De 12 leukste bezienswaardigheden in Delft

De 12 leukste bezienswaardigheden in Delft

Activiteiten en hoogtepunten van Delft

Delft is een prachtige stad met een rijke historie midden in de provincie Zuid-Holland. Delft staat bekend om het Delfts Blauw, een prachtig aardewerk wat al eeuwenlang in de stad gemaakt wordt. In Delft zul je je niet snel vervelen. Je kunt er heerlijk struinen door de oude straatjes of vertoeven op een van de vele terrasjes aan de Grote markt of de Beestenmarkt. Daarnaast zijn er ook verschillende bezienswaardigheden die je in Delft kunt bewonderen. De Nieuwe en de Oude kerk zijn zeker een must see als je in Delft bent. Ook zijn er diverse musea die je niet kunt missen, zoals het Vermeer Centrum en het Koninklijke Porceleyne Fles (Royal Delft). Wil je even tot rust komen? Dan kun je gaan wandelen langs de Oostpoort of door de Botanische tuin van de Technische Universiteit. Enthousiast geworden? lees snel verder en bekijk de leukste bezienswaardigheden van Delft!

De 12 leukste bezienswaardigheden in Delft

1. Oude kerk

Een prachtige bezienswaardigheid in Delft is de Oude kerk. De kerk staat midden in het centrum en dateert uit 1246. De kerk staat bekend om de scheefgezakte toren. Bij de bouw van de kerk was er aan de voorkant geen ruimte voor de toren, omdat daar het water van de oude gracht stroomde. Waarschijnlijk is er besloten om de gracht om te leggen, waardoor de toren half op een zandrug en half op een gedempte gracht is gebouwd. In de toren vind je bijzondere klokken uit de 16e en 17e eeuw. De klokken van de Oude kerk worden alleen tijdens bijzondere gebeurtenissen geluid. Het luiden van de klokken zorgt namelijk voor zulke zware trillingen dat er schade kan ontstaan. In de kerk hebben door de jaren heen verschillende, belangrijke evenementen plaatsgevonden. Zo is hier in 2004 het huwelijk van Prins Friso en Mabel voltrokken. Daarnaast zijn hier verschillende bekende zeehelden, wetenschappers en kunstenaars begraven, zoals Piet Hein, Antoni van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer. In de grafkelders van de Oude kerk liggen meer dan 400 mensen begraven. Het is een sobere, maar geschiedenisrijke kerk om te bezoeken.

Hoteltip! Hotel Grand Canal is een modern hotel aan de Breestraat op loopafstand van alle bezienswaardigheden van Delft

De 12 leukste bezienswaardigheden in Delft

2. Het stadhuis en de Markt

Midden op de Markt van Delft vind je het Stadhuis. Het stadhuis is gebouwd rond 1200 en is door de jaren heen gerenoveerd. In 1618 is het gebouw volledig afgebrand tijdens een grote stadsbrand. Het stadhuis is na de brand weer opgebouwd door Hendrick de Keyser, de architect die onder andere ook het praalgraf van Willem van Oranje heeft ontworpen. Het is een prachtig monument wat tegenwoordig een renaissance stijl heeft. Ook is het stadhuis een erg populaire trouwlocatie. De Open Monumentendag is de enige dag dat je het Stadhuis kan bezoeken. In het stadhuis vind je onder andere de stadsgevangenis Het Steen. In deze gevangenis werd de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, verhoord, gemarteld en ter dood veroordeeld. De gevangenis kun je onder leiding van een gids bezoeken tijdens de schoolvakanties. Tijdens een bezoek aan de gevangenis kun je de originele martelwerktuigen bekijken. Daarnaast leer je tijdens een bezoek van alles over rechtspraak, criminaliteit en bestraffingen van de Late Middeleeuwen tot de Gouden Eeuw. De markt rondom het stadhuis is heerlijk om overheen te struinen. Het is een van de grootste historische marktpleinen van Europa en zit boordevol gezellige terrasjes. Daarnaast vindt er ook nog wekelijks een markt plaats op donderdag. 

Appartement tip! Dit appartement aan de markt is een schitterend 6-persoons appartement met uizicht op het stadhuis en de markt.

De 12 leukste bezienswaardigheden in Delft

3. Museum Prinsenhof

In het voormalige Sint-Agathaklooster vlakbij de Oude kerk in Delft vind je het Museum Prinsenhof. Het Prinsenhof is erg bekend omdat dit de plek was waar Willem van Oranje in 1584 is doodgeschoten door Balthasar Gerards. De kogelgaten van de moord kun je vandaag de dag nog steeds in de muur van het Prinsenhof zien zitten. In het museum kun je van alles leren over het Delft Blauw, bekende Delftse Wetenschappers en de Oranje familie. In het museum vind je een grote collectie aan schilderijen, aardewerken en andere historische objecten uit de gouden Eeuw. Het museum zat vroeger in het stadhuis van Delft, maar is rond 1906 verplaatst naar het klooster. Het museum herbergt verschillende vaste tentoonstellingen en heeft ook een aantal wisselende tentoonstellingen. In Museum Prinsenhof worden verschillende rondleidingen gegeven. Tijdens deze rondleidingen komen de oude geschiedenis verhalen helemaal tot leven. Er worden verschillende rondleidingen van een uur gegeven rondom verschillende thema’s, zoals het leven van Willem van Oranje of geschiedenis van Delfts Blauw. Daarnaast is het mogelijk om een rondleiding in combinatie met de stadsgevangenis te krijgen.

Leestip! De 12 mooiste bezienswaardigheden van Leiden

De 12 leukste bezienswaardigheden in Delft

4. Nieuwe kerk

Tegenover het Stadhuis van Delft vind je een andere unieke bezienswaardigheid, de Nieuwe kerk. De Nieuwe kerk staat op de Grote Markt en torent boven alle andere gebouwen uit. De bouw van de kerk begon eind 14e eeuw en duurde ruim 100 jaar. Tijdens de Delftse stadsbrand is het gebouw flink beschadigd. Ook tijdens de beeldenstorm zijn er verschillende kerkschatten verloren gegaan. Gelukkig is het nog steeds een prachtige kerk om te bezoeken. De kerk is vooral bekend omdat er de grafkelder van de Oranje-Naussau’s te vinden is. In de grafkeldelder liggen zo’n 45 leden van het Huis van Oranje begraven. Ook het praalgraf van Willem van Oranje is een bekende bezienswaardigheid die in de Nieuwe kerk te vinden is. Op het praalgraf is Willem van Oranje op zijn doodsbed afgebeeld. Achter dit beeld vind je een staand beeld van Willem van Oranje. Het praalgraf is gebouwd in 1614 in een renaissance stijl en heeft klassieke zuilen en bogen. Het monument bestaat uit marmer en portor. Het is een indrukwekkend monument om te bezoeken. De Nieuwe kerk ook een prachtige collectie aan glas-in-loodramen uit de 20e eeuw die ook mooi zijn om te bewonderen. Wil je een mooi uitzicht over Delft? Beklim dan de toren van de Nieuwe kerk. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over de stad en de omgeving.

Hoteltip! Overnacht in hotel Johannes Vermeer in de oude Sigarenfabriek midden in het centrum

De 12 leukste bezienswaardigheden in Delft

5. Koninklijke Porceleyne Fles (Royal Delft)

Een interessant museum om te bezoeken tijdens een dagje Delft is De Koninklijk Porcelyne Fles. Dit is de aardewerkfabriek waar sinds 1653 Delfts Blauw aardewerk wordt gemaakt. De Fabriek is opgericht door Anthonisz v.d. Pieth. Toen de massaproductie van andere landen de concurrentie van het porselein aardewerk verhoogde, werd besloten om massaal en goedkoper te produceren. In 1876 werd onder leiding van Joost Thooft dit gelukkig weer teruggedraaid. Sindsdien is het Delfts Blauw Aardewerk weer van hoge kwaliteit. Deze kwaliteit kun je vandaag de dag nog goed terugzien in het productieprocess. Tijdens een bezoek aan de Koninklijke Porceleyne Fles krijg je een kijkje achter de schermen bij de koninklijk Porceleyne Fles. Tijdens een audiotour of rondleiding leer je van alles over de geschiedenis van het bekende aardewerk en ga je de kunstenaars aan het werk zien. Naast dat je in de Koninklijke Porceleyne Fles van alles kunt leren, kun je er ook zelf aan de slag gaan. Er worden in het museum verschillende workshops georganiseerd waarin je ervaart hoe het is om Delfts Blauw te schilderen. Ook aan de kinderen is gedacht! Er is een speciaal kinderatelier op woensdag waar de kinderen zich helemaal uit kunnen leven met schilderen. Daarnaast worden er speciale kinderaudiotours georganiseerd in het museum. Tijdens de audiotour ontdekken de kinderen het museum op een interactieve manier. 

Koop hier je kaartjes voor Koninklijke Porceleyne Fles

Uniek vakantiehuis! Dit ruime vakantiehuis in Pijnacker op zo’n 5 kilometer van Delft heeft een ruime tuin en een sauna

De 12 leukste bezienswaardigheden in Delft

6. Oostpoort

De Oostpoort is de enig overgebleven stadspoort van Delft en werd rond 1400 gebouwd. In de 19e eeuw werden de meeste Delftse poorten gesloopt, zoals de Rotterdamse poort en de Schiedamse poort. De imposante poort is een rijksmonument en torent boven de huizen in de omgeving uit. De oostpoort bestaat uit een landpoort en een waterpoort die met elkaar zijn verbonden door de stadsmuur. Volgens velen is dit de meest romantische plek van Delft. De Oostpoort grenst aan een klein parkje. Dit maakt de Oostpoort echt een fotogeniek plekje. Je kunt bij de Oostpoort even helemaal tot rust komen en ontsnappen uit de drukte van de stad. Je kunt er genieten van het mooie uitzicht op een bankje of een wandeling maken langs het water. 

Overnacht in een natuurhuisje! Dit natuurhuisje in Kwintsheul ligt midden op het platteland en op 6 kilometer van het centrum van Delft

7. Science Centre

Het Science Centre in Delft is een interessant museum wat onderdeel is van de Technische Universiteit Delft. Het museum is gevestigd in het voormalige gebouw van de faculteit Mijnbouwkunde wat dateert uit 1912. Het museum zelf is in de jaren 1970 opgericht en heette toen het Technische Tentoonstellingscentrum. In het museum kun je van alles leren over de rol van techniek rondom thema’s zoals klimaatverandering, veiligheid, educatie en gaming. Tijdens een bezoek aan het museum kun je verschillende tentoonstellingen bewonderen die gebaseerd zijn op onderzoek. Je kunt er onder meer verschillende wetenschappelijke innovaties bekijken. Ook is er de mogelijkheid voor studenten en wetenschappers om hun onderzoek in de Science Centre aan het publiek te tonen. Het is een interessant museum die je zeker niet mag missen tijdens een bezoek aan Delft. In dit museum is ook aan de kinderen gedacht. Zo zijn er verschillende activiteiten in het Science Centre voor kinderen, zoals backstage tours en demo’s bij verschillende tentoonstellingen. Daarnaast zijn er in het museum verschillende interactieve elementen waardoor de kinderen spelenderwijs kunnen leren. 

LEES OOK: 10x een stedentrip in Nederland in de Winter

De 12 leukste bezienswaardigheden in Delft

8. Rondvaart 

Delft is een waterrijke stad en bestaat uit verschillende grachten die met elkaar verbonden zijn. Het is daarom ook zeker een aanrader om Delft vanaf het water te ontdekken. In Delft worden verschillende rondvaarttochten georganiseerd door diverse bedrijven. Tijdens een rondvaart vertelt de gids je van alles over de bezienswaardigheden, de geschiedenis en de verschillende kunstenaars en wetenschappers die in Delft geleefd hebben. Je kunt tijdens een tour helemaal tot rust komen en genieten van al het moois dat Delft te bieden heeft. We hebben een paar leuke rondvaarten voor je uitgezocht. Rederij Brands biedt verschillende arrangementen, zoals een rondvaart met lunch of een rondvaart in combinatie met een bezoek aan diverse bezienswaardigheden. De Bierfabriek organiseert ook verschillende rondvaarten. Tijdens een rondvaart op de Delftse grachten kun je genieten van een middag met bier en kip. Wil je liever een rondvaart op kleinere schaal? Bij Canal Hopper Delft kun je je laten rondvaren door een persoonlijke gastvrouw/gastheer op een elektrisch fluisterbootje. Een rondvaart over de grachten van Delft is een leuke activiteit voor jong en oud!

De 12 leukste bezienswaardigheden in Delft

9. Vermeer Centrum Delft

Aan de Voldersgracht van Delft vind je het Vermeer Centrum. In dit museum kun je van alles leren over het werk en het leven van Johannes Vermeer, een beroemde kunstschilder uit de Gouden Eeuw. Vermeer werd in 1632 geboren in Delft en heeft hier zijn hele leven gewoond en gewerkt. Het museum is gevestigd op de locatie van de voormalige Sint-Lucasgilde, een gilde voor kunst ambachtslieden. In het Vermeer Centrum vind je geen echte Vermeer schilderijen. Daarentegen is het wel de enige plek ter wereld waar alle 37 schilderijen van Johannes Vermeer als reproducties op ware grootte tentoongesteld zijn. Het Vermeer centrum heeft een vaste tentoonstelling. Tijdens een bezoek aan het museum kun je van alles leren over de geschiedenis van de schilder en de tijd waarin hij leefde. Op een interactieve manier kun je veel te weten komen over deze talentvolle kunstenaar. Ook kun je in het museum originele objecten bewonderen die Vermeer op het doek heeft gebracht, zoals potten en andere objecten. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de kleur, licht en perspectief wat Johannes Vermeer in zijn schilderijen gebruikte. Elke vrijdag en zondag worden er in het Vermeer Centrum gratis rondleidingen gegeven. 

Koop hier je kaartjes voor Vermeer Centrum Delft

Hoteltip! Overnacht in de Vliegende Vos, het geboortehuis van Johannes Vermeer.

De 12 leukste bezienswaardigheden in Delft

10. Beestenmarkt

Een leuke plek in het centrum van Delft met diverse horecagelegenheden is de Beestenmarkt. Het plein is zo’n 50 bij 60 meter groot en is ontstaan door de sloop van een oud klooster, het Minderbroederklooster. Jarenlang was de markt de plek voor Delftse Veemarkten. Boeren uit het Westland kwamen met hun vee naar dit plein toe om het hier te verhandelen. Vooral in de zomer bruist het van de mensen op de gezellige terrasjes van de Beestenmarkt. Tot laat in de avond kun je hier heerlijk genieten van een hapje en een drankje. Midden op het plein kun je een interessante bezienswaardigheid bewonderen, de Stier. Het kunstwerk is ontworpen door kunstenaar Rob Brandt in 1987 en is een beeld wat bestaat uit gebakken en geglazuurd aardewerk. Op en rondom de Beestenmarkt vind je niet alleen maar terrasjes. Je kunt er ook terecht voor leuke boetiekjes en kleine winkeltjes.

11. Delftse Pauw

Wie gek is op kunst en porselein moet Het Delftse Pauw bezoeken. De fabriek bestaat uit twee oude panden aan de Vliet en is een historische plek waar al jarenlang Delfts Blauw wordt vervaardigd en verkocht. De Delftse Pauw ligt iets buiten het centrum, maar is zeker de moeite waard om te bezoeken. De fabriek werd opgericht in 1651. In de 17e eeuw was de Delftse Pauw een van de 32 fabrieken in Delft waar aardewerk werd geproduceerd. Het is een leuke bezienswaardigheid voor jong en oud. Bij de Delftse Pauw kun je een gratis rondleiding krijgen waar je van alles leert over de geschiedenis van het Delftse aardewerk. Daarnaast is er in de oude fabriek de mogelijkheid om zelf een Delfts Blauw tegeltje te maken tijdens een workshop. Onder begeleiding van een ervaren schilder kun je een prachtig kunststuk maken. Bij de Delftse Pauw vind je ook een showroom waar je verschillende aardewerken kunt bewonderen en kopen. 

Vakantiepark tip! LARGO Beach Houses Den Haag is een mooi vakantiepark aan de kust op zo’n 20 minuten rijden van het centrum van Delft

12. Botanische tuin 

Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad? Dan is de Botanische tuin van Delft zeker een aanrader! De Botanische tuin ligt aan de rand van het oude centrum en is toegankelijk voor toeristen. De tuin is in 1917 opgericht door Gerrit van Iterson en is eigendom van de Technische Universiteit Delft. De Botanische tuin is zo’n 2,5 hectare groot en bestaat uit verschillende planten en bomen. Zo vind je er een kruidentuin, een kassencomplex, verschillende bomen en diverse soorten planten. Het is een heerlijk plekje om te wandelen en te genieten van de natuur. Laat je bewonderen door alle unieke planten en bloemen die hier te vinden zijn. Bij de Botanische tuin zit ook een theemuseum waar je in het weekend verse thee kunt halen.

Plan bezoek aan Delft
De fijnste hotels in Delft boek je bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje in of rondom Delft bij Natuurhuisje.nl of Belvilla. Liever op een vakantiepark in de buurt van Delft? Boek dan een vakantiepark bij Roompot of Landal.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over Delft:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Leiden?

De Pieterskerk, De oude Burcht en het Rijksmuseum van Oudheden zijn een paar mooie bezienswaardigheden in Leiden. Bekijk hier 12 mooie bezienswaardigheden in Leiden!

Wat zijn leuke steden voor een stedentrip in Nederland in de Winter?

Maastricht, Nijmegen, Haarlem en Gouda zijn een aantal leuke steden in Nederland voor een stedentrip in de winter. Lees hier alles over de leukste steden voor een stedentrip in de winter

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

Top 15 bezienswaardigheden van Zuid-Holland

Top 15 bezienswaardigheden van Zuid-Holland

Zuid-Holland is een prachtige provincie in Nederland die rijk is aan historische steden, mooie natuurgebieden en uitgestrekte stranden!