10 x bezienswaardigheden in Moldavië

10 x bezienswaardigheden in Moldavië

Ontdek de hoogtepunten van Moldavië, dit is de top 10

Moldavië is een prachtig land in Oost-Europa. Het land is nog erg onbekend onder toeristen en je kunt hier dus nog echt genieten van alle rust en ruimte. Zo moet je zeker een bezoekje brengen aan de hoofdstad Chisinau. Deze stad wordt gekenmerkt door een knus centrum en indrukwekkende overheidsgebouwen. In Soroca en Tipova vind je twee mooie kloosters. Deze geven je een goed beeld van het monnikenbestaan en het Orthodoxe geloof.

Op zoek naar een natuur? Breng dan een bezoek aan het Natuurreservaat Plaiul Fagului, waar je heerlijk kunt wandelen. Ook de bijzondere regio Transnistrië is zeker de moeite waard. Dit gedeeltelijk onafhankelijk land heeft veel Russische invloeden en je krijgt er een goed beeld van de bijzondere cultuur. Er is dus van alles te zien en te doen in Moldavië. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden.

1. De mooie hoofdstad Chisinau van Moldavië

10 x bezienswaardigheden in Moldavië

Chisinau is de mooie hoofdstad, gelegen in het centrum van Moldavië. De stad is gesticht in de vijftiende eeuw en heeft een rijke geschiedenis. Chisinau wordt gekenmerkt door veel grote stalinistische gebouwen die je een goed kijkje kunnen geven in de Sovjettijd. Daarnaast vind je er ook een leuk centrum met gezellige pleinen, groene parken en historische gebouwen. Dit centrum is dan ook het middelpunt van het toerisme en moet je zeker gezien hebben. Eén van de hoogtepunten is het mooie stadspark Parcul Cathedralei. In dit park kun je namelijk de grote kathedraal Nașterea Domnului vinden en die moet je zeker van binnen en van buiten bewonderen. Daarnaast moet je ook een kijkje nemen in het park Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfînt. In dit park kun je heerlijk rondstruinen tussen de lokale bevolking en genieten van de rust. Ook zijn er heel wat leuke musea in Chisinau. Het Etnografisch museum en het Pushkin museum zijn het populairst en je kunt hier veel leren over de geschiedenis en cultuur van Moldavië.

Boek je hotel in Chisinau

Hotel Mon Ami Villa is een fijn hotel, gelegen midden in het centrum van Chisinau. Het hotel beschikt over ruime kamers die smaakvol zijn ingericht. Daarnaast kun je elke ochtend genieten van een ontbijtbuffet. Op zoek naar meer luxe? Boek dan een verblijf bij het Nobil Luxury Boutique Hotel. Dit mooie 5-sterren boutique hotel bevindt zich in het centrum van Chisinau. De kamers zijn erg luxe ingericht en je vindt er een heerlijk restaurant. Ook zijn er diverse spa faciliteiten zoals een sauna en bubbelbad.

2. Ontdek de bijzondere regio’s Transnistrië en Tiraspol

10 x bezienswaardigheden in Moldavië

Transnistrië is een bijzondere regio in het oosten van Moldavië. Het gebied heeft zich in 1990 onafhankelijk verklaard van Moldavië en zou zich eigenlijk bij Rusland willen aansluiten. Ze hebben nu een relatief autonome regering en hebben bijvoorbeeld ook hun eigen munteenheid. Desalniettemin wordt Transnistrië door bijna geen enkel land herkent en hoort het dus officieel nog bij Moldavië. Bij het binnenrijden van Transnistrië merk je meteen het verschil. Er hangt een Russische sfeer en het is er dan ook erg anders dan de rest van Moldavië. Eén van de hoogtepunten is de hoofdstad Tiraspol. Deze stad staat vol met indrukwekkende regeringsgebouwen, standbeelden van leiders en grote orthodoxe kerken. Je kunt hier echt de russische sfeer proeven en je hebt hier een interessante blik op de cultuur.

3. Ontdek het stadje Bender (voorheen Tighina)

10 x bezienswaardigheden in Moldavië

Tighina is een mooi stadje in Transnistrië. De stad heeft een nieuwe naam gekregen en heet nu Bender. Je kunt ook hier weer de sporen van het Russische leiderschap vinden. De stad staat vol met grote gebouwen en je vindt er allerlei monumenten en standbeelden. Daarnaast kun je er een mooi middeleeuws fort vinden, waar je veel over de geschiedenis van Moldavië kunt leren. Vroeger was het fort in handen van de Russen en er is door de eeuwen heen veel gebeurd. Je kunt het fort van binnen en van buiten bewonderen en het is één van de populairste bezienswaardigheden van Moldavië.

4. Archeologisch complex Orheiul Vechi

10 x bezienswaardigheden in Moldavië

Orheiul Vechi is een archeologisch complex midden in het Nationaal Park Orhei. Het gebied werd al in de prehistorie bewoond en je kunt hier dan ook vele eeuwen aan opgravingen en ruïnes vinden. De oudste resten die zijn gevonden zijn uit de 5e eeuw voor christus en de nieuwste zijn uit de 15e eeuw. Je kunt er onder andere forten, badhuizen, moskeeën, kerken en kloosters bezichtigen. Ook zijn er grotten met inscripties die zijn gemaakt door de Hajduk tijdens het Ottomaanse rijk. Je kunt in het complex uren rondlopen door de verschillende tijdperken en daarbij leer je ontzettend veel over de interessante geschiedenis van Moldavië. Daarnaast kun je in de omgeving ook nog eens fantastisch wandelen. Het complex ligt in een groene vallei aan een rivier en er zijn vele mooie wandelpaden te vinden.

5. Wandelen door het Natuurreservaat Plaiul Fagului

Het Natuurreservaat Plaiul Fagului ligt ten noordwesten van Chisinau en is zeker de moeite waard. Het reservaat wordt ook wel het “Land van Berken” genoemd en wordt dan ook gekenmerkt door groene bossen, diepe meren en een grote biodiversiteit. Je ervaart in het reservaat ultieme rust en je kunt er heerlijk wandelen. Door het park heen zijn diverse paden aangelegd, waardoor je alle plekjes goed kunt ontdekken. Daarnaast is het ook een paradijs voor dierenliefhebbers. Je kunt er herten, beren, rendieren, wolven en zwijnen spotten.

6. Ontdek het Tipova klooster aan de rivier de Dnjestr

10 x bezienswaardigheden in Moldavië

Het Tipova Klooster is een prachtig klooster gelegen aan de rivier de Dnjestr. Het klooster bevindt zich in de rotsen van een berg en bied je een prachtig uitzicht op de omgeving. Het eerste gedeelte van het klooster werd in de elfde eeuw gebouwd en werd later in de veertiende en vijftiende afgemaakt. Het is het grootste en oudste grotklooster van heel Oost-Europa en je kunt er veel leren over de geschiedenis en religie van Moldavië. Daarnaast kun je in de omgeving prachtig wandelen door de groene natuur en langs de rivier.

7. Fietsen langs de wijngaarden van Moldavië

10 x bezienswaardigheden in Moldavië

Je verwacht het misschien niet, maar in Moldavië worden de lekkerste wijnen gemaakt. Je vindt er een prachtige wijnregio, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen langs de wijngaarden en boerderijen. Je kunt in alle steden en dorpjes de plaatselijke wijnen proberen en je kunt hier dan ook zeker een wijntrip maken. De wijnen staan bekend om hun goede kwaliteit en zijn vooral erg populair in Rusland. Eén van de leukste uitstapjes die gerelateerd is aan wijn is de wijnkelder van Cricova. Deze wijnkelder is maar liefst 120 kilometer lang en je kunt hier alles leren over de productie van wijn en je kunt er de enorme collectie bewonderen.

8. Ontdek de stad Soroca in het Noorden van Moldavië

10 x bezienswaardigheden in Moldavië

Soroca is een mooie stad in het Noorden van Moldavië, bij de grens met Oekraïne. In de stad kun je één van belangrijkste bezienswaardigheden van Moldavië vinden, het Soroca fort. Dit fort werd in het vijftiende eeuw gebouwd en maakte deel uit van grote verdedigingswerken die Moldavië moest beschermen tegen vijanden. Het fort heeft een rijke geschiedenis en is erg indrukwekkend van binnen en van buiten. Je moet ook zeker een kijkje nemen bij het monument de Kaars van Dankbaarheid. Dit monument bevindt op een heuvel net buiten de stad en herdenkt de vereniging van Roemenië en Bessarabië.

9. Ontdek het leuke stadje Saharna oever van Dnjestr rivier

10 x bezienswaardigheden in Moldavië

Saharna is een leuk stadje gelegen aan de oever van Dnjestr rivier. Het stadje bevindt zich midden in de groene heuvels en is erg klein en gemoedelijk. De belangrijkste bezienswaardigheid is het bijzondere Saharna klooster. Dit klooster wordt jaarlijks door vele pelgrims bezocht doordat er een voetafdruk in een rots staat, waarvan er wordt gedacht dat hij van de Maagd Maria is. Je kunt het klooster dagelijks bezoeken en er van alles te leren over het kloosterleven en de geschiedenis. Daarnaast heb je er een mooi uitzicht op de omliggende omgeving. In de buurt kun je 30 watervallen vinden die ook zeker de moeite waard zijn.

10. Ontdek het prachtige klooster Manastirea Curchi ten Noorden van Chisinau

10 x bezienswaardigheden in Moldavië

Het Manastirea Curchi is een prachtig klooster ten Noorden van Chisinau. Het klooster werd gebouwd in de zeventiende eeuw midden in de groene heuvels en bossen. Het klooster bestaat uit negen verschillende gebouwen, twee kerken en een prachtige grote tuin. Je kunt er uren rondstruinen en je even onderdompelen in het monnikenbestaan. De kerken van het klooster zijn rijkelijk versierd met kunstwerken, beelden en gouden versieringen. Je kijkt hier dan ook je ogen uit en krijgt een goed beeld van de orthodoxe kerken. Ook kun je er van alles leren over de geschiedenis en het leven in het klooster. In de omgeving kun je daarnaast heerlijk wandelen en genieten van de groene natuur.

Reisadvies moldavië

Reis je naar Moldavië? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat je kunt doen in geval van nood, en hoe je je voorbereidt op jouw reis. Lees het reisadvies

Lees ook deze blogs:

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.