5 x hoogtepunten op de waddeneilanden

5 x hoogtepunten op de waddeneilanden

Bezienswaardigheden op de waddeneilanden

De Waddeneilanden zijn de prachtige eilanden gelegen ten noorden van Nederland, in de Noordzee. Tussen de eilanden en het vasteland vind je het wad en de Waddenzee. Met eb valt een deel van deze Waddenzee droog en kun je prachtige wandelingen maken over het wad. De vijf bewoonde en belangrijkste waddeneilanden zijn Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Deze eilanden zijn allemaal erg knus en rustig en kun je bereiken vanuit verschillende havens in Friesland en Noord-Holland. Op de eilanden kun je genieten van mooie natuur, gezellige stadjes, interessante musea en heerlijke stranden. De perfecte bestemming voor vakantie in eigen land dus! Ontdek hier de vijf waddeneilanden.

LEES OOK: 15x Bijzonder overnachten op de Waddeneilanden

5 x hoogtepunten op de waddeneilanden

1. Texel

Texel is een prachtig waddeneiland gelegen in het noorden van Noord-Holland. Het is een mooi eiland, waar je kunt genieten van ruime stranden, groene natuur en leuke dorpjes. Eén van de mooiste gebieden is het Nationaal Park Duinen van Texel. In dit natuurpark kun je heerlijk wandelen door de hoge duinen en groene velden. In het park vind je de Slufter, een mooi kwelderlandschap met allerlei prachtige uitzichten. Ook de Vuurtoren van Texel mag je zeker niet missen. Deze toren staat op het noordelijkste puntje van het eiland en is erg indrukwekkend. Op zoek naar een leuk museum? Dan moet je een kijkje nemen bij Ecomare, het Luchtvaart- & OorlogsMuseum en Museum Kaap Skil. In deze musea kun je alles leren over de geschiedenis en cultuur van Texel. Centraal op Texel kun je een bezoekje brengen aan het historische stadje Den Burg. Het is het grootste dorp van het eiland, waar je veel authentieke gebouwen kunt vinden en kunt genieten van leuke restaurantjes en plaatselijke winkeltjes.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden van Texel.

Hotel tip! Hotel de Branding is een heerlijk 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van De Koog. Het hotel beschikt over ruime kamers en een fijne lobby met een bar.

Vakantiepark tip! Vakantiepark De Krim is een gezellig vakantiepark met zwemparadijs, animatie en restaurant. Het vakantiepark ligt midden in het Nationaal Park Duinen van Texel.

5 x hoogtepunten op de waddeneilanden

2. Vlieland

Vlieland is een mooi eiland, gelegen ten noordoosten van Texel, in de provincie Friesland. Het is een kleinschalig en rustig eiland met slechts 1 dorp, Oost-Vlieland. Het is daarnaast de meest dunstbevolkte gemeente van Nederland en je kunt er dan ook genieten van de ongerepte natuur en de rust. In het westen van Vlieland vind je het uitgestrekte natuurgebied Vliehors. Dit mooie gebied bestaat uit een grote zandplaat, waar je heerlijk kunt wandelen en uitwaaien. Je vindt er een klein reddingshuisje, waar allerlei voorwerpen worden tentoongesteld die tijdens het strandjutten zijn gevonden. Ook vind je op vlieland de hoogste duintop van de waddeneilanden. De duintop is 45 meter hoog en bied je een prachtig uitzicht op de rest van het eiland. In het dorpje Oost-Vlieland is daarnaast ook van alles te doen. Je vindt er leuke musea zoals de Vlielander Kaasbunker, het Noordwester waddencentrum en Zeeaquarium en het Stichting Museum Tromp’s Huys. In de musea kun je alles leren over de geschiedenis en cultuur van Vlieland. Daarnaast kun je in het dorpje ook genoeg leuke winkeltjes en restaurantjes vinden. Je kunt er heerlijk rondstruinen en genieten van de gezellige sfeer en pittoreske straatjes.

Hotel tip! Het Vlielandhotel is een sfeervol 3-sterrenhotel gelegen in Oost-Vlieland. Het hotel is erg modern en ruim ingericht en je kunt er genieten van een bar en een tuin met zonneweide.

Vakantiepark tip! Landal Vakantiepark Vlieduyn is een heerlijk vakantiepark gelegen in de duinen van Vlieland. Je kunt er mooie appartementen huren en in de omgeving goed wandelen en fietsen.

5 x hoogtepunten op de waddeneilanden

3. Terschelling

Terschelling is vanuit het westen gerekend het derde waddeneiland. Het eiland behoort tot Friesland en is populair onder vakantiegangers. Het is een mooi eiland vol met uitgestrekte duinen, lekkere stranden en meer dan 70 kilometer aan fietspaden. Eén van de mooiste natuurgebieden op Terschelling is de Boschplaat. Het is een grote zandplaat met vele duinen, een kweldergebied en uitgestrekte velden. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van het uitzicht over de noordzee. Daarnaast kun je er wel 65 verschillende vogelsoorten spotten en het is dus ook een echte aanrader voor vogelliefhebbers. Op Terschelling vind je ook 12 leuke dorpen. De hoofdplaats is West-Terschelling. Het is een gezellig stadje waar je kunt genieten van pittoreske straatjes en de mooie oude haven. In het dorp kun je veel leuke musea vinden zoals het Museum ‘t Behouden Huys, het Centrum voor Natuur en Landschap en het Bunker Museum Terschelling. In deze musea leer je alles over de geschiedenis en de natuur van Terschelling. Ook dorpjes zoals Midsland en Hoorn zijn erg leuk. In Midsland moet je zeker een kijkje nemen bij het Wrakkenmuseum. In het museum kun je allerlei bijzondere en mooie voorwerpen vinden die afkomstig zijn uit scheepswrakken of zijn gevonden bij het strandjutten. Terschelling is een gezellig eiland waar veel te zien en te doen is!

Hotel tip! Paal 8 Hotel aan Zee is een heerlijk 4-sterrenhotel direct gelegen aan het strand van Terschelling. Het hotel heeft een heerlijk restaurant met terras en een mooie spa.

5 x hoogtepunten op de waddeneilanden

4. Ameland

Ameland is een mooi waddeneiland gelegen ten oosten van Terschelling. Het eiland behoort tot Friesland en bestaat uit hoge duinen, uitgestrekte stranden, leuke dorpjes en interessante musea. In het oosten van Ameland kun je genieten van het duingebied ‘T Oerd. Het gebied wordt gekenmerkt door hoge duinen en je vindt er talloze vogels. De hoogste duin van ‘T Oerd is de Oerblinkert, waarvandaan je een mooi uitzicht hebt op de omgeving. Ook vind je op Ameland veel leuke dorpjes. Hollum is het grootste dorpje van Ameland. Hollum heeft een authentiek karakter en er staan leuke musea zoals het Maritiem Centrum Abraham Fock en het Het Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager. Ook de bekende Vuurtoren van Ameland vind je in Hollum. Deze vuurtoren valt al van ver op met zijn felrode kleur en is opengesteld voor publiek. Ook het dorpje Nes is een echte aanrader. Het pittoreske dorpje beschikt over een mooie dorpstoren, een bijzondere korenmolen en talloze gezellige straatjes en oude vakwerkhuizen. Ook moet je er zeker een kijkje nemen bij het Natuurcentrum Ameland. Het is een interactief museum waar je alles kunt leren over het landschap en de biodiversiteit van Ameland.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden van Ameland.

Hotel tip! Hotel Bij Hen op Ameland is een heerlijk 3-sterrenhotel in Hollum. Het hotel beschikt over mooie kamers en je kunt er genieten van een lekker restaurant met terras.

Vakantiepark tip! Roompot Boomhiemke is een echte aanrader! Het vakantiepark beschikt over een leuke kidsclub, binnenbad en lekker restaurant. Je loopt er zo het strand op.

5 x hoogtepunten op de waddeneilanden

5. Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het meest oostelijk gelegen Waddeneiland. Het eiland behoort tot Friesland en staat bekend om zijn rust en ruimte. Op Schiermonnikoog kun je het prachtige Nationaal Park Schiermonnikoog vinden. Dit is het eerste Nederlandse nationale park, waar je hoge duinen, mooie kwelders, diepe bossen en uitgestrekte stranden vindt. In het nationaal park kun je heerlijk wandelen en genieten van de rijke biodiversiteit. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de Westerplas. Deze plas ligt midden tussen de duinen en is een waar oord voor allerlei vogels. Op het eiland kun je één dorp vinden, het gelijknamige Schiermonnikoog. In het dorp hangt een gezellige sfeer en veel authentieke straatjes. In het dorp kun je de mooie Watertoren vinden en moet je zeker een kijkje nemen bij het Schelpenmuseum Paal 14. Ook het Bunkermuseum Schlei is een echte aanrader. In het museum kun je alles leren over de tweede wereldoorlog op Ameland.

Hotel tip! Hotel Cafe Restaurant Duinzicht is een fijn 3-sterrenhotel gelegen in de duinen van Schiermonnikoog. Het hotel beschikt over een grote tuin en je kunt er genieten van een restaurant en bar.

Vakantiepark tip!

Plan je vakantie op de Waddeneilanden:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en Anwb Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Wat zijn de hoogtepunten van Ameland?

Ameland is een prachtig waddeneiland, dat hoort bij Friesland. Je kunt er genieten van mooie natuur, gezellige dorpjes en leuke musea. Bekijk hier de hoogtepunten van Ameland.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Texel?

Texel is een prachtig waddeneiland, dat hoort bij Noord-Holland. Je kunt er leuke stadjes, mooie stranden en groene natuur vinden. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Texel.

Wat zijn de hoogtepunten van Friesland?

Friesland is een prachtige provincie in het noorden van Nederland. Geniet van de Friese meren, leuke stadjes en groene natuurparken. Bekijk hier de hoogtepunten van Friesland.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland?

Noord-Holland is een gezellige provincie in Nederland. Je kunt er genieten van leuke steden zoals Amsterdam en Haarlem en mooie natuur. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland.

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

De 11 mooiste stranden van Nederland

De 11 mooiste stranden van Nederland

Ontdek 11 mooie stranden in Nederland. Of je nu een dagje wilt uitwaaien aan de kust of wilt genieten van een lange stranddag in de zomervakantie.