Florence in Italië
Afbeelding van Openpics via Pixabay

Top 10 mooiste bezienswaardigheden van Florence

Hoogtepunten van Florence

Midden in het schitterende Toscane ligt de Italiaanse stad Florence (of Firenze). De stad telt zo’n  337.000 inwoners en ligt aan de rivier de Arno. De prachtige stad is rijk aan kunstwerken en historische gebouwen uit de renaissance. Nergens anders in Italië bevinden zich zoveel gebouwen en kunststukken uit deze periode. Dit is dan ook de reden waarom de Florence op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Waan je helemaal in Italiaanse sferen in deze prachtige stad. Breng een bezoekje aan één van de beroemdste bruggen van de wereld, Ponte Vecchio, laat je bewonderen door de prachtige kerken van Florence of bezoek de verschillende musea met wereldberoemde kunstwerken. Kortom, deze stad heeft genoeg te bieden voor een leuke stedentrip of een dagje cultuur snuiven als je op vakantie bent in Toscane!

Benieuwd naar mooie dorpjes in de buurt van Florence? Bekijk hier de 20 mooiste dorpjes van Toscane!

Ponte Vecchio Florence Italië
Jeon Hyungman

1. Ponte Vecchio

Eén van de meest bekendste bezienswaardigheden van Florence is Ponte Vecchio. De brug, die over de rivier de Arno ligt, is één van de beroemdste bruggen ter wereld en wordt gezien als hét symbool van Florence. De brug bestond al tijdens de Romeinse tijd, maar is herbouwd halverwege de 14e eeuw. Het is een kleurrijke, overdekte brug met verschillende winkeltjes en huisjes die boven het water uitsteken. Nog steeds zijn er verschillende winkeltjes op de brug, maar vandaag de dag vind je op de brug ook verschillende portretschilders, straathandelaars en muzikanten. Als je een bezoekje brengt aan Florence moet je deze brug zeker gezien hebben!

Cattedrale di Santa Maria del Fiore Florence Italië
Ali Nuredini

2. Cattedrale di Santa Maria del Fiore

De Cattedrale di Santa Maria del Fiore, ook wel dom van Florence genoemd, is een andere populaire toeristische trekpleister. Deze dom is gebouwd tijdens de middeleeuwen, rond de 13e eeuw en staat vooral bekend om zijn prachtige voorgevel uit de renaissance die kleurrijke patronen heeft. Het is één van de grootste kerken in Europa en biedt plaats voor zo’n 20.000 mensen. De binnenkant van de kathedraal is ook zeker een bezoekje waard. Het interieur van de kerk straalt veel rust en licht uit. Veel kunststukken zijn namelijk verwoest of verplaatst naar diverse musea in de stad. In de kerk staan vandaag de dag nog verschillende kunstwerken uit de 15e en 16e eeuw, zoals de vierentwintiguursklok van Paolo Uccello en een plafondschildering van Het Laatste Oordeel. Het is ook zeker een aanrader om de 85 meter hoge toren van de kathedraal te beklimmen. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over Florence!

Tip! Unieke B&B aan het Domplein in Florence.

https://www.instagram.com/p/ByckIlogl_e/

3. Piazza della Signoria

Een prachtig plein in het midden van Florence is Piazza della Signoria. Vanaf verschillende hoeken van het plein heb je een mooi uitzicht op de beroemde beelden van Michelangelo en Donatello. Het plein werd gebouwd aan het einde van de 13e eeuw en is vandaag de dag een beroemde toeristische trekpleister. Verschillende musea zijn aan dit schitterende plein gelegen, zoals het Palazzo Vecchio en Uffizi. Daarnaast kun je hier ook de 16e eeuwse neptunusfontein bewonderen die gemaakt is door Bartolomeo Ammannati en staat er op het plein een ruiterstandbeeld uit de 16e eeuw. Op het Piazza della Signoria bevinden zich diverse terrasjes. Je betaalt op deze terrasjes wel de hoofdprijs voor je Cappuchino, maar dan zit je wel op een schitterende locatie!

Palazzo Vecchio Florence Italië

4. Palazzo Vecchio

Aan het Piazza della Signoria bevindt zich het Palazzo Vecchio. Het is een museum met werken van verschillende beroemde kunstenaars.  Daarnaast is het gebouw zelf is ook zeker bewonderenswaardig. Het paleis is afkomstig uit de 14e eeuw en was jarenlang een belangrijk gebouw voor het bestuur van Florence. Het kent een 94 meter hoge klokkentoren die ver boven de stad uitreikt. Vroeger werden de klokken van deze toren geluid als er gevaar dreigde of om publieke bijeenkomsten te melden. In het paleis zelf kun je verschillende kunstwerken van onder andere Pontormo, Donatello en Mantegna bewonderend. Daarnaast vind je in dit museum ook het beroemde Dodenmasker van Dante.

Santa Maria Novella Florence Italië
Afbeelding van Travelato_eu via Pixabay

5. Santa Maria Novella

Naast de bekende dom van Florence zijn er nog meer prachtige kerken in de stad die een bezoekje waard zijn. Eentje daarvan is de Santa Maria Novella. Deze kerk, afkomstig uit de 15e eeuw, wordt door velen gezien als de mooiste kerk van Florence. Het heeft een gotische bouwstijl, en is versierd met prachtige schilderingen. Binnen in de kerk bevinden zich ook verschillende prachtige bezienswaardigheden. Hier vind je onder andere de fresco (muurschildering) van Masaccio. Masaccio wist als één van de eerste kunstenaars diepte in muurschilderingen te brengen. Daarnaast kun je in de verschillende kapellen van de kerk uit een aantal kruisbeelden bewonderen. De Santa Maria Novella is zeker een aanrader om te bezoeken!

Uffizi museum Florence Italië

6. Uffizi museum

Een van de meest imposante musea van de stad is het Uffizi museum. Dit museum is rijk aan diverse kunstschatten van wereldberoemde kunstenaars. Je kunt hier onder andere bekende werken bewonderen van Botticelli, Giotto en Rembrandt. Daarnaast bevinden zich hier ook bekende werken van Michelangelo, zoals de Tondo Doni. Het is één van de grotere kunstmusea in Europa en is zeker een bezoekje waard! Van tevoren reserveren is wel een aanrader! De Uffizi is namelijk enorm populair en heeft vaak lange wachtrijen voor de kassa.

Palazzo Pitti Florence Italië

7. Palazzio Pitti

In het zuiden van de stad, bevindt het Palazzio Pitti. Het is een schitterend paleis uit de 15e eeuw, en is beroemd om zijn renaissance stijl. Pallazzo Pitti was de oorspronkelijke woning van de rijke bankier Luca Pitti. Het paleis is daarna lang in bezit geweest van de bekende Medici familie en is tegenwoordig eigendom van de Italiaanse staat. Vandaag de dag is het een museum waar je verschillende werken kunt bewonderen, variërend van beelden tot prachtige schilderijen. Daarnaast bevinden zich achter het paleis de Boboli tuinen die zeker een bezoekje waard zijn. Hier kun je even ontsnappen uit de drukte van de stad en genieten van de schitterende beelden en fonteinen. Doordat de tuin deels op een heuvel ligt heb je vanaf hier een mooi uitzicht over een gedeelte van de stad.

Piazzale Michelangelo Florence Italië

8. Piazzale Michelangelo

Een andere plek in de stad waar je een schitterend uitzicht hebt is het Piazzale Michelangelo. Vanaf dit plein heb je uitzicht op de Ponte Vecchio, Uffizi, Palazzo Vecchio, de Duomo en andere schitterende gebouwen. Het is ideale plek om even tot rust te komen en te genieten de prachtige stad. Daarnaast kun je op het midden van het plein ook het gedenkteken aan Michelangelo bewonderen. Het beeld is een bronzen replica van Michelangelo’s David. Je kunt het plein met de auto of met de voet bereiken. Vanaf de voet van de heuvel aan de kant van de stad loopt er een lange trap naar de top van de heuvel. Het is een fikse klim, maar het adembenemende uitzicht over de stad is het zeker waard!

Mercato Centrale di San Lorenzo Florence Italië

9. Mercato Centrale di San Lorenzo

Ben je op zoek naar een leuke markt in Florence? Op de Mercato Centrale di San Lorenzo worden al sinds de 19e eeuw verschillende verse groenten, vis, vlees, brood, banket en kaas verkocht. De markt ligt in het centrum van de stad en is niet alleen populair bij toeristen, ook de lokale bevolking komt hier graag om inkopen te doen. Naast de verschillende versproducten kun je op de markt ook diverse lokale lekkernijen proeven en kopen, zoals groentetaarten, venkelsalami en lokale wijnen. Daarnaast bevinden zich hier ook een paar leuke eettentjes waar je heerlijk kunt genieten van een hapje en een drankje. Als je in Florence bent, is deze markthal zeker een bezoekje waard!

10. Galleria dell’Academia

Galleria dell’Academia is een museum in Florence dat vooral beroemd is om het originele beeldhouwwerk van Michelangelo. Het beroemde beeld van David is een van de beroemdste beelden uit de kunstgeschiedenis en is komt uit is gemaakt rond het jaar 1500. In de stad staan verschillende replica’s van het beeld, maar in dit museum kun je het origineel met eigen ogen aanschouwen. Naast dit bekende beeld kun je in het museum ook verschillende schilderijen bewonderen uit de renaissance. In de Galleria kun je ook een bezoekje brengen aan het Muziekinstrumentenmuseum van Florence. Online reserveren is zeker aan te raden! Zo vermijdt je de lange wachtrijen voor de kassa.

Enthousiast geworden?

Geschreven door Dirk

Dirk is eigenaar van Reiscompany en oprichter van dit reisblog. Dirk is dol op reizen en deelt in zijn berichten zijn geheimtips, leuke eet- en slaapadresjes en bestemmingen waar hij is geweest of die hij graag nog wil zien.

Onze nieuwste artikelen

Rivier Florence in Italië

Unieke B&B aan het Domplein in Florence

B&B Le Tre Stanze is een kleine 'grote' bed & breakfast in Florence op slechts 30 meter van de Piazza Duomo, Santa Maria del Fiore.