Wandelen op Texel, de 10 mooiste wandelroutes!

Wandelen op Texel, de 10 mooiste wandelroutes!

Mooiste wandelroutes Texel

Kom lekker uitwaaien op Texel en ontdek de mooiste wandelroutes op het veelzijdige Waddeneiland. Of je nu wilt wandelen door de duinen, over het strand, door het bos of over de heide. Op Texel kan het allemaal! Geniet van heerlijke wandeling door mooie natuurgebieden. Probeer alle vogels te spotten waaraan het eiland rijk en beklim de beste uitzichtpunten. Bekijk hier 10 prachtige wandelroutes die ieder verschillen van lengte en landschap.

LEES OOK: 10 Prachtige bezienswaardigheden op Texel

1. Wandelroute familiepad Slufter – 1 km

Wandelen op Texel, de 10 mooiste wandelroutes!

Een geliefde plek om te wandelen op Texel is De Slufter. De Slufter is een prachtige strandvlakte in het Nationaal Park Duinen van Texel. Het heeft een rijke biodiversiteit en je kunt er tal van vogels spotten. De Slufter wordt omgeven door hoge duinen en bestaat uit een echt kwelderlandschap. Je kunt er fijn rondstruinen door de duinen, langs de rivierbeddingen en over de vlaktes. Terwijl je in het gebied wandelt, geniet je van verre uitzichten en ongerepte natuur. Het Familiepad (0,8 km) is een mooi, familievriendelijk wandelpad door De Slufter. Het pad is half verhard en toegankelijk voor scootmobiels, rollators, rolstoelen en kinderwagens. Let wel: de route kan na slecht weer op sommige stukken erg nat en minder goed toegankelijk zijn. Het is daarom aan te raden stevige wandelschoenen of laarzen te dragen.

LEES OOK: 10 Rustiek natuurhuisjes op Texel

2. Wandelroute Horspolders – 4 km

Wandelen op Texel, de 10 mooiste wandelroutes!

De Hors is een bijzonder gebied in het zuidelijkste puntje van Texel. Het is namelijk de enige plek op het eiland waar nog steeds nieuwe duinen ontstaan. Daarnaast broeden er zeldzame vogels in het gebied, waaronder de dwergstern. Vanaf de uitgestrekte strandvlakte heb je uitzicht op Den Helder. Ook kun je er zeehonden, karekieten en blauwborsten zien. Op de Hors mag je vrij wandelen. Alleen het gebied waar de dwergsterns broeden is niet toegankelijk om verstoring te voorkomen. Een mooie gemarkeerde route is de wandelroute Horspolders (3,8 km) van Staatsbosbeheer. De rondwandeling is bewegwijzerd met blauwe paaltjes en voert je door natte duinvalleien met bijzondere planten, zoals de vleeskleurige orchis. Ga er lekker op uit met het hele gezin, want je trouwe viervoeter mag ook mee. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

3. Wandelroute De Hoge Berg – 7 km

Wandelen op Texel, de 10 mooiste wandelroutes!

De Hoge Berg is met een hoogte van 15 meter het hoogste punt van Texel. Op de groene heuvel kun je heerlijk wandelen en op de top geniet je van een adembenemend uitzicht. De Hoge Berg is eveneens het oudste deel van Texel. Het gebied wordt gekenmerkt door tuinwallen, huppelende lammetjes, een lichte glooiing, schapenboeten en kolken. De tuinwallen of ’tuunwoallen’ zijn eeuwenoude, typisch Texelse perceelafscheidingen, gemaakt van graszoden. De schapenboeten zul je herkennen als bijzondere gebouwtjes met een schuin dak. Ze worden gebruikt voor opslag. De kolken zijn kuilen in het landschap die dienen als drinkpoelen voor de schapen. Wanneer je bij de Hoge Berg loopt, kun je je goed voorstellen hoe Texel er vroeger uit zag. In 2019 is het gebied uitgeroepen tot Icoonlandschap van Nederland. Door het Icoonlandschap loopt een 6,5 kilometer lange wandelroute die je leidt door het typische Texelse landschap en langs de Georgische Begraafplaats. Op de begraafplaats liggen Georgische soldaten begraven die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld in een opstand tegen de Duitse bezetters. Download hier gratis de kaart met wandelroute.

Wandelen op Texel, de 10 mooiste wandelroutes!

Natuurhuisje op Texel

Dit natuurhuisje in Den Hoorn is een fraai gelegen vakantiehuis op Texel. Meer informatie…

4. Wandelroute Krimbos – 4 km

Texel heeft twee grote bosgebieden. Eén daarvan is het Krimbos. Dit bos werd begin jaren tachtig aangeplant in het noorden van Texel. Het jonge bosgebied bestaat uit afwisselend naald- en loofbos met bloemrijke open plekken en watertjes. In het bos vind je speelweiden en ruime fiets-, ruiter en wandelpaden. Je kunt er genieten van rust en allerlei vogels spotten, waaronder de rotgans, kluut, kolgans en de watersnip. Door het bos loopt een korte wandelroute van 4,4 kilometer. De route is bewegwijzerd met blauwe paaltjes en loopt deels via het recreatiecentrum De Krim. Je hond mag (aangelijnd) met je mee op de route.

Wandelen op Texel, de 10 mooiste wandelroutes!

Vakantiepark tip!

Landal Sluftervallei is een heerlijk vakantiepark midden in de duinen van Texel. Meer informatie…

5. Wandelroute De Dennen – 3 km

Het andere grote bosgebied op Texel is het Dennenbos, door de Texelaars ook wel gewoonweg ‘de Dennen’ genoemd. Het bos ligt tussen De Koog en Den Hoorn en is aan het begin van de 20e eeuw aangeplant. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen, maar ook picknicken en barbecueën. Op het BBQ-terrein staan een aantal barbecues waar je gratis gebruik van mag maken. Voor de kinderen is er een bosspeelplaats genaamd Fonteinsnol. Je vindt hier geen speeltoestellen zoals in de speeltuin, maar de kids kunnen hier lekker ravotten. Hutten bouwen, vlaggenroof spelen en boompje verwisselen. Ook kan je er een uitkijktoren beklimmen, één van de bekendste van het eiland. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het bos en de duinen. Een 3 kilometer lange wandelroute voert je door het bijzondere duinbos met beplante duinen, dennen en loofbomen.

Wandelen op Texel, de 10 mooiste wandelroutes!

Camping tip!

Camping De Krim is een gezellige familiecamping vlak bij het strand op Texel. Meer informatie…

6. Wandelroute De Muy en De Slufter – 11 km

Wandelen op Texel, de 10 mooiste wandelroutes!
De Slufter

De Muy is een jong duingebied gelegen tussen De Koog en De Slufter. De invloed van het zoute water is hier verdwenen. Men is er hier – in tegenstelling tot in De Slufter – in geslaagd om een stuk strand in te polderen. Een dijkje scheidt het gebied van de zoute Sluftervallei. De Muy wordt gekenmerkt door hoge duinen met steile hellingen en een langgerekte vlakte met een dennenbosje, genaamd het Oorlogsschip. Vanuit de Muy kan je doorwandelen naar De Slufter en andersom. De wandelroute De Muy en De Slufter voert je door beide gebieden en neemt je mee langs de Bertusnol, een uitkijkpunt op één van de hoogste duinen van Texel. Beklim het duin via de trap en geniet van een schitterend uitzicht over De Muy. Download hier een pdf van de wandelroute.


7. Texel Geul en Hors – 19 km

Wandelen op Texel, de 10 mooiste wandelroutes!
De Mokbaai

De wandelroute Texel Geul en Hors is een 19 kilometer lange wandelroute in het zuiden van het eiland. De wandelroute loopt vanaf de boot bij Veerhaven Texel langs de Mokbaai naar de Geul, over de Horsvlakte en dan tussen de Horsmeertjes door terug naar de Geul. De Mokbaai is een bijzonder natuurgebied vanwege haar kwelders. Dit zijn stukken land die direct aan zee grenzen en bij vloed overspoeld worden met het zoute zeewater. Doordat er alleen planten groeien die het hoge zoutgehalte in de bodem aankunnen, is er een uniek natuurgebied ontstaan. Bij eb valt een groot deel van de baai droog en scharrelen er allerlei vogels rond, zoals tureluurs, steltlopers, lepelaars en aalscholvers. Tijdens de wandeling kun je pauzeren bij strandpaviljoen Paal 9. Strijk in de zomer neer op het terras voor een Texels biertje of kom ’s winters helemaal bij met een warme chocolademelk bij de houtkachel.

Wandelen op Texel, de 10 mooiste wandelroutes!

Kleine camping op Texel

Camping Slufterhoeve is een kleinschalige charme camping met 15 kampeerplaatsen op Texel. Meer informatie…

8. ANWB Wandelroute Struinen door Texelse duinen – 10 km

Wandelen op Texel, de 10 mooiste wandelroutes!
Wandelen in De Slufter

De ANWB Wandelroute Struinen door Texelse duinen is een 10 kilometer lange wandelroute door het Nationaal Park Duinen van Texel. Tijdens de wandeling wordt je verrast door de grote variatie in het landschap. Steile duinen gaan over in glooiende heidevelden en ruige bosschages worden afgewisseld met kleurrijke bloemenweides. Tijdens de wandeling kun je heerlijk uitwaaien aan het Noordzeestrand en kom je langs De Slufter. Je kunt de route ook met zo’n 2 kilometer uitbreiden om heen en weer naar de Muy te gaan. Dit natuurgebied is vooral bekend als de oudste broedplaats van de lepelaars op Texel. Ook vind je er bijzondere planten, zoals het zeldzame guichelheil (een klein roze bloempje) en verschillende soorten orchideeën.

Wandelen op Texel, de 10 mooiste wandelroutes!

Natuurhuisje in De Cocksdorp

Dit natuurhuisje in De Cocksdorp is een heerlijk vakantiehuis voor 2 personen. Meer informatie…

9. Wandelroute Bollekamer – 3 km

Wandelen op Texel, de 10 mooiste wandelroutes!

De wandelroute Bollekamer is een prachtige wandeling in de Texelse Duinen. De Bollekamer is een afwisselend duingebied in het zuidwesten van Texel. Je vindt er grillige duinen, brede valleien en flink wat heide. De duinen worden onderhouden door Schotse hooglanders en de kans is groot dat je er één of meerdere spot tijdens je wandeling. Let wel dat je niet te dicht bij de jongen van de Schotse hooglanders komt, want kersverse ouders houden er niet van als er vreemden te dicht bij hun jongen komen. Geniet van het adembenemende uitzicht van de vele rijen duinen en de prachtige paarse heide. De wandelroute is donkerblauw gemarkeerd en laarzen of stevige wandelschoenen worden aanbevolen.

Wandelen op Texel, de 10 mooiste wandelroutes!

Natuurhuisje in Den Burg

Dit natuurhuisje in Den Burg is een charmant en luxe vakantiehuis voor 8 personen. Meer informatie…

10. Oorlogspad – 63 km

Wandelen op Texel, de 10 mooiste wandelroutes!

Ben je een geschiedenisliefhebber, dan is het Oorlogspad op Texel echt iets voor jou. Dit pad laat je zien wat er nog bewaard is gebleven van de Tweede Wereldoorlog op Texel. Bezoek de bunkers en ontdek waarom er Georgische soldaten begraven zijn op het Waddeneiland. Het boekje ‘Op Oorlogspad’ bestaat uit 9 routes van 1 tot 15 kilometer. Het boekje brengt je naar bijzondere plekken waar je naar oorlogsverhalen kunt luisteren en zichtbare en onzichtbare sporen uit de geschiedenis kunt ontdekken. Je kunt het boekje op verschillende plekken op Texel verkrijgen, zoals bij het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum en het VVV. Ook is er een arrangement rondom de route. Het arrangement geeft je toegang tot de vuurtoren en het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum. Ook zijn een lunch, het boekje en de audioroute met veertig oorlogsverhalen inbegrepen. Meer informatie.


Meer inspiratie voor je vakantie op Texel? Lees ook:

Veelgestelde vragen over wandelen op Texel:

Wat zijn de mooiste wandelroutes op Texel?

Op Texel kan je heerlijk uitwaaien aan kust, wandelen door de duinen, heide en het bos. Een paar leuke wandelroutes zijn de wandelroute Horspolders en de wandelroute Bollekamer. Ontdek hier 10 mooie wandelroutes op Texel.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden op Texel?

Bezienswaardigheden die je echt niet mag missen tijdens een vakantie op Texel zijn het Nationaal Park Duinen van Texel, de vuurtoren en de Hoge Berg. Bekijk hier 10 prachtige bezienswaardigheden op Texel.

Wat zijn de mooiste vakantiehuizen op Texel?

Op zoek naar een fijn vakantiehuis op Texel? In De Cocksdorp, Den Hoorn, Oosterend, De Koog en Den Burg vind je prachtige huizen. Bekijk hier 10 leuke vakantiehuizen op Texel.

Wat zijn de mooiste glamping en safaritenten op Texel?

Wat dacht je van glampen op Texel? Overnacht in een luxe glampingaccommodatie terwijl je geniet van de gemoedelijke sfeer op de camping. Bekijk hier 7 prachtige glamping- en safaritenten op Texel.

Geschreven door Lisanne

Lisanne is anderhalf jaar woonachtig geweest in Spanje, in het mooie Valencia. Ze heeft de opleiding Tourism Management afgerond en ging als kind al met haar ouders kamperen in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Italië, Luxemburg, Kroatië en Oostenrijk.

Onze nieuwste artikelen

trampoline en een houten speeltoestel met glijbaan op een kleinschalig, groen kampeerterrein op het platteland van Texel

De 10 mooiste campings op Texel

Op zoek naar een leuke camping op Texel? Ontdek 10 fantastische campings op het Waddeneiland, geschikt voor ieder type kampeerder.