10 x de mooiste bezienswaardigheden in Bratislava

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Bratislava

Hoogtepunten van Bratislava

Bratislava is de prachtige hoofdstad van Slowakije. De stad staat vol met mooie bezienswaardigheden en heeft een rijke geschiedenis. Je kunt er genieten van een groot kasteel, gezellige pleinen en indrukwekkende kerken. Daarnaast zijn er genoeg leuke restaurantjes en winkeltjes en kun je er uren rondstruinen door de mooie straatjes. Kortom, Bratislava is de perfecte bestemming voor een stedentrip. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden van Bratislava.

Wat te doen in Slowakije? De mooiste bezienswaardigheden van Slowakije.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Bratislava

1. Bratislavský Hrad

De Bratislavský Hrad is een prachtig kasteel gelegen op een heuvel in het westen van de stad. De heuvel torent boven de Donau uit en je hebt er een prachtig uitzicht op de stad en de rivier. Het kasteel zelf is ook erg mooi. Het eerste kasteel werd op deze plek in de negende eeuw gebouwd. Door de jaren heen heeft het kasteel veel te verduren gehad en na een brand in 1811 werd een groot gedeelte van het kasteel verwoest. Gelukkig werd het kasteel in de twintigste eeuw weer hersteld en kun je de verschillende vertrekken tegenwoordig bewonderen. Het gebouw heeft elementen van de gotische, renaissance en barokke bouwstijl en je kunt er de dertiende eeuwse kroonjuwelen vinden. Je kunt er veel leren over de geschiedenis van Bratislava en het geeft je een kijkje in het verleden.

Op zoek naar een leuk hotel?

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Bratislava

2. Hlavné Námestie

Het Hlavné Námestie plein is een belangrijk plein midden in het centrum van Bratislava. Het plein wordt gezien als het hoogtepunt van de stad en het is er altijd gezellig druk met toeristen en lokale bevolking. Het plein wordt omringd door oude kleurrijke vakwerkhuizen en je kunt er een hapje eten op de vele terrasjes. Daarnaast zijn er enkele bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen. Zo moet je een kijkje nemen bij de Stara Radnica, of ook wel het stadhuis. Het stadhuis is gelegen in een mooi historisch gebouw. Ook kun je op het plein de Maximilian fontein bewonderen. Op deze mooie fontein staat een standbeeld van Ridder Roland. Tijdens kerst is Hlavné Námestie het middelpunt van de mooie kerstmarkt.

Arcadia Boutique hotel (beoordeling 9,2): Prachtig boutique hotel in het hart van Bratislava.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Bratislava

3. Grassalkovich Paleis

Het Grassalkovich Paleis is een prachtig paleis gelegen in het noorden van de stad. Het kasteel is in de achttiende eeuw gebouwd in een mooie Barokke stijl. Het paleis wordt tegenwoordig bewoond door de President van Slowakije. Het paleis is daardoor helaas niet opengesteld voor publiek maar je kunt er wel de koninklijke wacht bekijken en de buitenkant van het paleis bewonderen. Bij het paleis kun je daarnaast een grote Franse tuin vinden. Deze tuin is tegenwoordig vrij toegankelijk en je kunt er heerlijk rondstruinen langs de bloemen, fonteinen en standbeelden. Het is de perfecte plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Hotel tip! Hotel Crowne Plaza Bratislava is een luxe 4-sterrenhotel. Het hotel heeft sfeervolle kamers en een mooie spa met schoonheidsbehandelingen, sauna’s en een zwembad. Daarnaast kun je er heerlijk eten in het restaurant.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Bratislava

4. Sint Elizabethkerk

De Sint Elizabethkerk of ook wel de Blauwe kerk is een prachtige kerk gelegen in het zuidoosten van het centrum. De kerk is begin negentiende eeuw gebouwd in een Hongaarse Art Nouveau stijl. De kerk is van binnen en van buiten volledig blauw gekleurd en dit zorgt voor een bijzonder plaatje. Verschillende kleuren blauw wisselen elkaar af en binnen in de kerk kun je allerlei mooie kunstwerken bewonderen. Zo staat er een mooi altaar en zijn er vele schilderijen met taferelen uit de hemel en uit de bijbel. De kerk is erg uniek en is dus een absolute aanrader bij een bezoekje aan Bratislava.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Bratislava

5. Michael’s Gate

Michael’s Gate is een mooi stadspoort gelegen in het noorden van het oude centrum. Vroeger was het centrum omringd door stadsmuren en poorten, maar vandaag de dag is Michael’s Gate de enige overgebleven poort. Het is één van de oudste gebouwen van de stad en mag je dan ook zeker niet missen. De poort is in dertiende eeuw gebouwd en werd in 1758 verbouwd. Er werden Barokke elementen toegevoegd en er kwam een standbeeld van Sint Michael en zijn draak op de top van de poort. In Michael’s Gate kun je een interessant museum over de middeleeuwse stadsmuren en verdediging vinden. Je kunt er reconstructies van het oude centrum bewonderen en alles leren over de geschiedenis van Bratislava.

7Days B&B: leuke B&B bij de stadspoort Michael’s Gate.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Bratislava

6. St. Martin’s Cathedral

De St. Martin’s Cathedral is een prachtige kathedraal gelegen in het centrum van Bratislava. De kathedraal heeft een mooie gotische stijl en werd in de middeleeuwen gebouwd. Tussen 1563 en 1830 werd de kerk gebruikt voor de kroning van de koninginnen en koningen van het koninkrijk van Hongarije. De kerk heeft dus een rijke geschiedenis en mag je zeker niet missen tijdens een bezoekje aan Bratislava. Bij een bezoek aan de kathedraal kun je vele mooie kunstwerken bewonderen en is het mogelijk om een kijkje te nemen in de catacomben, die onder de kerk liggen.

Op zoek naar een leuk vakantiehuis? In Bratislava kun je de leukste vakantiehuizen vinden. Vanuit een vakantiehuis kun je genieten van een huiselijke sfeer en makkelijk de stad verkennen. Bekijk bij HomeAway de mooiste vakantiehuizen.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Bratislava

7. Most SNP

De Most SNP brug is een bijzondere brug, die over de Donau loopt. Het is de langste tuibrug ter wereld en wordt omhoog gehouden door twee stalen pilaren, of ook wel pylonen. Bovenop deze pylonen kun je het bijzondere restaurant “UFO” vinden. Het restaurant heeft de vorm van een UFO en lijkt boven de stad te vliegen. De brug wordt daardoor ook wel de UFO Brug genoemd en vanaf de UFO heb je en prachtig uitzicht over de stad. Je kunt het restaurant met de trap of lift bereiken en je kunt er heerlijk eten. Je kunt de brug oversteken met de auto, fiets of te voet.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Bratislava

8. Primate’s Palace

Het Primate’s Palace is een prachtig paleis, gelegen in het centrum van Bratislava. Het paleis werd eind achttiende eeuw gebouwd in een neoclassicistische stijl. Het paleis heeft een rijke geschiedenis en is de plek waar de Vrede van Presburg werd getekend. Met het tekenen van deze vredesverklaring kwam er een einde aan de Derde Coalitieoorlog. De verklaring werd in de “Hall of Mirrors” getekend. Tegenwoordig heeft de gemeenteraad vergaderingen in het Primate’s Palace, maar toeristen kunnen er ook een kijkje nemen. Bij een bezoek aan het paleis kun je de verschillende vertrekken bewonderen en kun je alles leren over de rijke geschiedenis van het Paleis en Bratislava.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Bratislava

9. Slavín Oorlogsmonument

Het Slavin Oorlogsmonument is een prachtig monument gelegen in het noordwesten van Bratislava. Het monument bevindt zich in de wijk Slavin, tussen de mooie villa’s en ambassades. Bij het monument kun je een grote begraafplaats vinden waar de sovjet soldaten begraven liggen die zijn gesneuveld tijdens de bevrijding van Bratislava van de Nazi’s. Het monument herdenkt deze wrede oorlog en iedereen die voor Slowakije gestreden heeft. Het monument heeft een 42 meter hoge obelisk met daarop een standbeeld van een soldaat. Het monument bevindt zich op een heuvel en je hebt er dus een prachtig uitzicht op de stad.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Bratislava

10. Hviezdoslavovo Námestie

Hviezdoslavovo námestie is één van de mooiste pleinen van Bratislava. Het plein bevindt zich in het oude stadscentrum en je kunt er genieten van de leukste restaurants en terrasjes. Het plein bestaat al meer dan 1000 jaar en in de middeleeuwen werden er veel historische vakwerkhuizen rond het plein gebouwd. Het plein is erg groen en grotendeels een voetgangersgebied. Je kunt er lekker rondstruinen en genieten van de mooie gebouwen. Eén van de hoogtepunten is het Slowaaks Nationaal Theater. Het theater bevindt zich aan de kop van het plein en heeft een mooie neo-renaissance bouwstijl. Voor het theater vind je daarnaast een indrukwekkend standbeeld van Hviezdoslavovo, een belangrijke Slowaakse schrijver.

Plan je trip:
Vind de beste vliegtickets naar Bratislava op Skyscanner. De mooiste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Het grootste aanbod vakantiehuizen in de omgeving van Bratislava vind je bij Homeaway. Mooie rondreizen door Slowakije vind je bij Pharos Reizen en Djoser.

Lees ook:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Slowakije?

Bratislava is de prachtige hoofdstad van Slowakije. In Slowakije kun je nog veel meer leuke steden, natuurgebieden en kastelen vinden. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Slowakije.

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

De 10 leukste bezienswaardigheden in Slowakije

De 10 leukste bezienswaardigheden in Slowakije

Slowakije is een prachtig land met veel natuurparken, gezellige stadjes en mooie burchten. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden.