De 10 mooiste bezienswaardigheden in Gent

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Gent

Wat te doen in Gent? De mooiste bezienswaardigheden, hotels, tips & meer!

Gent is samen met Antwerpen en Brugge één van de leukste Belgische steden om te bezoeken. De karaktervolle hoofdstad van Oost-Vlaanderen is ideaal voor een weekendje weg of een leuke stedentrip. Gent heeft een rijke geschiedenis waar je nog veel van terug ziet in het historische centrum. Hier kun je indrukwekkende gebouwen bewonderen zoals de Sint-Baafskathedraal en het middeleeuwse kasteel Gravensteen. Verder staat Gent bekend om het bruisende uitgaansleven en de traditionele Gentse Feesten die plaats vinden in de zomer. Tot slot zit de stad vol met interessante musea en gezellige restaurants waar je heerlijk kunt eten. In dit artikel lees je alles over de 10 mooiste bezienswaardigheden in Gent!

Bezoek aan Gent – Onze tips!

1. Het Gravensteen

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Gent

Het Gravensteen is zonder twijfel één van de mooiste bezienswaardigheden in Gent. Dit bijzondere waterkasteel bevindt zich in het centrum van Gent en is in de loop van der jaren steeds verder opgebouwd en versterkt. Onderdelen van het bouwwerk stammen zowel uit de Romeinse als middeleeuwse tijd. Het Gravensteen is dagelijks te bezoeken. Je vindt er een wapenmuseum en gerechtsmuseum die je bijzondere objecten laten zien. Verder heb je vanaf het Gravensteen schitterend uitzicht op de stad.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Gent

Hotel tip! ★★★★★

B&B De Waterzooi ligt aan de voet van kasteel Gravensteen en biedt schitterend uitzicht op de stad. Het hotel is gevestigd in een pand uit 1713 en de woonruimte is voorzien van een flatscreen-tv.

Bekijk hotel

LEES OOK: Wat te doen in Antwerpen? Winkelen, bezienswaardigheden & meer!

2. De Graslei en Korenlei

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Gent

Rivier de Leie stroomt dwars door het centrum van Gent en leent zich uitstekend voor het maken van mooie wandelingen en boottochten. De Graslei en de Korenlei zijn schitterend gelegen aan het water en vormen samen het meest karakteristieke plekje van de stad. De straten kenmerken zich door prachtige oude gildehuizen die vroeger dienden als opslagplaats, postkantoor of waag. Vooral op de Graslei is het ’s zomers vaak gezellig druk en zijn de terrassen druk bezet. Je vindt er tal van gezellige restaurants en cafés waar je kunt genieten van lekkere drankjes en mooi uitzicht op het water. De Sint-Michielsbrug verbindt de straten met elkaar en dient als de perfecte plek om mooie foto’s te maken van de Korenlei en Graslei. Deze monumentale brug stamt uit de twintigste eeuw en biedt daarnaast ook schitterend uitzicht op de drie bekendste Gentse torens.

Hotels in de Graslei en Korenlei – Onze tips!

  • Boetiekhotel 1898 The Post is gevestigd in een historisch gebouw direct aan rivier de Leie. Het hotel biedt elegante kamers met kingsize bedden en gratis WiFi.
  • Hotel Harmony wordt door een familie beheerd en ligt direct aan het water van de rivier. Het hotel heeft een gratis verwarmd zwembad en kamers met warme inrichting.

Bekijk alle hotels in Gent

Tip! Geniet van een rondvaart met gids door het middeleeuwse centrum van Gent en maak kennis met de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Bekijk tickets…

3. Sint-Baafskathedraal

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Gent

De middeleeuwse Sint-Baafskathedraal bevindt zich op het gelijknamige Sint-Baafsplein in hartje Gent. De kerk werd gebouwd in de 14de eeuw en maakt onderdeel uit van de Gentse Torens. Het kerkgebouw ziet er indrukwekkend uit en is zeker een bezoekje waard. Je kunt er veel kunstschatten bewonderen, waaronder beroemde schilderijen van Pieter Paul Rubens en de gebroeders van Eyck. Verder vind je in de kerk maar liefst 22 altaren, een bijzondere preekstoel en verschillende praalgraven van Gentse bisschoppen.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Gent

Hotel tip! ★★★

Hotel ibis Gent Centrum ligt direct tegenover de Sint-Baafskathedraal en biedt moderne kamers met flatscreen-tv.

Bekijk hotel

LEES OOK: 10 mooiste bezienswaardigheden van Brugge

4. Het Belfort

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Gent

Het 95 meter hoge Belfort maakt ook onderdeel uit van de Gentse torens en bevindt zich tegenover de Sint-Baafskathedraal. Het Belfort is oorspronkelijk een klokkentoren maar heeft ook gediend als gevangenis en uitkijktoren. De toren behoort tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO en de oudste klokken van de toren stammen uit 1314. Als je je waagt aan een klim van 300 traptreden word je beloond met schitterend uitzicht op de stad.

Tip! Maak een privéwandeling door Gent en ontdek de historische hoogtepunten samen met een lokale gids. Verken het Belfort, het stadhuis, het Gravensteen en meer! Bekijk tickets…

5. Musea in Gent

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Gent

Liefhebbers van musea zullen een bezoek aan Gent geweldig vinden. De stad zit vol met leuke en interessante musea voor jong en oud. Het S.M.A.K. Museum behoort tot één van de grootste musea voor de moderne kunst in België. Hier kun je een grote collectie kunst en verschillende exposities bewonderen. Als je meer wilt leren over de stad, breng dan een bezoekje aan het stadsmuseum van Gent, STAM. In het MSK, Museum voor de Schone Kunsten, kun je werken bewonderen van zowel Belgische als internationale kunstenaars. Werken van schilders zoals Emile Clause en Breughel staan hier tentoongesteld. Het Huis van Alijn is een bijzonder en uniek museum in Gent. Hier waan je je in het vroegere leven van Gentenaars en kun je oude foto’s, handelszaken en historisch interieur zien. Tot slot is het Designmuseum van Gent ook echt een aanrader!

Tip! Volg een zelfgeleide hoogtepunten speurtocht door Gent en maak op een leuke en spannende manier kennis met de hoogtepunten en topattracties van de stad. Bekijk tickets…

6. De Sint-Niklaaskerk

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Gent

De Sint-Niklaaskerk is de derde kenmerkende stadstoren van Gent. Het bouwwerk stamt uit de 13de eeuw en werd gebouwd na een grote brand die veel gebouwen verwoest had. De kerk is een goed voorbeeld van de Scheldegotiek stijl waarbij veel gebruik werd gemaakt van Doornikse blauwe steen. Een mooi pronkstuk van de Sint-Niklaaskerk is de romantische orgel. Door een restauratie die begon in 1960 is de kerk slechts gedeeltelijk te bezoeken.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Gent

Hotel tip!

Hotel de Flandre ligt op 350 meter van de Sint-Niklaaskerk en is gevestigd in een 18-eeuws herenhuis met eigen cocktaillounge en bar.

Bekijk hotel

LEES OOK: Top 10 natuurhuisjes met jacuzzi in België

7. Gentse Feesten

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Gent

De Gentse Feesten zijn al sinds de 19de eeuw een ware traditie. Het volksfeest duurt 10 dagen en begint jaarlijks op de zaterdag voor de derde zondag in juli. Tijdens deze periode is de binnenstad mooi versierd en worden er optredens gegeven door verkleedde straatartiesten. In de verschillende cafés kun je bier drinken en feesten tot in de late uurtjes. Verder vinden er tijdens de Gentse Feesten verschillende muziekfestivals plaats zoals het Blue Note Records Festival. Ook zijn er op de Sint-Jacobsmarkt vaak verschillende muziekoptreden.

Tip! Ga op een bier- sightseeingavontuur door Gent en verken de stad in slechts 4 uur met lokale verhalen en lekkere bieren. Bekijk tickets…

8. Sint-Pietersabdij

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Gent

De Sint-Pietersabdij werd gesticht in de zevende eeuw en is later uitgegroeid tot een volwaardig abdijdorp met onder andere landgoed, woningen en hoeven. De kerk is wel leuk om eens te bezoeken maar het is vooral de binnentuin die dit een bijzondere plek maakt. De tuin is echt een oase van rust en trekt veel Gentenaars naar zich toe om even heerlijk te komen ontspannen. In de zomer komen er studenten naar de plek om te studeren en ook worden er regelmatig tentoonstellingen gehouden. Verder vind je er comfortabele tafels en stoelen die zich perfect lenen voor een picknick in de zon.

LEES OOK: De mooiste bezienswaardigheden van Leuven

9. Street art en het graffitistraatje

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Gent

De Werregarenstraat bevindt zich in het centrum van Gent en staat beter bekend als het Graffitistraatje. Op deze plek mag er graffiti gespoten worden en kun je kleurrijke amateurwerken van anderen bewonderen. Professionele kunstwerken van graffiti artiesten zoals ROA en Bué, die beide afkomstig zijn uit Gent, zijn op andere plekken te bewonderen. Bijzondere street art kun je vooral vinden in de Tweebruggenstraat. Ook aan het Tempelhof en bij de Spanjaardstraat vind je nog wat mooie kunstwerken.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Gent

Hotel tip! ★★★

Novotel Gent Centrum ligt op slechts 150 meter van het graffitistraatje en biedt moderne kamers, een gezellige bar, buitenzwembad en een fitnessruimte.

Bekijk hotel

10. Markten in Gent

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Gent

In Gent vinden tal van markten plaats die erg leuk zijn om eens te bezoeken. De Oude Vismijn was één van de oudste markten in Gent en heeft altijd plaats gevonden op het Sint-Veerle Plein, dat te herkennen is aan het poortgebouw. Vandaag de dag kun je elke vrijdag de Vrijdagmarkt bezoeken op het oudste plein van Gent. Dit plein kenmerkt zich door het standbeeld van Jacob van Artevelde. Op de Kouter kun je elke zondag heerlijk struinen langs de bloemenmarkt. Hier kun je zowel mooie bloemen, kamerplanten, bomen en struiken kopen. Tot slot beschikt Gent over een moderne markthal waar je vooral Oost-Vlaamse streekproducten kunt kopen.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Gent

Hotel tip! ★★★★

Ghent River Hotel is gevestigd in een voormalig fabrieksgebouw vlak bij de Vrijdagmarkt. De kamers zijn voorzien van een televisie, minibar en een moderne badkamer.

Bekijk hotel

LEES OOK: Top 15 tips in de Belgische Ardennen

Meer lezen over steden in België? Bekijk ook:

Veelgestelde vragen over bezienswaardigheden in Gent:

Wat te doen in Gent?

In Gent is er van alles te zien en beleven. Je vindt er het Gravensteen, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Gent.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Antwerpen?

Mooie bezienswaardigheden in Antwerpen zijn het Centraal Station, het Rubenshuis en de Sint-Pauluskerk. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Antwerpen.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Brugge?

In Brugge vind je veel mooie bezienswaardigheden zoals het Begijnhof, De Grote Markt en het Belfort. Lees hier alles over de mooiste bezienswaardigheden van Brugge.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Leuven?

Een aantal mooie bezienswaardigheden in Leven zijn het Stadhuis, de Sint-Pieterskerk en de Kruidtuin. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden in Leuven.

Geschreven door Elise Kirchner

Onze nieuwste artikelen

Stadhuis Leuven in België

De mooiste bezienswaardigheden van Leuven

Historische bezienswaardigheden, prachtige tuinen en leuke terrassen, Leuven heeft genoeg te bieden. Bekijk hier alle bezienswaardigheden van Leuven!