Riga in Letland
Afbeelding van 680451 via Pixabay

10 Prachtige bezienswaardigheden in Letland

Hoogtepunten van Letland

Letland is een prachtig land, dat hoort bij de Baltische staten. Het land wordt steeds populairder onder toeristen en is dan ook een absolute aanrader. Je vindt er prachtige natuur zoals het Nationaal Park gauja, waar je kunt wandelen en kanoën. Ook vind je er leuke kustplaatsjes zoals Liepāja, waar je kunt genieten van strand en veel cultuur. Het absolute hoogtepunt is de stad Riga. Deze Letse hoofdstad heeft veel te bieden op cultureel, historisch en architectonisch vlak en is dan ook zeker een aanrader. In Sigulda kun je meerdere mooie kastelen bewonderen en heerlijk skiën en in Daugavpils vind je een bijzondere vesting. Kortom, er is van alles te doen en te beleven in Letland. Bekijk hier de 10 leukste bezienswaardigheden. 

Riga Letland

1. Riga

Riga is de prachtige hoofdstad van Letland. De stad is en bloeiende hanzestad, waar de toerisme steeds meer opkomt. Je kunt er genieten van een prachtig historisch centrum, dat zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. De stad wordt gekenmerkt door historische architectuur en een gezellige sfeer. Het oude centrum staat vol met mooie gebouwen die uit de middeleeuwen stammen en daarnaast zijn er straten vol met mooie Jugendstil gebouwen. Het is dan ook een aanrader om meerdere uren rond te struinen en je te verdiepen in alle monumentale gebouwen en straatjes. Eén van de hoogtepunten van Riga is de enorme centrale markt, die je achter het centraal station kunt vinden. Je kunt er allerlei heerlijk eten kopen en het is er altijd gezellige druk met zowel toeristen als lokale bevolking. Een andere aanrader is de prachtige Dom van Riga. Deze indrukwekkende kathedraal is prachtig versierd en kun je zowel van binnen als van buiten bewonderen. Wil je meer leren over Letland en Riga? Breng dan een bezoekje aan het Lets etnografisch openluchtmuseum. Je kunt er veel leren over het leven in Letland door de jaren heen. Ook het Oorlogsmuseum is erg interessant en zal je een goed beeld geven van die verschillende oorlogen die Letland heeft geteisterd.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden van Riga.

Op zoek naar een leuk hotel?

Hotel Justus is een prachtig 4-sterrenhotel midden in de oude binnenstad. Het hotel is erg stijlvol ingericht met veel historisch metselwerk en een koninklijke sfeer. Je vindt er ook een sauna en een heerlijk restaurant. Ook Hotel Forums is een echte aanrader. Dit gezellige 3-sterren hotel bevindt zich in het centrum van Riga. De kamers zijn erg comfortabel en je vindt er ’s ochtends een heerlijk ontbijtje.

Rundāle Paleis Letland

2. Rundāle Paleis

Het Rundāle Paleis is een prachtig Paleis ten zuiden van Riga. Het paleis is in de 18e eeuw gebouwd door een rijke hertog en heeft sindsdien vele eigenaars gekend. Tegenwoordig is het kasteel opengesteld voor publiek en is er een mooi museum gevestigd, waar je alles kunt leren over de geschiedenis van het paleis. Het wordt gezien als één van de hoogtepunten van de architectuur in Letland. Het kasteel van Versaille diende als voorbeeld en een mooie barokke bouwstijl is prominent. De hoogtepunten zijn de Witte zaal, de Gouden zaal en de Grote Galerij. Deze ruimtes zijn rijkelijk versierd met kunstwerken, schilderingen en meubels. Het geeft je een goede blik in het leven van de hertogen en families die er hebben gewoond. Daarnaast beschikt het paleis ook over prachtige tuinen, waar je heerlijk kunt wandelen.

Nationaal Park Gauja Letland

3. Nationaal Park Gauja

Het Nationaal Park Gauja is het grootste nationaal park in Letland. Het is een groot groen gebied dat het stroomgebied van de rivier de Gauja beslaat. Het park wordt gekenmerkt door bossen, meren en rotsen. Daarnaast komen er veel verschillende vogelsoorten voor zoals de ooievaar, de oehoe en de ijsvogel. Je kunt er heerlijk wandelen en er zijn veel verschillende routes van variërende lengtes. Ook is het een aanrader om een mooie kajak- of kanotocht te maken over de Gauja rivier. Je hebt dan een heel nieuw perspectief op het prachtige landschap. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheid is de Gūtmans-grot. Deze grot is 12 meter breed en 10 meter hoog en bevat muurschilderingen uit de 17e eeuw. Ook zijn er talloze mooie historische en culturele bezienswaardigheden in het park en je kunt je er dus dagen vermaken. Door het park heen, zijn er 3 bezoekerscentra waar je veel informatie kunt vinden.

Liepāja Letland

4. Liepāja

Liepāja is een mooie kustplaats in het zuidwesten van Letland. Het is een belangrijke havenstad met meerdere gezellige havens, waardoor de stad over de jaren steeds meer is gegroeid. Het stadje is erg charmant en het oude centrum wordt gekenmerkt door mooie houten huisjes en gezellige pleinen. Daarnaast moet je ook zeker de Karosta wijk bezoeken. Het is de militaire wijk met een haven en een gevangenis. De gevangenis is zeker een aanrader om te bezoeken. Hier kun je namelijk zien hoe zwaar het gevangenisleven in Liepāja vroeger was en het geeft je een unieke blik in het leven van een gevangene. Een andere bezienswaardigheid is de Sv.Trīsvienības baznīca kerk, waar je een mooie orgel kunt bewonderen. Ook de Russisch-orthodoxe kerk is erg indrukwekkend en kun je van binnen en buiten bewonderen. Even genoeg van het cultuur snuiven? Zoek dan een lekker plekje op het strand en geniet van de mooie zee en de omgeving.

Jūrmala Letland

5. Jūrmala

Jūrmala is een gezellige badplaats net ten westen van Riga. Binnen 15 minuten kun je met de trein van Riga naar Jūrmala reizen en het is dan ook een leuk uitstapje. De stad heeft een prachtig historisch centrum, waar je mooie houten gebouwen vindt, die zijn gebouwd in de Art-Nouveaustijl. Architectuur liefhebbers zullen zich hier dan ook zeker kunnen uitleven. Voor de stad vind je een 32 kilometer lang wit zandstrand, waar je kunt genieten van lange stranddagen. Ook vind je er veel leuke restaurants en barren, waar je wat kunt eten en je vindt er een gezellig uitgaansleven. Daarnaast staat Jūrmala bekend als kuuroord met vele spa faciliteiten en men gelooft dat het water geneeskrachten heeft. Jūrmala ligt aan de rand van het Kemeri National Park, waar je prachtig kan wandelen door de gevarieerde landschappen.

De basiliek van Aglona Letland

6. De basiliek van Aglona

De Basiliek van Aglona is een prachtige kerk in het zuidoosten van Letland. De kerk is gebouwd in een prachtige barokke stijl in de 18e eeuw. De kerk is een bekend bedevaartsoord en trekt dan ook veel pelgrims die elk jaar de basiliek weer willen bezoeken. Op 15 augustus is het er vooral erg druk omdat dan de dag van de hemelvaart van de Maagd maria wordt gevierd. De kerk wordt versierd door schilderijen en beelden en het is dan ook zeker de moeite waard om de kerk van binnen en buiten te bewonderen.

Cēsis Letland

7. Cēsis

Cēsis is een mooie stad dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Gauja. De stad ligt tussen het groen en aan de oever van de rivier de Gauja. Cēsis staat bekend als kuuroord en je vindt er een historisch centrum met veel bezienswaardigheden. Zo moet je zeker een bezoek brengen aan de burcht van Cēsis. Helaas zijn er alleen nog maar ruïnes over van de burcht, maar het is nog steeds zeer de moeite waard. Je vindt er het stedelijk museum, waar je veel kunt leren over Cēsis en de geschiedenis van Letland. Een andere aanrader is de mooie Johanneskerk. Deze kerk is prachtig versierd en kun je van binnen en buiten bewonderen. Cēsis is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van het prachtige natuurpark. In de omgeving vind je talloze wandelingen en fietstochten.

Ventspils Letland

8. Ventspils

Ventspils is een mooie stad in het noordwesten van Letland. De stad bevindt zich aan de kust en de Venta rivier stroomt er doorheen. Je vindt er een mooie en belangrijke haven, waardoor Ventspils de rijkste stad is van Letland. Je moet dan ook zeker een kijkje gaan nemen bij de haven en de drukte en bedrijvigheid in je opnemen. Het historische centrum van Ventspils is ook zeker de moeite waard. De grootste bezienswaardigheid is het Livonijas Ordeņa pils. Dit dertiende eeuwse verdedigingsfort heeft een hoofdrol gespeeld in het verdedigen van Letland en heeft zelfs nog een tijdje als gevangenis gefungeerd. Je vindt er nu een interessant museum waar je alles kunt leren over de oorlogen en de stad. Ook de rest van het centrum is zeer de moeite waard. Je vindt er veel gezellige straatjes en mooie gebouwen. Voor de stad ligt een heerlijk zandstrand, waar je kunt genieten van lange stranddagen.

Sigulda Letland

9. Sigulda

Sigulda is een prachtige stad in het Nationaal Park Gauja, gelegen aan de oever van de rivier de Gauja. Sigulda staat bekend als wintersport centrum en je vindt er dan ook mooie skipistes en een leuke bobsleebaan. Daarnaast vind je er veel mooie kastelen. Het kasteel van Turaida is daarbij de bekendste. Dit kasteel is prachtig versierd en bevindt zich op een heuvel, waar je een prachtig uitzicht hebt. Daarnaast vind je vlakbij het kasteel een kleine houten kerk waar het lichaam van een meisje is begraven die bij het kasteel is vermoord. Ook het kasteel van Sigulda is zeker de moeite waard. Dit kasteel bevindt zich midden tussen het groen en is erg mooi. Ook kun je er de ruïne van de burcht van Sigulda bezoeken, die ook erg indrukwekkend is. De stad is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van het nationale park.

Daugavpils Letland

10. Daugavpils

Daugavpils is een mooie stad in het zuidoosten van Letland. Het is de grootste stad van Riga en het ligt aan de oevers van de rivier de Dvina. Het hoogtepunt van de stad is de negentiende eeuwse Russisch vesting, die erg goed bewaard is gebleven. Je kunt de vesting van binnen en buiten bewonderen en het geeft je een goed beeld van de oorlogen in Letland. De vesting is namelijk gebruikt in de oorlog tegen een groot Frans leger en is in de tweede wereldoorlog gebruikt als getto voor de joden en als gevangenenkamp. Het gebouw is van binnen erg grimmig en oogt erg indrukwekkend. Het is daarom zeker een aanrader om hier hun paar uur te spenderen.

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Riga

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Riga

Riga is de prachtige hoofdstad van Letland. Ontdek de pleinen, musea en kerken van Riga. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Riga.