Ontdek de mooiste wandelroutes van Terschelling
Trek eropuit op Terschelling en ontdek al wandelend de veelzijdige natuur van het Waddeneiland. Wandel over de duinrand en geniet van prachtige vergezichten. Loop dwars door gevarieerde bossen en struin met de kinderen over het Kabouterpad. Ben je een cultuur- en historieliefhebber? Maak dan een historische wandeling langs de bunkers op het eiland of een dorpswandeling met gids. Of ontdek aan het eind van de zomer de paarse heide bij de Landerumerheide. Op Terschelling vind je een divers aanbod van wandelroutes. In dit artikel hebben we 10 prachtige routes voor je op een rijtje gezet.
Leestip! Voor inspiratie en wandelingen op Terschelling en de Wadden gebruiken wij de ANWB Wandelgids editie Waddenkust. Deze gids is te koop bij Bol.com.
1. Boswachterspad Noordsvaarder – 11 km
Het Boswachterspad Noordsvaarder is absoluut één van de mooiste wandelroutes op Terschelling. De Noordsvaarder is een prachtig dynamisch natuurgebied aan de westkant van Terschelling, waar je nog echt kunt verdwalen. De Noordsvaarder is een grote zandplaat die vroeger van Terschelling gescheiden werd door het Westerboomgat, een geul tussen de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling. De zandplaat bewoog zich steeds meer richting Terschelling en groeide in de 19e eeuw aan het eiland vast. Nu is het een paradijs voor broedende dwergsterns en vind je er bijzondere planten. Het Boswachterspad Noordsvaarder is een pittige wandelroute, maar wie het aandurft wordt tijdens de wandeling beloond met prachtige uitzichten. Dat komt doordat je voornamelijk op de duinrand wandelt. Met een beetje geluk spot je bij laag water grijze en gewone zeehonden op de zandbanken. Vergeet dus zeker je verrekijker niet mee te nemen.
Overnachtingstip!
Deze knusse 4- tot 6-persoons cottage ligt op Landal Vakantiepark Schuttersbos.
2. ANWB Wandelroute Struinen en Jutten – 12 km
De wandelroute Struinen en Jutten van de ANWB is een 12 kilometer lange wandelroute die je via polders en duinvalleien naar de Noordzee leidt. In de ‘plakken’, zoals de natte duinvalleien op Terschelling worden genoemd, kom je veel bijzondere planten tegen en op het brede Noordzeestrand kun je zomaar een jutter zien struinen. Terschelling is ook het eiland van historische sagen en markante figuren, waaronder de invloedrijke natuuronderzoek- en beschermer Victor Westhoff en de legendarische Stryper wyfke. De sage rond het Stryper wyfke vertelt hoe een oud vrouwtje het eiland behoedt voor verdere plunderingen door optrekkende Engelse soldaten in 1666. Op de wandelroute zijn honden aangelijnd toegestaan. Op het strand en in het bos mogen ze loslopen.
3. Wandelroute naar het Drenkelingenhuisje – 14 km
Het Drenkelingenhuisje is een bijzonder bezienswaardigheid op Terschelling. Het huisje wordt in de Terschellinger volksmond ook wel “het húske op ‘e Hoek” genoemd en is een voormalige schuilplaats voor overlevenden van scheepswrakken. In 2015 werd het huisje zelf gered, nadat het zó scheef was gezakt dat het onder het zand dreigde te verdwijnen. Het Drenkelingenhuisje staat nu dichter bij de duinen, tussen Paal 23 en 24. Het is een bezienswaardigheid die je echt niet mag missen op het eiland, en wat is er leuker dan een wandelroute afleggen naar dit historische pareltje? Het huisje ligt op zo’n 7 kilometer afstand van de “bewoonde wereld” van het Terschelling, dus je bent wel even onderweg. Je kunt de wandeling starten bij het Strandpaviljoen Heartbreak Hotel in Oosterend en ervoor kiezen om over het strand te lopen of via de binnenkant van de duinrij over een karrespoor. Meer informatie
Vakantiehuis bij zee
Deze vakantievilla op Terschelling ligt op 3 minuten lopen van het strand in Midsland aan Zee.
4. Kabouterpad Terschelling – 2 km
Een leuke kinderwandelroute op Terschelling is het Kabouterpad. Het Kabouterpad is een wandelroute door het Hoornerbos, waar 19 kaboutertjes wonen. De kabouters wijzen je de weg en onderweg kom je allerlei kaboutersporen tegen. Kleine voetafdrukjes, wielsporen van een kruiwagentje en geplet gras van een middagdutje. De wandelroute start bij de Badweg in Hoorn. Wanneer je het hoge duin bij de bij Folksheage Skoalle over bent, zie je aan de linkerkant van de Badweg een bordje staan met daarop “Start Kabouterpad”. Ben je bang om de weg kwijt te raken, dan kun bij de VVV Terschelling of bij de Staatsbosbeheerschuur in Lies een routeboekje met opdrachtjes kopen. De route is geschikt voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar. Door de zandpaden met hellingen is het pad niet geschikt voor rolstoelen.
5. Bunkerroute Terschelling – 13 km
Natuur en geschiedenis combineren? Loop dan de Bunkerroute Terschelling! De Bunkerroute is een 13 kilometer lange wandelroute uitgezet door Staatsbosbeheer. De route leidt je door bos en duin en langs de overblijfselen van Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Het Duitse leger heeft tijdens de bezetting van Terschelling honderden bunkers gebouwd voor de Atlantikwall, een meer dan 5.000 kilometer lange verdedigingslinie van Spanje tot aan Noorwegen. De historische bunkers tekenen het landschap en herbergen vele verhalen. Je kunt er meer over te weten komen in het Bunker Museum. De wandelroute start in West-Terschelling en eindigt in Formerum aan Zee.
Vakantiepark tip!
Landal West Terschelling is een fraai gelegen vakantiepark bij het gezellige dorp West-Terschelling.
6. Wandelroute Doodemanskisten en Seinpaalduin – 5 km
Een mooie gemarkeerde wandeling op Terschelling is de Wandelroute Doodemanskisten en Seinpaalduin. Het is een korte wandelroute die ook met kinderen prima te doen is. De wandelroute is 4,5 kilometer lang en je loopt er ongeveer een uur over. De rondwandeling neemt je mee over het Groene Strand, langs Doodemanskisten en de Seinpaalduinen op Terschelling. De Doodemanskisten is een meertje dat zijn naam te danken heeft aan een oud verhaal. Hier zouden namelijk zeelieden begraven zijn die op het strand waren aangespoeld. Als je in het juiste seizoen komt, kun je nog iets bijzonders tegenkomen tijdens deze route, namelijk de cranberry! De bessen horen eigenlijk niet te groeien in Nederland, maar kan je toch zien groeien in de duinen. Dat komt doordat ze eeuwen geleden via zeevaarders per ongeluk op het Waddeneiland zijn aangekomen, waar ze nu prima groeien. De cranberries worden ieder jaar in september geoogst. Wie ze wil zien, kan het best in augustus of begin september komen kijken.
7. Wandelroute Formerumerbos en Wilhelminapolder – 5 km
Nog een leuke route op Terschelling die goed bewegwijzerd is, is de Wandelroute Formerumerbos en Wilhelminapolder. De wandeling start bij de Natuurschuur van Staatsbosbeheer in Lies en is groen gemarkeerd. Je wandelt langs begroeide duinen en over kleine paadjes dwars door een groot deel van het bos. Voor kinderen valt er op de route van alles te beleven en onderweg kom je voldoende plekken tegen waar je even kunt pauzeren of picknicken. Het Formerumerbos is één van de meest gevarieerde bossen van Terschelling, dat tussen 1920 en 1935 werd aangeplant. Doordat de duingrond hier van betere kwaliteit was dan bij Hoorn en West-Terscehlling konden er verschillende boomsoorten geplant worden. Zo werden er op de hoge, drogere delen Oostenrijkse en Corsicaanse dennen geplant. Op de lagere, betere grond werden loofbomen neergezet. Omdat je niet stevig door hoeft te lopen, is het leuk om stil te staan bij alles wat je onderweg tegenkomt.
Overnacht in een natuurhuisje
Dit natuurhuisje in Formerum is een heerlijk vakantiehuis voor 2-4 personen.
8. Wandelroute Boschplaat Terschelling – 18 km
Misschien is de Boschplaat wel het mooiste gebied om te wandelen op Terschelling. Het is een prachtig natuurreservaat met een rijke flora en fauna, gelegen aan de oostkant van het eiland. Het gebied was vroeger een losse zandplaat, maar wordt sinds de 20e eeuw verbonden met Terschelling door een stuifdijk van zo’n 9 kilometer. Op de Boschplaat broeden zo’n 65 verschillende vogelsoorten. Daarnaast is het zoute water van de Boschplaat ook rijk aan bijzondere vissen en slakken. Het natuurgebied bestaat uit diverse soorten planten en duinen. Ook vind je er uitgestrekte stranden en kwelders. Die laatste zijn de belangrijkste broedplaatsen voor vogels. Hoewel er weinig duidelijke wandelroutes aangegeven zijn, kun je over de Boschplaat heerlijk wandelen. Een lange wandeling van 18 kilometer start bij de fietsenstalling Boschplaat. De route leidt je over de Derk Hoekstrastuifdijk helemaal tot het Amelander duin, in het meest oostelijke puntje van Terschelling. Op de terugweg ga je over het strand en kom je langs het Drenkelingenhuisje. Je kunt de route ook inkorten door bij de eerste vogelwachterspost – na 12 kilometer – om te keren.
Boerderijcamping op Terschelling
BoerenBed De Zeekraal is een boerderijcamping dicht bij het strand.
9. Boswachterspad Landerumerheide en Waterplak – 6 km
Het Boswachterspad Landerumerheide en Waterplak is een prachtige wandelroute door de duinvalleien en de heide op Terschelling. De wandelroute is eigenlijk in elk seizoen mooi om te wandelen, maar op diverse momenten in het jaar is de route extra leuk. Zo kun je in mei de grote kolonie aalscholvers aanschouwen en hoor je de blauwborsten het hoogste lied zingen. Kom je in augustus of september? Dan kun je genieten van de overweldigend geurende en prachtig bloeiende paarse heide. De route start bij de parkeerplaats tegenover ET10 in Midsland en is gemarkeerd met rode paaltjes. Vlak bij het beginpunt vind je een café-restaurant, waar je voor- of achteraf terechtkunt voor een hapje en een drankje.
Vakantiehuis tip!
Familiehuis Lytse Miede is een heerlijk vakantiehuis voor 6 personen aan de rand van het bos in Formerum.
10. Historische wandeling West-Terschelling (met gids) – 1 km
Vind je het leuk om op pad te gaan met een gids en wat meer te leren over de historie van Terschelling? Dan kun je een historische wandeling door West-Terschelling maken. De gids neemt je tijdens een 2 uur durende tocht mee langs allerlei historische punten, zoals Het Wakend Oog, de Brandaris, de oude begraafplaats en de Westerkerk. De gids vertelt je interessante verhalen en anekdotes bij de verschillende bezienswaardigheden. Zo kun je bijvoorbeeld alles te weten komen over de grote brand in 1666, strandingen en reddingen, de jutterij en het vergaan van het goudschip Lutine.
Plan je vakantie naar Terschelling:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. De mooiste vakantieparken vind je bij Landal Greenparks. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl.
Meer inspiratie opdoen voor je vakantie op Terschelling? Lees dan ook:
- De 4 leukste & beste vakantieparken op Terschelling
- 10 Rustieke natuurhuisjes op Terschelling
- Wandelen op Terschelling: de 10 mooiste wandelroutes!
- 10 mooiste dorpjes op Terschelling!
- Top-10 vakantiehuisjes op Terschelling
Veelgestelde vragen over Terschelling:
Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden op Terschelling?
Leuke bezienswaardigheden op Terschelling zijn het Wrakkenmuseum, Midsland en Natuurgebied De Boschplaat. Ontdek hier welke bezienswaardigheden & activiteiten je echt niet mag missen op Terschelling.
Wat zijn de mooiste dorpjes op Terschelling?
Een paar van de mooiste dorpjes op Terschelling zijn Midsland, Hoorn en West-Terschelling. Bekijk hier 10 dorpjes op Terschelling die je niet wil overslaan!