10 x de mooiste bezienswaardigheden in Zeeland

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Zeeland

Hoogtepunten van Zeeland

Zeeland is een prachtige provincie en populaire vakantiebestemming in Nederland. Je kunt er genieten van meer dan 650 kilometer aan kustlijn en je kunt er heerlijk wandelen door de duinen. Geniet van leuke stadjes zoals Middelburg, Vlissingen en Sluis, waar je fijne terrasjes en winkels vindt. Maak een uitstapje naar de Deltawerken en bewonder dit bijzondere bouwwerk. In Zeeland vind je de schoonste stranden van Nederland en kun je allerlei watersporten beoefenen. Kortom, je kunt er van alles doen en beleven! Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden van Zeeland.

LEES OOK: De 10 mooiste campings in Zeeland

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Zeeland

1. Deltawerken en Neeltje Jans

De Deltawerken zijn de verdedigingswerken die na de Watersnoodramp van 1953 zijn gebouwd. De belangrijkste deltawerken vind je tussen de eilanden Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Je moet hier zeker een kijkje nemen bij de Oosterscheldekering. Dit indrukwekkende bouwwerk is een afsluitbare stormvloedkering met schuiven. Over de stormvloedkering loopt een rijbaan en je kunt dus een tripje over dit Deltawerk maken. Ben je geïnteresseerd in de werking en de geschiedenis van de Deltawerken? Dan moet je bij het Deltapark Neeltje Jans zijn. Het interessante museum en informatiecentrum is leuk voor het hele gezin en je vindt er veel interactieve onderdelen. Neeltje Jans is deels binnen en buiten en je vindt er veel verschillende attracties, speeltuinen en exposities.

Tip! Huur een natuurhuisje

In Zeeland kun je de leukste vakantiehuisjes huren. Vanuit de huisjes geniet je van een huiselijke sfeer en kun je de omgeving goed verkennen. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes in Zeeland.

LEES OOK: De mooiste vakantiehuizen in Zeeland

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Zeeland

2. Middelburg

Middelburg is de prachtige hoofdstad van Zeeland. In het centrum kun je genieten van pittoreske kanalen, gezellige straatjes en en leuke pleinen. Het hoogtepunt is de Onze-Lieve-Vrouwe abdij. Deze mooie abdij is prachtig bewaard gebleven en beschikt over veel bezienswaardigheden. Zo moet je er zeker een kijkje nemen bij de Abdijtoren Lange Jan, de Koorkerk en de Nieuwe Kerk. In de abdij kun je een bezoekje brengen aan het Zeeuws museum. In het museum kun je wandtapijten, kunstwerken en traditionele kostuums vinden. Je kunt er alles leren over de geschiedenis en de cultuur van Zeeland. Ook het Stadhuis van Middelburg is een echte aanrader. Het laatgotische stadhuis bevindt zich aan het centrale plein, de Markt en is prachtig versierd met beelden. Op het plein kun je daarnaast veel leuke restaurantjes en terrasjes vinden.

Hotel tip! Hotel De Nieuwe Doelen is een fijn 3-sterrenhotel in het centrum van Middelburg. Het hotel beschikt over een fijne bar en restaurant en je kunt er genieten van een terras.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Zeeland

3. Veerse Meer

Het Veerse Meer is een mooi kunstmeer gelegen tussen de eilanden Noord-Beveland, Walcheren en Zuid-Beveland. Het meer is ontstaan door het afdammen van het Veerse Gat. Het meer is 22 kilometer lang en een geliefde bestemming voor watersporters. Zo vind je er talloze havens waar je je boot kunt aanleggen of een kano, zeilboot of sloep kunt huren. Daarnaast is het mogelijk om er te waterskiën, duiken en vissen. Rond het meer kun je heerlijk wandelen en je hebt er een prachtig uitzicht. Ook moet je zeker een uitstapje maken naar het stadje Veere. Het historische stadje beschikt over een mooie haven en leuke bezienswaardigheden zoals de Stenen Beer en het Cisterne. Ook de Grote Kerk mag je zeker niet missen. Deze bijzondere kerk is prachtig versierd en kun je van binnen en buiten bewonderen.

Op zoek naar een leuk Vakantiepark? Rcn De Schotsman is een gezellig vakantiepark gelegen aan de oever van het Veerse Meer. Geniet van het zwemparadijs en de leuke activiteiten en neem een duik in het heerlijke meer.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Zeeland

4. Vlissingen

Vlissingen is een prachtige stad gelegen aan de monding van de Westerschelde. Je kunt er genieten van gezellige straatjes, leuke winkels en een pittoreske haven. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is het Arsenaal. Het Arsenaal is een leuk maritiem museum, waar het thema piraten centraal staat. Je kunt er een piratenpark en een groot aquarium vinden. Daarnaast staat er een 65 meter hoge toren, waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Ook het MuZEEum mag je zeker niet missen. Hier kun je alles leren over het maritieme verleden van Zeeland. Bij de Michiel de Ruijterhaven kun je daarnaast heerlijk rondstruinen en lekker bootjes kijken. Behoefte aan een stranddag? Dan moet je bij het Badstrand en Nollestrand zijn. Deze uitgestrekte stranden zijn erg schoon en vind je op loopafstand van het centrum van Vlissingen.

Hotel tip! Hotel Zilt is een fijn 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van Vlissingen. Het hotel beschikt over ruime kamers en je kunt er genieten van een ontbijtbuffet.

LEES OOK: De 10 mooiste vakantieparken van Zeeland

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Zeeland

5. Natuurreservaat de Manteling

Natuurreservaat de Manteling is een prachtig gebied gelegen tussen Oostkapelle en Domburg. Het reservaat wordt gekenmerkt door groene bossen, uitgestrekte duinen en pittoreske zandpaadjes. Je kunt er een prachtige wandeling maken, waarbij je onderweg herten, vogels en Schotse hooglanders kunt spotten. In het natuurreservaat kun je daarnaast enkele mooie bezienswaardigheden vinden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het natuurhistorisch museum Terra Maris. Het is een interactief museum waar je alles kunt leren over de dieren en het landschap van Zeeland. Ook Kasteel Westhove en Kasteel Duinbeek zijn erg mooi. Deze kastelen bevinden zich midden in het bos en zijn mooi bewaard gebleven.

Op zoek naar een leuke camping? Ardoer Camping Westhove is een heerlijke familiecamping gelegen bij het de Zeeuwse kust en het Natuurreservaat De Manteling.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Zeeland

6. Stranden

In Zeeland kun je genieten van de lekkerste stranden. Je vindt er een kustlijn van ongeveer 650 kilometer en de Zeeuwse stranden zijn uitgeroepen tot de schoonste stranden van Nederland. De stranden zijn erg uitgestrekt en je kunt er heerlijk wandelen door de duinen. Bij de stranden vind je goede sanitair voorzieningen en horeca faciliteiten. Het water is erg schoon en je kunt er dan ook genieten van een frisse duik. Langs de stranden kun je allerlei watersporten beoefenen en verschillende dieren spotten. Enkele van de bekendste stranden zijn het Banjaardstrand in Kamperland, Breezand in Vrouwenpolder, De Hoge Hilt in Zoutelande en Badstrand in Domburg.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Zeeland

7. Sluis

Sluis is een bijzonder vestingstadje gelegen aan de Belgische grens. Het dorp heeft een rijke geschiedenis en heeft een grote rol gespeeld in meerdere oorlogen. In 1944 werd een groot gedeelte van het centrum verwoest door bombardementen. Gelukkig is de stad sindsdien weer opgebouwd en kun je er nu nog steeds de historische sfeer proeven. Het hoogtepunt van het stadje is de Belfort van Sluis. Het bouwen van Belforten is een Belgische en Franse traditie en dit is dan ook de enige belfort op Nederlands terrein. Het mooie belfort mag je zeker niet missen en je kunt er een museum vinden met kunstwerken en archeologische vondsten. Wil je een mooie wandeling maken? Dan moet je bij het historische natuurgebied Wallen van Sluis zijn. Hier kun je overblijfselen van de oude versterkingen vinden en genieten van de mooie natuur.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Zeeland

8. Zierikzee

Zierikzee is een prachtig authentiek stadje gelegen op het eiland Schouwen-Duiveland. Je kunt er genieten van pittoreske straatjes, gezellige pleinen en leuke terrasjes. In de stad kun je een historische haven vinden, waar je lekker bootjes kunt kijken. In de stad staan meerdere oude stadspoorten. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Zuidhavenpoort en de Noordhavenpoort. Deze bevinden zich in de haven en zorgen voor een prachtig plaatje. Ook de Nobelpoort mag zeker niet ontbreken in een bezoek aan Zierikzee. Midden in de stad vind je de Dikke Toren. Deze 62 meter hoge toren is prachtig bewaard gebleven en een echte aanrader voor elke architectuurliefhebber. Op zoek naar een beetje cultuur? Bezoek dan het interessante Stadhuismuseum of Watersnoodmuseum.

Hotel tip! Boutique Hotel Zeeuws-Meisje is een heerlijk boutique hotel in het centrum van Zierikzee. Het hotel beschikt over moderne unieke kamers en je vindt er een fijne bar.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Zeeland

9. Vuurtorens Westkapelle en Burgh-Haamstede

In Zeeland kun je verschillende mooie vuurtorens vinden. Eén van de mooiste vuurtorens is de toren in Westkapelle. Deze vuurtoren is erg bijzonder doordat de stenen toren oorspronkelijk deel uitmaakte van een Gotische kerk. De toren werd in de vijftiende eeuw gebouwd en in de negentiende eeuw werd besloten om een rood licht op de toren te zetten. De toren is 52,3 meter hoog en kan bij een bezoek worden beklommen. Boven heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. De toren is erg pittoresk en is onder andere door Piet Mondriaan geschilderd. Ook de vuurtoren in Burgh-Haamstede is een echte aanrader. De vuurtoren is erg indrukwekkend en stond vroeger op het 250 gulden biljet. Deze vuurtoren mag je dan ook zeker niet missen.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Zeeland

10. Fort Rammekens

Fort Rammekens is een prachtig Nederlands fort gelegen aan de Westerschelde ten oosten van Vlissingen. Het fort ligt aan de monding van het kanaal richting Middelburg en aan het begin van de vaarroutes naar Antwerpen. Het fort werd in de vijftiende eeuw gebouwd om deze belangrijke handelswegen te beschermen. In de tachtigjarige oorlog speelde Fort Rammekens een belangrijke rol en het fort is dan ook in handen geweest van verschillende volken. Bij een bezoekje aan het fort kun je veel leren over de rijke geschiedenis en kun je de bijzondere architectuur van het fort bewonderen. Je vindt er hoge muren en torens en je hebt er een prachtig uitzicht op de mooie omgeving.

Plan je vakantie op Zeeland:
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en Anwb Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Meer inspiratie voor vakantie in Zeeland:

Veelgestelde vragen over bezienswaardigheden in Zeeland:

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden in Zeeland?

Bezienswaardigheden in Zeeland die je echt niet mag missen zijn de vuurtorens, het natuurreservaat de Manteling en de gezellige hoofdstad Middelburg. Bekijk hier de 10 hoogtepunten van Zeeland.

Wat zijn de mooiste glamping en safaritenten in Zeeland?

Op zoek naar een camping met glampingaccommodaties in Zeeland? Bekijk hier de 10 mooiste!

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

De 15 mooiste bezienswaardigheden in Middelburg

De 15 mooiste bezienswaardigheden in Middelburg

Bekijk hier de 15 mooiste bezienswaardigheden in Middelburg en maak kennis met historische gebouwen, levendige markten en fascinerende musea.

Een reactie

  1. Leuk hè, dat Zeeland! Het is en blijft ook mijn favoriete provincie. Zeker nu het beter is om vakantie in eigen land te vieren, weet ik wel waar ik naartoe ga. Zon, zee, mosselen eten en heel veel fietsen. Die vakantie kan bij voorbaat al niet meer stuk.