellig. Je kunt er heerlijk rondstruinen door de gezellige straatjes en je vindt er overal terrasjes waar je lekkere Griekse gerechten kunt proberen.

Op zoek naar een goed hotel in Athene?

Het Acropolis View Hotel is een fijn 3-sterren hotel, gelegen op enkele meters van de Akropolis van Athene. Het hotel beschikt over ruime moderne kamers. Je vindt er een heerlijk terras waar je een drankje kunt drinken en waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht op de Akropolis. Bekijk hier alle hotels in Athene.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Griekenland

2. Olympia

Olympia is een archeologische vindplaats in het westen van Griekenland. Olympia is de geboorteplaats van de olympische spelen en in de Griekse tijd werden hier om de 4 jaar spelen georganiseerd ter ere van Zeus. Tegenwoordig wordt het Olympisch vuur nog steeds aangestoken in Olympia en het vuur reist vervolgens de wereld over naar de plek van de Olympische openingsceremonie. Bij een bezoek aan Olympia kun je de bijzondere overblijfselen van Olympia bewonderen. Zo vind je er bijvoorbeeld meerdere oude tempels die ter ere van Hera, Zeus en Rhea zijn gebouwd. Ook zijn er diverse schathuizen en kun je er een Gymnasium en priester verblijf vinden. Van het Olympisch stadion zijn ook nog enkele resten over en je kunt in het park een rondleiding krijgen.

LEES OOK: Top 10 all inclusive vakanties in Griekenland

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Griekenland

3. Delphi

Delphi is een archeologische vindplaats en één van de meest bezochte bezienswaardigheden van de Griekse oudheid. In Delphi kun je het Orakel van Delphi vinden. Dit bijzondere orakel was gewijd aan de god Apollo en je kon het orakel raadpplegen bij moeilijk beslissingen en vraagstukken. Apollo kon de mensen helpen om het licht te zien en het was één van de belangrijkste religieuze centra in de wereld. In Delphi kun je nu veel ruïnes bezichtigen, waaronder de mooie Apollo Tempel en het Altaar van Apollo. Daarnaast zijn er ook historische schathuizen, een theater en een stadium, die allemaal zeer de moeite waard zijn. Bij een bezoek aan Delphi kun je alles leren over de Griekse oudheid en je hebt er ook nog een een prachtig uitzicht op de omliggende bergen.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Griekenland

4. Santorini en Oia

Santorini is een prachtig klein eiland, gelegen tussen het vasteland van Griekenland en Kreta. Het eiland wordt gevormd door een vroegere vulkaan en veel dorpjes bevinden zich langs de wandelen van de vulkaan en bieden je een prachtig uitzicht op de omgeving. Op het eiland kun je genieten van mooie stranden die soms zelfs rood of bruin gekleurd zijn. OOk kun je er heerlijk wandelen en vind je er interessante archeologische vindplaatsen. De belangrijkste bezienswaardigheid op Santorini is Oia. Oia is gebouwd op de vulkaan en staat vol met witte stenen huisjes met blauwe koepeldaken. Je kunt er genieten van één van de mooiste zonsondergangen van de wereld en je hebt er talloze mooie kerkjes en leuke straatjes. De stad is enorm fotogeniek en je kunt er genieten van de lekkerste restaurantjes en leukste winkels.

Op zoek naar een mooi vakantiehuis? Verken het prachtige eiland Santorini vanuit een luxe vakantiehuis, waar je kunt genieten van alle ruimte en een heerlijk zwembad. Bekijk hier de mooiste vakantiehuisjes.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Griekenland

5. Meteora

Meteora is een imposant kloostercomplex in het Noorden van Griekenland. Het complex bestaat uit 6 kloosters die allemaal op hoge rotspilaren zijn gebouwd. Door de eeuwen heen heeft de erosie de rotsformaties steeds steiler en moeilijk begaanbaar gemaakt. De lange stijle rotsen samen met de indrukwekkende kloosters, groene bossen en hoge bergen zorgt voor een prachtig plaatje. De 6 byzantijnse kloosters zijn gebouwd rond de 14e eeuw en werden bewoond door monniken die er een leven leidden als kluizenaars. De kloosters worden nu nog steeds bewoond en het is daarnaast mogelijk om ze te bezoeken. Bij een rondleiding door de kloosters zul je goed kennis kunnen maken met het monnikenbestaan en je kunt er de verschillende vertrekken en kerken bewonderen. Daarnaast heb je vanuit de kloosters een prachtig uitzicht op de omgeving.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Griekenland

6. Samariakloof

De Samariakloof is een prachtige kloof gelegen in het Nationaal Park Samaria op het eiland Kreta. De kloof is zo’n 16 kilometer lang en wordt omringd door hoge bergen en kliffen. Op sommige plekken kunnen de kliffen zelfs wel 500 meter hoog zijn en de kloof is op sommige plekken slechts 4 meter breed. Je kunt er prachtig wandelen en genieten van de indrukwekkende wanden die boven je uit rijzen. De kloof is in de wintermaanden gesloten doordat er dan een rivier doorheen loopt maar in de zomermaanden kun je de volledige kloof bewandelen. Je begint je tocht op 1250 meter hoogte en volgt vervolgens een pad waarbij je 750 meter daalt en een indrukwekkend uitzicht hebt. De wandeling duurt 4 tot 6 uur en mag je zeker niet missen tijdens je bezoek aan Griekenland.

Ontdek deze mooie rondreis!

Deze 14 daagse rondreis neemt je mee naar Athene, Mykonos, Santorini en Kreta. Op Kreta krijg je de kans om de mooie Samariakloof te bewandelen en het is de perfecte manier om Griekenland te verkennen. Bekijk de rondreis hier.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Griekenland

7. Rhodos

Rhodos is een prachtige stad op het gelijknamige eiland. Het eiland ligt in het zuidoosten van Griekenland, vlakbij de kust van Turkije. De stad heeft een ontzettend rijke geschiedenis en de oude binnenstad is zelfs uitgeroepen tot internationaal cultureel erfgoed. Het centrum wordt omringd door 4 kilometer lange stadsmuren. De muren zijn erg mooi bewaard gebleven en je kunt er grote imposante stadspoorten vinden. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij het Grootmeesterspaleis. Dit bijzondere middeleeuwse paleis is een prachtig voorbeeld van de gotische bouwstijl en was lange tijd het hoofdkwartier van de Orde van Malta, een bijzondere religieuze orde. Bij bezoek aan het paleis kun je de prachtige architectuur bewonderen en leren over de geschiedenis van Rhodos. De mooiste straat van Rhodos is de Ridderstraat. Deze smalle straat begint bij het Grootmeesterspaleis en neemt je mee langs pittoreske vakwerkhuizen met overal bloemen en wapenschilden. Wil je echt in de geschiedenis van Rhodos duiken? Dan moet je een bezoekje brengen aan de Akropolis van Rhodos. Hier kun je ruïnes van een tempel, amphitheater en stadium uit de Griekse tijd vinden. Ook in het Archeologisch Museum kun je alles leren over de historische stad.

Op zoek naar een all inclusive vakantie op Rhodos? Ontdek hier de beste deals!

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Griekenland

8. Navagio beach

Navagio Beach is een prachtig strand, gelegen op het eiland Zakynthos. Het strand is ontzettend populair onder toeristen en is dan ook één van de meest fotogenieke plekken van Griekenland. Het strand ligt in een baai en wordt omringd door hoge kalksteenkliffen. Je kunt er strand per boot bereiken vanuit de omliggende stadjes en je kunt er genieten van een heerlijke stranddag. Midden op het strand vind je daarnaast een oud schip dat hier in 1980 op de klippen liep. Het wrak kun je van buiten bewonderen en het zorgt voor een uniek plaatje. Vanaf het strand kun je daarnaast ook mooie wandelingen maken, waarvan één je naar een prachtig uitzichtpunt op de kliffen leidt. Vanuit dit punt zul je het perfecte uitzicht hebben op het strand, de zee en het schip.

Ontdek de mooiste eilanden van Griekenland! Zakynthos is slechts één van vele mooie eilanden in Griekenland. Op de eilanden kun je genieten van stranden, pittoreske dorpjes en mooie natuur. Lees hier over de mooiste eilanden van Griekenland.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Griekenland

9. Mycenae

Mycenae is een mooie archeologische vindplaats, gelegen op de Peloponnesos. Mycenae was in de Griekse Oudheid een belangrijke stad en vormde het middelpunt voor de Myceense samenleving. De stad werd al in 2100 voor christus gesticht en bloeiden in de periode daarna op tot een rijke en belangrijke stad. De bewoners, de Myceners, ontwikkelden een rijke cultuur en er werden veel prachtige gebouwen gebouwd. Om Mycenae te betreden loop je door de stenen Leeuwenpoort, waarna je uitkomt in de Akropolis. De Akropolis werd vroeger omringd door dikke muren en alleen de allerrijkste mensen woonden in deze burcht. In de burcht stond daarnaast een prachtig paleis en je vindt er meerdere schachtgraven, waar de overleden Myceners werden begraven. Ook kun je er koningsgraven vinden, waarvan de Schatkamer van Atreus het meest bekend is. Van de burcht kun je nu mooie opgravingen bezichtigen en je kunt er alles leren over de geschiedenis en de cultuur van Mycenae.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Griekenland

10. Kos

Kos is een prachtig eiland in het zuidoosten van Griekenland. Het eiland is een populaire bestemming onder toeristen en je kunt er dan ook genieten van mooie stranden en gezellige stadjes. Op Kos vind je vele fietspaden en het is dan ook de perfecte bestemming voor een fietsliefhebber. Het eiland is redelijk vlak en je zult er dus lange tochten kunnen maken waarbij je veel van het eiland te zien krijgt. De hoofdstad van Kos is het gelijknamige Kos. Het is een gezellig historisch stadje waar je bijvoorbeeld de eeuwenoude Plataan van Hippocrates kunt bezichtigen, maar je ook lekker kunt rondstruinen door de oude haven en moderne jachthaven. Daarnaast kun je in Kos ook veel uitgaansgelegenheden, restaurants en cafés vinden en het is er altijd gezellig druk. Op heel Kos kun je mooie stranden vinden waarvan het zandstrand van Tigaki één van de populairste stranden is.

Hotel tip! Het Triton Hotel is een prachtig hotel in het centrum van Kos en gelegen aan het grootste stad van Kos. Het moderne 3 sterren hotel beschikt over ruime elegante kamers en je kunt er elke ochtend genieten van een heerlijk ontbijt. Het hotel beschikt over een fijn zwembad en je vindt er een restaurant en koffiebar.

Enthousiast geworden?

Lees ook:

Wat zijn de mooiste eilanden van Griekenland?

In Griekenland vind je meer dan 3000 eilanden. De eilanden zijn een paradijs met mooie stranden, natuur en steden. Bekijk hier de leukste eilanden van Griekenland.

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

Navagio strand op het Griekse eiland Zakynthos

5 mooie eilanden van Griekenland

Vergeet de Spaanse eilanden Ibiza en Mallorca. Griekenland is nu hot! Lees hier over de 5 mooie eilanden van Griekenland.