10 Mooie bezienswaardigheden in Groningen

10 Mooie bezienswaardigheden in Groningen

Hoogtepunten van Groningen

Groningen is een mooie provincie gelegen in het noorden van Nederland. De provincie grenst aan de Waddenzee en aan Duitsland en is de perfecte bestemming voor een vakantie in eigen land. Je kunt er genieten van gezellige stadjes, groene natuurparken en historische bezienswaardigheden. In de hoofdstad Groningen vind je pittoreske straatjes en leuke musea. In het Nationaal Park Lauwersmeer kun je heerlijk wandelen en varen. Breng ook zeker een bezoekje aan de Vesting Bourtagne en Hortus Botanicus Haren. Bij de Waddenzee kun je wadlopen en bij het Zeehondencentrum Pieterburen kun je alles leren over de zeehonden van de Waddenzee. Kortom, er is van alles te zien en te doen! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Groningen.

Lees tip! 10 vrijstaande natuurhuisjes in de provincie Groningen

10 Mooie bezienswaardigheden in Groningen

1. Groningen

Groningen is de prachtige hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad vormt het levendige middelpunt van de provincie, waar je kunt genieten van leuke winkels, mooie straatjes en interessante musea. In het midden van het centrum kun je de twee pleinen, de Grote Markt en de Vismarkt, vinden. Op deze pleinen worden leuke markten georganiseerd en ze worden omringd door terrasjes en winkels. Aan de Grote Markt kun je daarnaast de bekende Martinitoren bewonderen. Deze historische toren kun je beklimmen en je hebt er een indrukwekkend uitzicht op de stad. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de Hoge der A. De Hoge der A is een straat die langs een stadskanaal loopt. Je kunt er heerlijk rondstruinen en genieten van de oude pakhuizen en mooie boten. Daarnaast staat Groningen bekend om zijn vele hofjes. Deze hofjes vormen een oase van rust en zijn versierd met mooie bloemen en grote tuinen. Op zoek naar een beetje cultuur? Dan ben je in Groningen zeker op de goede plek. Je vindt er veel leuke musea, waarbij je zeker het Groninger Museum en het Noordelijk Scheepvaartmuseum niet mag missen.

LEES OOK: 15 mooiste bezienswaardigheden van de stad Groningen

Hotel tip! Boutique Hotel De Doelen is een heerlijk 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van Groningen, aan de Grote Markt. Het hotel beschikt over sfeervolle kamers, een lounge met restaurant en een fijne sauna.

10 Mooie bezienswaardigheden in Groningen

2. Nationaal park Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is een prachtig meer gelegen in het noordoosten van Friesland, op de grens met Groningen. Het meer is ontstaan in 1969 nadat er werd besloten om de Lauwerszee af te sluiten. Rond het meer vind je prachtige natuur met veel open grasvlaktes en mooie bossen. Op de heides grazen Schotse Hooglanders en Konikpaarden en in het gebied verblijven allerlei trekvogels. Het gebied rond het Lauwersmeer is in 2003 uitgeroepen tot Nationaal Park. Delen van het meer en het gebied zijn verboden terrein om de natuur te beschermen, maar andere delen zijn juist volop opengesteld voor publiek. Het meer is daarnaast erg populair onder watersporters. Je kunt er windsurfen en kitesurfen of een bootje huren en het meer verkennen. In het Nationaal Park vind je veel mooie wandel- en fietspaden en kun je genieten van de ongerepte natuur.

Op zoek naar een leuk vakantiepark? Vakantiepark Natuurdorp Suyderoogh is een heerlijk vakantiepark gelegen aan het Lauwersmeer. Het park beschikt over een zwembad, restaurant, bowlingbaan en speelstrandje. Er worden veel leuke activiteiten georganiseerd.

10 Mooie bezienswaardigheden in Groningen

3. Vesting Bourtange

Vesting Bourtagne is een mooi vestingstadje gelegen in het zuidoosten van Groningen, vlakbij de Duitse grens. De stad werd in de zestiende eeuw gesticht, tijdens de Nederlandse Opstand. Groningen koos in die tijd voor Spanje en werd bevoorraadt vanuit Duitsland via Bourtagne. De vesting is gebouwd in de vorm van een vijfhoek en is prachtig bewaard gebleven. Het dorp is volledig hersteld en je waant je hier even in het verleden. Je kunt er diverse verdedigingswerken, een vestingmolen en het marktplein bewonderen. Het stadje bestaat uit veel oude vakwerkhuizen, restaurantjes en winkels. Daarnaast vind je er 6 musea, waar je alles leert over de geschiedenis van Vesting Bourtagne. 

Op zoek naar een leuke camping? Camping De Bronzen Eik is een heerlijke familiecamping gelegen bij de Vesting Bourtagne. De camping is erg gezellig en heeft een restaurant en voetgolfbaan.

10 Mooie bezienswaardigheden in Groningen

4. Groninger Museum

Het Groninger Museum is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad Groningen. Het museum werd in 1994 geopend in het huidige gebouw. Dit gebouw is op zichzelf al een hoogtepunt. Het is een prachtig voorbeeld van het postmodernisme met meerdere kleurrijke en bijzondere bouwwerken die aan elkaar verbonden zijn. Aan het project hebben meerdere ontwerpers meegewerkt en het is dan ook een divers gebouw met verschillende stijlen. In het museum vind je een uitgebreide en brede collectie. Je kunt er archeologische vondsten, postmodernistische kunstwerken, bijzondere beeldhouwwerken, en fotografie bewonderen. Je kunt er aan de hand van historische voorwerpen veel leren over de geschiedenis van Groningen. Daarnaast zijn er ook veel kunstwerken en collecties uit het buitenland. Ook zijn er door het jaar heen wisselende tentoonstellingen en exposities.

10 Mooie bezienswaardigheden in Groningen

5. Hortus botanicus Haren

Hortus Botanicus Haren is een botanische tuin gelegen in het plaatsje Haren, ten zuiden van Groningen. De tuin is 20 hectare groot en is één van de oudste botanische tuinen in Nederland. Bij een bezoekje aan de Hortus kun je heerlijk ronddwalen en genieten van alle flora en fauna. De Hortus is opgedeeld in verschillende tuinen. Zo moet je zeker een kijkje nemen in de Chinese tuin. Deze tuin werd door een architect uit Shanghai ontworpen en staat vol met materialen en planten uit China. Hier kun je tevens een Chinees restaurant vinden. Ook de Laarmantuin mag je zeker niet missen. In deze tuin kun je allerlei wilde plantensoorten vinden, die veelal bedreigd zijn. Breng zeker ook een bezoekje aan de Engelse tuin, de bamboetuin, het kassencomplex, de Keltische tuin en de vlinder- en bijentuin.

Tip! Huur een natuurhuisje

In Groningen kun je de leukste vakantiehuisjes huren. Vanuit de huisjes geniet je van een huiselijke sfeer en kun je de omgeving goed verkennen. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes in Groningen.

10 Mooie bezienswaardigheden in Groningen

6. Wadden en Rottumeroog

Ten noorden van Groningen kun je de Waddenzee vinden. Bij de waddenzee vind je een groot stuk wad, waar je op bepaalde tijden heerlijk kunt gaan wadlopen. Je hebt er een prachtig uitzicht op de zee en de omgeving en je kunt er vele kilometers maken. In de Waddenzee bij Groningen liggen ook de eilanden Rottumeroog en Rottumerplaat. Deze eilanden horen bij Groningen en zijn onbewoond. Beiden eilanden zijn beschermde natuurgebieden en vormen oases van rust en ruimte. Ze zijn de thuisbasis voor zeehonden en vogels en worden gekenmerkt door uitgestrekte stranden, groene velden en zandduinen. Rottumeroog kun je zelfs bezoeken met een begeleide excursie. Je zult er versteld staan door de natuur en de vele bijzondere vogelsoorten. 

Hotel tip! Hotel Waddenweelde is een fijn 3-sterrenhotel gelegen in het stadje Pieterburen. Het hotel ligt vlakbij de Waddenzee en beschikt over een wellnesscentrum en restaurant.

10 Mooie bezienswaardigheden in Groningen

7. Zeehondencentrum Pieterburen

Het Zeehondencentrum Pieterburen is een opvangcentrum voor Zeehonden gelegen in het noorden van Groningen bij het plaatsje Pieterburen. Het centrum werd in 1971 opgericht door Lenie ‘t Hart om gewonde en verweesde zeehonden op te vangen en te helpen. In de crèche vind je vooral zieke en verzwakte zeehonden die worden behandeld en geholpen. Zodra de zeehonden zich beter gaan voelen, worden ze weer in de natuur uitgezet. Bij het centrum kun je alles leren over hoe de zeehonden worden opgevangen en waar ze mee te kampen hebben in het wild. Zo leer je er veel over het plastic probleem en kun je met je eigen ogen zien hoe de dieren worden verzorgd en opgevangen. Daarnaast organiseert het zeehondencentrum ook diverse activiteiten. Zo kun je meegaan op de boot die de zeehonden weer vrijlaat en zijn er meerdere keren per jaar beach clean ups en waddentochten.

10 Mooie bezienswaardigheden in Groningen

8. Fraeylemaborg

De Fraeylemaborg is een mooie burcht gelegen bij het dorpje Slochteren. De burcht stamt uit de dertiende eeuw en is door de eeuwen heen vaak verbouwd. Het mooie gebouw wordt omringd door een landgoed, waar je kunt genieten van een parkbos met een Engelse-landschapsstijl. Door de tuinen kun je heerlijk wandelen en vind je veel mooie planten en dieren. De burcht zelf is ook erg indrukwekkend. Je bezoekt de verschillende vertrekken en je vindt er een museum over de burcht en het landgoed. Rond de burcht kun je ook het schathuis, het koetshuis en de oranjerie bezoeken.

10 Mooie bezienswaardigheden in Groningen

9. Veenkoloniaal Museum

Het Veenkoloniaal Museum is een interessant museum gelegen in het stadje Veendam. Het is een cultuurhistorisch museum dat in 1939 zijn deuren opende. In het museum kun je alles leren over vervening, de landbouwindustrie en de Veenkoloniale zeevaart. Het museum beschikt over een grote collectie met kunstwerken, antieke voorwerpen en archeologische vondsten. Je kunt er alles leren over de succesvolle Veenkoloniale zeevaart die in de negentiende eeuw plaatsvond.

Hotel tip! Hotel Parkzicht is een heerlijk 3-sterrenhotel gelegen op hetzelfde plein als het Veenkoloniaal Museum. Het hotel heeft een lekker restaurant met groot terras en sfeervolle kamers.

10. Niehove 

Niehove is een prachtig dorpje gelegen in het westen van Groningen. Niehove is een echt Wierdedorp, waar je de structuur van de wierden nog goed kan herkennen. Het dorp ligt namelijk op een kunstmatige heuvel en heeft een radiaire structuur, waarbij de kerk in het midden staat en de andere gebouwen er in cirkels omheen staan. Je kunt er genieten van pittoreske straatjes en schattige boerderijen en huizen. In het dorpje kun je lekker rondstruinen en je vindt er enkele cafeetjes en restaurants.

Plan je vakantie in Groningen:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en Anwb Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Friesland?

Friesland is een prachtige provincie in het noorden van Nederland. Geniet van de Friese meren, leuke stadjes en groene natuurparken. Bekijk hier de hoogtepunten van Friesland.

Wat zijn de hoogtepunten van Drenthe?

Drenthe is groene en rustige provincie waar je kunt genieten van hunebedden, historische dorpjes en mooie nationale parken. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Drenthe.

Wat zijn de mooiste campings in Groningen?

Een aantal mooie campings in Groningen zijn Camping De Watermolen, Camping Lentemaheerd en Minicamping BuitenWedde. Bekijk hier onze 10 favoriete campings in Groningen!

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

De 5 mooiste tiny houses in Groningen

De 5 mooiste tiny houses in Groningen

Zoek je een tiny house overnachting in Groningen? Dan hebben wij alvast vijf leuke tiny houses voor je op een rijtje gezet.