10 charmante dorpjes in Zuid-Holland

10 charmante dorpjes in Zuid-Holland

Pittoreske plaatsen in Zuid-Holland

Zuid-Holland is een mooie provincie met een rijke historie. Je kunt er genieten van de grote steden, zoals Rotterdam of Den Haag, en genieten van de prachtige duin- en natuurgebieden. Maar wist je dat je ook een aantal prachtige dorpen in Zuid-Holland kunt bezoeken? Deze plaatsen worden omgeven door rust en ruimte en hebben een rijke geschiedenis. In de dorpen in Zuid-Holland kun je uren struinen en genieten van al het moois om je heen. Breng een bezoekje aan de Zilverstad Schoonhoven, het idyllische Haastrecht of het historische kustplaatsje Ouddorp. Benieuwd geworden naar de dorpjes? Bekijk hier 10 charmante dorpjes en kleine stadjes in Zuid-Holland!

10 charmante dorpjes in Zuid-Holland

1. Schoonhoven

Schoonhoven wordt ook wel de Zilverstad aan de Lek genoemd. Door de jaren heen hebben er verschillende zilversmeden in de stad gewerkt. Ook is er in Schoonhoven een internationale Zilverschool. In het pittoreske dorpje kun je nog van alles bekijken wat je doet herinneren aan het welvarende verleden van dit dorp. In het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven kun je van alles te weten komen over de geschiedenis van deze stad. Ook de 17e eeuws Veerpoort is zeker een bezoekje waard. Twee mooie gebouwen die je niet mag missen in Schoonhoven zijn de Bartholomeüskerk en het oude stadhuis. Het stadhuis heeft een gotische bouwstijl en dateert ut de 15e eeuw. In Schoonhoven kun je goed winkelen. Je vindt er tal van lokale winkels en ondernemingen. Ook is er elke woensdagochtend een markt op het Doelenplein. Wil je even genieten van het groen? Breng dan een bezoekje aan het Springerpark.

Luxe natuurhuisje! Dit moderne natuurhuisje in Bergambacht is geschikt voor 5 personen en is een gerenoveerde boerderij. De accommodatie heeft een moderne inrichting en is van alle gemakken voorzien

TIP! Ontdek de mooiste natuurgebieden in Zuid-Holland

10 charmante dorpjes in Zuid-Holland

2. Ouddorp

Ouddorp is het meest westelijke dorpje van Zuid-Holland en is een erg geliefde badplaats aan de kust. Het dorpje is een favoriete plek voor toeristen en dagjesmensen. Het charmante dorpje heeft een historisch centrum wat wordt gekenmerkt door oude huisjes en schattige straatjes. In het centrum van Ouddorp vind je leuke winkeltjes en gezellige horecagelegenheden. In het centrum staan een aantal bewonderenswaardige gebouwen, zoals het oude raadhuis en het Blaeuwe Huus. Dit is een oude boerderij uit de 17e eeuw. Iets buiten het centrum ligt de Schans, een oud verdedigingswerk uit de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog in de 17e eeuw. Het is ook zeker een aanrader om vuurtoren Westhoofd te bezoeken. De vuurtoren komt uit de vorige eeuw en is een vandaag de dag nog steeds in werking. Ben je met de kinderen in Ouddorp? Dan kun je ook een bezoekje brengen aan Boerderij de Mekkerstee. Hier kun je geiten en andere boerderijdieren aaien en voeren.

Op zoek naar een vakantiepark? Landal Strand Resort Ouddorp Duin is een luxe vakantiepark met moderne vakantiehuizen in de duinen van Ouddorp. Op het vakantiepark is een restaurant, een zwembad en zelfs een surfschool.

10 charmante dorpjes in Zuid-Holland

3. Brielle

Brielle is een klein vestingstadje in het zuiden van Zuid-Holland. De plaats is één van de best bewaarde vestingwerken van Nederland. Brielle is vooral bekend geworden door de Tachtigjarige Oorlog toen de stad op 1 april 1572 in de handen van de Watergeuzen kwam. Het is een heerlijk stadje om doorheen te struinen. Binnen de stadsmuren vind je onder andere de Sint-Catharijnekerk en het interactieve museum van de Tachtigjarige Oorlog. Dit museum, genaamd het Historisch Museum Den Briel, zit in het oude stadhuis. Rondom het stadhuis liggen verschillende terrasjes waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Brielle is rijk aan kleine boetiekjes en speciaalzaakjes. Je kunt er ambachtelijke producten kopen en leuke kleding. Ook vind je in Brielle verschillende kunstgaleries. Een leuke manier om de stad te ontdekken is met de fiets. Combineer de stad met een dag fietsen in de omgeving en je hebt gegarandeerd en leuk uitje.

Camping tip! Camping de Krabbeplaat is een gezellige familiecamping aan de Brielse Maas vlak bij het centrum van Brielle. De camping heeft diverse watersport faciliteiten zodat jong en oud zich niet hoeft te vervelen.

10 charmante dorpjes in Zuid-Holland

4. Schipluiden

In de polder bij Delft ligt het plaatsje Schipluiden. Archeologische vondsten laten zien dat er tijdens de steentijd als mensen op deze plek woonden. Het historische centrum van Schipluiden is gebouwd op twee oerwallen. Vandaag de dag kun je het pittoreske dorpje zeker niet aan je neus voorbij laten gaan. Het centrum wordt gekenmerkt door smalle straatjes met historische panden en oude bruggetjes. Een mooie kerk is de hervormde kerk van Schipluiden. Ook de Oude Trambrug moet je zeker niet missen. In museum het Tramstation kun je van alles leren over het tramspoor dat vroeger door deze regio heenliep om groenten en fruit te vervoeren. Iets buiten het dorp staat een oude molen, Molen De Korpershoek. De korenmolen is helaas niet meer in gebruik, maar kun je nog wel bezoeken.

Boerencamping in Zuid-Holland? Boerenbed TaartenTuin is een rustieke boerderijcamping in de polder van Aarlanderveen. Op het terrein staan 5 safaritenten en kun je genieten van het boerderijleven.

LEES OOK: De mooiste natuurhuisjes bij zee in Zuid-Holland

10 charmante dorpjes in Zuid-Holland

5. Oud-Beijerland

In de Hoeksche Waard, onder Rotterdam, ligt het charmante dorpje Oud-Beijerland. Het is de grootste plaats in de gemeente Hoeksche Waard en kent een rijke historie. De plaats is in de 16e eeuw gesticht door een graaf en groeide uit tot een welvarend dorp. De plaats kreeg in het begin van de 17e eeuw een kerk waar later ook huizen om heen werden gebouwd. De inwoners van Oud-Beijerland leefde door de eeuwen heen voornamelijk van handel, landbouw en visserij. Oud-Beijerland kent een aantal bijzondere bezienswaardigheden die je niet wilt missen. Eeuwenoude pandjes en smalle straatjes kenmerken de dorpskern. Een prachtig gebouw in het centrum is het oude Raadhuis. Dit pand komt uit het begin van de 16e eeuw en biedt. De gracht die in het centrum ligt, biedt een schitterend doorkijkje naar dit oude gebouw. Ook de hervormde kerk kun je een bezoekje brengen. In Oud-Beijerland kun je goed winkelen. Het centrum heeft een aantal lokale winkels en bekendere merken waar je kunt shoppen. Voor leuke horecagelegenheden kun je terecht op de Havendam of de Oostkade.

Lees tip! De 15 leukste bezienswaardigheden van Zuid-Holland

10 charmante dorpjes in Zuid-Holland

6. Warmond

Een van de mooie dorpen in Zuid-Holland aan de Kagerplassen is Warmond. De plaats kent een rijke historie die al rond de prehistorie begon. Door de jaren heen zijn er verschillende panden en bouwwerken in Warmond gebouwd die je nu nog steeds kunt bewonderen. In het centrum staat het Oude Raadhuis en de voormalige gemeenteschool die je kunt bekijken. Verder wordt het plaatsje gekenmerkt door eeuwenoude boerderijen. Een van de bezienswaardigheden in het centrum is de Oude Toren en de bijbehorende ruïne. De ruïne en de nabij gelegen begraafplaats komen uit de 14e eeuw. Tijdens de middeleeuwen telde Warmond zes kastelen. Vandaag de dag kun je er nog slechts eente bewonderen, het Huys te Warmont. Dit kasteel ligt iets buiten het centrum en komt uit de middeleeuwen.

Overnacht op een woonboot! Dit natuurhuisje in Warmond is een woonboot op de Kagerplassen en geschikt voor 6 personen. Vanaf het vakantiehuisje heb je een schitterend uitzicht over het water.

10 charmante dorpjes in Zuid-Holland

7. Maassluis

Een pittoresk stadje aan de Nieuwe Waterweg is Maassluis. Het dorp is ontstaan in 1340 als nederzetting bij een sluis in de zeewering tussen de Noordzee en Rotterdam. Door het liberale vestigingsbeleid kende het dorpje lange tijd een grote joodse gemeenschap. Vandaag de dag kun nog steeds de joodse begraafplaats aan de Roggekade bewonderen. Een van de bezienswaardigheden die gelijk opvalt is de Groote Kerk. Deze kerk uit de 17e eeuw heeft een imposante toren. In het historische centrum staat het Oude stadhuis. In dit stadhuis zit het Nationaal Sleepvaart Museum, een museum waar je van alles te weten kunt komen over sleepvaarten en bergingen. In de Sleepboothaven kun je verschillende oude sleepboten bewonderen. Ook Molen De Hoop is een mooie bezienswaardigheid in Maassluis. Een uniek gebouw, iets buiten het centrum van Maassluis, is de Pauluskerk. Deze moderne kerk wordt ook wel “Sydney aan de Waterweg” genoemd, omdat het zo’n futuristische uitstraling heeft.

Op zoek naar een camping in de natuur? Bekijk en vergelijk de mooiste en groenste campings van Zuid-Holland op Natuurcamping.nl

10 charmante dorpjes in Zuid-Holland

8. Hellevoetsluis

Hellevoetsluis is een klein stadje in de gemeente Voorne-Putten. Rond de 17e eeuw is de vesting Hellevoetsluis aangelegd om de oorlogs- en handelshaven te versterken. Tijdens die tijd heeft Hellevoetsluis een belangrijke rol gespeeld voor de zilvervloot. Verschillende gebouwen als het Tromphuys, het Kruythuys en het Ruyterhuys herinneren nog aan deze tijd. In de vestingstad kun je verschillende monumenten en bezienswaardigheden bewonderen. Het stadje heeft een rijksbeschermd stadsgezicht en wordt gekenmerkt door een aantal bijzondere gebouwen. Je vindt er oude panden, klinkerstraatjes en historische schepen in de haven. De vuurtoren en het oude lichtschip Noorder-Hinter zijn twee maritime bezienswaardigheden in Hellevoetsluis. Het nationaal Brandweermuseum en Stadsmuseum Hellevoetsluis zijn twee interessante musea die je kunt bezoeken.

Modern vakantiepark! Cape Helius is een rustiek vakantiepark met een haven in Hellevoetsluis. Het vakantiepark bestaat uit verschillende villa’s en appartementen die geschikt zijn voor 4-14 personen.

10 charmante dorpjes in Zuid-Holland

9. Haastrecht

Een klein stadje onder Gouda is het plaatsje Haastrecht. Het dorpje ligt in de gemeente Krimpenerwaard en telt ruim 4000 inwoners. Het pittoreske dorpje ligt midden het groen is daarom een leuk plaatsje om aan te gaan tijdens een fietstocht door de polders van Zuid-Holland. In het centrum van Haastrecht staan een aantal historische gebouwen. Eentje daarvan is de Hervormde Kerk van Haastrecht. De kerk komt oorspronkelijk uit de 13e eeuw, maar is meerdere malen verwoest en weer opgebouwd. Naast de kerk zijn ook het 17e eeuwse stadhuis en de ophaalbrug een bezoekje waard. Poldermuseum De Hooge Boezem is een interessant museum waar je van alles kunt leren over de afwatering van het gebied rondom Haastrecht. Een schitterende bezienswaardigheid die je niet wilt missen in Haastrecht is De Overtuin. Deze Engelse Landschapstuin komt uit de 19e eeuw en hoort bij een oud herenhuis. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van mooie planten, bloemen en beelden.

Vakantiepark tip! Vakantiepark De Reeuwijkse Plassen is een modern vakantiepark midden in de polder bij Gouda. Het vakantiepark heeft luxe accommodaties aan het water met eigen steiger, een gemeenschappelijk zwembad, restaurant en fietsverhuur.

10 charmante dorpjes in Zuid-Holland

10. ‘t Woudt

In het poldergebied tussen Delft en het Westland ligt het dorpje ’t Woudt. Vroeger stond dit dorpje midden in een wild gebied, een woud. In de 12e eeuw werd het landschap rondom het dorpje ontgonnen en werd het land bebouwd. Vandaag de dag lijkt er weinig veranderd te zijn sinds toen. Het dorp kent slechts 36 inwoners en is erg idyllisch. In het kerkdorpje staan een aantal boerderijen, huizen, een herberg en een kerk. Het gehele dorp is een beschermd dorpsgezicht. Het is zeker een aanrader om het kerkje van ’t Woudt te bezoeken. Het huidige kerkje is gebouwd rond de 15e eeuw en heeft laatgotische elementen. Een bezoekje aan ’t Woudt is zeker te combineren met een mooie wandeling of fietstocht door de omgeving. Rondom ’t Woudt liggen prachtige polders, boerderijen en landerijen.

Plan je vakantie in Zuid-Holland
Vind de leukste campings bij Natuurcamping.nl, Charmecamping.nl en ANWB Camping. Bekijk de mooiste vakantieparken bij Landal en Roompot. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Meer over Zuid-Holland? Dan vind je deze artikelen vast ook leuk:

Veelgestelde vragen over Zuid-Holland:

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden van Zuid-Holland?

Delft, De Kinderdijk en Rotterdam zijn een aantal hoogtepunten in Zuid-Holland. Bekijk hier de top 15 bezienswaardigheden van Zuid-Holland

Wat zijn de leukste en beste vakantieparken in Zuid-Holland?

Strand Resort Ouddorp Duin, RCN vakantiepark Toppershoedje, Vakantiepark Landal De Reeuwijkse Plassen zijn een aantal mooie vakantieparken in Zuid-Holland. Bekijk hier de 20 leukste en beste vakantieparken in Zuid-Holland

Wat zijn mooie natuurhuisjes bij zee in Zuid-Holland?

In Zuid-Holland vind je een aantal schitterend natuurhuisjes in de bossen of duinen bij zee. Bekijk hier 10 mooie natuurhuisjes bij zee in Zuid-Holland!

Wat zijn mooie natuurgebieden in Zuid-Holland?

Nationaal Park de Biesbosch, Meijendel en Tiengemeten zijn een aantal mooie natuurgebieden in Zuid-Holland. Bekijk hier 10 mooie natuurgebieden in Zuid-Holland!

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

Top 15 bezienswaardigheden van Zuid-Holland

Top 15 bezienswaardigheden van Zuid-Holland

Zuid-Holland is een prachtige provincie in Nederland die rijk is aan historische steden, mooie natuurgebieden en uitgestrekte stranden!

Een reactie

  1. Gerwin Westdijk

    Goedereede is toch stukken mooier dan Ouddorp en heeft een aantal mooie cafés en restaurants en vergeet bakkerij de vries niet in de pieterstraat.