Dit zijn de 10 mooiste dorpjes van Overijssel

Dit zijn de 10 mooiste dorpjes van Overijssel

Dorpjes in Overijssel

Overijssel is een prachtige provincie in Nederland. De provincie is een heerlijke bestemming voor een vakantie of een weekendje weg. Het is een geliefde plek voor wandel- en fietsliefhebbers. Je hebt in Overijssel prachtige natuurgebieden, steden en charmante dorpjes. Wij hebben een aantal dorpjes voor je op een rijtje gezet die je zeker niet wilt missen tijdens een bezoekje aan Overijssel. Ontdek het waterrijke dorpje Giethoorn of het pittorekse Ootmarsum. In deze dorpjes kun je uren struinen door gezellige straatjes en genieten van een drankje op een van de terrassen. Het is zeker een aanrader om de dorpjes te combineren met een fiets- of wandeltocht. Ben je al enthousiast geworden? Bekijk hier de 10 mooiste dorpjes van Overijssel!

Lees ook:
Dit zijn de 10 leukste bezienswaardigheden van Overijssel

Dit zijn de 10 mooiste dorpjes van Overijssel

1. Giethoorn

Op nummer één van de mooiste dorpjes van Overijssel staat het dorpje Giethoorn. Het dorpje wordt ook wel het Venetië van Overijssel genoemd. In en rondom Giethoorn vind je veel water en bruggetjes. Giethoorn begon als een nederzetting van veen ontginners. Door de vervening ontstonden er in dit gebied plassen en meren. Daarom besloten de inwoners om eilandjes te bouwen waar ze hun huizen op konden bouwen. De huizen waren alleen bereikbaar via bruggetjes of met een Gieters bootje, een zogenaamde “punter”. Giethoorn heeft zijn charme goed weten kunnen te behouden. Er is weinig verandert in het dorpje. Je kunt er heerlijk varen met een fluisterbootje of een rondvaartboot. Tijdens een georganiseerde rondvaart word je langs de verschillende bezienswaardigheden in Giethoorn geleid, zoals de 18e eeuwse boerderijen en authentieke bruggetjes. In een van de historische boerderijen zit Museum ’t Olde maat Uus. In dit museum kun je van alles leren over de geschiedenis van het dorp. Door middel van acteurs kun je je helemaal laten meeslepen in de geschiedenis. Een leuke activiteit om in Giethoorn te doen, is om een punterwerf te bezoeken. Hier kun je van alles leren over de geschiedenis van de historische bootjes.

Lees ook: Wat te doen in Giethoorn? De 10 leukste activiteiten & bezienswaardigheden

Vakantiehuis tip! Dit gerenoveerde vakantiehuis in Giethoorn voor 2 personen ligt in het oude centrum en heeft een moderne inrichting!

Lees tip! 10 mooie natuurhuisjes in het Vechtdal van Overijssel

Dit zijn de 10 mooiste dorpjes van Overijssel

2. Ootmarsum

Een klein stadje in Twente is Ootmarsum. Het dorpje is onderdeel van de gemeente Dinkelland en is erg populair onder toeristen. Dit komt vooral door het historische dorpsgezicht van Ootmarsum. In het dorpje kun je genieten van kunst, geschiedenis en bijzondere winkeltjes. In het oude centrum is er van alles te zien en te beleven. Tijdens een bezoekje aan Ootmarsum kun je een mooie wandeling maken door de stad langs onder andere het Cremerhuis. Dit huis werd in 1656 gebouwd en kun je nog steeds bewonderen. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van Ootmarsum kun je het Openluchtmuseum van Ootmarsum bezoeken. In dit museum kun je van alles leren over de oude ambachten uit deze stad. Een leuk parkje wat je kunt bezoeken in Ootmarsum is Stadspark Engels. Dit stukje natuur is van de familie Engels en wordt goed onderhouden. Je kunt hier heerlijk wandelen of genieten van een kopje thee of koffie op het terras van het theehuis. In het centrum van Ootmarsum kun je ook goed winkelen. Je vindt er verschillende winkeltjes war je echte streekproducten kunt kopen.

Huur een Villatent! Op resort de Papillon kunt je een echte safaritent huren zodat je kunt genieten van een heerlijke glampingvakantie.

Lees tip! De 10 mooiste natuurgebieden van Overijssel

Dit zijn de 10 mooiste dorpjes van Overijssel

3. Ommen

In het Vechtdal van Overijssel ligt het leuke stadje Ommen. Dit dorp is erg geliefd bij vakantiegangers. In en rondom Ommen is er van alles te doen en te beleven. Het stadje was vroeger een hanzestad en heeft een rijke historie. Je kunt heerlijk struinen door de oude straatjes. Toeristen komen naar de stad toe om te wandelen, te winkelen of te shoppen. Ook is het een goede uitvalsbasis om het Vechtdal te ontdekken. Vanaf Ommen kun je namelijk de boot nemen naar Dalfsen. Het dorp Ommen heeft een aantal interessante musea die je kunt bezoeken, zoals het Nationaal Tinnen Museum, het Streekmuseum, het Vliegermuseum en het Landbouwmuseum. Ook vind je sinds een paar jaar een fietsmuseum in Ommen, waar je van alles kunt leren over de geschiedenis van de fiets. Maar ook als je niet zo van musea houdt, is Ommen ook zeker een aanrader om te bezoeken. Je kunt er heerlijk winkelen. Je hebt er een aantal winkels van bekende winkelketens, maar ook een heel aantal kleine winkeltjes van lokale ondernemers. Daarnaast vind je in Ommen ook veel kunstgalerijen.

Op zoek naar een groene camping? Camping Ommerland is een camping midden in de natuur van Overijssel met een zwembad, een manage, verschillende sportterreinen en een animatieteam.

4. Beerze

Een klein dorpje vlakbij Ommen is Beerze. Het dorpje ligt in de streek Salland, een schitterende groene streek met veel bos en ruimte. Het dorpje was vroeger een belangrijke rustplaats voor schippers die op de Vecht voeren. Schippers kwamen vanuit Duitsland naar Zwolle toe om hun waren daar te handelen. Een bekende plek was de schippersherberg De Goede Vrouwe. Tegenwoordig staat er op deze plek camping de Roos. In het karakteristieke dorpje kun je van alles bewonderen. Beerze staat vooral bekend om de hallenhuisboerderijen. Je kunt verschillende boerderijen bewonderen die op de lijst van rijksmonumenten staat. Veel boerderijen zijn gebouwd voor 1800 en hebben grote rieten daken. Ook het dorpje zelf is zeker een aanrader om te bezoeken. Het pittoreske dorpje is een heerlijke plek om doorheen te struinen. Wil je liever de natuur in? Dan kun je een bezoekje aan Beerze combineren met een mooie wandelroute. Vanaf Beerze wandel je zo naar zandverstuivingen, bossen en heide.

Camping tip! Huttopia de Roos is een goed beoordeelde camping aan de Vecht bij het dorpje Beerze. Op de camping zijn verschillende faciliteiten voor jong en oud, zoals een speeltuin, animatie en een sportterrein.

Dit zijn de 10 mooiste dorpjes van Overijssel

5. Dalfsen

Een prachtig dorpje in Overijssel is Dalfsen. Het dorp verschijnt rond de 13e eeuw voor het eerst in de geschiedenisboeken. Dit dorpje heeft als enige grote plaats in de omgeving nooit stadsrechten gekregen. Archeologische opgravingen laten zien dat er al in de 10e eeuw voor Christus mensen op deze plek woonden. Ook zijn er verschillende graven gevonden van tientallen eeuwen geleden. In het centrum van Dalfsen kun je heerlijk struinen. Je vindt er een aantal winkels, oude woningen en kerken. De mooiste gebouwen zijn de Westermolen en de Hervormde kerk. Dalfsen is erg geliefd bij fietsliefhebbers en wandelaars. Tijdens een wandeling of fietstocht is Dalfsen een gezellig dorpje om even naar te strijken voor een hapje of een drankje op een van de terrassen. Vanuit Dalfsen kun je mooie wandelingen maken langs de Vecht of naar het natuurgebied De Bellingeweer.

Huur een safaritent op een boerderij! Boerenbed de Kalverweide is een heerlijk glamping terrein met 8 safaritenten waar je kunt genieten van de natuur, rust en ruimte.

Dit zijn de 10 mooiste dorpjes van Overijssel

6. Haaksbergen

In het Overijsselse Twente vind je het dorpje Haaksbergen. Het dorp ligt vlak tegen de Duitse grens aan. Al rond 800 voor Christus woond er op deze plek mensen. Het dorp zelf is zo’n 2000 jaar later pas ontstaan en begon als landbouwnederzetting. In de 19e eeuw is het plaatsje Haaksbergen erg belangrijk geworden voor de textielindustrie. De fabriek van D. Jordoon & Zonen werd hier namelijk gevestigd en zorgde voor veel werkgelegenheid. Vandaag de dag is het leuk om dit stadje te bezoeken. Je kunt er onder andere een oude Korenmolen bewonderen en de Oostendorper Watermolen. Daarnaast kun je een bezoekje brengen aan de Sint-Pancratiuskerk. Ook is er een speciaal monument voor de 9 werknemers van de textielfabriek die tijdens de Tweede Wereldoorlog gefusilleerd werden. Ook Landgoed het Lankheet, een prachtig natuurgebied van zo’n 500 hectare groot, is zeker een aanrader om te bezoeken. Hier kun je een mooie wandeling maken.

Vakantiepark tip! Vakantiepark Twenhaarsveld is een bosrijk vakantiepark van Landal. Op het vakantiepark is een zwembad, een speeltuin en een animatieteam voor de kinderen. Vanaf het park kun je prachtige wandeltochten maken.

Bekijk ook: Top 10 rustieke dorpjes van Twente

Dit zijn de 10 mooiste dorpjes van Overijssel

7. Windesheim

Tussen de plaatsen Deventer en Zwolle ligt het kleine dorpje Windesheim. Op de plek waar het dorpje is gevestigd zijn voorwerpen gevonden uit de steentijd. Men gaat er dus vanuit dat er al eeuwenlang mensen op deze plek hebben gewoond. In de 13e eeuw werd er in Windesheim een klooster gevestigd. Later kwam er ook een landhuis bij. Door verschillende verwoestingen kun je weinig terugvinden van deze historische gebouwen. Wel kun je nog een aantal andere gebouwen bewonderen uit deze tijd. Het is een gezellig dorpje om doorheen te struinen. Hoewel Windesheim slechts 1000 inwoners telt, staat er wel een enorme kerk in het dorpje. Het is zeker een aanrader om dit kerkje te bezoeken. Net buiten de dorpskern van Windesheim ligt de Windesheimer molen. In 1391 werd er op deze plek voor het eerst een molen gebouwd. Door de eeuwen heen is de molen meerdere malen verwoest en verbouwd. De huidige molen stamt uit 1748. Het is een van de weinig bewaarde molens in Overijssel en daarom zeker de moeite waard om te bezoeken!

Lees tip! De 10 mooiste bezienswaardigheden van Twente

8. Markelo

Markelo is een gezellig dorpje in Twente. Het dorp is erg populair omdat het midden in een bosrijke en heuvelachtige omgeving ligt. Veel vakantiegangers komen daarom naar die dorpje toe om te wandelen, te winkelen of gewoon te genieten van een stukje historie. In het centrum van Markelo is er van alles te beleven. Zo vind je er tal van terrasjes waar je een tussenstop kunt maken tijdens een wandeling of fietstocht. Daarnaast is er in Markelo ook een interessant museum, Museumboerderij Eungs Schoppe. In dit museum kun je van alles leren over geschiedenis van Markelo. Ook vind je in het centrum van Markelo een informatiecentrum waar je van alles te weten kunt komen over de omgeving van Markelo. Een aantal historische kastelen die je kunt bezoeken in de omgeving zijn Kasteel Weldam en Kasteel Wegdam. Korenmolen De Hoop is ook een interessant bezienswaardigheid die je niet wilt missen. Het Overijsselse dorpje ligt ten westen van de Markelose Berg. Hier kun je prachtige wandelingen maken en heb je een mooi uitzicht. Ook de Friezenberg is een mooie plek voor wandelingen.

Overnacht in een natuurhuisje! Dit natuurhuisje in Holten is geschikt voor 4 personen en ligt op een ruim terrein van eigen grond midde in recreatiegebied De Borkeld.

9. Vollenhove

Een klein stadje in de kop van Overijssel is Vollenhove. Het dorpje is ontstaan in de 12e eeuw en kreeg als snel stadsrechten. In opdracht van de bisschop van Utrecht werd er bij Vollenhove een kasteel gebouwd om het stadje te beschermen. Vanaf de 19e eeuw begon het stadje zich te ontwikkelen als schippersdorp. Een deel van het terrein van het kasteel werd omgebouwd tot een haven en verschillende Schokker vissers gingen zich op het terrein vestigen. Door de jaren heen werd de visserij steeds belangrijker voor Vollenhove. Rond 1971 is de visserij in het dorpje gestopt. Vandaag de dag kun je de vissershaven nog wel bewonderen. Je kunt er heerlijk struinen en genieten van oude bootjes. In het centrum van Vollenhove kun je ook een aantal gebouwen bezoeken, zoals de latijnse school met een schitterende trapgevel of de Sint-Nicolaaskerk uit de 18e eeuw. Een leuke bezienswaardigheid die je kunt bezoeken is het oude stadhuis uit 1621. Tegenwoordig zit er in het stadhuis een restaurant waar je kunt genieten van een hapje of een drankje.

Op zoek naar een vakantiepark? Park de Sallandshoeve is een schitterend vakantiepark midden in het groen van de Sallandse Heuvelrug. Het park is erg kindvriendelijk en wordt gekenmerkt door rust en ruimte.

Dit zijn de 10 mooiste dorpjes van Overijssel

10. Kampen

Een mooie plek die veel weg heeft van een dorp, maar eigenlijk een stad is, is Kampen. De oude Hanzestad is gelegen aan de benedenloop van de Ijssel. Rond de 12e eeuw werd de plek waar Kampen nu ligt al bewoond. Door de jaren heen groeit Kampen uit tot een handelsstadje. Vandaag de dag kun je nog verschillende bezienswaardigheden bewonderen die Kampen aan zijn welvarende periode te danken heeft. Een paar prachtige poorten die je kunt bezoeken zijn de Koornmarktspoort, de Broederpoort en de Cellebroederspoort. De poorten komen allemaal uit de 15e eeuw. Het stadhuis van Kampen is ook zeker een bezoekje waard. Het gebouw dateert uit de 14e eeuw. Wil je Kampen vanaf een mooi uitzichtpunt bewonderen? Beklim dan de Nieuwe toren. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Een ander leuk plekje in Kampen is de Koggewerf. Hier kun je onder andere een reconstructie van een oud schip, een smederij, een naaiatelier en een expositie met Hanze vondsten bewonderen.

Plan je vakantie naar Overijssel:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla. De mooiste vakantieparken vind je bij Roompot en Landal.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Overijssel:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Twente?

Rijksmuseum Twenthe, Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Kasteel Warmelo zijn een aantal mooie bezienswaardigheden in Twente. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden van Twente

Wat zijn leuke bezienswaardigheden van Overijssel?

Deventer, Landgoed Twickel en Nationaal Park Sallandse Heuvelrug zijn een aantal leuke bezienswaardigheden in Overijssel. Bekijk hier 10 leuke bezienswaardigheden van Overijssel

Wat zijn de mooiste dorpjes van Twente?

Ootmarsum, Diepenheim en Nijverdal zijn een aantal mooie dorpjes in Twente. Bekijk hier de 10 mooiste dorpjes van Twente

Wat zijn de mooiste natuurgebieden van Overijssel?

De Sallandse Heuvelrug, de IJsselse Delta en Landgoed Twickel zijn een aantal mooie natuurgebieden in Overijssel. Bekijk hier de 10 mooiste natuurgebieden in Overijssel!

Wat zijn leuke glampings in Overijssel?

Boerenbed de Kalverweide, Buitenplaats Holten en camping de Lemeler Esch zijn een aantal leuke vakantieparken waar je kunt glamperen in een safaritent in Overijssel. Bekijk hier 10x glamperen in een safaritent in Overijssel!

Wat zijn mooie natuurhuisjes in het Vechtdal van Overijssel?

Wij hebben de mooiste natuurhuisjes van Overijssel in het Vechtdal voor je op een rijtje gezet! Bekijk hier 10 mooie natuurhuisjes in het Vechtdal van Overijssel

Wat zijn de 10 mooiste wandelroutes van Overijssel?

Bezoek de mooiste dorpjes van Overijssel tijdens een wandeling door de provincie! Bezoek Giethoorn, Wanneperveen of de Hanzestad Zwolle. Bekijk hier 10 prachtige wandelroutes in Overijssel.

Wat zijn de mooiste campings in Overijssel?

Een paar van de best beoordeelde en mooiste campings in Overijssel zijn Familiecamping Krieghuusbelten, Camping De Kleine Wolf en Boerderijcamping De Boergondiër. Bekijk de 10 mooiste campings in Overijssel.

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

De 10 mooiste campings in Overijssel

De 10 mooiste campings in Overijssel

Van prachtige 5-sterrencampings voor een gezinvakantie tot minicampings in de natuur, bekijk de 10 mooiste campings in Overijssel.