10 mooiste dorpjes op Terschelling!

10 mooiste dorpjes op Terschelling!

10 dorpen op Terschelling die je echt niet mag missen!

In het Noorden van ons land ligt het idyllische Waddeneiland Terschelling. Fietsen, wandelen, zwemmen, zandstranden en leuke dorpjes bezoeken; wat wil je nog meer? Terschelling is de ideale vakantiebestemming in Nederland voor een weekendje of midweek weg. Goed of slecht weer, dat maakt op Terschelling niks uit! Maar wat zijn nu de mooiste dorpjes om te bezoeken? Wij vinden Hoorn, West aan Zee, West-Terschelling, Midsland, Lies, Oosterend, Formerum, Horp, Baaiduinen en Hee het allermooist! Met hun vergaande geschiedenis en bezienswaardigheden wil je deze 10 zeker niet overslaan!

LEES OOK: wat te doen op Terschelling

10 mooiste dorpjes op Terschelling!
West-Terschelling

West-Terschelling

West-Terschelling mag absoluut niet ontbreken op je lijstje. Dit dorp is het grootste en meest bruisende van het eiland Terschelling. West-Terschelling heeft een oude kern, met musea, winkels, gezellige kroegen, restaurants, hotels en fantastische natuur. Het haventje van West-Terschelling ligt bijvoorbeeld aan de enige natuurlijke baai van Nederland!

Het dorp dateert uit de twaalfde eeuw. West-Terschelling was daarvoor niets meer dan een zandplaat. De bewoners van Terschelling noemen het dorp kortweg: West. Vanuit West-Terschelling loop je zo de duinen van het Groene Strand en de ruige natuur van de Noordsvaarder in. Na een korte wandeling kun je vanaf de Seinpaalduin genieten van een fraai uitzicht! Tip: bezoek de Seinpaalduin met lekker, helder weer. Vanaf de duin kun je dan Harlingen en Vlieland goed zien liggen!

In West-Terschelling is ontzettend veel te doen; het is een mooie combinatie van natuur en stad. Bij deze unieke plaats hoort eigenlijk ook het verblijven op een unieke locatie. Een originele locatie is deze boot in de haven van Terschelling. Sfeervoller kan haast niet!

Hoorn

Hoorn is een klein dorpje op Terschelling met ongeveer 465 inwoners. Je vindt er vier restaurants en twee cafés. Hoorn kent mooie huizen en een aantal bezienswaardige plekken, met als hoogtepunt het karakteristieke middeleeuwse kerkje: de Sint Janskerk. 

De Sint Janskerk is gebouwd in 1250 en is daarmee het oudste gebouw van Terschelling. Naast de kerk hangt ‘tijdbal de Sjouw’. De tijdbal werd vroeger gehesen om aan het werkende volk in de omgeving te laten weten dat het etenstijd was. In het hoogseizoen is de Sint Janskerk dagelijks te bezoeken. Ook worden er dan twee keer per week rondleidingen gegeven in dit authentieke kerkje – zeker een aanrader! 

Gaan er jonge wandelaars mee op vakantie naar Terschelling? Bezoek dan het Kabouterpad in het Hoornbos! Bij VVV Terschelling is een opdrachtenboekje voor 1 euro beschikbaar. Speur samen met de kids naar kaboutersporen!

Op slechts 10 minuten wandelen van het natuurpark de Koegelwieck, vind je deze charmante privé-cottage, onderdeel van hotel De Koegelwieck. Het bijbehorende restaurant serveert heerlijke Ierse gerechten en bieren. Een ontspannende vakantie starten doe je vanuit hier.

Formerum

Op zoek naar een klein en rustiger plaatsje? Struin dan eens door het dorp Formerum. Formeren-Noord bevat een aantal prachtige vakantiehuizen, campings en je treft er twee hotels. Het gezellige dorpje heeft een paar kleine, verborgen pareltjes die zeker interessant zijn om te ontdekken. Een voorbeeld hiervan is het Wrakkenmuseum, gevestigd in een authentieke boerderij. In de tuin van het Wrakkenmuseum vind je een buitenspeeltuin, gebouwd van drijfhout! Zo zijn bijvoorbeeld de dragende balken van scheepsmasten gemaakt! 

In de buurt van het Wrakkenmuseum ligt de enige windmolen van Terschelling! De windmolen werd vroeger gebruikt om koren te malen. In de windmolen is nu een koffiehuis gevestigd en dus de perfecte locatie om even te pauzeren en een koffie te drinken!

In Formerum kun je een leuk vakantiehuisje huren. Onze tip is het knusse 2-persoons chalet Repelsteeltje. Het charmehuisje ligt op slechts twee kilometer van het strand! Lange wandeltochten door het zand met of zonder hond, met goed of slecht weer: dit huisje is hoe dan ook perfect! Vervolgens kun je in dit gezellige huisje heerlijk opwarmen met een dvd of spelletje uit de kast. Zie je het al voor je?

10 mooiste dorpjes op Terschelling!
Midsland

Midsland

Het op één na grootste dorp van Terschelling is Midsland. Met zijn 1300 inwoners ligt het in het midden van het eiland. Het is een prachtige uitvalsbasis voor een veelzijdig verblijf op Terschelling. Ooit was Midsland het administratieve centrum van het Waddeneiland, nu is het vooral erg populair onder jongeren. Het dorp heeft een gezellig centrum met een aantal goede restaurants, gezellige cafeetjes en een lange winkelstraat. Een heerlijk, culinair menu vind je onder anderen bij restaurant ‘t Golfje. De kaart wisselt per seizoen en de ingrediënten worden veelal uit eigen tuin of omgeving gehaald!

Midsland-Noord is een nederzetting die voornamelijk bestaat uit recreatiewoningen. Midsland aan Zee (de naam zegt het al), in het Noorden van het eiland, heeft een strand waar je heerlijk kunt ontspannen.

Als je in september op het eiland bent, dan is het zeker leuk om de veemarkt in Midsland te bezoeken. Op dezelfde dag wordt in de straat Oosterburen ook een gewone markt georganiseerd waar je leuke eilandproducten kunt kopen. Midsland is het centrum van diverse, leuke evenementen, zoals de Heksenmarkt en het Heksenfeest in de herfst. In de Kerstvakantie vind je er een Midwintermarkt en in juni, tijdens het Oerol Festival, is er een braderie.

Gezinnen, stelletjes, solo-reizigers: dit is een plek waar je heen moet! Vanuit Vakantiepark Landal Schuttersbroek in Midsland kun je uitgebreid genieten van de natuur. Fiets- en wandelpaden starten hier. Ontdek de duingebieden, de stranden en alles wat Terschelling je te bieden heeft vanuit jouw huisje bij Landal!

LEES OOK: de leukste vakantiehuisjes op Terschelling

Hee

Hee is een dorpje dat ongeveer 50 inwoners telt. Ben je niet zo van het strand, maar wil je wel relaxen aan het water? Het dorp is kenmerkend voor zijn ligplaats aan het duinmeertje. In 1962 werd deze gevormd omdat er zand nodig was voor de ophoging van de dijk.

Hee ligt in het Westen van het eiland, tussen de twee grootste dorpen West-Terschelling en Midland in. Er staan enkele boerderijen die voornamelijk worden verhuurd als vakantiehuizen in plaats van bewoond. 

Mocht je in dit dorpje willen verblijven, is dit natuurhuisje in de buurt aan te raden! Het 6-persoons huisje heeft een prachtig uitzicht op de duinen. Het ligt in een oase van rust en is een perfecte plek om wandelingen te starten met de hele familie!

Lies

Tussen Formerum en Hoorn, precies in het midden van het Waddeneiland, ligt het lieve dorpje Lies. Aan de hoofdweg van Lies vind je de oudste boerderij ‘Admir’ uit 1662. Het is een natuurmonument dat gebruikt wordt als zomerwoning. Herkenbaar aan het gebouw zijn de twee walvishaken die dienen als hekpalen.

Ben je minder benieuwd naar de geschiedenis van het eiland en meer naar de natuur? Voor jong en oud staat er in het Noorden van Lies ‘de Natuurschuur’ van Staatsbosbeheer. Niet alleen educatief, maar ook ontzettend leuk. In de Natuurschuur vind je wisselende tentoonstellingen over de natuur op Terschelling. Ook starten er excursies met de boswachter, die je van alles kan vertellen over de strandvogels. Om je kennis te testen, is er boven Lies het prachtige natuurgebied de Koegelwieck, waar je heerlijk kunt wandelen. 

Lies heeft ongelooflijk veel overnachtingsmogelijkheden te bieden. In de winter telt het dorp iets meer dan 100 inwoners. In de zomer loopt aantal inwoners flink op door de hoeveelheid huisjes die je kunt huren in Lies. Huur bijvoorbeeld dit Natuurhuisje in Lies. Het huisje heeft een prachtig uitzicht en is het perfecte startpunt voor mooie wandelingen. Pas op: het maken van strandwandelingen, met de wind in het haar en de zilte lucht in de longen werkt heel verslavend!

West aan Zee

Wie een strandplaatsje zoekt en graag wil zwemmen of uitwaaien heeft aan deze plaats een goede. Aan de Noordkust van Terschelling ligt West aan Zee. Door zijn ligging, acht kilometer van West-Terschelling, wordt het dorp ook wel ‘Paal acht’ genoemd. De twee zijn verbonden door een fraaie strandweg. Het dorpje heeft veel vakantiehuizen die op de duinen gebouwd zijn (vele met een schitterend uitzicht op zee!).

Het dorpje is omringd met fietsroutes die door de duinen en bossen lopen. Deze fietsroute op Terschelling loopt over het hele eiland. West aan Zee is een toplocatie om te starten. Het is een lange route, die mogelijk ook in te korten is.

Lekker eten kun je ook in dit plaatsje, bijvoorbeeld bij Paviljoen West aan Zee. Je kunt hier heerlijk aan het strand zitten, borrelen of eten. Vis en zeevruchten staan erg hoog aangeprezen!

Paal acht is niet alleen de bijnaam van dit plaatsje, het is ook de naam van het prachtig bijbehorende hotel! Paal 8 is een hotel aan zee met een formidabel restaurant. Paal 8 update continu de kwaliteit van het menu door samen te werken met bekende chef-koks. De kamers zijn luxe, modern en niet te vergeten met een toplocatie aan het strand! 

Baaiduinen

Het kleine Baaiduinen telt ongeveer 110 mensen. Dit is het jongste dorpje van Terschelling, omdat Baaiduinen pas in de negentiende eeuw werd erkent als zelfstandige nederzetting. Baaiduinen is omringd door een aantal kleine maar veel oudere nederzettingen, zoals Kinnum, Kaard en Horp. 

Ten Noorden van Baaiduinen ligt een uitgestrekt poldergebied met de naam “Het Hoge Land”; een vorstelijk landschap om in te recreëren. Ga tijdens je bezoek aan dit gebied langs het standbeeld van Styper Wyfke. Dit was een vrouw die de dorpen en buurtschappen van het eiland gered zou hebben van de Engelsen in 1666. Een bezoekje aan dit standbeeld is dus erg interessant en tegelijkertijd heb je vanaf het standbeeld een mooi uitzichtpunt over het landschap. Het is een fijne plek voor een korte pauze tijdens een wandeling of fietstocht op Terschelling.

10 mooiste dorpjes op Terschelling!
Natuurgebied de Boschplaat

Oosterend

Oosterend is een klein dorpje met een spectaculaire ligging in het Oosten van het centrum van Terschelling, waar opvallend veel te doen is. Het is dé plaats voor een kopje koffie om daarna door te steken naar Ameland. Het duingebied, de Waddenzee en de Boschplaat zijn de grootste bezienswaardigheden rondom Oosterend. De Boschplaat is een natuurreservaat van circa 10 bij 5 kilometer en is sinds 1910 in beheer bij Staatsbosbeheer. 

Naast deze drie hoogtepunten kun je in Oosterend nog veel meer doen! Voor echte actievelingen is deze plek als thuiskomen. Je kunt in dit dorp onder anderen op bezoek bij de schapenboerderij De Zeekraal, waar het hele jaar door de lekkerste schapenkaas te proeven en kopen is. Neem een kijkje bij het proces van kaasmaken of maak je eigen schapenkaas of -roomijs! 

Een leuke eettip is eilandbistro de Boschplaat: een sfeervol restaurant in het natuurreservaat. Eindig (of begin) je wandeling hier met een heerlijke kop koffie, glas wijn of een cocktail. Vlakbij de bistro kun je de Kaapsduin beklimmen. Het mooiste uitzicht over Oosterend zie je vanaf hier.

Ben je helemaal enthousiast geworden van dit kleine, actieve dorpje? Schapenboerderij De Zeekraal heeft ook een overnachtingsmogelijkheid waar je ongetwijfeld gebruik van wilt maken! Het echte eilandleven proeven kan bij deze originele plek!

Kaard & Horp

Kaard is een dorp op Terschelling dat bestaat uit een handvol boerderijen. Kaard werd tot 2009 nog Kaart genoemd en heeft ongeveer 14 inwoners. Onderdeel van Kaard is het plaatsje Horp. De naam Horp leent zijn naam van een ‘terp’. Op de terp in Horp staat een aantrekkelijk ogende boerderij, daterend uit 1885. Als je langs de plaats komt tijdens een fiets- of wandeltocht is de boerderij een goede plek voor een korte stop. 

Meer weten over Terschelling? Lees dan ook deze berichten:

Veelgestelde vragen over Terschelling

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden op Terschelling?

Seinpaalduin, Vuurtoren Brandaris en Midsland zijn een aantal leuke bezienswaardigheden op Terschelling. Bekijk hier de 10 leukste bezienswaardigheden op Terschelling

Wat zijn de leukste vakantiehuisjes op Terschelling?

Natuurhuisje in Midsland aan Zee, Familiehuisje Lytse Miede en Natuurhuisje in Midsland zijn de top drie leukste huisjes! Bekijk hier de leukste 10 huisjes op Terschelling!

Waar kan ik de boot nemen naar Terschelling?

De boot naar Terschelling vertrekt vanaf Harlingen. De veerboten doen er ongeveer 2 uur over, de sneldiensten ongeveer 50 minuten.

Wat zijn de mooiste wandelroutes op Terschelling?

Een paar prachtige wandelroutes op Terschelling zijn de Wandelroute Formerumerbos en Wilhelminapolder, de Bunkerroute Terschelling en de wandelroute naar het Drenkelingenhuisje. Bekijk hier 10 mooie wandelroutes op Terschelling.

Wat zijn de mooiste natuurhuisjes op Terschelling?

Zoek je een leuk vakantiehuis midden in de natuur op Terschelling? Een paar mooie natuurhuisjes vind je in Hoorn, Formerum en Midsland aan Zee. Ontdek 10 rustieke natuurhuisjes op Terschelling.

Geschreven door Dirk

Dirk is eigenaar van Reiscompany en oprichter van dit reisblog. Dirk is dol op reizen en deelt in zijn berichten zijn geheimtips, leuke eet- en slaapadresjes en bestemmingen waar hij is geweest of die hij graag nog wil zien.

Onze nieuwste artikelen

man met een zoontje die op het grasveld naast een rieten cottage voetballen. Daarnaast staat een moeder en zit een dochtertje aan de tafel op het terras.

De 4 leukste & beste vakantieparken op Terschelling

Op zoek naar een vakantiepark op Terschelling? Bekijk het overzicht van de 4 leukste en beste vakantieparken op het Waddeneiland.