Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!

Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!

Wandelen in Flevoland

Flevoland mag dan qua oppervlakte wel de kleinste provincie van Nederland zijn, je vindt er genoeg mooie natuur en meer dan zat prachtige gebieden om te wandelen. Bijvoorbeeld de Marker Wadden, de Oostvaardersplassen en Nationaal Park Nieuw Land. De waterrijke provincie is ideaal voor vogelaars, want vogels kun je hier in grote getalen spotten. Ook kun je de Big Five van de Oostvaardersplassen spotten of ’s winters ransuilen kijken in het Voorsterbos. Flevoland is de ideale provincie voor wandelaars, dierenliefhebbers en natuurliefhebbers. Maar vergeet ook de architectuurstad Almere niet! Hier kun je een leuke stadswandeling maken en moderne architectuur bewonderen. Nieuwsgierig geworden? Ontdek hier de 10 mooiste wandelroutes in Flevoland!

LEES OOK: De 10 leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Flevoland

1. Kustroute op de Marker Wadden – 7 km

Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!

De Marker Wadden is een vrij nieuw natuurgebied in het Markermeer bij Flevoland. Het is sinds 2016 in aanleg en is een initiatief van Natuurmonumenten. Het project moet namelijk zorgen voor natuurherstel en het verbeteren van de kwaliteit van het Markermeer. Langs de buitenrand van de Marker Wadden kun je een mooie wandeling maken, waarbij je geniet van prachtige uitzichten over het Markermeer en allerlei vogels kunt spotten. Soms wandel je midden tussen de luidruchtige vogelkolonies door. Op andere plekken langs de route kun je juist in alle rust de vogels bekijken vanaf een vogelkijkpunt. Een aanrader is ook om aan het eind van de route de 12 meter hoge uitkijktoren De Steltloper te beklimmen. Hier geniet je van een geweldig weids uitzicht over de Marker Wadden en het Markermeer.

Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!

Vakantiepark tip! – Eilandhuisjes Marker Wadden

Landal Marker Wadden is een kleinschalig vakantiepark met duurzame eilandhuisjes.

Bekijk de huisjes

2. Wandelroute Dodaarspad Oostvaardersplassen – 10 km

Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!

De Oostvaardersplassen zijn een prachtig natuurgebied in Flevoland, bestaande uit bossen, waterplassen en grasvlakten. Het gebied is rijk aan flora en fauna en je kunt er bijzondere vogels spotten, waaronder de roerdomp en de zilverreiger. Het Dodaarspad is een 10 kilometer lange wandelroute door de Oostvaardersplassen. De wandeling is uitgezet door Staatsbosbeheer en is gemarkeerd met witte bordjes. De route begint en eindigt bij het Buitencentrum in Lelystad en neemt je eerst mee door het Oostvaardersveld, één van de populairst trekpleisters voor vogels en vogelaars. Daarna wandel je door het Hollandse Hout, een piekfijn loofbos waar je zomaar reeën, vossen en vele vogels tegenkomt. De wandeling eindigt met een kleine klim de Knardijk op. Hier kun je bij het bezoekerscentrum nog even nagenieten met een kopje thee of koffie op het terras.


3. Beverroute Harderbos Dronten – 8 km

Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!

Dronten is een plaats met heerlijke bossen in Flevoland. In het Drontense Harderbos kun je wandelen door een groene oase en op zoek gaan naar Beversporen, want in het bos wonen bevers! Hun aanwezigheid is onder andere zichtbaar in de vorm van afgeknaagde bomen. Het Harderbos wordt gekenmerkt door brede lanen, afwisselende bosranden en ‘oernatuur’: de natuur mag hier zijn gang gaan en dood hout blijft liggen. Een wandeling door het Harderbos voelt lekker avontuurlijk. Het bos bestaat uit verschillende boomsoorten met beukenbos en populieren. De wandelroute is rood gemarkeerd en is circa 8 kilometer lang. Je start en eindigt bij het toeristisch overstappunt (TOP) Harderbos aan de Strandweg in Biddinghuizen.

Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!

Vakantiehuisje in Lelystad!

Dit knusse natuurhuisje bevindt zich in een groene setting bij (een bos bij) Lelystad.

Meer informatie

4. ANWB Wandelroute ‘Wandelen door nieuw land’ – 21 km

Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!

De wandelroute ‘Wandelen door nieuw land’ is een wandelroute van de ANWB door het Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland. Dit is het jongste nationale park van Nederland (oktober 2018) en is geheel door mensenhanden gemaakt. Een klein deel van het park ligt in de Flevopolder, maar ruim driekwart bestaat uit water. De Marker Wadden, het Markermeer, de Oostvaardersplassen en de Lepelaarsplassen maken onderdeel uit van het nationale park. De wandelroute start bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen en voert je vanaf daar over De Driehoek, door het schitterende bos Hollandse Hout en door het Oostvaardersveld. Tijdens de wandeling kom je diverse vogelhutten tegen en kun je de Big Five van de Oostvaardersplassen spotten: het konikpaard, de vos, de heckrund, het edelhert en de ree. Door het loslopend wild is de wandelroute niet geschikt voor honden. Wil je toch graag met de hond erop uit in dit gebied, dan kun je het Boswachterspad van Staatsbosbeheer (paarse route) volgen.

Leestip! Deze wandelroute is opgenomen in de ANWB Wandelgids Nederland. Een gids met de 52 mooiste wandelingen door Nederland (voor iedere week één). De gids is te koop bij Bol.com.

5. Pionierspad – 200 km

Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!
Schokland

Het Pionierspad is een lange afstandsroute in Flevoland. Het pad loopt van het Overijsselse Steenwijk naar het Noord-Hollandse Muiden dwars door de provincie heen. De route is 200 kilometer lang en bestaat uit 11 etappes. De wandelroute gaat door bossen en moerassen en wordt afgewisseld met prachtige vergezichten over oneindig laagland. Je kunt de route in meerdere dagen lopen, maar je kunt natuurlijk ook één van de etappes kiezen die je het leukst lijkt. Zo kun je tijdens etappe 4 bijvoorbeeld het voormalige eiland Schokland ontdekken. Het eiland lag tot 1942 in de Zuiderzee, maar sinds de drooglegging van de Noordoostpolder maakt het deel uit van het vasteland. Het steekt nog altijd als een eilandje boven het polderlandschap uit.

Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!

Camping tip! – Natuurcamping de Kemphaan

Natuurcamping de Kemphaan is een kleine camping in de natuur van Flevoland.

Bekijk de camping

6. Architectuurwandeling Almere – 3 km

Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!

Heb je zin om de stad op te zoeken en houd je van architectuur? Dan moet je in Almere zijn! Almere is één van de mooiste architectuursteden van Nederland en tijdens een stadswandeling kun je alles te weten komen over de bijzondere architectuur. Tijdens een wandeling met gids, een audiotour of met het routeboekje dat te koop is bij de VVV kun je de architectonische highlights van Almere ontdekken. De stad kent vele moderne gebouwen die ontworpen zijn door wereldberoemde, hedendaagse architecten. Je vindt er niet alleen projecten van bekende Nederlandse architecten, zoals Rem Koolhaas en Herman Hertzberger, ook internationale architectenbureaus uit onder meer Tokio, Londen en Parijs hebben hun handtekening achtergelaten in Almere. Je kunt je route het beste beginnen in het centrum bij VVV Almere. Hier kun je voor €2,95 het routeboekje aanschaffen of vanaf 5 personen een architectuurwandeling reserveren.

Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!

Tip: natuurhuisje in Almere

Dit stijlvolle natuurhuisje met sauna en hottub bevindt zich in ecowijk Almere Oosterwold.

Bekijk het natuurhuisje

7. Kunstroute Zeewolde – 7 km

Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!
Horsterwold

Zeewolde is een plaats met een lange kustlijn en uitgestrekte natuur in Flevoland. Je vindt er een uniek polderlandschap, veel strandjes en campings aan het water, en de natuur biedt volop wandel- en recreatiemogelijkheden. Zo vind je hier het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland, het Horsterwold, en voor de kust van Zeewolde ligt het bijzondere Tulpeiland. De kunstroute Zeewolde leidt je langs de verschillende kunstwerken die Zeewolde rijk is. Deze vind je zowel in het dorp als in het Horsterwold. Eén van de eerste kunstwerken die gerealiseerd is was ‘Sea Level’ van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra. Serra geeft met zijn kunstwerk fysieke betekenis aan het begrip zeeniveau: de bovenste rand van Serra’s muren geven het waterniveau aan als er geen dijken zouden zijn geweest.

Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!

Vakantiepark tip!

RCN Zeewolde ligt aan het Veluwemeer in Zuid-Flevoland, waar je geniet van bos én strand. Meer informatie…

8. Speelweideroute Voorsterbos – 2,5 km

Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!

Op zoek naar een leuke wandelroute in Flevoland die geschikt is voor kinderen? Dan raden we je het natuurgebied Voorsterbos aan, gelegen in de Noordoostpolder. De Speelweideroute Voorsterbos is een korte wandelroute door het Voorsterbos en langs de Zwolse Vaart. Aan het eind van de wandeling kunnen de kinderen lekker ravotten in de Speelweide vlak bij het recreatiecentrum. Je kunt boomstammen beklimmen, hutten bouwen en ’s zomers heerlijk picknicken in het gras. ’s Winters kun je hier ook iets heel leuks doen: namelijk ransuilen spotten! De uilen brengen hier al ongeveer twintig tot dertig jaar de winter door. Overdag slapen ze in dennenbomen en ’s avonds jagen ze. Tijdens de herfst vind je in het bos veel paddenstoelen en spinnenwebben. De kleurenpracht van de vallende blaadjes vormt in dit seizoen een lust voor het oog. Dit bos is eigenlijk in alle seizoenen leuk om doorheen te wandelen!

Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!

Tip: Glamping in Flevoland

Overnacht in een comfortabele glampingtent midden in de natuur in Flevoland. Meer informatie…

9. Havenroute in het Waterloopbos – 3 km

Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!

Het Waterloopbos ligt naast het Voorsterbos en ook hier kun je heerlijk wandelen. De havenroute door het Waterloopbos is een wandelroute van Natuurmonumenten die je meeneemt langs een groot aantal waterloopkundige modellen. Vanaf begin jaren vijftig is hier door het Waterloopkundig Laboratorium onderzoek gedaan naar onder andere de haven van Rotterdam, de Deltawerken en de Libische oliehaven. De werkelijkheid werd hier nagebootst met water, dammen, stuwen en golfslagmachines. Langzaamaan heeft de natuur weer bezit genomen van de waterloopkundige modellen in het bos. Oude watergoten en sluizen zijn begroeid met planten en sterrenmos bedekt de oevers. Diverse dieren, zoals de libelle en de ijsvogel, voelen zich hier helemaal thuis. De havenroute is zo’n 3 kilometer lang en start bij Paviljoen Het ProefLab. De route is bewegwijzerd met witte pijlen.

Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!

Tip: Natuurhuisje in Zeewolde

Geniet van het simpele buitenleven en overnacht in dit natuurhuisje in Zeewolde. Meer informatie…

10. Boswachterspad Stille Kern – 5 km

Wandelen in Flevoland, de 10 mooiste wandelroutes!

Het Boswachterspad Stille Kern is een 5,5 kilometer lange wandelroute door de Stille Kern in het Horsterwold. De Stille Kern is – zoals de naam al doet vermoeden – de meest stille plek van het natuurgebied. Het bijzondere aan deze route is dat je het pad niet hoeft te volgen. Je mag hier vrij struinen, waardoor de kans groot is dat je reeën, vossen of Konikpaarden tegenkomt. Tijdens de route kom je langs een verscheidenheid aan landschappen: van open weidelandschappen tot dichte bossen. Wandel langs de waterplas en aanschouw de verschillende vogels die hier rondvliegen en de ganzen die in het riet broeden. Vogelliefhebbers kunnen deze route het best in september lopen, wanneer de vogeltrek op zijn hoogtepunt is.

Plan je wandelvakantie in Flevoland
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je natuurlijk bij Booking.com en de mooiste vakantieparken vind je bij Landal en Europarcs. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Meer inspiratie voor je vakantie in Flevoland:


Veelgestelde vragen over wandelen in Flevoland:

Wat zijn de mooiste wandelroutes in Flevoland?

Zin om te wandelen in Flevoland? De mooiste wandelroutes vind je op de Marker Wadden, bij de Oostvaardersplassen en in het Nationaal Park Nieuw Land. Bekijk hier de 10 mooiste wandelroutes in Flevoland.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Flevoland?

Bezienswaardigheden die je niet mag missen in Flevoland zijn de Marker Wadden, het Natuurpark Lelystad en het voormalige eiland Schokland. Bekijk hier de 10 leukste bezienswaardigheden in Flevoland.

Wat zijn de mooiste vakantieparken in Flevoland?

Overnachten op een vakantiepark in Flevoland? Wij raden RCN Vakantiepark Zeewolde, Europarcs Resort Zuiderzee en Molecaten Park Flevostrand aan. Bekijk hier de top 5 leukste vakantieparken in Flevoland.

Geschreven door Dirk

Dirk is eigenaar van Reiscompany en oprichter van dit reisblog. Dirk is dol op reizen en deelt in zijn berichten zijn geheimtips, leuke eet- en slaapadresjes en bestemmingen waar hij is geweest of die hij graag nog wil zien.

Onze nieuwste artikelen

Top 6 leukste vakantieparken in Flevoland

Top 6 leukste vakantieparken in Flevoland

Op zoek naar een vakantiepark in Flevoland? Bekijk hier het overzicht van de 5 leukste en beste bungalowparken & vakantieparken van Flevoland.