10 x de mooiste bezienswaardigheden op Texel

10 x de mooiste bezienswaardigheden op Texel

Hoogtepunten van Texel

Texel is een prachtig waddeneiland dat bij Noord-Holland hoort. Het eiland wordt omringd door de Waddenzee en de Noordzee en je kunt er heerlijke tochten maken over de wadden. Texel bestaat uit uitgestrekte duinen, mooie stranden, leuke dorpjes en interessante musea. Je kunt er genieten van alle rust en ruimte en verschillende activiteiten ondernemen. Ontdek hier de leukste bezienswaardigheden van Texel.

TIP: 10 mooie vakantiehuizen op Texel

10 x de mooiste bezienswaardigheden op Texel

1. Nationaal Park Duinen van Texel

Het Nationaal Park Duinen van Texel is een prachtig nationaal park aan de westkust van Texel. Het park omvat de mooie duinen van Texel, waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van de rust. Het park bestaat uit verschillende gebieden met groene bossen, uitgestrekte velden, lekkere stranden en mooie uitzichten. Je moet zeker een kijkje nemen bij de groene Slufter, de Mokbaai en de Hors. Het bezoekerscentrum bevindt zich in het Natuurmuseum Ecomare, waar vandaan veel wandelingen starten. Wandelroutes staan duidelijk aangegeven met rode, gele, blauwe en groene paaltjes en je kunt er dan ook het hele park ontdekken. Op vakantie met kinderen? Dan moet je zeker het Sommeltjespad verkennen. Sommeltjes zijn kleine mythische wezens die vaak in volksverhalen van Texel voorkomen. Langs het Sommeltjespad kun je overal stenen sommeltjes vinden en lekker rondstruinen door het park. Voor het mooiste uitzicht over Texel, moet je bij Uitkijkpunt Fonteinsnol zijn. Deze toren bevindt zich in het bos van het nationaal park en je kunt er ver kijken over het eiland.

Op zoek naar een leuk vakantiepark? Vakantiepark De Krim is een gezellig vakantiepark met zwemparadijs, animatie en restaurant. Het vakantiepark ligt midden in het Nationaal Park Duinen van Texel.

10 x de mooiste bezienswaardigheden op Texel

2. Vuurtoren Texel

Op het noordelijkste puntje van het eiland kun je de Vuurtoren van Texel vinden. De vuurtoren werd in 1863 gebouwd omdat er in het verleden veel schepen waren vergaan. De toren is knalrood en daardoor erg fotogeniek. Hij wordt omgeven door groene duinen, stranden en je kunt er mooi uitkijken op de zee en de wadden. De toren heeft 8 verdiepingen, waarvan er 6 dagelijks te beklimmen zijn. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. De vuurtoren is daarnaast nog steeds in werking en als je dus ‘s avonds een bezoekje brengt, zul je de zwaaiende lichten kunnen bewonderen. In de omgeving van de vuurtoren kun je lekker wandelen door de duinen.

Tip! Huur een natuurhuisje

Op Texel kun je de leukste vakantiehuisjes huren. Vanuit de huisjes geniet je van een huiselijke sfeer en kun je de omgeving goed verkennen. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes op Texel.

10 x de mooiste bezienswaardigheden op Texel

3. Ecomare

Ecomare is een belangrijk zeehondencentrum en museum op Texel. Het is een centrum waar de wadden en de Noordzee centraal staan. Daarbij vind je er een combinatie van opvang voor zeehonden en vogels en een natuurmuseum en zeeaquarium. Al sinds 1952 worden bij Ecomare zeehonden opgevangen. De zeehonden worden ziek of zwak gevonden en worden naar Ecomare gebracht om aan te sterken. De zeehonden worden vervolgens weer uitgezet of kunnen niet langer naar het wild en blijven dus in het centrum. Daarnaast zijn er ook twee bruinvissen en bij een bezoek kun je al deze dieren bewonderen. Het Natuurmuseum mag je ook zeker niet missen. Hier kun je alles leren over de natuur van de Waddeneilanden. Je kunt er skeletten van walvissen vinden en het is erg interactief. Het zeeaquarium bestaat uit zes open aquaria, waar het leefgebied van de vissen wordt nagebootst. Er is dus van alles te zien en te doen in Ecomare!

Lees tip! De 10 mooiste campings op Texel

10 x de mooiste bezienswaardigheden op Texel

4. De Koog

De Koog is een prachtig dorpje gelegen in het westen van Texel. Het is één van de oudste dorpen van Texel en ligt slechts op 5 minuten van het strand. Het is een echte badplaats waar je kunt genieten van lange stranddagen en mooie wandelingen. Het stadje zelf is ook zeer de de moeite waard. Je kunt er lekker rondstruinen langs oude vakwerkhuizen, gezellige straatjes en plaatselijke winkeltjes. Daarnaast moet je ook zeker een kijkje nemen bij de kerk. Deze kerk stamt uit 1415 en is prachtig bewaard gebleven. Daarnaast kun je in De Koog ook veel leuke restaurants en uitgaansgelegenheden vinden.

Hotel tip! Hotel de Branding is een heerlijk 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van De Koog. Het hotel beschikt over ruime kamers en een fijne lobby met een bar.

10 x de mooiste bezienswaardigheden op Texel

5. De Slufter

De Slufter is een prachtige strandvlakte in het Nationaal Park Duinen van Texel. De slufter wordt omgeven door hoge duinen en bestaat uit een echt kwelderlandschap. Je kunt er heerlijk rondstruinen door de duinen, langs de rivierbeddingen en over de vlaktes. Het is een mooi gebied waar je kunt genieten van verre uitzichten en ongerepte natuur. Het zuidelijke gedeelte van de Slufter is opengesteld voor publiek en hier mag je dus lekker wandelen. Het is één van de populairste plekken van Texel. De Slufter heeft een rijke biodiversiteit en je kunt er allerlei vogels spotten.

TIP: Vakantiepark Sluftervallei

10 x de mooiste bezienswaardigheden op Texel

6. Den Burg

Den Burg is een historisch stadje, centraal gelegen op Texel. Het is het grootste dorp op het waddeneiland en hier staat dan ook het gemeentehuis van de gemeente Texel. Den Burg heeft een rijk verleden en heeft nog een authentiek middeleeuws vesting karakter. In de Tweede Wereldoorlog heeft de stad het zwaar te verduren gehad en zijn veel gebouwen beschadigd. Gelukkig is de stad weer goed gerestaureerd en kun je er nu genieten van de gezellige sfeer en mooie straatjes. Eén van de hoogtepunten van Den Burg is de Oudheidkamer. De Oudheidkamer is een prachtig huis gebouwd in 1599. Het is één van de oudste huizen van het eiland en tegenwoordig kun je er het Streekmuseum vinden. In het museum kun je alles leren over het leven op het eiland in de negentiende eeuws. Je vindt er meubels, kunst, prenten en klederdracht.

Hotel tip! Hotel De Lindeboom is een fijn 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van Den Burg. Het hotel beschikt over sfeervolle kamers en een restaurant met bar en groot terras.

10 x de mooiste bezienswaardigheden op Texel

7. Texelse Bierbrouwerij en de Hoge Berg

De Texelse Bierbrouwerij is een ambachtelijke brouwerij gelegen in de buurt van Oudeschild. De brouwerij brouwt diverse speciaalbieren en heeft verschillende seizoensbieren en vaste bieren zoals de Texels Skuumkoppe. Bij de brouwerij vind je een proeflokaal, waar je een heerlijke proeverij kunt doen. Daarnaast is het mogelijk om een rondleiding te nemen door de grote brouwerij. Daarbij leer je alles over het productieproces en de smaken van het Texelse bier. Je moet ook zeker een kijkje nemen bij de Hoge Berg. Deze 15 meter hoge heuvel vormt het hoogste punt van Texel. Op deze groene heuvel kun je heerlijk wandelen en op de top kun je genieten van een prachtig uitzicht. De heuvel is zelfs te zien vanuit Den Helder en Wieringen. Het is een landschapsreservaat dat wordt beschermd als nationaal landschap.


8. Luchtvaart- & OorlogsMuseum

Het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum is een leuk museum gelegen in het noorden van Texel. Het museum bevindt zich op het Vliegveld De Vlijt, een klein lokaal vliegveld op Texel. In 1987, toen het vliegveld 50 jaar bestond, werd er een expositie georganiseerd in een vliegveld hangaar. Dat bleek zo’n groot succes dat er werd besloten om een museum te beginnen. In 1996 opende het museum zijn deuren en nu komen er jaarlijks veel bezoekers op af. In het museum kun je van alles leren over de luchtvaart en de oorlogen in Nederland. Zo vind je er bijvoorbeeld een tentoonstelling over de tweede wereldoorlog. In het museum vind je 8 verschillende thema’s, waaronder de Georgische Opstand, Marinevliegkamp De Mok, Atlantikwall en Texel en KLM. In het museum kun je veel mooie vliegtuigen en bijzondere voorwerpen bewonderen.

9. Museum Kaap Skil

Het Museum Kaap Skil is een interessant museum gelegen in het mooie dorpje Oudeschild. In het museum kun je alles leren over het belang van Texel in de zeventiende en achttiende eeuw. Texel was toen een belangrijk knooppunt voor de scheepvaart en hier vond je toen ook de Reede van Texel, één van de grootste ankerplaatsen ter wereld. In het museum zul je meer te weten komen over deze periode en meer kunnen leren over het leven op de zee. Bij een bezoek aan het museum kun je een grote collectie opgedoken objecten en scheepswrakken bewonderen. Daarnaast bestaat het museum uit nagebouwde visserswoningen, graanpakhuizen en smederijen en kun je hier dus ook de authentieke Texelse sfeer proeven. Je vindt op het terrein tevens ook de korenmolen De Traanroeier.

10. Maritiem- en Juttersmuseum Flora

Het Maritiem- en Juttersmuseum Flora is een interactief en leuk museum, gelegen in het westen van Texel. Het museum heeft een verzameling van voorwerpen die de afgelopen 80 jaar op de stranden van Texel zijn gevonden. Je kunt er alles leren over de jutterij, de scheepsstrandingen en de reddingsacties op Texel. In de verschillende ruimtes van de musea kun je talloze mooie, bijzondere en grappige voorwerpen vinden. Er spoelen namelijk flink wat bijzondere voorwerpen aan op de Texelse stranden. Buiten het museum liggen de mooie gestrande schepen tentoongesteld. Voor de kinderen worden er leuke speurtochten en spelletjes georganiseerd. Daarnaast kun je er genieten van een museumcafé en souvenirshop.

Plan je vakantie op Texel:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en Anwb Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden op Ameland?

Ameland is een prachtig waddeneiland in de Noordzee. Geniet van de stranden, dorpjes en duinen. Bekijk hier de hoogtepunten van Ameland.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Zeeland?

Zeeland is een heerlijke vakantiebestemming en provincie in Nederland. Geniet van de stranden, Zeeuwse dorpjes en mooie natuur. Bekijk hier de hoogtepunten van Zeeland.

Wat zijn de mooiste glamping en safaritenten op Texel?

De mooiste glampingaccommodaties op Texel vind je op Camping Kogerstrand, Landal Sluftervallei en Vakantiepark de Krim. Bekijk hier de 7 mooiste glampings op Texel!

Wat zijn de mooiste wandelroutes op Texel?

Op zoek naar een leuke wandelroute op Texel? Wij raden de wandelroute Bollekamer en wandelroute de Hoge Berg aan. Bekijk hier de 10 mooiste wandelroutes op Texel.

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

trampoline en een houten speeltoestel met glijbaan op een kleinschalig, groen kampeerterrein op het platteland van Texel

De 10 mooiste campings op Texel

Op zoek naar een leuke camping op Texel? Ontdek 10 fantastische campings op het Waddeneiland, geschikt voor ieder type kampeerder.