10 leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Flevoland

10 leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Flevoland

Hoogtepunten van Flevoland

Flevoland is een leuke provincie in het midden van Nederland. Het is de jongste en kleinste provincie van Nederland en bestaat uit de Noordoostpolder en de Flevopolder. In 1918 werd in de Zuiderzeewet vastgesteld dat de Zuiderzee ingepolderd moest worden. Door de jaren heen is Flevoland ontstaan. Doordat dit stukje Nederland redelijk nieuw is, zou je denken dat er weinig bezienswaardigheden te bewonderen zijn. Maar niets is minder waar. In Flevoland vind je onder andere twee voormalige eiland die je zeker moet bezoeken, Urk en Schokland. Daarnaast is Flevoland ook rijk aan prachtige natuurgebieden, zoals het natuurpark Lelystad en de Oostvaardersplassen. Wil je er een dagje op uit met de kinderen? In Flevoland vind je verschillende musea en attractieparken die je kunt bezoeken, zoals Batavialand, Luchtvaartmuseum Aviodrome of Walibi Holland. Ben je enthousiast geworden? Bekijk hier de 10 leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Flevoland!

LEES OOK: De 10 mooiste wandelroutes in Flevoland

10 leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Flevoland

1. Urk

Urk was vroeger een eiland in het IJsselmeer, maar is door het opspuiten van Flevoland vast land geworden. Het is een schattig stadje met een rijke geschiedenis wat zijn charme goed heeft kunnen behouden. Het oude centrum van Urk bestaat uit straatjes met klinkertjes en Urker huizen. Sinds 2007 is Urk een beschermd dorpsgezicht geworden. Ook de vuurtoren van Urk is een aanrader om te bezoeken. Het is een van de mooiste vuurtorens van Nederland en staat op het meest westelijke puntje van Urk. Een schilderachtig plaatje is de oude haven van Urk. Hier vind je oude scheepswerven waar je langs kunt wandelen. Ook liggen hier veel botters, vissersboten die al eeuwen oud zijn. In de haven vind je ook de botterschuur. Hier kun je van alles leren over de oude boten en hoe deze boten gerestaureerd worden. Een indrukwekkend standbeeld is het Urker Vissersmonument. Dit standbeeld is een eerbetoon aan alle schippers die niet meer teruggekomen zijn van zee. Het oudste gebouw wat je kunt bezoeken in het kerkje aan zee. Het gebouw is afkomstig uit de 18e eeuw en ligt op een schitterende locatie. Niet voor niets dat de kerk daarom ook erg populair is als trouwlocatie. 

Overnacht in de haven van Urk! Bed & Breakfast de Roos is een knusse accommodatie met uitzicht op de haven van Urk

10 leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Flevoland

2. De Marker Wadden

De Marker Wadden is een natuurgebied in het Markermeer bij Flevoland wat sinds 2016 in aanleg is. Het project is een initiatief van natuurmonumenten en moet zorgen voor natuurherstel en het verbeteren van de kwaliteit van het Markermeer. De Marker Wadden bestaan uit verschillende natuureilanden die bedekt zijn met zand, klei en slib. Het rustige natuurgebied is een paradijs voor flora en fauna. Op de eilanden groeien diverse duinplanten en grassen. Daarnaast vinden ook verschillende dieren hier hun thuis. Zo kun je er diverse zeldzame vogels spotten en is het gebied rijk aan diverse vissoorten. Het is een schitterend natuurgebied om te bezoeken. Je kunt de Marker wadden bereiken met je eigen boot of met de veerboot. Vanaf de Bataviahaven in Lelystad gaat er dagelijks een veerboot naar de Marker Wadden. Het is een prachtig natuurgebied om doorheen te wandelen. Op de Marker wadden zijn speciale vlonderpaden aangelegd om overheen te lopen. Er is een korte wandelroute (van 2,5 kilometer) en een langere wandelroute (van 6 kilometer) die je kunt bewandelen op de Marker Wadden. 

Uniek vakantiepark! Vakantiepark Marker Wadden van Landal bestaat uit 4 eilandhuisjes midden in het natuurgebied van de Marker Wadden

3. Batavialand

Een leuke bezienswaardigheid om met de kinderen te bezoeken is Batavialand. Batavialand heeft een museum en een scheepswerf die je kunt bezoeken. In het museum leer je van alles over de geschiedenis van Flevoland. Je komt hier van alles te weten over hoe Nederland door de geschiedenis heen heeft gestreden tegen het water en hoe dat vandaag de dag nog steeds gedaan wordt. Daarnaast kun je er van alles leren over verschillende ontdekkingsreizen uit de Nederlandse geschiedenis. In het erfgoedcentrum van Batavialand kun je verschillende tentoonstellingen bewonderen. Zo vind je er het 60 meter lange wandkleed van Flevoland en kun je onder andere diverse scheepswrakken zien die tijdens de inpoldering van Flevoland gevonden zijn. Daarnaast vind je in Batavialand een reconstructie van het beroemde VOC schip De Batavia.  Door middel van vrijwilligers komt het verleden helemaal tot leven. In de scheepswerf van Batavialand kun je van alles leren over de geschiedenis van verschillende ambachten die te maken hebben met de scheepsbouw, zoals modelbouw, smederij en zeilmakerij. Het is een heerlijk uitje voor het hele gezin.

Tip! Koop hier je ticket voor Batavialand

10 leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Flevoland

4. Natuurpark Lelystad

Natuurpark Lelystad is een recreatiegebied aan de rand van Lelystad wat opgericht is in 1970. Dierentuin Artis, de dierentuin van Amsterdam, had meer ruimte nodig voor een aantal grote hoefdieren en besloot daarom een natuurpark te maken op Flevoland. Het totale gebied is zo’n 400 hectare groot en is het leefgebied van diverse diersoorten. Je vindt er onder andere edelherten, elanden, otters en bevers, maar ook minder bekende dieren zoals het Przewalskipaard en de Pater Davidsherten. Het is een heerlijk gebied voor een lange wandel- of fietstocht. Door het park heen lopen verschillende fiets- en wandelpaden langs de leefgebieden van de dieren. Daarnaast zit er midden in het park een restaurant met een schitterend uitzicht over een grote waterplas. Ook kun je hier het bezoekerscentrum vinden waar je een plattegrond kunt krijgen of een fiets kunt huren. Het is niet alleen mogelijk om het natuurpark vanaf het land te ontdekken. Dagelijks worden er onder leiding van een gids ook verschillende bootexcursies georganiseerd door Natuurpark Lelystad, zodat je het park vanaf het water kan bewonderen. Natuurpark Lelystad is een unieke belevenis die je niet wilt missen als je een bezoekje brengt aan Flevoland!

LEES OOK: 10 mooie bezienswaardigheden in Noord-Holland

10 leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Flevoland

5. Oostvaardersplassen

Een prachtig moerasgebied in Flevoland zijn de Oostvaardersplassen. De Oostvaarderplassen zijn zo’n 5600 hectare groot en liggen tussen Almere en Lelystad in. Het gebied is aangelegd in 1968. In de nieuw aangelegde polders van Flevoland bleven plassen staan. Het originele plan was om de plassen leeg te pompen en op de plek een industriegebied te bouwen. Daar was uiteindelijk toch geen behoefte aan en daarom is er besloten om het een natuurgebied te maken. Het gebied bestaat uit grasvlaktes, waterplassen en bossen. Het is een prachtig gebied wat rijk is aan fauna en flora. Je vind er onder andere hazen, vossen reeën en vlinders. Ook zijn er bijzondere vogels die in de Oostvaardersplassen neerstrijken. Je kunt er zo’n 30 verschillende vogelsoorten spotten, zoals de roerdomp en de zilverreiger. Het is een heerlijk gebied om doorheen te wandelen. Voor jong en oud is er genoeg te zien en te ontdekken. Daarnaast worden er ook verschillende routes georganiseerd. Onder leiding van een gids die je van alles kan vertellen ga je dan de oostvaardersplassen ontdekken.

Rustiek natuurhuisje! Dit natuurhuisje in Oosterwold is een heerlijke plek waar je helemaal tot rust kunt komen met de verschillende wellnessfaciliteiten die de accommodatie biedt.

10 leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Flevoland

6. Schokland

Een unieke bezienswaardigheid op Flevoland is Schokland. Het voormalige eiland in de Zuiderzee werd drooggelegd in 1942 en werd toen onderdeel van de provincie Flevoland. Schokland kent een rijke historie. Vandaar dat het dorp ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Je kunt er verschillende bezienswaardigheden bewonderen. Zo vind je er een aantal oude visserswoningen en kun je er de kerk van Ens bewonderen. De kerk uit 1834 staat op het meest zuidelijke puntje van het voormalige eiland. Bij de kerk vind je ook verschillende opgravingen van de vroegere kerk uit de 14e eeuw. In Museum Schokland kun je van alles te weten komen over dit unieke dorp. Tijdens verschillende tentoonstellingen word je meegenomen door de tijd. Schokland heeft ook een prachtig bos wat je kunt bezoeken, het Schokkerbos. Het bos leent zich goed voor lange wandelingen. Schokland is een unieke en leerzame bezienswaardigheid die je zeker niet links moet laten liggen als je Flevoland bezoekt.

B&B tip! Bed & Breakfast Schokland ligt midden in de polders van Flevoland op Loopafstand van het voormalige eiland Schokland

10 leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Flevoland

7. Luchtvaartmuseum Aviodrome

Een leuk museum voor het hele gezin is Luchtvaartmuseum Aviodrome. Het museum is het grootste lucht en- en ruimtevaart museum van Nederland en is opgericht door de KLM in 1955. Toen stond het museum nog bij Schiphol. Doordat het op Schiphol te vol werd, verhuisde het museum in 2003 naar Lelystad Airport. In het museum kun je van alles leren over de luchtvaart. Door middel van verschillende thema’s kom je van alles te weten over de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis. Aviodrome heeft een interactieve expositie waar je verschillende toestellen kunt bewonderen. Je vindt er onder andere De Fokker F-27, het best verkochte model vliegtuig aller tijden. Daarnaast kun je ook zelf in een flight simulator van een Boeing 747 zitten. Het is een erg interessant museum waar jong en oud zich heel de dag kan vermaken. 

Tip! Koop hier je ticket voor luchtvaartmuseum Aviodrome!

8. Bataviastad

Bataviastad is de oudste Fashion Outlet Nederland en is vernoemd naar het schip de Batavia. Het outlet centre werd geopend in 2001 en is door de jaren heen verschillende keren uitgebreid. Het winkelcentrum heeft de architectuur van een vestingstad met een stadsmuur, verschillende poorten en klinkerstraten. Je kunt er heerlijk winkelen. In Bataviastad vind je meer dan 250 international merken. Je kunt er niet alleen terecht voor kleding en schoenen, maar ook voor keukenaccessoires en parfum. Je vindt er bekende merken zoals Michael Kors, Tommy Hilfiger en Scotch and Soda. De korting in het outlet centre kunnen soms wel oplopen tot 70%. Ben je even helemaal klaar met dat winkelen? Bij het outlet centre vind je verschillende horecagelegenheden waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. 

Hoteltip! Hotel De Lange Jammer is een prachtig hotel in Lelystad vlak bij Bataviastad

10 leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Flevoland

9. Walibi Holland

Een uitje voor de avonturiers onder ons is Walibi Holland. Het bekende attractiepark ligt in Biddinghuizen en trekt jaarlijks ruim 800.000 bezoekers. Dat is niet voor niets. Er is namelijk van alles te beleven in Walibi Holland. Zowel voor de jonge kinderen als oudere tieners is er genoeg te doen. Kleine kinderen kunnen zich uitleven in de draaimolen, de Graffiti Shuttle of de Squad’s Stunt Flight. Voor wat meer uitdaging kun je in de splash battle of in het reuzenrad stappen waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht. De echte dare devils kunnen hun ei kwijt in diverse uitdagende attracties. De Goliath is de daar een van de meest bekende van. Deze achtbaan bereikt een hoogte van 46,8 meter en heeft een maximale snelheid van 106 kilometer per uur. De xpress: platform 13 is ook een echte uitdager. Uit het niets wordt je gelanceerd en bereik je een snelheid van 90 kilometer per uur. Wil je even ontspannen na al die indrukken en inspanning? Neem dan even plaats in een van de velen restaurants die je in Walibi Holland kunt vinden. Hier kun je terecht voor een hapje of een drankje. 

Uniek natuurhuisje! Overnacht op een moderne woonboot bij Biddinghuizen met prachtig uitzicht over het Veluwemeer.

10. De Orchideeën hoeve

Een leuke bezienswaardigheid voor het hele gezin is de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Dit is een tropische kas en dierentuin waar je vooral tropische dieren kunt vinden. Je kunt er verschillende soorten dieren bewonderen, zoals schildpadden, vlinders en witoorpenseelaapjes. De Orchideeën Hoeve bestaat uit verschillende tuinen. Zo kun je vlinders spotten in de vlindervallei, is er een zwevende bloementuin, kun je apen spotten in het maikirijk en stokstaartjes in de stokstaartjestuin. Kinderen hoeven zich op de Orchideeën Hoeve niet te vervelen. In de dierentuin is er namelijk een groot speelparadijs waar de kinderen zich helemaal in kunnen uitleven. In de kwekerij kun je van alles leren over de verschillende planten die er worden gekweekt. Je kunt hier heerlijk wandelen en genieten van de verschillende geuren en kleuren van de tropische bloemen en planten. Daarnaast is er ook een restaurant met een buitenterras waar je even tot rust kunt komen.

Plan je vakantie vakantie naar Flevoland
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla. Liever op een vakantiepark? Boek dan bij Landal Greenparcs of Roompot.

Lees ook:

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!

Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!

Flevoland is de ideale provincie voor mooie wandelingen door de natuur, vogelspotten en onderweg kunst bekijken. Ontdek hier de 10 mooiste wandelroutes in Flevoland!