10 x de mooiste bezienswaardigheden in Friesland

Hoogtepunten van Friesland

Friesland is een prachtige provincie in het noorden van Nederland. Het is een groen en rustig gebied, waar je kunt genieten van uitgestrekte meren, gezellige stadjes en groene natuur. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen en je vindt er veel bezienswaardigheden. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de steden Sneek en Leeuwarden en de dorpjes Terherne en Dokkum. In het Nationaal Park De Alde Feanen en Lauwersmeer kun je genieten van de rust en bij de Friese Waddeneilanden kun je even uitwaaien. Kortom, er is van alles te doen en te beleven! Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden van Friesland.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Friesland

1. Friese Meren

De Friese Meren is een prachtig gebied met een grote groep meren, gelegen in het zuidwesten van Friesland. De grote en kleine meren worden met elkaar verbonden door kanalen en riviertjes en vormen zo een groot watersportgebied. Het is de plek met de meeste bootverhuurbedrijven van Nederland en watersportliefhebbers zullen zich hier dan ook helemaal kunnen uitleven. Je kunt er onder andere zeilen, surfen, kanoën en suppen en er zijn genoeg strandjes waar je een frisse duik kunt nemen. Enkele bekende meren in het gebied zijn het Sneekermeer, het Tjeukemeer, de Fluessen en het Slotermeer. Je kunt meerdaagse vaartochten maken en zo het hele gebied verkennen. Daarnaast kun je er ook heerlijk wandelen en fietsen door de groene omgeving. Ook vind je er veel leuke dorpjes die de perfecte uitvalsbasis vormen voor het verkennen van de omgeving.

Op zoek naar een leuk vakantiepark in Friesland? Landal Waterpark Sneekermeer is een heerlijk vakantiepark gelegen aan de oever van het Sneekermeer. Het vakantiepark in Friesland ligt aan het water en je kunt er bootjes huren en genieten van het strand. Bekijk hier alle vakantieparken in Friesland.

LEES OOK: De hoogtepunten en bezienswaardigheden van het Friese Merengebied

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Friesland

2. Sneek

Sneek is een prachtig stadje gelegen in het zuidwesten van Friesland. De stad bevindt zich tussen de Friese meren en wordt omringd door groen. De stad beschikt over een historische binnenstad, waar je kunt genieten van pittoreske straatjes met mooie huizen en leuke winkels en restaurants. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Sneek is de Waterpoort. De poort bestaat uit twee torens met daartussen een brug en erboven een poortwachterswoning. De poort is erg fotogeniek en vormt het symbool van Sneek. Ook de Grote of Martinikerk mag je zeker niet missen. Deze zestiende eeuwse kerk is mooi versierd en vind je midden in het oude centrum. Een andere aanrader is het Fries Scheepvaart Museum. In het museum kun je alles leren over de geschiedenis van de stad Sneek en de scheepvaart in Friesland. Sneek staat daarnaast bekend om het jaarlijkse evenement, de Sneekweek. De Sneekweek vindt plaats begin augustus en bestaat uit zeilwedstrijden, voorstellingen, muziekfestivals en leuke uitgaansavonden. Het is een echte feestweek en het perfecte moment om een bezoekje aan Sneek te brengen.

Hotel tip! Hotel Stadsherberg Sneek is een heerlijk hotel gelegen op 30 meter van de Waterpoort. Het gezellige hotel beschikt over ruime sfeervolle kamers en je kunt er genieten van een restaurant met terras.

LEES OOK: De mooiste vakantiehuizen in Friesland

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Friesland

3. Leeuwarden

Leeuwarden is de mooie hoofdstad van Friesland. De stad heeft een groot historisch centrum, dat wordt omringd door grachten. In het centrum kun je rondstruinen langs oude vakwerkhuizen, mooie pleinen en gezellige winkelstraten. Je kunt er veel prachtige bezienswaardigheden vinden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Grote of Jacobijnerkerk. Deze mooie kerk werd in de dertiende eeuw gebouwd en beschikt over het beroemde Christian Müllerorgel. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de Waag, de Kanselarij en de Oldehove. Op zoek naar een beetje cultuur? Dan moet je bij het Fries Museum en het Natuurmuseum Fryslân zijn. In het natuurmuseum kun je alles leren over het landschap en de dieren in Friesland. Je kunt er bijvoorbeeld een skelet van een aangespoelde potvis vinden. In het Fries Museum kun je allerlei mooie kunstwerken bewonderen en genieten van diverse tentoonstellingen.

Hotel tip! Boutique Hotel Catshuis is een heerlijk hotel gelegen aan een mooie gracht in het centrum van Leeuwarden. Het boutique hotel beschikt over moderne kamers en je kunt er genieten van een terras langs het water.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Friesland

4. Nationaal Park de Alde Feanen

Het Nationale Park de Alde Feanen is een heerlijk nationaal park gelegen tussen Drachten en Leeuwarden. Het park is bijna 4000 hectare groot en wordt gekenmerkt door rietlanden, graslanden en uitgestrekte meren. Het gebied is een paradijs voor vogels en vogelliefhebbers zullen zich hier dan ook helemaal kunnen uitleven. Daarnaast staan er veel pittoreske molentjes en kun je er genieten van talloze mooie wandel- en fietsroutes. De meren in Alde Feanen zijn erg populair onder watersporters. Je kunt er allerlei bootjes huren en het gebied vanaf het water verkennen. Het enige dorpje in het park is Earnewald. In het stadje kun je talloze bootverhuren vinden en je kunt er genieten van een gezellige sfeer.

Op zoek naar een leuke camping? Camping It Wiid is een gezellige familiecamping gelegen aan de meren van het Nationaal Park de Alde Feanen. Bij de camping kun je je boot aanmeren en er is en zeilschool en bootverhuur.

LEES OOK: De mooiste vakantieparken van Friesland

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Friesland

5. Het Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is een prachtig meer gelegen in het noordoosten van Friesland, op de grens met Groningen. Het meer is ontstaan in 1969 nadat er werd besloten om de Lauwerszee af te sluiten. Rond het meer vind je prachtige natuur met veel open grasvlaktes en mooie bossen. Op de heides grazen Schotse Hooglanders en Konikpaarden en in het gebied verblijven allerlei trekvogels. Het gebied rond het Lauwersmeer is in 2003 uitgeroepen tot Nationaal Park. Delen van het meer en het gebied zijn verboden terrein om de natuur te beschermen, maar andere delen zijn juist volop opengesteld voor publiek. Het meer is daarnaast erg populair onder watersporters. Je kunt er windsurfen en kitesurfen of een bootje huren en het meer verkennen. In het Nationaal Park vind je veel mooie wandel- en fietspaden en kun je genieten van de ongerepte natuur.

Tip! Huur een natuurhuisje

In Friesland kun je de leukste vakantiehuisjes huren. Vanuit de huisjes geniet je van een huiselijke sfeer en kun je de omgeving goed verkennen. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes in Friesland.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Friesland

6. Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een prachtig natuurpark gelegen op de grens tussen Drenthe en Friesland. Het park wordt gekenmerkt door dichte bossen, groene heide en uitgestrekte stuifzanden. In het park vind je veel esdorpen. Vanuit deze dorpen werden de omliggende velden eeuwenlang begraasd door schapen. Door deze gewoonte zijn er veel heides en stuifzanden ontstaan. Door het park stromen eveneens de beekjes Vledder Aa en Tilgrup. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen en genieten van de afwisselende natuur. Daarnaast kun je er veel dieren spotten zoals de buizerd, de ree en de kamsalamander. In Appelscha kun je het bezoekerscentrum vinden en meer leren over de bezienswaardigheden en de diverse fietspaden door het park. Het is een goede uitvalsbasis voor het verkennen van het gebied.

TIP: vakantieparken & bungalows Drents-Friese Wold

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Friesland

7. Waddeneilanden

De Waddeneilanden zijn de prachtige eilanden gelegen ten noorden van Friesland, in de Noordzee. Tussen de eilanden en het vasteland van Friesland vind je het wad en de waddenzee. Met eb valt een deel van deze waddenzee droog en kun je prachtige wandelingen maken over het wad. De Friese waddeneilanden zijn Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Deze eilanden zijn allemaal erg knus en rustig en kun je bereiken vanuit verschillende havens in Friesland. Op de eilanden kun je genieten van mooie natuur, gezellige stadjes, interessante musea en heerlijke stranden. Daarnaast kun je er lekker wandelen en fietsen of een boottocht maken om zeehonden te spotten.

Op zoek naar een leuk vakantiepark? Vakantiepark Vlieduyn is een charmant vakantiepark gelegen op het waddeneiland Vlieland. Het park ligt midden in de duinen en op 200 meter van het strand.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Friesland

8. Kameleondorp Terherne

Terherne is een prachtig dorpje, gelegen bij het Sneekermeer. Het is een authentiek stadje, waar je kunt genieten van een gemoedelijke sfeer. Het dorpje staat bekend als het Kameleondorp. De boekenserie de Kameleon zou zich namelijk hebben afgespeeld in Terherne. De toeristenattractie Kameleondorp bestaat uit het dorpje, een avontureneiland en een rondvaart. Het avontureneiland ligt op het eiland Grootzand en is één grote speeltuin waar je kunt spelen met alles wat de natuur te bieden heeft. Je kunt er baggeren door het moeras of polsstokspringen over de sloten. Tijdens de rondvaart kun je meer leren over het verhaal van de Kameleon en bij de speurtocht door het dorpje waan je je even in de wereld van de Kameleon. Kortom, het Kameleondorp Terherne is het perfecte uitje voor het hele gezin.

Hotel tip! Schippershuis Terherne is een gezellig en pittoresk hotel gelegen aan het water in Terherne. Het hotel beschikt over restaurant met terras en je bent zo bij het leuke Kameleondorp.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Friesland

9. Dokkum

Dokkum is een prachtig stadje in het noorden van Friesland. De stad heeft een historisch centrum met veel oude vakwerkhuizen, gezellige pleinen en pittoreske straatjes. De stad wordt omringd door grachten en kanalen, waar je heerlijk kunt wandelen. In het centrum kun je veel mooie bezienswaardigheden vinden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het stadhuis van Dokkum en de Grote of Sint-Martinuskerk. Beide gebouwen stammen uit de zestiende eeuw en zijn mooi bewaard gebleven. De oude stad wordt omringd door stadswallen, die ook wel bolwerken worden genoemd. Deze bolwerken kun je nog grotendeels bewonderen en hier vind je onder andere een paar mooie windmolens. Je moet ook zeker een kijkje nemen bij het Museum Dokkum. In dit museum kun je alles leren over de geschiedenis van Dokkum en kun je Fries aardewerk, schilderijen en kostuums bewonderen.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Friesland

10. Afsluitdijk en Wadden Center

De Afsluitdijk is de bijzondere waterkering tussen Noord-Holland en Friesland. De waterkering sluit het Ijsselmeer af van de Waddenzee en beschermt Nederland tegen overstromingen. Over de Afsluitdijk loopt een weg en een fietspad en je kunt de dijk dan ook goed verkennen. Op de dijk kun je meerdere sluizen, beelden en het mooie kunstwerk Waterlicht bewonderen. Daarnaast moet je er ook zeker een bezoekje brengen aan het Wadden Center. Het centrum bevindt zich aan het begin van de afsluitdijk in Friesland. Het is een expositiecentrum waar je mooie tentoonstellingen kunt vinden over de geschiedenis en de toekomst van de afsluitdijk. Je vindt er onder andere een aquarium, de werkkamer van de ontwerper Cornelis Lely, een theater en een 4D-bioscoop.

Plan je vakantie in Friesland:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en Anwb Camping. Bekijk de mooiste vakantieparken bij Landal, Roompot of op Vakantiepark-Friesland.nl. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden op Ameland?

Ameland is een prachtig waddeneiland in de Noordzee. Geniet van de stranden, dorpjes en duinen. Bekijk hier de hoogtepunten van Ameland.

Wat zijn de mooiste campings van Friesland?

In Friesland vind je heerlijke campings, van kleine boerderijcampings tot aan grote campings aan het water. Voorbeelden zijn Camping De Ikeleane en Camping De Wedze. Bekijk hier de mooiste campings van Friesland.

Wat zijn de mooiste glamping & safaritenten in Friesland?

Op zoek naar een camping met glamping- en safaritenten in Friesland? Dan raden wij RCN de Potten, Boscamping Appelscha en BoerenBed Hoeve Waterschap aan. Ontdek hier 10 prachtige glamping & safaritenten in Friesland.

Wat zijn de mooiste vakantieparken aan de Friese Meren?

De Friese Meren zijn een geliefde vakantiebestemming voor watersporters en natuurliefhebbers. Een paar prachtige vakantieparken in het Friese Merengebied zijn RCN De Potten en Recreatiepark Tusken de Marren. Bekijk hier de 10 mooiste vakantieparken aan de Friese Meren.

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

De 10 mooiste vakantieparken aan de Friese Meren

De 10 mooiste vakantieparken aan de Friese Meren

Ontdek de schoonheid en avonturen van vakantieparken aan de Friese Meren. Luxe accommodaties, watersport en ontspanning in een betoverende omgeving.