De 10 leukste bezienswaardigheden in Slowakije

De 10 leukste bezienswaardigheden in Slowakije

Hoogtepunten van Slowakije

Slowakije is een prachtig land in Centraal-Europa. Je kunt er genieten van prachtige natuurgebieden zoals het Nationaal Park Tatra en het Slovensky Raj Nationaal park. In de parken kun je goed wandelen en genieten van de ongerepte natuur. Ook moet je zeker een bezoekje brengen aan de hoofdstad Bratislava. Het is een mooie stad met een historisch centrum, waar je kunt genieten van leuke straatjes en gezellige restaurantjes. Ook is de burcht Spišský hrad een absolute aanrader. Het is één van de grootste burchten van Europa, waar je uren kunt spenderen. Ook de stadjes Bardejov en Levoča zijn erg gezellig en worden gekenmerkt door een mooi historisch centrum. Kortom, er is van alles te doen en te beleven in Slowakije. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden.

Bratislava Slowakije

1. Bratislava

Bratislava is de hoofdstad van Slowakije en is zeker de moeite waard. Het centrum is erg gezellig en knus en je kunt er allerlei leuke cafeetjes en winkels vinden. Het is een moderne stad, waar je niet overvallen wordt door bergen toeristen en je kunt hier dus echt nog genieten van de rust. De stad ligt aan de oevers van de Donau, waar je onder andere ook de mooie Novy Most brug kunt vinden. Deze brug is iconisch voor de stad en verbindt Bratislava met de voorstad Petrzalka. Eén van de hoogtepunten is de Bratislavský Hrad burcht. Het is een middeleeuwse burcht waar je een prachtig uitzicht hebt op de stad en de rivier. Daarnaast moet je ook zeker de oude stad verkennen. Je vindt er veel pittoreske straatjes en mooie pleinen. Het Hviezdoslavovo en Hlavne plein zijn de bekendste en zijn ook zeker de moeite waard. Ze worden omringd door mooie gebouwen en bijzondere beelden. De straat Kapitulska moet je ook zeker bezoeken. Het is een prachtige historische straat met veel bezienswaardigheden. Op zoek naar een leuk museum? Bezoek dan het Joods museum, waar je alles kunt leren over de Joden in Bratislava. Ook het Klokkenmuseum is zeker een aanrader!

Op zoek naar een leuk hotel?

Het Arcadia Boutique Hotel is een echte aanrader! Dit mooie boutique hotel bevindt zich midden in het centrum van Bratislava, waar je mooie ruime kamers kunt vinden. Ook is er een sauna en een lekker restaurant. Ook het Aplend City Hotel Perugia is erg fijn. Dit hotel bevindt zich in het centrum en beschikt over een heerlijk restaurant met terras en een lekker ontbijtje.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden van Bratislava.

Nationaal park Tatra Slowakije

2. Nationaal park Tatra

Het Nationaal Park Tatra is een prachtig natuurgebied in het Noorden van Slowakije. Het grenst aan het Nationaal Park Tatra van Polen en is het oudste park in Slowakije. Het park bestaat uit ongerepte natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Het wordt gekenmerkt door hooggebergten, gletsjers, weiden, bossen en toendra’s. Voor actievelingen is het de perfecte bestemming voor een fantastische vakantie. Zo is er meer dan 600 kilometer aan wandelpaden en zijn er meer dan 15 bergtoppen van boven de 2500 meter. Je hebt er prachtige uitzichtpunten en veel leuke bergdorpjes. Het Strbske Pleso meer, is een prachtig meer, waar vandaan veel leuke wandelingen naar andere meren en watervallen leiden. De meest bezochte berg is de Lomnický Stit, die je kunt bereiken met een moderne kabelbaan, waar je prachtige uitzichten hebt. Een leuke bestemming in de winter is Jasná. Je vindt er een heerlijk skiresort met veel uitdagende pistes. Ook het stadje Východná is zeker een aanrader. Het is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de Hoge Tatra’s en er wordt jaarlijks een leuk folklore festival georganiseerd.

Spišský hrad Slowakije

3. Spišský hrad

Spišský hrad is een prachtig kasteel in het Oosten van Slowakije. Het is één van de grootste kastelen in Centraal-Europa en is één van de populairste bezienswaardigheid in heel Slowakije. Het kasteel werd in de twaalfde eeuw gebouwd en is sindsdien vaak van eigenaar gewisseld en ook vaak verder verbouwd. In de achttiende eeuw werd het kasteel grotendeels verwoest en tegenwoordig kun je dus de indrukwekkende ruïnes bezoeken. Het kasteel bevindt zich op een groene heuvel waar je een prachtig uitzicht hebt op de mooie omgeving. Je kunt de burcht bezoeken van mei tot oktober en je kunt er makkelijk een paar uur spenderen. Er zijn veel voorwerpen tentoongesteld en je kunt de verschillende vertrekken bezichtigen. Je waant je er weer helemaal in de middeleeuwen.

Slovensky Raj Nationaal park Slowakije

4. Slovensky Raj Nationaal park

Het Slovensky Raj Nationaal Park of ook wel het Nationaal Park Slowaaks Paradijs is een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. Het park wordt gekenmerkt door hoge kliffen, bergen, watervallen en rivierkloven en dat zorgt voor een erg bijzonder plaatje. Je vindt in het park meerdere wandeltochten die je door de kloof en langs de watervallen leiden. Deze routes zijn altijd erg bijzonder want ze bestaan niet alleen uit normale paden, maar ook uit bruggen, ladders en smalle richels. Het is dus erg avontuurlijk en een echte aanrader voor sportievelingen. Eén van de bekendste wandelroutes is Sucha Bela, waar je zo’n negen uur over doet. Er zijn daarnaast veel mooie uitzichtpunten, waaronder Tomašovský výhľad. Deze kun je na een korte wandeling bereiken en bied je een prachtig uitzicht op de omgeving. Even klaar met wandelen? Bezoek dan de Dobsinska ijsgrot. Deze bijzondere grot is volledig bedekt met ijs en kun je bezoeken met een gids.

Košice Slowakije

5. Košice

Košice is de grootste stad van Slowakije na Bratislava. Het is een gezellige stad met een groot historisch centrum. De stad wordt gekenmerkt door gezellige straatjes, indrukwekkende kerken en veel leuke musea. De stad is gesticht in de middeleeuwen en is sindsdien steeds meer gaan groeien. Het is een hippe stad, waar je zeker een paar dagen kunt spenderen. Het middelpunt van Košice is het Hlavna plein, waar je kunt genieten van leuke terrasjes en veel mooie historische gebouwen. Eén van de bekendste bezienswaardigheden is de Sint Elisabeth Kathedraal. Deze kathedraal is gebouwd in en Gotische stijl en kun je van binnen en van buiten bewonderen. Cultuurliefhebbers zullen zich helemaal uitleven in Košice. Zo moet je zeker naar het Oost-Slowaaks museum en het Slowaaks Technisch Museum gaan. Gek op kunst? Bezoek dan de Oost-Slowaakse Galerij en het Löffler Museum.

Nationaal park Pieniny Slowakije

6. Nationaal park Pieniny

Het Nationaal Park Pieniny is een prachtig park gelegen in het Noorden van Slowakije, bij de grens met Polen. Het park wordt gekenmerkt door groene heuvels, diepe rivierkloven, mooie bossen en bijzondere rotsformaties. Het hoogtepunt van het park is de Dunajec rivier, die door de heuvels kronkelt. Op de rivier kun je een mooie boottocht maken, waarvandaan je een prachtige blik hebt op de kliffen en de bossen. De boottochten beginnen in het stadje Cerveny Klastor en duren ongeveer anderhalf uur. Ze vinden plaats in de iconische platboot en worden bestuurd door plaatselijke bewoners. Naast boottochten, kun je ook een mooie wandeling maken langs de Dunajec rivier. Je kunt er veel diersoorten spotten zoals de ooievaar, de edelhert, de otter en de arend.

Bardejov Slowakije

7. Bardejov

Bardejov is een prachtige historische stad in het noordoosten van Slowakije. De stad is gesticht in de 13e eeuw en werd een belangrijk centrum in de handel met Polen. Je moet zeker het prachtige historische centrum verkennen, waar je je weer even in de Middeleeuwen waant. Het middelpunt van het centrum is het Radnicne plein, waar je kunt genieten van de mooie middeleeuwse gebouwen. Er zijn ook nog delen van de oude stadsmuur die zijn overgebleven. Zo kun je in het noorden en in het zuiden mooie poorten bewandelen en er is ook nog een oud Bastion.

Nationaal Park Slovenský kras Slowakije

8. Nationaal Park Slovenský kras

Het Nationaal Park Slovenský kras of ook wel het Nationaal Park Slowaakse karst is een prachtig park in het Zuiden van Slowakije, bij de grens met Hongarije. Het park staat bekend om zijn vele indrukwekkende grotten. Zo moet je zeker naar de Domica grot gaan. Deze grot is één van de grootste in de wereld en wordt gekenmerkt door grote druipstenen en bijzondere kleuren. De grot is opengesteld voor publiek en kan met een gids worden bezocht. Naast grotten, zijn er ook nog veel andere mooie bezienswaardigheden. Zo moet je zeker een uitstapje maken naar de Zadielska Canyon. Deze prachtige kloof wordt omringd door 250 meter hoge kliffen en is dus ontzettend indrukwekkend. Je kunt er prachtig wandelen met mooie uitzichten over de omgeving.

Levoča Slowakije

9. Levoča

Levoča is een prachtige stad dat gesticht is in de 13e eeuw. De stad heeft dus een rijke geschiedenis en is zeker de moeite waard. Naast middeleeuwse gebouwen, vind je er veel bouwwerken in Renaissancestijl. Eén van de hoogtepunten is de Sint-Jacobskerk, die prachtig versierd is van binnen en van buiten. Je moet zeker een paar uur door de oude binnenstad struinen. Je kunt er nog de originele stadsmuren bewonderen, waar je ook overheen kunt wandelen. In het oude stadhuis kun je nu een mooi museum vinden, waar je alles kunt leren over Levoča en Slowakije.

Vlkolínec Slowakije

10. Vlkolínec en Čičmany

Verspreid door Slowakije kun je verschillende historische dorpjes vinden die bijna nog volledig bewaard zijn gebleven zoals ze in de middeleeuwen er ook uitzagen. Delen van deze dorpjes zijn nu opengesteld als openluchtmuseum, waarbij je de verschillende mooie gebouwen ook van binnen kunt bekijken. Je kunt hier dus echt ervaren hoe het Slowaakse leven er uitzag in de Middeleeuwen. Naast huizen, staan er ook kerken, schoolgebouwen en schuren. De bekendste dorpjes zijn Vlkolínec en Čičmany. Vlkolínec bestaat uit 40 huizen die zelfs nog bewoond zijn en staat op de Werelderfgoedlijst en is dus zeker de moeite waard. Čičmany is iets groter met 183 inwoners is ook een prachtig voorbeeld van een historisch dorpje.

Enthousiast geworden?

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Bratislava

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Bratislava

Bratislava is de prachtige hoofdstad van Slowakije, waar je kunt genieten van kerken, kastelen en pleinen. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden.