Wandelen in Noord-Holland, 10 tips voor de mooiste wandelroutes!

Wandelen in Noord-Holland, 10 tips voor de mooiste wandelroutes!

Mooie wandelroutes in Noord-Holland

Trek je wandelschoenen aan en ga wandelen in Noord-Holland! Welk seizoen het ook is; in deze provincie kun je het hele jaar door mooie wandelingen maken. In Noord-Holland vind je veel duingebieden en bossen waar je heerlijk kunt uitwaaien, maar laat je ook eens verrassen door de bollenvelden in de Kop van Noord-Holland of de siertuinen van Landgoed Beeckestijn. Of wat dacht je ervan om met de veerboot bij Den Helder een oversteek te maken voor een dagwandeling op Texel? Bekijk hier onze tips voor de mooiste wandelroutes en wandelgebieden in Noord-Holland.

LEES OOK: Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden in Noord-Holland

1. Wandelen langs de bollenvelden in Noord-Holland

Wandelen in Noord-Holland, 10 tips voor de mooiste wandelroutes!

Combineer het bewonderen van kleurrijke bollenvelden met uitwaaien aan de kust tijdens een wandeling in de Kop van Noord-Holland. Hier ligt het grootste aaneengesloten bollenveld van Nederland, een gebied dat zich uitstrekt van Petten tot aan Den Helder. Je vindt in de steek talloze mooie wandelroutes. De Tulpenroute van Wieringerweg is een korte bewegwijzerde route van 3 kilometer door de Wieringermeerpolder in de Kop van Noord-Holland. Het startpunt van de wandeling is het pittoreske dorpje Wieringerwerf. Vanaf hier kun je de oranje pijlen volgen. De korte wandeling is vooral een aanrader om halverwege april te lopen, wanneer de bollenvelden in bloei staan en een uitbundig kleurenspektakel opleveren. Echte wandelliefhebbers volgen de 17 kilometer lange wandelroute Rondje Zwanenwater, boerenland en strand. Deze route voert je langs de bloemenvelden in de Kop van Noord-Holland, door het Natuurreservaat Zwanenwater en eindigt bij de Sint Maartenszee.

Overnachten in de Kop van Noord-Holland! Roompot Vakantiepark Callassande is een fijne camping en vakantiepark bij de Noordzeekust in Callantsoog. De camping heeft een zwembad en je kunt er overnachten in luxe lodges en safaritenten.

2. Wandelen op de Amsterdamse Waterleidingduinen

Wandelen in Noord-Holland, 10 tips voor de mooiste wandelroutes!

De Amsterdamse Waterleidingduinen is het grootste aaneengesloten wandelgebied van Nederland. In het ruime duingebied tussen Zandvoort en Noordwijk wordt drinkwater gewonnen voor Amsterdam, jaarlijks vijftig miljoen kubieke meter. Het gebied is erg populair bij wandelaars en het kan er dan ook druk zijn, maar gelukkig vervliegt het publiek snel in dit grote gebied. Je vindt er verharde paden, maar je mag ook overal buiten de paden lopen. Je kunt hier lekker struinen door het bos, over stuifzand en door droge vlakten en moerassige valleien. Ook kun je een aantal mooie dieren spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, zoals vossen en herten. In het gebied zijn ontzettend veel verschillende wandelroutes uitgestippeld, van 3 tot 30 kilometer lang. Om toegang te krijgen tot het wandelgebied dien je wel even een dagkaart te kopen. Deze kun je online kopen of bij één van de vier hoofdingangen van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Voor een dag toegang tot het gebied betaal je €1,50.

Tiny house in Noord-Holland! Geniet van rust, privacy, natuur en een gemoedelijke sfeer vanuit een tiny house op Droompark Buitenhuizen. De Tiny house is van alle gemakken voorzien en je kunt gebruik maken van de uitgebreide faciliteiten op het park, zoals het zwembad en de wellness. Ideaal om bij te komen na een lange wandeling.

3. Wandelen in Noord-Hollandse bossen

Wandelen in Noord-Holland, 10 tips voor de mooiste wandelroutes!
Het Amsterdamse Bos

Wij Nederlanders zijn dol op boswandelingen. Deze mogen dan ook niet ontbreken op de lijst van mooiste wandelroutes in Noord-Holland. In de provincie vind je een aantal prachtige bossen, waar je heerlijk kunt wandelen. Een boswandeling heeft in elk seizoen zijn charmes. Zo kun je in de lente van de Japanse kers genieten in het Amsterdamse Bos. Dit bos aan de rand van Amsterdam is wel drie keer groter dan het Central Park in New York! Ook in het Bennebroekbos bij de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je fijn wandelen. Een wandeling van een uur voert je hier langs bossen met stinsenflora, beuken, hakhoutpercelen, rododendrons en eiken. Tot slot kunnen we het Bergerbos tussen Bergen en Bergen aan Zee niet onbenoemd laten. Dit kleine bos bestaat uit oude en jonge duinen en is een mooie plek voor een wandeling. Door het bos lopen een aantal wandelpaden en op verschillende plekken in het bos vind je picknicktafels, waar je kunt genieten van een lunch of picknick tijdens je wandeling.

Overnachten in een fijn vakantiehuisje midden in de natuur van Noord-Holland? De mooiste natuurhuisjes boek je op Natuurhuisje.nl

4. Wandelroutes door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelen in Noord-Holland, 10 tips voor de mooiste wandelroutes!

In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland kun je eindeloos fietsen en wandelen. Dit Noord-Hollandse natuurgebied, gelegen tussen Zandvoort en IJmuiden, bestaat uit woeste duinen, uitgestrekte stranden en verschillende landgoederen. Eén van de mooist bewaard gebleven landgoederen is Landgoed Beeckestijn. Het landgoed bestaat uit verschillende tuinen en bossen en is daarom zeker een bezoekje waard. Je kunt hier uren wandelen op de verschillende paden. In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland vind je maar liefst 26 paaltjes routes, variërend van 1 tot 16 kilometer, twee langeafstandswandelroutes en een NS-wandeling. Voor een hapje en een drankje voorafgaand of aan het einde van je wandeling kun je terecht bij het bezoekerscentrum de Kennemerduinen. Hier vind je een leuk Duincafé waar je na je wandeling kunt genieten van het lekkerste uit de regio of een smakelijke lunch op het zonovergoten terras.

Natuurcampings in Noord-Holland! Op Natuurcamping.nl boek je de mooiste natuurcampings in Noord-Holland, die de ideale uitvalsbasis zijn voor mooie wandelingen in de provincie.

5. Wandelroutes over buitenplaats Beeckestijn

Wandelen in Noord-Holland, 10 tips voor de mooiste wandelroutes!

We noemden dit landgoed net al even, maar ook op zichzelf is Landgoed Beeckestijn in Velsen-Zuid een bezoekje waard. Je vindt er een uitgebreide verzameling van tuinstijlen en kunt er wandelen door het romantische parkbos of door strakke, geometrische tuinen. Op de buitenplaats vind je veel elementen van historische waarden, zoals een klassieke kruidentuin met slangenmuur, een barokke siertuin en een bloemenwaaier. De prachtig aangelegde siertuinen worden afgewisseld door lommerrijke parkbossen. Wandel over slingerpaden en laat je verrassen door Landgoed Beeckestijn tijdens een cultuurhistorische wandelroute (1,6 km) of een wandelroute langs de hoogtepunten van buitenplaats Beeckestijn (2,6 km). Door de halfverharde paden zijn de routes ook geschikt voor gezinnen met kinderen en mensen in een rolstoel of met rollator. Aan het eind van je wandeling kun je terecht in de gezellige en kindvriendelijke Brasserie Beeckestijn, waar je kunt ontbijten, lunchen of borrelen.

Tip: overnacht in een pipowagen in Velsen-Zuid! Deze pipowagen in Velsen-Zuid ligt aan de rand van recreatiegebied Spaarnwoude en nabij Landgoed Beeckestijn. De knusse pipowagen is geschikt voor 2 personen en heeft een gedeelde tuin met zwemwater, kampvuurplaats en jacuzzi.

6. Wandelen door het Noordhollands Duinreservaat

Wandelen in Noord-Holland, 10 tips voor de mooiste wandelroutes!

Het Noordhollands Duinreservaat is een groot duin- en bosgebied in Noord-Holland waar je lekker kunt wandelen. Het gebied strekt zich uit van de terreinen van Tata Steel in Wijk aan Zee tot aan de duinen van Schoorl. Het gebied is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 kilometer breed en wordt gekenmerkt door binnenduinrandbossen en kleine natuurgebieden. Je vindt er wel 40 bewegwijzerde wandelroutes met lengtes van 2 tot 17 kilometer. Ook vind je er een klassieke NS-wandeling (15 km), die start in Castricum en eindigt bij Egmond aan Zee. De wandelroute voert je door bossen, over duinen, strand en open velden. Onderweg kun je allerlei dieren spotten: van Schotse hooglanders tot aalscholver. Let wel: Om het Noordhollands duinreservaat te bezoeken heb je een duinkaart nodig. Deze kaart kun je online kopen.

Natuurhuisje bij het Noordhollands Duinreservaat! Dit natuurhuisje in Castricum ligt aan de rand van een mooi duingebied en nabij het strand van Castricum. Aan de overkant van het huisje wandel je direct de bossen en de duinen in!

7. Wandelen door de Schoorlse Duinen

Wandelen in Noord-Holland, 10 tips voor de mooiste wandelroutes!

Net boven het Noordhollands Duinreservaat liggen de Schoorlse Duinen. Dit gebied heeft wel meer dan 60 kilometer aan wandelpaden en is een heerlijke plek voor wandelliefhebbers. Het gebied is ontstaan rond 1900 toen Staatsbosbeheer op deze zandvlakte begon met aanplanting. De Schoorlse Duinen bestaan uit naald- en loofbossen, heide, zandvlaktes en duingebieden. Je vindt er ook de hoogste duinen van Nederland! Een plek die je echt niet mag missen tijdens een wandeling door dit gebied is de Klimduin. Dit duin is 51 meter hoog en biedt een adembenemend uitzicht over de omgeving. Er lopen twee langeafstandwandelpaden door de Schoorlse Duinen: het Groot Frieslandpad en het Nederlands Kustpad. Behalve de langeafstandwandelpaden vind je ook een leuke familiewandelroute in het gebied, een Kabouterpad voor de kids, en talloze andere gemarkeerde routes.

Vakantiepark tip! Roompot Park Scorleduyn is een kindvriendelijk vakantiepark, gelegen pal achter de Schoorlse Duinen. Je wandelt vanuit je bungalow zo het uitgestrekte duingebied in en het strand ligt op ca. 15 minuten fietsen.

8. Wandelroutes door natuurgebied Het Twiske

Wandelen in Noord-Holland, 10 tips voor de mooiste wandelroutes!

Het Twiske is een typisch Noord-Hollands veenplassengebied in de Zaanstreek, waar je heerlijk kunt wandelen en recreëren in de natuur. Het Twiske bestaat voor een derde uit water en is onderdeel van het veel grotere Waterland. Dit gebied is een laaggelegen veenweidegebied in de gemeenten Landsmeer, Purmerend en Waterland, waarvan bijna de helft van de totale oppervlakte uit water bestaat. Het natuurgebied ligt ten noorden van Amsterdam en is een heerlijke plek om even te ontsnappen aan de hectiek van de Randstad. Je kunt er wandelen door bosgebieden, weilanden, bloemrijke hooilanden en moeraslandjes. Een ideaal beginpunt voor een wandeling door Het Twiske is Twiske Haven. Hier starten dan ook twee gemarkeerde routes: de blauwe Roemerroute van 4 kilometer en de rode Twiskeroute van 16 kilometer. Bekijk alle routes op de wandelkaart Het Twiske.

LEES OOK: 10 Mooie vakantiehuizen in Noord-Holland

9. Wandelen in de Noord-Hollandse Gooi en Vechtstreek

Wandelen in Noord-Holland, 10 tips voor de mooiste wandelroutes!

De Gooi en Vechtstreek is een veelzijdige streek in het zuidoostelijk gedeelte van Noord-Holland. Het omvat onder andere de (natuur)gebieden de Vechtplassen, het Goois natuurreservaat, het Naardermeer en diverse mooie landgoederen en buitenplaatsen. In het gebied kun je genieten van bossen, zandverstuivingen, heidevelden en historische akkers. Het beginpunt van veel wandelroutes in de streek is het bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek. Eén van de routes die hier start is de wandelroute ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen. Deze route van 17 kilometer neemt je mee over acht ‘s-Gravelandse buitenplaatsen, waaronder Boekesteyn, Spanderswoud en Siertuin Gooilust. Voor kinderen is er in de Gooi en Vechtstreek ook van alles te doen, zoals leuke speurtochten en speelnatuur. Daarnaast kun je in het bezoekerscentrum terecht voor een lekker kopje koffie of thee en vind je er een interactieve tentoonstelling.

Natuurhuisje in Noord-Holland! Dit natuurhuisje in Laren ligt in een rustige omgeving aan de mooie Westerheide. Het huisje, geschikt voor 4 personen, heeft een fijne tuin en het gevoel van een luxe suite.

10. Wandelen op Texel in Nationaal Park Duinen

Wandelen in Noord-Holland, 10 tips voor de mooiste wandelroutes!

Op het Noord-Hollandse Waddeneiland Texel kun je heerlijk wandelen en lekker uitwaaien. Vooral het Nationaal Park Duinen van Texel is een echte aanrader. Het is een prachtig nationaal park aan de westkust van het eiland met groene bossen, uitgestrekte velden, duinen en stranden. Je kunt er fijn wandelen en genieten van rust en mooie uitzichten. De wandelroutes in het park zijn duidelijk gemarkeerd met rode, gele, blauwe en groene paaltjes. Ook kun je op de website van VVV Texel enorm veel tips vinden over wandelroutes op het eiland: korte wandelroutes, lange wandelroutes, wandelen met de hond, met kinderen, door het bos, tijdens het broedseizoen en meer!

Kleinschalig vakantiepark! Bungalowpark ’t Hoogeland is een kleinschalig, luxe bungalowpark gelegen aan de rand van het Nationaal Park Duinen van Texel. Het bungalowpark verhuurt landhuizen, villa’s en wellnessvilla’s met privétuin.

Andere artikelen over Noord-Holland die je misschien ook interessant vindt:

Veelgestelde vragen over wandelen in Noord-Holland:

Wat zijn de leukste wandelroutes met kind in Noord-Holland?

In Noord-Holland vind je leuke wandelgebieden voor het hele gezin. Zo kun je lekker wandelen in de duinen, kunnen kinderen in de Noord-Hollandse Gooi en Vechtstreek speurtochten doen en kun je in de Schoorlse Duinen een leuke familiewandelroute afleggen. Lees hier al onze tips voor wandelroutes in Noord-Holland.

Waar kan ik wandelen met de hond in Noord-Holland?

In Noord-Holland kun je heerlijke wandelingen maken met de hond. Soms moet de hond aangelijnd zijn en op sommige plekken heb je losloopgebieden, zoals in het natuurgebied Het Twiske en op Buitenplaats Beeckestijn. Bekijk hier onze favoriete wandelgebieden in Noord-Holland.

Wat zijn de mooiste natuurgebieden van Noord-Holland?

In de provincie Noord-Holland vind je een aantal prachtige natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen, zoals het Natuurgebied Uithoorn, Nationaal Park Zuid-Kennemerland en het Noordhollands Duinreservaat. Bekijk hier de 10 mooiste natuurgebieden in Noord-Holland.

Geschreven door Lisanne

Lisanne is anderhalf jaar woonachtig geweest in Spanje, in het mooie Valencia. Ze heeft de opleiding Tourism Management afgerond en ging als kind al met haar ouders kamperen in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Italië, Luxemburg, Kroatië en Oostenrijk.

Onze nieuwste artikelen

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

De 12 mooiste bezienswaardigheden in Alkmaar

Dagje of weekendje naar Alkmaar? Ontdek in dit artikel dan alvast de mooiste bezienswaardigheden in deze Noord-Hollandse kaasstad.