10 x de mooiste bezienswaardigheden in Gdansk

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Gdansk

Hoogtepunten van Gdansk

Gdansk is een prachtig stadje in Polen. De stad is de perfecte bestemming voor een stedentrip en heeft veel te bieden op historisch en cultureel vlak. Zo kun je er interessante musea, indrukwekkende kerken en historische bezienswaardigheden vinden. Het is een gezellige stad met veel leuke straatjes, winkels en restaurants. Er is van alles te doen en te beleven! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Gdansk.

Op zoek naar goedkope vliegtickets? Bekijk hier vliegtickets naar Gdansk vanaf 30 euro retour.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Gdansk

1. Lange Markt

De Lange Markt is een prachtig plein, gelegen in het centrum van Gdansk. Het marktplein bevindt zich bij de Langstraat en is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het plein wordt omringd door kleurrijke historische gebouwen en je kunt er de leukste terrasjes en restaurantjes vinden. Je kunt er heerlijk rondstruinen en genieten van de bijzondere architectuur en je zult je ogen uitkijken door alle mooie bezienswaardigheden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het Artushof. Het Artushof is een prachtig gebouw in Renaissancestijl en je kunt er verschillende tentoonstellingen vinden. De Neptunusfontein is ook zeker de moeite waard. Deze indrukwekkende fontein bevindt zich midden op het plein en staat symbool voor de band tussen de stad en de zee. Breng een bezoekje aan de Groene Poort en geniet van een drankje op één van de leuke terrasjes.

Hotel tip! Hotel Artus is een mooi 3-sterrenhotel, gelegen op slechts 50 meter van de Lange Markt. Het hotel beschikt over ruime gezellige kamers en je vindt er een sfeervol restaurant met plaatselijke gerechten. In het hotel kun je een spa met sauna’s vinden.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Gdansk

2. Mariakerk

De Mariakerk is een prachtige kathedraal, midden in het centrum van Gdansk. De kerk is één van de grootste baksteenkerken ter wereld en is zo’n 105 meter lang en 66 meter breed. De kerk is dus erg indrukwekkend en kun je van binnen en van buiten bewonderen. De kerk werd tussen de 14e en 15e eeuw gebouwd en was tot 1945 de grootste evangelische-lutherse kerk in de wereld. Na 1945 werd de kerk veranderd in een katholieke kerk en werd de kathedraal opgeknapt. De kerk staat vol met de mooiste kunstwerken en schilderijen. Daarnaast is er een astronomische klok en kun je de toren beklimmen, waar je een prachtig uitzicht hebt op de rest van de stad.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Gdansk

3. Gouden Poort en Groene Poort

De Gouden en Groene Poort zijn twee stadspoorten gelegen aan beiden kanten van de Langstraat. De Gouden poort ligt in het westen van het centrum en werd in het begin van de 17e eeuw gebouwd. De poort werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk verwoest, maar is gelukkig later weer heropgebouwd. De Gouden Poort is wit met gouden versiersels en bovenop kun je standbeelden vinden die de 7 deugden representeren. De groene poort bevindt zich in het oosten van het centrum bij de Lange Markt. Deze poort werd al in de 16e eeuw gebouwd en is geïnspireerd op het stadhuis van Antwerpen. De poort bestaat uit een indrukwekkend gebouw met 4 doorgangen. Het is een mooi bouwwerk dat je zeker niet mag missen.

Op zoek naar een leuk hostel in Gdansk? Vanuit een hostel kun je perfect de stad verkennen en leer je ook nog eens andere reizigers kennen. Bekijk hier de leukste hostels in Gdansk.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Gdansk

4. Westerplatte

Westerplatte is een mooi schiereiland, gelegen ten noorden van het centrum, bij de monding van de Martwa Wisla in de zee. Westerplatte is het decor geweest van de eerste Duitse invasie tijdens de tweede wereldoorlog en heeft dus een rijke geschiedenis. Op 1 september 1939 werd het schiereiland door een slagschip van het Duitse leger beschoten en de slag eindigde op 7 september met een winst voor de Duitsers. Bij een bezoekje aan de Westerplatte kun je allerlei ruïnes van barakken bezichtigen en je kunt er een museum vinden, waar je alles kunt leren over de Slag om Westerplatte. Op de Westerplatte kun je een mooi monument vinden, gelegen op een 28 meter hoge heuvel. Je hebt er een prachtig uitzicht op de zee en de omgeving.

Op zoek naar een leuk vakantiehuis?

Door heel Gdansk kun je de mooiste vakantiehuisjes vinden, waar je kunt genieten van een huiselijke sfeer, terwijl je de mooie stad kunt verkennen. Bekijk hier de mooiste vakantiehuisjes.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Gdansk

5. Kathedraal van Oliwa en Park Oliwski

De Kathedraal van Oliwa is een prachtige kathedraal in de wijk Oliwa. Deze wijk bevindt zich in het noordwesten van Gdansk en is makkelijk te bereiken met de trein. De kathedraal is gebouwd tussen de 13e en 18e eeuw en staat aan de voet van een groen stadspark. De wijk is minder druk dan het centrum en je kunt er dan ook heerlijk rondstruinen en genieten van het groen. De kerk is gebouwd in verschillende bouwstijlen en je kunt er twee orgels en diverse mooie altaren vinden. De kathedraal staat vol met bijzondere kunstwerken en kun je van binnen en buiten bezichtigen. Na een bezoek aan de kerk moet je zeker het park verkennen. In het park vind je vijvers, standbeelden en bloemperken en je kunt er even helemaal tot rust komen. Daarnaast bevindt zich hier ook het Etnografisch Museum.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Gdansk

6. Museum van de Tweede wereldoorlog

Het Museum van de Tweede Wereldoorlog is een prachtig museum in het noordoosten van Gdansk. Het museum is in 2017 geopend en geeft een gedetailleerde geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog neer. Hierbij gaat het niet alleen over de oorlog in Polen, maar komen alle gebieden in Europa aan bod. Je kunt er van alles leren over het leven tijdens de oorlog en de verschrikkelijke gebeurtenissen die zich jarenlang hebben afgespeeld. Het museum beschikt over een grote collectie voorwerpen en aan de hand van filmpjes, foto’s en verhalen kun je er veel leren over de Poolse en Europese geschiedenis. Het museum is gevestigd in een indrukwekkend modern gebouw, dat voor architectuurliefhebbers ook zeker een aanrader is.

Maak een rondreis door de Polen! Ontdek de natuur en cultuur van Polen op deze 14 daagse rondreis, waar je langs Gdansk Warschau, Krakau en Poznan komt. Bekijk hier deze mooie rondreis.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Gdansk

7. Rechtsstadsraadhuis

Het Rechtsstadsraadhuis is een prachtig raadhuis in het centrum van Gdansk, gelegen aan de Langstraat. Het raadhuis werd in de 14e en 15e eeuw gebouwd en werd in de 16e eeuw na een brand, omgebouwd in de stijl van het Maniërisme. Bij het raadhuis kun je een 81 meter hoge toren vinden, die prachtig versierd is met een gouden windwijzer. De toren kun je beklimmen en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Daarnaast kun je in het raadhuis ook een mooi stadsmuseum vinden. In het museum kun je aan de hand van allerlei voorwerpen, alles leren over de geschiedenis van Gdansk. Daarnaast bevindt het Rechtsstadsraadhuis zich midden in één van de belangrijkste straten van Gdansk en kun je er in de omgeving dus leuke restaurantjes en winkeltjes vinden.

Hotel tip! Hampton By Hilton Gdansk Old Town is een mooi 3-sterrenhotel gelegen bij het Rechtsstadsraadhuis. Het hotel beschikt over ruime en moderne kamers en een fijne zitruimte, waar je een drankje kunt drinken. Geniet in de ochtend van een ontbijtbuffet.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Gdansk

8. Kraanpoort en Nationaal Maritiem Museum

De Kraanpoort is een mooie poort en havenkraan, gelegen aan de oever van de rivier de Motlawa, die door de stad stroomt. De huidige poort werd in 1444 gebouwd en na een turbulente geschiedenis is de poort na de tweede wereldoorlog weer volledig herbouwd. De poort bestaat uit twee stenen torens, met in het midden een houten deel waar de kraan aan is bevestigd. De kraan kan vracht en goederen optillen. Het mooie gebouw is erg indrukwekkend en maakt deel uit van het interessante Nationaal Maritiem Museum. In het museum kun je alles leren over de Poolse scheepvaart. Het Nationaal Museum is verspreid over meerdere gebouwen waaronder de Kraanpoort. Het geeft je een duidelijk beeld van de geschiedenis van Gdansk als havenstad.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Gdansk

9. European Solidarity Centre

Het European Solidarity Centre is een belangrijk cultureel centrum waar je alles te weten komt over het verzet tegen het communisme en de solidariteit-beweging in Polen. Het centrum bestaat uit een museum en bibliotheek en er worden meer dan 2000 voorwerpen tentoongesteld, die je meenemen in het verleden van Polen. Daarnaast kun je er een audiotour volgen, waarbij je alles leert over de geschiedenis van Polen na de tweede wereldoorlog. Polen heeft veel te verduren gehad tijdens het communistische regime en het is dan ook een interessant museum.

10. Nationaal Museum

Het Nationaal Museum van Gdansk is een verzameling van verschillende gebouwen en musea die allemaal een onderdeel van de collectie tentoonstellen. In het zuiden van Gdansk kun je het hoofdgebouw vinden. Het hoofdgebouw bevindt zich in een oud Franciscaner klooster en staat vol met prachtige kunst. Je kunt er vele mooie kunstwerken uit afgelopen eeuwen bewonderen waaronder het bekende schilderij “Het Laatste Oordeel” van Hans Memling. In Het Opatów paleis kun je het Departement van Moderne Kunst vinden er is ook een Photography gallery en een Etnografisch Departement.

Plan je trip:
Vind de beste vliegtickets naar Gdansk op Skyscanner. De mooiste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Vind de leukste hostels bij Hostelworld. Het grootste aanbod vakantiehuizen in de omgeving van Gdansk vind je bij Homeaway. Mooie rondreizen door Polen vind je bij Djoser en Pharos Reizen.

Lees ook:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Polen?

Gdansk is een prachtige stad in Polen. In heel Polen kun je allerlei prachtige bezienswaardigheden vinden. Bekijk hier de hoogtepunten van Polen.

Waar vind ik goedkope vliegtickets?

In Gdansk kun je een internationaal vliegveld vinden, waar meerdere maatschappijen rechtstreeks op vliegen. Bekijk hier de goedkoopste vliegtickets naar Gdansk.

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Krakau

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Krakau

Krakau staat bekend als één van de mooiste steden van Europa. De Poolse stad heeft alles te bieden voor een stedentrip en zit vol cultuur en geschiedenis. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in Krakau.