Dit zijn 10 unieke natuurgebieden in Noord-Brabant

Dit zijn 10 unieke natuurgebieden in Noord-Brabant

Mooie natuur in Noord-Brabant

Noord-Brabant in een prachtige provincie in het zuiden van Noord-Brabant. De provincie kent mooie steden, pittoreske dorpen en unieke natuurgebieden. Niet gek dat Noord-Brabant een favoriete vakantiebestemming is voor veel Nederlandse en buitenlandse toeristen. Wij hebben de mooiste natuurgebieden voor je op een rijtje gezet. Wil je genieten van uitgestrekte zandvlaktes? Dan kun je een bezoekje brengen aan Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Als je liever op zoek bent naar sfeer en charme kun je de sprookjesachtige Oisterwijkse Bossen en Vennen ontdekken. Van grote Nationale Parken tot kleine natuurgebiedjes, Noord-Brabant heeft het allemaal. Bekijk hier 10 unieke natuurgebieden in Noord-Brabant!

Lees tip! De mooiste bezienswaardigheden van Brabant!

Dit zijn 10 unieke natuurgebieden in Noord-Brabant

1. Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen: uitgestrekt nationaal park midden in Noord-Brabant

Een van de bekendste natuurgebieden van Noord-Brabant is wel het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Het gebied wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Het gebied is zo’n 3500 hectare groot en is daarmee een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Je kunt er prachtig wandelen, fietsen of mountainbiken. Het nationale park is rijk aan flora en fauna. Je kunt er onder andere dassen, kikkers en steenmarters spotten. Naast de grote zandvlaktes bestaat het park ook uit stukken bos, moeras en biologische landbouw. Het meest populaire gebied van de Loonse en Drunense Duinen is Bosch en Duin. Hier vind je ook een uitzichtpunt dat je kunt bereiken via een verhard pad. Vanaf het uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht over de zandvlakte. Een mooi natuurreservaat wat je kunt bezoeken in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen is Natuurreservaat de Brand. Dit stukje natuur bestaat uit moerassen en het riviertje Zandleij. Je vindt er graslanden met vlinders en diverse vogels.

Meer weten? Ontdek de bezienswaardigheden en activiteiten van de Loonse en Drunense duinen!

Rustiek vakantiepark! Landal Kaatsheuvel is een modern en ruim opgezet vakantiepark aan de rand van de Loonse en Drunense duinen. Het vakantiepark heeft een zwembad en een speeltuin.

Dit zijn 10 unieke natuurgebieden in Noord-Brabant

2. Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide: uitgestrekt natuurgebied op de grens met België

Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide is een divers natuurgebied met een afwisselend landschap van heide, vennen, zandvlaktes en stukken naaldbos. Het park is ongeveer zo’n 60 vierkante kilometer groot en ligt op de grens van Nederland en Duitsland. Het natuurgebied is van ecologische en cultuurhistorische waarde. Het is een mooi stuk natuur voor een wandeling of fietstocht. Bij bezoekerscentrum de Vroente kun je allerlei informatie krijgen over routes en excursies. Je kunt het gebied ook bereiken via de Nederlandse ingangen bij de Volksabdij in Ossendrachte of de Ravenhof in Putte. In het gebied zijn ook een aantal kinderwandelingen uitgestippeld. Vogelliefhebbers kunnen in dit gebied hun hart ophalen, want er zijn diverse vogelsoorten te spotten. De havik, de valk, de boompieper en de nachtzwaluw komen in dit gebied voor. Ook vind je er een aantal soorten spechten.

Natuurhuisje midden in de Zoom-Kalmthoutse Heide! Dit vrijstaande natuurhuisje in Putte voor 12 personen ligt midden in de bossen van het grenspark en is rustiek gelegen. Het vakantiehuis heeft een landelelijke inrichting en een groot buitenterrein.

Dit zijn 10 unieke natuurgebieden in Noord-Brabant

3. Nationaal Park De Biesbosch: mooi nationaal park met water in Noord-Brabant

Een mooi natuurpark op de grens van Noord-Brabant en Zuid-Holland is Nationaal Park de Biesbosch. Het park is een natuur- en recreatiegebied en wordt gekenmerkt door rivieren, meren, eilanden en bossen. Het is een heerlijke plek om tot rust te komen en te genieten van de mooie omgeving. Het natuurgebied heeft een rijke biodiversiteit en is daarom een paradijs voor verschillende soorten vogels. Vogelliefhebbers kunnen in de Biesbosch unieke soorten trekvogels spotten. Daarnaast vind je er ook andere dieren, zoals Schotse hooglanders, heren en bevers. Je kunt het gebied verkennen met een wandeling of fietstocht, maar een unieke manier is om het gebied te ontdekken met de kano. Wil je je liever niet te veel inspannen? Je kunt er ook voor kiezen om een boottocht te maken onder leiding van een gids. Voor meer informatie over de Biesbosch kun je terecht bij het MuseumEiland.

Op zoek naar een mooi natuurhuisje? Dit natuurhuisje in de Biesbosch is gemaakt van recycled karton en is modern ingericht. Het huisje geeft je een ultiem buitengevoel.

Dit zijn 10 unieke natuurgebieden in Noord-Brabant

4. Nationaal Landschap Het Groene Woud: divers natuurgebied bij Tilburg

Nationaal Landschap Het Groene Woud is een gevarieerd landschap in het oosten van Tilburg. Het landschap wordt gekenmerkt door bos, heide, graslanden, moerassen, akkers met boerderijen en kleine dorpjes. Het is een ruig natuurgebied waar de natuur de vrije loop heeft. Je kunt in het natuur gebied helemaal tot rust komen tijdens een lange fietstocht of een adembenemende wandeltocht. In het Groene Woud is er een uitgebreid wandel-en fietsnetwerk waar u gebruik van kunt maken. Een interessante hoogtepunt in het Nationaal Landschap Het groene Woud zijn de bolle akkers. Om de zandvlaktes van het gebied vruchtbaar te maken hebben de vroegere boeren eeuwenlang het gebied bemest met plaggen. Vandaag de dag heeft dat ervoor gezorgd dat deze stukken akkers hoger dan de rest van het gebied zijn komen te liggen. Het is een aanrader om de verschillende dorpjes van dit natuurgebied te bezoeken, zoals Sint-Oedenrode, Germonde of Oisterwijk.

Overnacht op een boerencamping? Boerenbed de Brabantse Hei is een mooie boerderijcamping in Noord-Brabant waar je helemaal tot rust kunt komen en kunt genieten van het boerenleven. Op de boerderijcamping zijn safaritenten met luxe faciliteiten waar je in kunt overnachten.

Dit zijn 10 unieke natuurgebieden in Noord-Brabant

5. Nationaal Park de Groote Peel: natuurgebied op de grens van Noord-Brabant en Limurg

Nationaal Park de Groote Peel is een natuurgebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Het gebied is zo’n 1400 hectare groot en staat bekend om de prachtige natuur. Nationaal Park de Groote Peel is ontstaan doordat na de laatste ijstijd de aarde steeds meer opwarmden. Het water kon niet goed weg en creëerde laagveen in de Peelstreek. Het is een weids en waterrijk hoogveengebied wat gekenmerkt wordt door de bijzondere vogels die hier leven. Je kunt er onder andere dodaars, de roerdomp, de nachtzwaluw en de blauwborst spotten. Daarnaast vind je er ook andere dieren, zoals wezels, vleermuizen, reeën en wilde zwijnen. Het natuurpark heeft een bijzondere geschiedenis. Op verschillende plekken in het park kun je sporen terugvinden van vroegere turfwinning. Dit kun je zien aan de verschillende veenputjes, peelbanen en peelvaarten. De landschappen die je in het nationale park kunt vinden zijn moerassen, heidevelden, bossen en verschillende waterplassen. Wil je een mooie wandeling maken? Bij parkeerplaats “Aan ’t Elfde” kun je verschillende wandelroutes starten van 2, 3 of 6 kilometer lang.

Camping tip! Ardoer Camping De Heldense Bossen is een schitterende gezinscamping vlak bij het Nationaal Park de Groote Peel. Op de camping is er van alles te doen voor jong en oud. Ook is er een groot binnen- en buitenbad met zwembad.

Dit zijn 10 unieke natuurgebieden in Noord-Brabant

6. Oisterwijkse Bossen en Vennen: sprookjesachtig bos in Noord-Brabant

Een mooi natuurgebied vlak bij de plaats Oisterwijk zijn de Oisterwijkse Bossen en Vennen. In 1913 werd dit werd gebied gered van boskapping door de Vereeniging tot Behoud van Natuurmonumenten. Gelukkig maar, want dit sfeervolle stukje natuur wil je niet missen. Dit sprookjesachtige natuurgebied ligt midden in Noord-Brabant en wordt gekenmerkt door bossen, vennen en verscholen heideveldjes. Het is een prachtige en sfeervolle plek om te wandelen. In het natuurgebied kun je verschillende dieren spotten., zoals de moeraswolfsklauw, gagel, dodaar en ijsvogel en kijkeend. Begin een bezoek aan de Oisterwijkse Bossen en Vennen bij Bezoekerscentrum Oisterwijk. Hier kun je alle informatie krijgen over de verschillende wandel- of fietstochten in het gebied. Je kunt er ook voor kiezen om op excursie te gaan met de boswachter. Voor de kinderen worden er spannende speurtochten gehouden door het bos. Bij restaurant Groot Speeijck kun je tot rust komen met een hapje en een drankje.

Op zoek naar een rustiek natuurhuisje in Noord-Brabant? Bekijk en vergelijk hier de 10 mooiste natuurhuisjes van Noord-Brabant! Liever alle natuurhuisjes op een rijtje? Ga dan gelijk door naar natuurhuisje.nl

7. Oosterheide: parkachtig bos bij Breda

Ten zuiden van het plaatsje Oosterhout, een plaats net boven Breda, vind je de Oosterheide. Dit is een natuurgebied van de vereniging Natuurmonumenten van ongeveer 106 hectare groot. Het gebied was in de 18e eeuw een heidegebied waar verschillende legeroefeningen en oefengevechten worden gehouden. Aan het einde van de 19e eeuw werd er bos aangeplant in dit gebied en ontstonden er stukken land met landbouwgrond. Er worden zo’n 70 verschillende boomsoorten gepland. Vandaag de dag kun je de diversiteit in planten nog steeds terugvinden op de Oosterheide. In de lente en de zomer bloeien er een aantal prachtige bloemensoorten op de akkers van het landgoed. Je kunt op de Oosterheide een mooie wandeling makken. Vanaf het startpunt bij de Tilburgse Baan en de Burgemeester Materlaan in Oosterhout kun je het wandelpad nemen dat zo’n 2 meter lang is. Wil je liever met de fiets op stap? Een mooie fietsroute die je onder andere langs de Oosterheide leidt is de fietsroute van Landschapspark de Open lInie.

Op zoek naar een vakantiepark? Roompot Vakantiepark De Katjeskelder is een gezellig vakantiepark midden in de natuur waar je een heerlijke vakantie kunt hebben.

Dit zijn 10 unieke natuurgebieden in Noord-Brabant

8. De Maashorst: ruig natuurgebied in het midden van Noord-Brabant

Een mooi natuurcentrum ten oosten van Den Bosch is de Maashorst. In dit gebied heeft de natuur het voor het zeggen en krijgt het de vrije loop. Het wordt ook wel het oergebied van Brabant genoemd. Het gebied bestaat uit bossen, heidevelden, zandvlaktes, vennen, weiden en beekjes. Het gebied is ontstaan door de Maas die vroeger door dit gebied heenstroomde. Vandaag de dag is het een natuurgebied van zo’n 3500 hectare grond en is het een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Noord-Brabant. Er is op de Maashorst van alles te beleven. Je kunt er honderden plantensoorten, verschillende vogelsoorten en een aantal zoogdieren spotten. Vooral voor kinderen is dit natuurgebied een aanrader. Met de kids kun je historische opgravingen ontdekken en andere oude oerschatten. Ook zijn er verschillende kinderexcursies die je met het gezin kunt doen.

Luxe overnachten op een vakantiepark? Vakantiepark Schaijk ligt vlak bij oergebied de Maashorst en heeft luxe lodges met een moderne inrichting waar je helemaal tot rust kunt komen. Op het vakantiepark is een speeltuin, een restaurant, animatie en een bowlingbaan.

Dit zijn 10 unieke natuurgebieden in Noord-Brabant

9. Natuurgrenspark De Groote Heide: natuurgebied op de Nederland-Belgische grens

Natuurgrenspark De Groote Heide is een mooi natuurpark op de Nederland-Belgische grens bij de plaatst Valkenswaard. In het park kun je genieten van de rust en de ruimte en al het moois om je heen. Het grenspark is zo’n 6000 hectare groot en is een walhalla voor natuurliefhebbers. Het gebied bestaat voornamelijk uit heide en heeft ook een aantal stukken bos, weiden en akkers en kleine dorpen. Het natuurpark heeft verschillende gebieden die elke hun unieke en rijke biodiversiteit kent. Een aantal bijzondere plekken die je kunt ontdekken in het park zijn het Dommeldal, de Haarterheide en de Herbertusbossen. Genoeg moois om te ontdekken dus! Door het park lopen verschillende wandel- en fietsroutes die je kunt nemen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het gebied met de kano, de mountainbike of te paard te ontdekken.

LEES OOK: De 10 mooiste dorpjes van Noord-Brabant

10. Bakelse Bossen: naaldbos bij Helmond

Een klein natuurgebied bij de plaats Helmond in het oosten van Noord-Brabant, zijn de Bakelse Bossen. Het gebied wordt voornamelijk gekenmerkt door naaldbomen en is zo’n 115 hectare groot. Het bos heeft een aantal oude stukken bos die uit de periode van het begin van de 20e eeuw komen. In het bos kun je opvallende stuifheuveltjes bewonderen, een stuk open stuifzand op een klein heideveldje. Het bos is een mooie plek voor vogelspotters. In het bos kun je onder andere de Vlaamse gaai, de pimpelmees en de grote bonte specht spotten. Je kunt er voor kiezen om het gebied met de fiets of de benenwagen te ontdekken. Daarnaast loopt er ook een uitdagende mountainbike route door het gebied heen. De mountainbikeroute is 9 kilometer lang en heeft voornamelijk singletracks en verschillende heuveltjes. Het is zeker een aanrader om een dagje naar de Bakelse Bossen te combineren met de stad Helmond.

Plan je vakantie in Brabant:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. De mooiste vakantieparken vind je bij Roompot of Landal. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Noord-Brabant:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Brabant?

Breda, Bergen op Zoom en Eindhoven zijn een aantal leuke bezienswaardigheden in Brabant. Bekijk hier 10 leuke bezienswaardigheden in Brabant!

Wat zijn mooie natuurhuisjes in Noord-Brabant?

In Noord-Brabant kun je overnachten in verschillende mooie natuurhuisjes in de natuur. Bekijk hier de 10 mooiste natuurhuisjes in Noord-Brabant!

Wat zijn leuke vakantieparken in Noord-Brabant?

Bungalowpark Herperduin en Landal vakantiepark Kaatsheuvel zijn twee prachtige vakantiepark in Noord-Brabant waar je helemaal tot rust kunt komen!

Wat zijn de mooiste dorpen van Noord-Brabant?

Heusden, Drimmelen en Boxtel zijn een paar mooie dorpen in Noord-Brabant. Bekijk hier de 10 mooiste dorpjes van Noord-Brabant

Wat zijn de leukste vakantieparken in Noord-Brabant?

Een paar van de mooiste vakantieparken in Noord-Brabant zijn Vakantiepark Dierenbos, Center Parcs De Kempervennen en RCN de Flaasbloem. Bekijk hier onze top-20 leukste & beste vakantieparken in Noord-Brabant.

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

De 11 leukste kindercampings in Noord-Brabant

De 11 leukste kindercampings in Noord-Brabant

Een kindercamping in Noord-Brabant is de ideale bestemming voor een zorgeloze gezinsvakantie. Bekijk de 11 leukste kindercampings in Brabant!