10 mooiste bezienswaardigheden van Brugge

10 mooiste bezienswaardigheden van Brugge

De hoogtepunten van Brugge

Een schitterende stad in België is Brugge. Deze stad is rijk aan prachtige bezienswaardigheden en monumenten. Je kunt je in Brugge zeker meer dan een dag vermaken. Vandaar dat deze stad ook erg in trek is voor een weekendje weg. Het is een idyllisch stadje waar je je helemaal in de middeleeuwen kunt wanen (als je de toeristenmassa even wegdenkt). Je kunt hier schitterende gebouwen bewonderen, zoals het Belfort, het stadhuis en de Basiliek van Het Heilige Bloed. Daarnaast is Brugge ook rijk aan musea. In het centrum vind je verschillende musea waar je van alles kunt leren over verschillende Belgische lekkernijen, zoals friet, bier en chocolade. Daarnaast zijn er ook musea waar je de geschiedenis van de stad in kunt duiken. Wil je even helemaal tot rust komen? In het Begijnhof kun je even ontsnappen aan de drukte van de stad. Benieuwd naar wat Brugge allemaal te bieden heeft? Lees hier over de 10 mooiste bezienswaardigheden van Brugge!

LEES OOK: De 10 mooiste natuurhuisjes met jacuzzi in België

10 mooiste bezienswaardigheden van Brugge

1. Begijnhof

Het Begijnhof is ontstaan in de 13e eeuw en was de plek waar alleenstaande vrouwen woonden die “begijntjes” werden genoemd. Het Begijnhof wordt gekenmerkt door wit geschilderde huisjes en is alles bereikbaar via de Wijngaardbrug. Tegenwoordig wonen er nog steeds nonnen in deze oase van rust. Je kunt het Begijnhof ook bezoeken. Je kunt er heerlijk rondstruinen. Ook is er een meertje wat omgeven wordt door bomen en groen waar verschillende witte zwanen in rondzwemmen. Je kunt hier helemaal tot rust komen als je even wilt ontsnappen uit de drukte van de stad. Wil je meer leren over de geschiedenis van het Begijnhof? Het huisje op nummer 1, wat ook een van de oudste begijnhuisjes is, dient als een museum waar je van alles kunt leren over het vroegere leven in het Begijnhof.

Campingtip! Op slechts 20 minuten van het centrum van Brugge ligt Camping Klein Strand. Vanaf deze middelgrote camping bent u zo in het bruisende centrum van Brugge, maar kun je wel genieten van het buitenleven op een camping.

10 mooiste bezienswaardigheden van Brugge

2. Historium, Groeningemuseum en Gruuthusemuseum

In Brugge zijn verschillende musea die zeker een bezoekje waard zijn. Wij hebben er een paar voor je uitgelicht. Het Historium ligt op de Grote Markt en is een erg interessant museum als je meer wilt leren over de Gouden Eeuw van deze stad. Door middel van muziek, geluid en speciale effecten beleef je het Middeleeuwse leven van Brugge. Daarnaast heeft het museum ook een schitterend terras vanwaar je een prachtige uitzicht hebt op de Grote Markt en het Belfort. In het Groeningenmuseum kun je schitterende Belgische beeldende kunst aanschouwen. Het museum heeft een grote collectie en je kunt er terecht voor verschillende bekende kunststukken uit de Europese kunstgeschiedenis. Hier kun je van alles bekijken, van stukken uit de renaissance tot het Vlaamse expressionisme. Het Gruuthusemuseum is gelegen in het 15e eeuwse stadspaleis van de Heren van Gruuthuse. Je vindt hier allerlei soorten sierkunst voorwerpen van de 13e tot de 19e eeuw. Ook zijn er diverse wapens en muziekinstrumenten te zien die van de Van Gruuthuse afkomstig zijn. Niet alleen binnen is het schitterend. Dit gebouw moet je ook zeker van de buitenkant bewonderen!

LEES OOK: De mooiste bezienswaardigheden van Leuven

10 mooiste bezienswaardigheden van Brugge

3. Brouwerij de Halve Maan en Bruges Beer Experience

België staat bekend om bier en in Brugge kun je er dan ook een hoop over leren. In Brouwerij de Halve Maan kun je een rondleiding krijgen door de brouwerij. De rondleiding wordt eindigt met een proeverij van één van de bekendste bieren die hier worden gebrouwen: De Brugse Zot. Een andere aanrader voor bierliefhebbers is de Bruges Beer Experience. In dit museum kun je de verschillende aspecten van het bierbrouwen bewonderen en er van alles over leren. Tijdens een rondleiding wordt je langs het hele process geleid. Voor de kinderen is er ook een speciale Kids Tour, waarin het verhaal wordt verteld van Bruges de Beer. In dit interactieve museum kun je helemaal de kneepjes van het vak leren kennen. Na de rondleiding is er een proeverij waar je 3 verschillende biertjes kunt drinken.  

Overnachten in de natuur vlakbij de stad? Een prachtig natuurhuisje voor 13 personen ligt aan de rand van Brugge en biedt een heerlijk verblijf in het groen.

10 mooiste bezienswaardigheden van Brugge

4. Belfort

De belangrijkste toren van Brugge is Belfort. Deze toren, die gebouwd is in de 13e eeuw, is zo’n 83 meter hoog en torent boven de historische gebouwen uit. Vroeger fungeerde de hallen van de toren als opslagplaatsen voor het hout en de wol die dagelijks op de markt werden verkocht. De toren zelf had meer een administratieve functie. Het bevatte een schatkamer en het archief van de stadsrekening. Sinds 1999 staat deze toren ook op de UNESCO werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets. Deze prachtige toren is bewonderingswaardig. Het heeft het een uniek klokkenspel met 47 verschillende geluiden. Je kunt de toren en de schatkamer ook bezoeken. Om de top van de toren te bereiken moet je een trap beklimmen met precies 366 treden. Vanaf de top heb je een onvergetelijk uitzicht over Brugge en de omgeving. Wie liever niet de hoogte in wil, kan het museum bezoeken wat deze toren herbergt. Het museum is opgericht ter ere van de Spaanse surrealistische kunstenaar Salvador Dalí. Zijn bizarre kunstwerken zijn zeker een bezoekje waard als je in de toren bent.

Hoteltip! Een schitterend hotel met uitzicht op het Belfort is Hotel Portinari.

10 mooiste bezienswaardigheden van Brugge

5. Basiliek van het Heilig Bloed

De Basiliek van het Heilig Bloed is een dubbelkapel in het centrum van Brugge en is gebouwd tussen 1139 en 1149. De kapel bestaat uit verschillende delen die je ook kunt bezoeken. Beneden ligt de Sint-Basiliuskapel. Dit is de enige volledig bewaarde romaanse kerk in West-Vlaanderen. Tussen het stadhuis en deze Sint-Basiliuskapel ligt de kleine Sint-Ivokapel. Deze twee kapellen fungeren als de onderbouw van de gotische bovenkapel, de Basiliek van het Heilig bloed. De basiliek heeft zijn naam te danken aan het feit dat er een flesje in deze kerk bewaard wordt met bloed waarvan geloofd wordt dat het van Jezus is. Dagelijks worden er in de kapel liturgische plechtigheden gehouden. Van binnen en van buiten is het een schitterende bezienswaardigheid waar je uren naar kunt staren. Je kunt in de kapel van alles bewonderen. Zo vind je hier schitterende muurschilderingen en glas-in-loodramen. Daarnaast kent de kapel ook prachtige trappenhuizen die je kunt bewonderen. 

10 mooiste bezienswaardigheden van Brugge

6. De Grote Markt 

De Grote Markt van is het bekendste marktplein in Brugge heeft door de geschiedenis heen altijd al een belangrijke rol gespeeld. De markt wordt gekenmerkt door historische huizen met trapgevels. Aan de markt liggen verschillende bezienswaardigheden en monumenten. De meest bewonderenswaardige gebouwen zijn het Postgebouw, het pand van het Provinciaal Hof en de Halletoren met het Belfort. Midden op het plein vind je een standbeeld waarop twee belangrijke mensen van Brugge staan afgebeeld, de volkshelden Jan Breydel en Pieter de Coninck. Samen waren zijn verantwoordelijk voor een belangrijke opstand in de Vlaamse geschiedenis. Naast de verschillende bezienswaardigheden op dit marktplein, kun je hier ook goed vertoeven op een van de terrasjes. Op het pleine zitten verschillende restaurants en café’s waar je terecht kunt voor een lokaal gerecht of een Belgische biertje. 

7. Choco Story en Frietmuseum

Wie van lekker eten houdt moet deze musea zeker bezoeken. Naast de verschillende musea over geschiedenis en bier, is Brugge ook rijk aan twee musea over eten, namelijk het Choco Story museum en het Frietmuseum. Het Chocolademuseum is gevestigd in het oude huis “De Croon” wat al zo’n 5 eeuwen oud is. In Choco Story kun je van alles leren over de geschiedenis van de Belgische chocolade en kun je natuurlijk ook heel veel proeven. Verschillende kwaliteit en gezondheidsaspecten van de Belgische chocolade worden hier getoond. Ook kun je in dit museum heel veel verschillende soorten chocolade kopen. Het is een heerlijk museum waar het kwijl van op de lippen gaat staan. Een ander museum waar je spontaan trek van gaat krijgen in het Frietmuseum. Vlaamse friet is een andere lekkernij die de Belgen op hun naam hebben staan. Dit museum beweerd het eerste en enige museum te zijn dat gewijd is aan de Vlaamse friet. je kunt er van alles leren over de historie van deze befaamde friet. Natuurlijk kun je hier ook frietjes proeven!

Overnachtingstip! Een prachtig appartement vlakbij het Frietmuseum is dit appartement voor 10 personen. Het appartement biedt een prachtig uitzicht op de torens van de stad.

10 mooiste bezienswaardigheden van Brugge

8. Het Stadhuis

Het stadhuis van Brugge is een van de oudste stadhuizen die België rijk is. Vanuit dit gebouw wordt Brugge al meer dan 600 jaar bestuurd. De bouw van dit stadhuis gebeurde in de 14e eeuw en duurde zo’n 55 jaar. Het stadhuis was het voorbeeld voor vele andere stadhuizen in steden zoals Brussel, Gent en Leuven. Het schitterende gebouw is rijk aan historie. Brugge wilde met hun stadhuis veel rijkdom en macht uitstralen en dat is goed gelukt. Zowel van buiten als van binnen is dit gebouw erg indrukwekkend. Vooral de gotische Schepenzaal is adembenemend. Hier kun je de verschillende wandschilderingen en medaillons van profeten, heiligen en evangelisten bewonderen. In de historische zaal van het stadhuis kun je van alles leren over de geschiedenis. Hier vind je onder andere documenten, schilderijen en andere voorwerpen uit de geschiedenis. Laat je verwonderen door de rijke historie van dit gebouw.

Hoteltip! Crowne Plaza Hotel Brugge is een modern hotel gelegen naar het stadhuis. Geniet hier van luxe en comfort met alle bezienswaardigheden op loopafstand. 

10 mooiste bezienswaardigheden van Brugge

9. Rozenhoedkaai

De Rozenhoedkaai is een van de meest fotogenieke plekjes van Brugge. Al eeuwenlang is deze plek geliefd onder fotografen en schilders. Vroeger heten het ook wel “Zoutdijk”, vermoedelijk omdat het de aanlegplaats was voor schepen met zout. De huidige naam heeft deze plek pas sinds de 18e eeuw. Mogelijk verwijst de naam naar de marktkramen die op deze plek rozenhoedkransen verkochten. De Rozenhoedkaai biedt een panoramisch uitzicht over het kanaal, de Belfort, de Sint-Basiliuskapel en de verschillende historische huizen van de stad. Daarnaast zijn hier ook verschillende restaurantjes waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje. Vanaf het terras kun je heerlijk mensen kijken en genieten van het adembenemende uitzicht over het water. Ook zijn er verschillende chocoladewinkels waar je diverse lekkernijen kunt kopen.

10 mooiste bezienswaardigheden van Brugge

10. De Brugse Rijen

Het uitgebreide netwerk aan kanalen die door het historische centrum van Brugge heen stromen, worden de Brugse Reijen genoemd. De kanalen stromen langs de verschillende bezienswaardigheden van de stad wat een schitterende stadsbeeld geeft. Niet voor niets dat Brugge ook wel het Venetië van het Noorden wordt genoemd. Een echte aanrader tijdens een stedentrip in Brugge is om de kanalen te verkennen tijdens een boottocht. In de stad zijn verschillende bedrijven die boottochten organiseren. Tijdens deze tochten wordt er van alles verteld over de historische gebouwen waar je langs vaart. De meest bekende rijen zijn de Gouden Handrei en de Spiegelrij. De Gouden Handrei maakt deel uit van de Brugse stadsomwalling en werd in de 12 eeuw uitgegraven. Over de Gouden Handrei ligt een prachtig bruggetje, de Torenbrug, die ook zeker een bezoekje waard is. In het centrum van de stad loopt de Spiegelrei. De omgeving van de Spiegelrei was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste handelswijken van Brugge. Twee prachtige bruggen die over de Spiegelrei liggen, de Sint-Jansburg en de Koningsbrug, zijn erg mooi om overheen te lopen. 

Plan je reis naar Brugge
Vind de leukste campings in de buurt van Brugge op Charmecamping.nl, Natuurcamping.nl en ANWB Camping. De fijnste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Genieten van een huiselijke sfeer? Huur dan een vakantiehuisje bij Natuurhuisje.nl of Belvilla.

Lees ook:

Geschreven door Nienke Steenks

Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij dit bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

Stadhuis Leuven in België

De mooiste bezienswaardigheden van Leuven

Historische bezienswaardigheden, prachtige tuinen en leuke terrassen, Leuven heeft genoeg te bieden. Bekijk hier alle bezienswaardigheden van Leuven!