Kasteel đerdap in Servië
Afbeelding van Sonja Sonja via Pixabay

10 prachtige bezienswaardigheden in Servië

Hoogtepunten van Servië

Servië is een prachtig land in de Balkan. Je vindt er gezellige steden met charmante straatjes en indrukwekkende bouwwerken zoals Belgrado en Novi Sad. Je kunt er genieten van versterkte forten, die hoog boven de steden uit torenen. Behoefte aan groene natuur? Bezoek dan één van de vele natuurparken. Zo kun je bij Đavolja Varoš de bijzondere aard piramides bekijken en in het Nationaal park Đerdap kun je lange wandelingen maken langs de rivierkloof. Ook zijn er veel Servisch-Orthodoxe kloosters, waar je van alles kunt leren over het klooster bestaan. Het Studenica Klooster is het mooiste en grootste klooster van Servië en is dus zeker een bezoekje waard. Kortom, er is van alles te doen en te beleven! Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in Servië.

Belgrado Servië

1. Belgrado

Belgrado is de prachtige hoofdstad van Servië. De stad ligt op de kruising van de rivieren de Sava en de Donau. Het is een gezellige stad met pittoreske straatjes en indrukwekkende gebouwen. Eén van de populairste bezienswaardigheden is de oude vesting Kalemegdan. Het is een tweeduizend jaar oud fort, dat boven de rivieren uittorent. Het fort is vaak gerenoveerd en herbouwd, maar de indrukwekkende stadsmuren zijn nog steeds in zijn oude staat te bewonderen. Daarnaast moet je ook zeker de Toren van de Despoot beklimmen, daar heb je namelijk een prachtig uitzicht. Bij het oude fort vind je ook nog een interessant legermuseum en er liggen groene tuinen omheen. Een andere bezienswaardigheid die je gezien moet hebben, is de wijk Skadarlija. Deze bijzondere wijk doet je een beetje denken aan Montmartre in Parijs en het is dan ook het centrum voor kunst en cultuur in Belgrado. De wijk zit vol met kunstgalerijen en gezellige cafeetjes en je kunt er heerlijk wandelen door de gezellige kleurrijke straatjes. Daarnaast moet je ook zeker een kijkje nemen bij de St. Sava kerk. Het is een van de grootste orthodoxe kerken en het is van zowel binnen als buiten erg indrukwekkend.

Hotel tip Belgrado: Sky Hotel, toplocatie op slechts 7 minuten wandelen van het plein Trg Republike en de straat Knez Mihajlova. Vliegtickets naar Belgrado: vanaf € 38,- van Eindhoven. Vind de goedkoopste vliegtickets naar Belgrado

Đavolja Varoš Servië

2. Đavolja Varoš

Đavolja Varoš is een prachtig natuurgebied in het zuiden van Servië. Deze bijzondere plek wordt ook wel de Duivelsstad genoemd doordat er overal indrukwekkende rotsformaties te vinden zijn. Het park bestaat uit meer dan 200 aardpiramides die in groepjes bij elkaar staan. Dit zorgt voor een prachtig natuurspektakel waar je heerlijk kunt wandelen. Het natuurpark was zelfs genomineerd voor de zeven nieuwe wereldwonderen competitie in 2007. Sommige rotsformaties zijn zelfs wel 15 meter lang en 6 meter breed. De formaties zijn gevormd door sterke erosie, veroorzaakt door vulkanische activiteit en deze rotsformaties kun je bijna nergens anders aanschouwen. Naast de rotsen, vind je er ook nog twee natuurlijke bronnen met heerlijk helder en schoon water. Het gebied is niet erg groot en je kunt er dus uitstekend wandelen en alles ontdekken.

Novi Sad Servië

3. Novi Sad

Novi Sad is de een na grootste stad in Servië. Het is een prachtige en gezellige stad aan de oevers van de rivier de Donau. Het centrum staat vol met schattige gekleurde huisjes en je vindt er veel gezellige pleinen waar je kunt genieten van een lekker hapje en drankje. Daarnaast zijn er ook veel mooie bezienswaardigheden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het Petrovaradin Fort. De plek waar het fort staat, wordt al vele eeuwen bewoond door verschillende groepen. Zo zijn er opgravingen geweest waarbij resten uit 15.000 voor christus zijn gevonden. Het fort zoals we het nu kennen, is in de 17e en 18e eeuw gebouwd. Het wordt omringd door vestingmuren en heeft een hoofdrol gespeeld in de Oostenrijks-Turkse oorlogen. Ook vind je er een enorm tunnelstelsel van vier verdiepingen en een prachtige klokkentoren. Je kunt het fort bezoeken en al deze bijzondere vertrekken bewonderen. Daarnaast kun je er ook veel leren over de geschiedenis van Servië en heb je er een prachtig uitzicht op Novi Sad. Naast het Petrovaradin Fort, vind je ook nog heerlijke stranden in Novi Sad. Je kunt er dus genieten van een vakantie vol cultuur en zon.

 Đerdap Nationaal Park Servië

4. Nationaal park Đerdap

Het Nationaal Park Đerdap is het grootste nationaal park van Servië. Het is een groen park met honderden dieren- en plantensoorten, waar je heerlijk kunt wandelen. Eén van de mooiste plekjes in het park is het doorbraakdal, de ijzeren poort. De plek is sprookjesachtig en je kunt er genieten van groene bossen, diepblauw water en uitgestrekte landschappen. Het is een lange rivierkloof, waar op sommige plekken de kliffen wel honderd meter de hoogte in reiken. Ook de burcht van Golubac moet je zeker bezoeken. Deze Ruïne bestaat uit prachtige stenen torentjes, begroeid door groene planten en prachtig afstekend tegen het blauwe water. Je kunt het kasteel het best bewonderen vanaf een bootje op het water. Ook de prehistorische opgraving Lepenski Vir is erg interessant. Het is een vindplaats met opgravingen uit de middensteentijd. Naast de bezienswaardigheden, moet je natuurlijk vooral heerlijk wandelen door de mooie natuur en langs de lange rivier.

Niš Servië

5. Niš

Niš is een mooi stadje in het zuiden van Servië. Het ligt aan de oevers van de rivier Nišava en je vindt er een gezellig historisch centrum met veel leuke restaurantjes en cafeetjes. Eén van de hoogtepunten van de stad is het fort Niška Tvrdjava. Het huidige fort is tussen 1719 en 1723 gebouwd door de Turken en werd gebruikt om de stad te verdedigen. Het fort bestond uit 5 prachtige poorten, waarvan er nog 2 goed bewaard zijn gebleven. Je kunt het fort van binnen bewonderen en veel leren over de geschiedenis van Niš. Je moet ook zeker een bezoekje brengen aan Mediana, een archeologische vindplaats van een villa van de Romeinse keizer Constantijn de Grote. Ook hier kun je weer veel opsteken van de geschiedenis van Servië en je vindt er overblijfselen van de thermen, reliëfs, mozaïekvloeren en aardewerken. Fan van sinistere bezienswaardigheden? Dan moet je zeker een kijkje nemen bij de schedeltoren, Ćele Kula. Het is een monument van de schedels van de overleden Servische soldaten, die zichzelf hebben opgeblazen om niet in handen van de Turken te komen.

Fruška Gora Servië

6. Nationale park Fruška Gora

Het Nationale park Fruška Gora ligt op 15 kilometer van Novi Sad en bestaat uit groene heuvels en eindeloze rust. Je kunt er dan ook heerlijk wandelen over verschillende wandelpaden. De hoogste berg is de Crveni Čot, die 539 meter hoog is. Vanaf deze berg heb je een mooi uitzicht over de omliggende glooiende heuvels. Daarnaast is het park ook rijk aan flora en fauna en je kunt er dan ook herten en ooievaars spotten. In het park vind je één van de belangrijkste religieuze centra met meer dan 15 verschillende Servisch-Orthodoxe kloosters. De kloosters hebben kenmerken van de Byzantijnse en barokke bouwstijl en je vindt er belangrijke bibliotheken met mooie fresco’s. Je kunt er lange wandelingen maken langs de verschillende kloosters en zo meer over de Servische-Orthodoxe stroming kunt leren.

Studenica Klooster Servië

7. Studenica Klooster

Het Studenica Klooster is één van de mooiste en grootste Orthodoxe kloosters in Servië. Het klooster is in 1190 gesticht en is voorzien van prachtige versieringen. Zo vind je er 13e en 14e eeuwse byzantijnse fresco’s en zijn er twee mooie kerken aanwezig. De kerken staan vol met bijzondere beelden en schilderijen en je moet dan ook zeker alle plekken van het klooster ontdekken. Het klooster bevindt zich aan het eind van een 12 kilometer lange weg en je kunt er heerlijk wandelen. Het klooster staat daarnaast op de werelderfgoedlijst van UNESCO en er is van alles leren over de middeleeuwse tijd in Servië. Daarnaast kun je er sinds een paar jaar overnachten. Het is de perfecte kans om je helemaal onder te dompelen in het klooster bestaan.

Uvac rivier Servië

8. De Uvac rivier

De Uvac rivier is een prachtige kronkelende rivier dat door het Special Nature Reserve Uvac loopt. De rivier is een absolute aanrader en is erg bijzonder. De oevers worden omringd door groene bomen en hoge bergen en heuvels. Je kunt er heerlijk wandelen en er zijn allerlei uitkijkpunten, waarbij je de meanderende rivier in zijn volle glorie kunt bewonderen. Daarnaast is het mogelijk om een boottrip langs de rivier te maken. Deze boottrips duren een paar uur en het is ook de perfecte manier om omliggende grotten te ontdekken. Het Special Nature Reserve Uvac staat vooral bekend om de Griffon gier. Deze mooie vogel komt hier namelijk nog steeds voor en als vogelliefhebber moet je hier dus zeker een dag vogels spotten. Naast gieren, komen er ook wolven, beren en vossen voor.

Nationaal Park Tara Servië

9. Nationaal Park Tara

Het Nationaal Park Tara is een prachtig park in het westen van Servië, bij de grens met Bosnië. Het groene landschap bestaat uit hoge bergen, uitgestrekte meren en dichte bossen. Je kunt er dan ook heerlijk wandelen en de verschillende landschappen ontdekken. De twee hoogste bergtoppen zijn de Mount Tara met 1544 meter en de Mount Zvijezda met 1673 meter. Vanaf die toppen heb je een prachtig uitzicht op de groene natuur. Dierenliefhebbers zijn hier ook helemaal op hun plek. Je kunt er namelijk zwarte beren, gemzen, wolven en gieren spotten. Ook moet je zeker het Zaovine meer bewonderen. Dit mooie meer wordt omringd door groene bergen en je kunt er heerlijk zwemmen of watersporten beoefenen.

Vrnjačka Banja Servië

10. Vrnjačka Banja

Vrnjačka Banja is één van de populairste kuuroorden en de grootste spa van Servië. Het stadje is prachtig groen en biedt ontzettend veel faciliteiten. Zo zijn er meerdere minerale waterbronnen, is er een aangenaam klimaat en vind je er zelfs één van de grootste elektronische muziekfestivals. De spa faciliteiten bevinden zich in een groot groen park, dat omringd wordt door charmante en kleurrijke huisjes. Er zijn 7 minerale bronnen die verschillende temperaturen hebben. 4 van die bronnen staan bekend om medische behandelingen. Er zijn dan ook veel mensen die vanuit heel Europa naar het stadje komen om zich te laten behandelen voor allerlei kwaaltjes. Het is een heerlijk kuuroord waar je helemaal tot rust kunt komen.

Vakantie naar Servië?

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.