Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden in Noord-Holland

Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden in Noord-Holland

Natuur ontdekken in Noord-Holland

Noord-Holland is een prachtige provincie in het noordoosten van Nederland. Het is een geliefde vakantiebestemming voor Nederlandse en buitenlandse toeristen. Als je aan Noord-Holland denkt, denk je al snel aan grote steden zoals Amsterdam en Haarlem of aan het strand. Maar Noord-Holland heeft zo veel meer te bieden. In Noord-Holland kun je een aantal prachtige natuurgebieden bezoeken. Wij hebben de mooiste natuurgebieden van Noord-Holland voor je op een rijtje gezet. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de duinen bij de Amsterdamse Waterleidingduinen of Nationaal park Zuid-Kennemerland. Bijzondere vogelsoorten kun je spotten in het Ilperveld of het Zwanenwater. Benieuwd geworden welke natuurgebieden Noord-Holland allemaal te bieden heeft? Lees dan snel verder en ontdek de 10 mooiste natuurgebieden van Noord-Holland!

LEES OOK: 10 Rustieke natuurhuisjes in Noord-Holland

Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden in Noord-Holland

1. Nationaal Park Zuid-Kennemerland: uitgestrekt duingebied bij Zandvoort

Een verrassend natuurgebied in Noord-Holland is Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het is een uitgestrekt duingebied van zo’n 3800 hectare tussen Zandvoort en Ijmuiden. Het nationaal park bestaat uit woeste duinen, uitgestrekte stranden en verschillende landgoederen. Het is een van de grootste duingebieden van Nederland waar je eindeloos kunt fietsen of wandelen. De landgoederen die in dit natuurgebied liggen, waren vroeger eigendom van verschillende Amsterdams kooplieden. Zij gebruikten hun landgoed vooral om te jagen. Na de tweede Wereldoorlog kwamen de landgoederen onder beheer van Natuurmonumenten. Tegenwoordig krijgt de wilde natuur hier alle vrijheid. Landgoed Beeckestijn is een van de mooist bewaard gebleven landgoederen en is daarom zeker een bezoekje waard. Het landgoed bestaat uit verschillende tuinen en bossen. Ook de duinen zijn zeker een bezoekje waard. Hier kun je uren wandelen op de verschillende paden. Bij bezoekerscentrum de Kennemerduinen vind je een leuk Duincafé waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje.

Appartement tip! Poort Beach Boutique Apartments is een modern appartementencomplex in Bloemendaal aan Zee. De accommodatie ligt midden in Nationaal Park Zuid-Kennemerland en heeft moderne vakantiewoningen met uitzicht op zee.

Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden in Noord-Holland

2. Amsterdamse waterleidingduinen: uniek wandelgebied in Noord-Holland

Vlak bij Zandvoort vind je de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit is een prachtig wandelgebied van zo’n 3400 hectare groot. Het gebied wordt voornamelijk gebruikt om drinkwater te winnen voor Amsterdam en is het oudste waterwingebied van Nederland. Jaarlijks wordt er zo’n 70 miljoen kubieke meter aan water gezuiverd in dit gebied. Het is een prachtig stukje Nederland om te bezoeken. Je kunt er mooie wandelingen maken door het gebied. Het afwisselende gebied heeft van alles te bieden. Je kunt er struinen in de duinen, door het bos, of richting de zee wandelen. Vanaf sommige duinen heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving. Er zijn een aantal mooie dieren die je kunt spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, zoals herten en vossen. Je kunt het natuurgebied gemakkelijk bereiken via een van de vier ingangen. Bij ingang Oase vind je ook het bezoekerscentrum van het park. Hier kun je van alles te weten komen over de verschillende wandelroutes en de flora en fauna van het natuurgebied.

Op zoek naar een natuurhuisje? Ontdek de mooiste natuurhuisjes in de natuurgebieden van Noord-Holland bij natuurhuisje.nl

Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden in Noord-Holland

3. Noordhollands Duinreservaat: uitgestrekt duingebied in Noord-Holland

Het Noordhollands Duinreservaat is een uitgestrekt duingebied wat zich uitstrekt van de terreinen van Tata Steel in Wijk aan Zee tot aan de duinen van Schoorl. Het gebied is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 kilometer breed en wordt gekenmerkt door binnenduinrandbossen en kleine natuurgebieden. Om het Noordhollands duinreservaat te bezoeken moet je een duinkaart hebben. Deze kaart kun je online kopen. Het gebied is ontstaan als waterwinningsgebied voor verschillende delen van Noord-Holland. Later werd het gebied ook opengesteld voor publiek en werd het een populaire plek voor recreatie. Het Noordhollands duinreservaat bestaat uit verschillende delen. In het noordelijke deel vind je hoge en ruige duinen en een bijzondere overgang van kalkarm naar kalkrijk zand. Het middelste gedeelte bij Egmond aan Zee bestaat ook uit ruige duinen. De hoogste duin van het gebied kun je vinden ten westen van De Bleek en is 38,5 meter hoog. Het zuidelijke gedeelte van het Noordhollands Duinreservaat bestaat uit twee infiltratiegebieden. Dit gebied is vrij vlak en bestaat voornamelijk uit bos. Op de Kruisberg in Heemskerk staat een uitkijktoren van waar je een adembenemend uitzicht hebt over de omgeving.

Vakantiepark tip! Roompot Kustpark Egmond aan Zee is een heerlijk vakantiepark midden in de bosduinen van het Noord-Hollands Duinreservaat. Het vakantiepark heeft een zwembad, een animatieteam en is op loopafstand van het strand.

Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden in Noord-Holland

4. Ilperveld: waterrijk natuurgebied boven Amsterdam

Een uniek natuurgebied wat bestaat uit moeras en water is het Ilperveld. Het prachtige stukje natuur ligt net boven Amsterdam en is een heerlijke plek om even te ontsnappen uit de drukte van de stad. Het is een uitgestrekt en stil watergebied wat gekenmerkt wordt door honderden veen eilanden. Je kunt er voor kiezen om door het watergebied te wandelen, maar varen door de sloten is ook zeker een aanrader. In de zomermaanden worden er verschillende bootexcursies georganiseerd. Met een bootje kunt je de verschillende rietkragen, sloten en vaarten ontdekken. Daarnaast zijn er ook op verschillende plekken kano’s of roeiboten te huur. Het Ilperveld kent een rijke vegetatie met bloemen zoals de koekoeksbloem, gleuveld hertshooi of het lepelblad. Daarnaast kun je er bijzondere vogels spotten, zoals de kievit, de tureluur, de bruine kiekendief en de roerdomp. Ben je klaar met je vaar- of wandeltocht? Kom dan even tot rust in Theetuin Overleek. Deze theetuin biedt een adembenemend uitzicht over de omgeving.

Hotel tip! Hof van Marken is een knus hotel met modern ingerichte kamers met uitzicht op het water. Het hotel ligt slechts op een paar kilometer van het Ilperveld

5. Schoorlse Duinen: mooi duinreservaat met hoge duinen

Net boven het Noordhollands Duinreservaat liggen de Schoorlse Duinen. Het gebied is ontstaan rond 1900 toen Staatsbobeheer op deze zandvlakte begon met aanplanting. Je kunt er heerlijk uitwaaien tijdens een winderige dag of combineren met het strand op een warme zomerdag. De Schoorlse Duinen bestaat uit naald- en loofbossen, heide, zandvlaktes en duingebieden. Daarnaast kennen de Schoorlse Duinen de hoogste duinen van Nederland. Vanaf deze duinen heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving. Het gebied heeft wel meer dan 60 kilometer aan wandelpaden en is een heerlijke plek voor wandelliefhebbers. Twee langeafstandwandelpaden doorkruisen dit gebied, het Groot Frieslandpad en het Nederlands Kustpad. Tijdens een bezoekje aan de Schoorlse Duinen moet je zeker een bezoekje aan de Klimduin brengen. Dit duin is 51 meter hoog en biedt een adembenemend uitzicht over de omgeving. Een mooi stukje natuur is de inham De Kerf. Hier heeft de zee weer vrij spel gekregen wat er voor zorgt dat je op deze plek unieke flora en fauna kunt vinden.

Modern natuurhuisje! Dit natuurhuisje in Schoorl is een moderne blokhut voor 2 personen. De accommodatie heeft een eigen tuin, een overdekte veranda en wordt omgeven door het groen. Vanaf het huisje kun je zo de Schoorlse duinen inwandelen.

Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden in Noord-Holland

6. Het Zwanenwater: waterrijk natuurgebied bij Callantsoog

Ten zuiden van de badplaats Callantsoog ligt het natuurgebied het Zwanenwater. Het natuurgebied is zo’n 604 hectare groot en bestaat uit duinvalleien, duinen, graslanden, duinheide en duinmeren. Het is een geliefde plek voor vogelliefhebbers. Je kunt in het natuurgebied onder andere lepelaars, dodaars en zo’n honderd andere vogels spotten. Ook komen er verschillende vlindersoorten in dit natuurgebied voor. Daarnaast groeien er in dit waterrijke natuurgebied meer dan 450 soorten planten en bijna duizend soorten paddenstoelen. In het gebied vind je de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. Bij de meren staan vogelkijkhutten. Vanaf deze hutten heb je een adembenemend uitzicht en kun je met een beetje geluk unieke vogels spotten. In het natuurgebied het Zwanenwater kun je mooie wandelingen maken. Een mooie wandeling van 3.3 kilometer is rondje Uitlandse Polder. Ook het Rondje Zwanenwater van 5 kilometer is zeker een aanrader. Leden van Natuurmonumenten kunnen het natuurgebied gratis bezoeken. Niet-leden kunnen een dagkaart kopen bij de ingang.

Vakantiepark tip! Vakantiepark Ooghduyne is een rustiek vakantiepark in Julianadorp aan Zee. Op het vakantiepark zijn verschillende faciliteiten, zoals een zwembad en een animatieteam. Het strand is op loopafstand!

Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden in Noord-Holland

7. Natuurgebied Uithoorn: klein natuurgebied onder Uithoorn

Natuurgebied Uithoorn is een klein en rustgevend natuurgebied onder het plaatsje Uithoorn. Het is een veenweidepark wat bestaat uit rietvelden, drasse graslanden, veenplassen en moerasbos. Naast de mooie natuur kun je er ook een aantal historische hoogtepunten bewonderen, zoals het Fort aan de Drecht, een oud verdedigingswerk van de Stelling van Amsterdam. Je kan het fort bijna niet meer herkennen, want de ruïne is volledig begroeid met meidoorns en hoge bomen. In het natuurgebied kun je verschillende weidevogels en trekvogels spotten. Hoewel er rondom het natuurgebied op verschillende plekken nieuwbouwwoningen worden gebouwd, zijn er nog een aantal stukken wildernis in het gebied te vinden. Bij het Zijdelmeer kun je nog oude wilgen, bos en hooilandjes bewonderen. Een mooie bezienswaardigheid die je kunt bezoeken is de Tuin van Bram de Groote. In deze engelse landschapstuin kun je een aantal prachtige bomen en plantensoorten bewonderen. Je kunt de tuin elke eerste zondag van de maand gratis bezoeken en er mooie wandelingen maken.

LEES OOK: 10 authentieke dorpen in Noord-Holland

Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden in Noord-Holland

8. Het Amsterdamse bos: groot bos aan de rand van Amsterdam

Het Amsterdamse bos is een bos in het zuidwesten van Amsterdam vlak bij Amstelveen. Het bos is zo’n 935 hectare groot en is rond 1927 aangelegd onder de naam Boschplan. Het doel van het bos was om meer groen en ruimte te creëren voor de inwoners van Amsterdam. Het bos is een kruising van een Engelse landschapstuin en een Duits Volkspark. Je kunt er glooiende weiden vinden met stukken dicht bos. Door de jaren heen is het bos uitgegroeid tot een plek met veel oude bomen, waterplassen, bruggen en slingerende paden. Dit alles maakt het bos tot een mooie landschap. Het is een heerlijke plek als je tot rust wil komen in de natuur vlak bij het centrum van Amsterdam. In het bos kun je een aantal belangrijke monumenten bewonderen, zoals het Dachaumonument en de Kruiwagen. Je kunt er voor kiezen om een mooie wandeling te maken of het bos per kano of waterfiets te ontdekken. Verspreid door het bos vind je verschillende horecagelegenheden waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Voor meer informatie over het Amsterdamse Bos kun je terecht bij het bezoekerscentrum aan de van Nijenrodeweg.

Lees tip! De 10 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland

9. Bennebroekbos: rustgevend bos bij de Amsterdamse Waterleidingduinen

Bij het plaatsje Bennebroek, vlak bij de Amsterdamse Waterleidingduinen ligt het Bennebroekbos. Het bos hoorde vroeger bij het Huis te Bennebroek wat op dit landgoed stond. Later is het eigendom van de provincie Landschap Noord-Holland geworden. Het Bennebroekbos is een mooi stukje natuur voor een wandeling of fietstocht. Je kunt er voor kiezen om een wandeling van een uur te maken. Deze wandeling leidt je langs bossen met stinsenflora, beuken, rododendrons en eiken. Je kunt het bos gratis bezoeken. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in dit bos. Door de afwisseling tussen droog en nat, en oude en jonge vegetatie is dit natuurgebied een uitstekende plek voor nachtegalen en andere kleine zangvogels. Je kunt er voor kiezen om het gebied op eigen houtje te ontdekken of om mee te gaan met de boswachter. Ben je met de kinderen op stap? Dan is het zeker een aanrader om een dagje naar het Bennebroekbos te combineren met de Speeltuin Linnaeushof. Deze speeltuin ligt tegen het bos aan en is een grote speeltuin waar van alles te doen is.

Overnacht in een Tipi tent! Dit natuurhuisje in Zwaanshoek is een echte Tipi tent voor 4 personen. De tenten staan op een boerderij waar je helemaal tot rust kunt komen. Op de boerderij kun je gebruik maken van de verschillende faciliteiten, zoals de BBQ en het sanitair.

Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden in Noord-Holland

10. Bergerbos: klein bos bij Bergen

Tussen Bergen en Bergen aan Zee vind je een klein bos, het Bergerbos. Het bos bestaat uit oude en jonge duinen en is een mooie plek voor een wandeling. Je vindt er oude bossen, heidevlaktes en zandvlaktes. Door het bos lopen een aantal wandelpaden die je kunt nemen. Ook zijn er op verschillende plekjes in het bos picknicktafels en bankjes waar je kunt genieten van een lunch of een picknick met het gezin. Een mooi uitzichtpunt vind je bij bankje BE19. Hier kun je over de oude duinen heenkijken. Het is zeker een aanrader om het Bergerbos te combineren met de aangrezende Schroolse duinen en het Noordhollands Duinreservaat. In het centrum van Bergen kun je fietsen huren om de kuststrook van Noord-Holland met de fiets te ontdekken.

Plan je vakantie in Noord-Holland:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. Bekijk de mooiste vakantieparken bij Landal en Roompot. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Noord-Holland:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland?

Haarlem, Amsterdam en het Zuiderzeemuseum zijn een aantal mooie bezienswaardigheden in Noord-Holland. Bekijk hier 10 mooie bezienswaardigheden in Noord-Holland

Wat zijn authentieke dorpen in Noord-Holland?

Naarden, Volendam en Edam zijn een aantal authentieke dorpjes in Noord-Holland. Bekijk hier de mooiste dorpjes in Noord-Holland!

Wat zijn mooie vakantiehuizen in Noord-Holland?

Een vakantiehuis aan zee of in Volendam, het is er allemaal. Bekijk en vergelijk 10 mooie vakantiehuizen in Noord-Holland!

Wat zijn de mooiste gebieden om te wandelen in Noord-Holland?

In de Noord-Hollandse natuurgebieden kun je heerlijk wandelen. Mooie plekken om te wandelen zijn bijvoorbeeld de bollenvelden in de Kop van Noord-Holland, de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Bekijk hier onze tips voor de mooiste wandelroutes in Noord-Holland.

Wat zijn mooie natuurhuisjes in Noord-Holland?

Verblijf op een prachtige plek in de natuur in een natuurhuisje in Noord-Holland. Een paar van onze favoriete natuurhuisjes liggen in Bergen, Kortenhoef en Amsterdam-Noord. Bekijk hier 10 rustieke natuurhuisjes in Noord-Holland.

Wat zijn de mooiste campings in Noord-Holland?

Een paar van de mooiste campings in Noord-Holland zijn Camping Tempelhof, Camping Callasande en Camping Vliegenbos. Ontdek 10 mooie campings in Noord-Holland.

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

Dagje of weekendje naar Alkmaar? Ontdek in dit artikel dan alvast de mooiste bezienswaardigheden in deze Noord-Hollandse kaasstad.