Wandelen in Brabant? Hier maak je de mooiste wandelingen!
Loonse en Drunense Duinen

Wandelen in Brabant? Hier maak je de mooiste wandelingen!

Mooiste wandelroutes in Noord-Brabant

Door de bomen zie je het bos niet meer, want in Brabant zijn alle wandelingen mooi! Zandvlaktes, bossen, heidevelden en beekdalen; je vindt het er allemaal. Zo kun je heerlijk wandelen in het natuurgebied de Brabantse Wal, de Loonse en Drunense Duinen, de Biesbosch of het Laarzenpad bij Chaam. In dit artikel hebben we de mooiste wandelroutes in deze gebieden voor je op een rijtje gezet.

Wandelen in de Brabantse Wal bij Bergen op Zoom

Een opvallend, liefelijk wandelgebied is de Brabantse Wal. De streek bestaat uit twee delen: een hoger- en een lager gelegen landsdeel. De scheiding van de twee landsdelen wordt gekenmerkt door een steilrand. Een steilrand is een abrupte overgang van de hoger gelegen zandgronden naar de lager gelegen zeekleipolders. Dit unieke landschap maakt een bezoek aan de Brabantse Wal zeker de moeite waard! Het natuurgebied ligt in de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom, Steenbergen en een deel van Roosendaal.

Wandeltip! Het gebied bestaat uit 836 kilometer aan wandelpaden en -routes. Wandelaars kunnen alle kanten op met het wandelnetwerk Brabantse Wal. Bekijk meer informatie over wandelroutes op de website van VVV Brabantse Wal. Er zijn wandelroutes van 30 minuten tot een aantal uur.

In dit unieke landschap van de Brabantse Wal kun je heerlijk overnachten in een vrolijk en bijzonder natuurhuisje in Bergen op Zoom. Het vakantiehuisje biedt een prachtig, groen uitzicht en een brengt een stukje natuur van buiten mee naar binnen. Hier wil je slapen!

Wandelen in Brabant? Hier maak je de mooiste wandelingen!
Natuurgebied Loonse en Drunense Duinen

Wandelen in de Loonse en Drunense Duinen

Geen verharde paden, en ‘s winters absolute eenzaamheid. De natuur in deze omgeving omvat ruim 3500 hectare aan zand en hier en daar een enkele eikenboom. Deze Brabantse Sahara biedt voor ieder wat wils. Naast wandelen kun je namelijk ook van dit unieke landschap genieten door te picknicken met de hele familie of een fototoestel mee te nemen en plaatjes te schieten. Er zijn wandelroutes voor elk niveau, maar het leukste is om af te wijken van de paden en dwars door het gebied te steken.

Let op! Een goede conditie is mooi meegenomen, want lopen door los zand is niet niks. Energie bijtanken? Brabantse gezelligheid is er in overvloed in de cafeetjes aan de randen van het park of in de omliggende dorpjes, zoals bij borrelrestaurant James in Sprang-Capelle.

Wandeltip! De wandelroute Roestelberg Stuifzand (5,5 km) voert je langs bos en heide. Speur samen met de kinderen naar de sporen uit het verleden en struin lekker door het zand. Ga vroeg in de ochtend voor de prachtigste plaatjes en wellicht wilde dieren, of juist aan het einde van de dag en pak het golden hour mee voor een betoverende gloed over de zandvlakte.

Klik hier voor meer wandelroutes in de Loonse en Drunense Duinen

Grenzend aan de Loonse en Drunense Duinen vind je het Recreatiepark Duinhoeve. Het park wordt omringd door groene weiden en is de start voor veel fiets- en wandelroutes. Op de Duinhoeve vind je ruime kampeerplekken en glamping accommodaties!

LEES OOK: Wat te doen in Loonse Drunense Duinen.


Het Laarzenpad bij Chaam

Een dagje wandelen met de hele familie? Dan is dit wandelpad bij Chaam zeker een aanrader. De rondwandeling van 5 kilometer brengt je langs schitterende, modderige graslanden met een weids uitzicht. De wandeling start bij de Chaamse Beek, een sfeervol stroomgebied vol knotwilgen en een breed scala aan bloemsoorten. In de lente en zomer grazen hier koeien die het gras op een natuurlijke wijze kort houden en bemesten, waardoor bijzondere planten een kans krijgen om te groeien. Neem op deze wandelroute een verrekijker mee en probeer tijdens het lopen roofvogels zoals de buizerd te spotten, wie weet zie je wel een steenuil! 

Wandeltip! De wandelroute is gemakkelijk te volgen door de blauwe pijlen. En zoals de naam al verraadt: vergeet je laarzen niet! 

Als je veel wilt zien en doen tijdens je vakantie, dan is RCN de Flaasbloem in Chaam een gunstige basis voor allerlei leuke uitstapjes. Van mooie Brabantse steden tot te gekke attracties en prachtige natuurgebieden. De omgeving van het vakantiepark bij Chaam biedt voldoende mogelijkheden om je de hele vakantie te vermaken.

Wandelen in de Biesbosch

Dit mooie natuurgebied in Brabant is misschien wel het bekendste gebied van de provincie. Je kunt erheen voor wandelingen over verharde paden, langere struintochten door drassig land of om te zwerven langs de oevers van kreken. De flora is er rijkelijk en divers, maar de fauna is voor menig persoon de grootste trekpleister van de Biesbosch. Waarom? Sinds 1988 wordt het gebied bewoond door de bever. Als je dit schattige diertje wilt spotten dan is deze plek écht iets voor jou. 

De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Het natuurgebied is centraal gelegen in Nederland en is daarom goed te bereiken. Heb je geen zin om te wandelen maar wil je toch genieten van deze prachtplek? De Biesbosch staat bekend om haar ruime variatie aan activiteiten. Huur bijvoorbeeld een bootje of een kano en ontdek het landschap vanaf het water. 

Wandeltip! Wandelroute De Worp (4.5 km) start in Biesboschcentrum Drimmelen, hier is ook een routebeschrijving te verkrijgen. Door het dorp Drimmelen loop je via de Breede vaart naar de moerassige broekbossen van natuurgebied ‘de Worp’. Na het wandelen nog niet uitgekeken op dit mooie stukje Nederland? De route is uit te breiden tot een wandeling van ongeveer 12 km. Let op, sommige wandelroutes zijn alleen met de boot bereikbaar, check van tevoren even of de boten gaan of huur een eigen boot. Kijk voor informatie over de verschillende routes op de website van het natuurgebied de Biesbosch.

Klik hier voor meer wandelroutes in de Biesbosch

Bij de Bed & Breakfast in Werkendam slaap je in een sfeervolle pipowagen: een klein eigen huisje op wielen, met fantastisch uitzicht over de Noordwaard-Biesbosch. Het ontbijt wordt ‘s ochtends bij de wagen neergezet en op de terp lopen kippen paarden en honden vrij rond. Een weekje of weekendje natuur vind je hier!

LEES OOK: Overnachten in het groen van Noord-Brabant.

Wandelen in Brabant? Hier maak je de mooiste wandelingen!
Molen De Nijverheid, Ravenstein

Wandelroute Ravenstein-Herperduin-Oss

Voor de gehele Brabantse experience is deze route zeker een aan te prijzen! De wandeling voert je door het sfeervolle middeleeuws stadje Ravenstein. Je loopt langs prachtige uiterwaarden, poelen, wielen, vennen, zandverstuivingen, bos- en landbouwgebieden.

Het pad loopt langs de oostelijke en zuidelijke grens van de gemeente Oss. Het startpunt is station Ravenstein, wat zowel met het openbaar vervoer als de auto goed bereikbaar is.

Wandeltip! De wandelroute Ravestein-Herperduin-Osse is een wandeling van 30 kilometer, waar je ongeveer 6 uur over doet. Geen zorgen! Dit is natuurlijk ook in te korten. Vergeet tijdens het wandelen geen (lunch)pauze te houden bij de Uitkijktoren Herperduin

Als je nog even in Ravenstein wilt blijven hangen, dan is een overnachting in Hotel restaurant De Keurvorst een fijne plek. De Keurvorst is gevestigd in een monumentaal pand midden in het centrum van Ravenstein. Het hotel is dé perfecte plek om de wandeling te starten of te eindigen. In het hotel kun je genieten van de Brabantse gezelligheid.  

Meer over wandelen en Noord-Brabant? Dan vind je deze artikelen vast ook leuk:

Geschreven door Dirk

Dirk is eigenaar van Reiscompany en oprichter van dit reisblog. Dirk is dol op reizen en deelt in zijn berichten zijn geheimtips, leuke eet- en slaapadresjes en bestemmingen waar hij is geweest of die hij graag nog wil zien.

Onze nieuwste artikelen

De 11 leukste kindercampings in Noord-Brabant

De 11 leukste kindercampings in Noord-Brabant

Een kindercamping in Noord-Brabant is de ideale bestemming voor een zorgeloze gezinsvakantie. Bekijk de 11 leukste kindercampings in Brabant!