10 x de mooiste bezienswaardigheden in Warschau

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Warschau

Hoogtepunten van Warschau

Warschau is de prachtige hoofdstad van Polen. De stad is in de tweede wereldoorlog bijna volledig verwoest, maar heeft zich inmiddels weer prachtig weten op te bouwen. Je moet zeker een kijkje nemen in het oude stadscentrum, Stare Miasto. Hier kun je genieten van gezellige pleinen, charmante straatjes en kleurrijke vakwerkhuizen. Ook het Wilanówpaleis is een echte aanrader. Het paleis doet je denken aan Versaille en je kunt hier even ervaren hoe vroegere koningen leefden. Even tot rust komen? Maak dan een wandeling door het groene Lazienki Park. Hier word je omringd door monumenten, paleizen en beelden en kun je genieten van de groene bossen en velden. Voor het mooiste uitzicht van Warschau moet je bij het Paleis van Cultuur en Wetenschap zijn. Kortom, er is genoeg te doen en te zien in Warschau! Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden.

Lees ook: De 10 mooiste bezienswaardigheden van Polen

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Warschau

1. Stare Miasto

Stare Miasto is het historische centrum van Warschau. Warschau is in de tweede wereldoorlog flink gebombardeerd, wat zorgde voor enorme verwoesting van de prachtige stad. Gelukkig zijn veel gebouwen in de eeuwen daarna weer opgebouwd en heeft dit geresulteerd in het prachtige Stare Miasto, dat zelfs op de Unesco werelderfgoedlijst staat. De oude wijk begint bij het mooie grote slotplein waar je kunt genieten van ontzettend veel mooie gebouwen in verschillende bouwstijlen. Zo zijn er elementen van de renaissance Barokke, Gotische en Neoclassicistische stijl en kunnen architectuurliefhebbers zich hier dus helemaal uitleven. Naast het plein, vind je in het oude stadsdeel ook veel pittoreske steegjes, charmante vakwerkhuizen en gezellige pleinen. Eén van de hoogtepunten is het oude marktplein, Rynek Starego Miasta. Dit oude marktplein staat vol met kleurrijke huizen en je vindt er talloze terrasjes, waar je een hapje kunt eten. Een ander hoogtepunt is de mooie Johanneskathedraal. Deze 14e eeuwse kerk moet je zeker van binnen en van buiten bezichtigen.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Warschau

2. Koninklijke Paleis

Aan het centrale plein, het Slotplein, kun je het prachtige Koninklijke Paleis vinden. Dit paleis werd in de tweede wereldoorlog bijna volledig verwoest, maar is sindsdien weer mooi opgebouwd. In het paleis hebben de Poolse koningen tussen de 16e en de 18e eeuw gewoond en je kunt er dan ook veel leren over de geschiedenis van Polen. Je kunt namelijk een kijkje nemen in het paleis en daarbij de verschillende vertrekken bewonderen. Bovendien worden er portretten van Poolse koningen tentoongesteld en staan er een reeks schilderijen uit de 18e eeuw. Daarnaast is het mogelijk om een rondleiding te volgen, waarbij je alles te weten komt over het kasteel door de eeuwen heen.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Warschau

3. Wilanówpaleis

Het Wilanówpaleis is een prachtig paleis, gelegen aan de rand van Warschau op zo’n 20 minuten rijden van het centrum. Het paleis kun je bereiken met de bus en is absoluut een bezoekje waard. Het paleis is als zomerwoning gebouwd voor de koning Jan Sobieski en werd geïnspireerd door Italiaanse villa’s. Het is een ontzettend indrukwekkend gebouw, dat je een beetje doet denken aan het Paleis van Versailles. Bij een bezoek aan het paleis kun je de verschillende vertrekken van het paleis verkennen. Daarbij zul je versteld staan door de plafondschilderingen, kunstwerken en antieke meubels. Rond het paleis kun je daarnaast heerlijk wandelen door de tuinen. Je vindt er rozentuinen, standbeelden en een labyrint van heggen.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Warschau

4. Koninklijke route

De Koninklijke route is een bijzondere route die is uitgestippeld door Warschau. De route begint bij het Slotplein en gaat via straten zoals Krakowskie Przedmieście en ulica Nowy Świat naar het Wilanówpaleis. Het is een indrukwekkende route die je leidt langs vele van de belangrijkste bezienswaardigheden. Zo kom je langs 5 kerken, 9 paleizen en 2 parken. Je kunt er genieten van pittoreske straten, gezellige pleinen en groene natuur. Wandelliefhebbers zullen zich hier helemaal kunnen uitleven en het is de perfecte manier om een groot gedeelte van de stad in een dag te zien.

Onze tip: bezoek je Warschau? Koop dan entreekaartjes voor de mooiste bezienswaardigheden en activiteiten van de stad.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Warschau

5. Lazienki Park en Paleis

Het Lazienki park is een prachtig stadspark gelegen ten zuiden van het centrum van Warschau. Het park is prachtig groen en je kunt er heerlijk wandelen. Daarnaast vind je er meerdere monumenten, historische gebouwen en vijvers. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het Chopin monument. Dit monument ligt aan een vijver en op zondagen worden hier piano concerten gegeven met muziek van Chopin, die je zeker niet mag missen. Het Royal Lazienki Museum is ook een aanrader. In dit museum kun je allerlei mooie kunstwerken vinden en in de tuin staan diverse beelden. Ook zijn er diverse paleizen die zeker de moeite waard zijn. Het belangrijkste paleis is het Lazienki Paleis. Dit Neoclassistische paleis wordt omringd door water en dit zorgt voor een prachtig plaatje.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Warschau

6. Warsaw Uprising Museum

Het Warsaw Uprising Museum is een mooi museum waar je alles kunt leren over de opstand van Warschau in 1944. Tijdens de tweede wereldoorlog besloten de inwoners van Warschau een opstand te starten tegen de Duitse bezetters. Deze opstand duurde 63 daden en resulteerde in ontzettend veel doden en de bijna complete verwoesting van de stad. In het Warsaw Uprising Museum kun je alles te weten komen over deze bloederige opstand, aan de hand van voorwerpen, foto’s en films. Het is een ontzettend aangrijpend museum, die je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan Warschau.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Warschau

7. Pawiak gevangenis museum

Het Pawiak Gevangenis Museum is een erg interessant museum, gelegen in een oude gevangenis. De gevangenis werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Duitsers en stond midden in de Joodse Ghetto. Bij een bezoek aan het museum kun je onder andere de cellen bekijken. Daarbij kun je de verschrikkelijke toestanden zien, waarin de gevangenen vroeger leefden. Daarnaast vind je er ook een tentoonstelling met diverse persoonlijke bezittingen van de gevangenen en kun je er dingen leren over de concentratie- en werkkampen in Polen.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Warschau

8. Paleis van Cultuur en Wetenschap

Het Paleis van Cultuur en Wetenschap is een bijzonder gebouw in het centrum van Warschau. Het 231 meter hoge paleis werd gebouwd in de jaren 60 en is cadeau gedaan door de Sovjet Unie. Het enorme gebouw valt meteen op doordat het nogal uit de toon valt met de omgeving. Juist daarom is het een bijzonder plaatje en moet je er zeker een bezoekje aan brengen. Je vindt er theaters, een bioscoop en musea en je kunt een kijkje nemen op het observatie terras, op 115 meter hoogte.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Warschau

9. De Vistula rivier

Dwars door de stad stroomt de mooie Vistula rivier. De rivier split de stad in 2 en je vindt er enkele indrukwekkende bruggen. Daarnaast zijn de oevers erg groen en kun je er dan ook heerlijk wandelen. Langs de rivier vind je lange paden en je kunt er genieten van een heerlijk uitzicht. Daarnaast vind je er ook leuke strandpaviljoens en strandclubs. Hier kun je genieten van heerlijke drankjes en ‘s avonds worden er vaak leuke feestjes gegeven. Ook zijn er regelmatig festivals en concerten in de parken. Wil je de rivier zelf verkennen? Maak dan een mooie boottocht en verken de rivier vanaf het water.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Warschau

10. Fryderyk Chopin Museum

Fryderyck Chopin was een Poolse componist en fantastisch pianist die is de 19e eeuw actief was. Chopin is één van de nationale helden van Polen en hij wordt nog steeds beschouwd als één van de grote componisten. Om alles te weten te komen over deze bijzondere componist, moet je zeker een bezoekje brengen aan het Chopin Museum. In het museum kun je alles leren over de muziek en het leven van Chopin en je kunt er tevens zijn dodenmasker en laatste piano bewonderen. Het museum is erg interactief en dus leuk voor het hele gezin.

Leuke hotels in Warschau

Door heel Warschau kun je genoeg mooie hotels vinden. Eén daarvan is het Hotel Chmielna Warsaw. Dit fijne 2-sterrenhotel beschikt over ruime en moderne kamers. Daarnaast kun je er een zitruimte vinden en is er elke ochtend een ontbijtbuffet. Het Hotel Metropool is ook zeker een aanrader! Dit mooie 3-sterrenhotel bevindt zich bij het Paleis van Cultuur en wetenschap en beschikt over fijne kamers. Je kunt er heerlijke Poolse specialiteiten eten in het Bistro Restaurant of een drankje doen in de bar. Op zoek naar een beetje luxe? Boek dan een verblijf bij het PURO Warszawa Centrum hotel. Dit mooie 4-sterren boutique hotel beschikt over moderne fijne kamers en een fitnessruimte. Daarnaast kun je er genieten van een prachtig ingerichte bar en dakterras en wordt er elke ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd.

Stel zelf je reis samen

Lees ook:

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Krakau

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Krakau

Krakau staat bekend als één van de mooiste steden van Europa. De Poolse stad heeft alles te bieden voor een stedentrip en zit vol cultuur en geschiedenis. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in Krakau.