Brandenburger Tor (Berlijn)
Afbeelding van Couleur via Pixabay

Top-10 bezienswaardigheden in Berlijn

Hoogtepunten van Berlijn

Berlijn is een mooie en hippe stad in Duitsland. Het is een stad vol met historie van zowel de tweede wereldoorlog als de koude oorlog. Je kunt er een deel van de Berlijnse muur bezoeken of de verhalen lezen over ontsnappingen bij Checkpoint Charlie. Daarnaast vind je er een paar prachtige bouwwerken zoals de Berliner Dom en de Rijksdag. Deze gebouwen kun je van binnen en buiten bewonderen en je hebt er een prachtig uitzicht. Ook het Alexanderplatz en het Potsdamer Platz zijn zeker een aanrader. Je kunt er winkels, restaurantjes en mooie bezienswaardigheden vinden. Er is dus van alles te zien en te beleven in Berlijn. Bekijk hier 10 bezienswaardigheden in Berlijn.

Berliner Dom Berlijn in Duitsland
Afbeelding van athree23 via Pixabay

1. Berliner Dom

De Berliner Dom is een prachtige kerk die wordt gezien als één van de meest indrukwekkende bouwwerken in Berlijn. De kerk is tijdens de tweede wereldoorlog ernstig beschadigd maar is sindsdien gerestaureerd en dus zeker de moeite waard om te bezoeken. Het imposante gebouw staat op het museumeiland en bestaat uit een grote façade en grote koperen koepels. Van binnen is de kerk eveneens erg prachtig. Overal vind je bijzondere beelden en schilderingen en op de grote koepel wordt de Bergrede van Jezus afgebeeld. Eén van de hoogtepunten van de Berliner Dom is de Sauerorgel. Deze orgel is wereldberoemd door zijn grootte en bijzonder geluid. Daarnaast kun je er ook sarcofagen van de oude Pruisische koningen bewonderen en is het mogelijk de kerk te beklimmen. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht op de hele stad en kun je uitstekend foto’s maken van bijvoorbeeld de Fernsehturm.

Hotel tip bij de Berliner Dom: Radisson Blu Hotel, een luxe hotel met aquarium bar met uitzicht op de prachtige Berliner Dom. Hostel tip bij de Berliner Dom: Citystay Hostel Berlin Mitte, gezellig hostel met alle voorzieningen.
Checkpoint Charlie Berlijn Duitsland
Yeo Khee

2. Checkpoint Charlie

In de koude oorlog was Berlijn verdeeld tussen Oost-Berlijn, bezet door de Russen en West-Berlijn, bezet door de Amerikanen, Britten en Fransen. Checkpoint Charlie was het enige punt langs de Berlijnse muur waar je van West-Berlijn naar Oost-Berlijn kon reizen. Er stond een wachthuisje waar iedereen die de grens wilde passeren, werd gecontroleerd. Na het einde van de koude oorlog is het wachthuisje vernietigd, maar in het jaar 2000 is een exacte replica gemaakt, waar toeristen kunnen zien hoe het er vroeger aan toe ging. Het is een aanrader om een kijkje te nemen bij Checkpoint Charlie en daar dan ook vooral het museum te bezoeken. In het museum leer je alles over de koude oorlog in Berlijn. Zo vind je in de permanente tentoonstelling verhalen over ontsnappingen uit Oost-Berlijn, verzet en het afbreken van de muur.

LEES OOK: De mooiste bezienswaardigheden van Düsseldorf

 

Brandenburger Tor Berlijn Duitsland
🇨🇭 Claudio Schwarz | @purzlbaum

3. Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is de enige overgebleven stadspoort in Berlijn. De toren is na het vallen van de muur volledig opgeknapt en staat tegenwoordig symbool voor de eenwording van Duitsland. Bij de Brandenburger Tor staat nog op de grond aangegeven waar de muur liep en op de poort staan verschillende momenten uit de geschiedenis van Duitsland afgebeeld. De poort staat aan het einde van de straat Unter den Linden en wordt omringd door mooie gebouwen en terrasjes. Unter den Linden is ook een erg leuke straat die je zeker moet bezoeken. Aan de straat vind je onder andere het Berliner staatsopera, de Berliner bibliotheek en een standbeeld van Frederik de Grote. Daarnaast vind je er leuke winkels en staat het vol met groene bomen en prachtige woningen.

Rijksdag Berlijn Duitsland

4. Rijksdag

De Rijksdag is het prachtige parlementsgebouw van Duitsland. Het doet je denken aan een groot paleis en het is indrukwekkend groot. In de tweede wereldoorlog is de Rijksdag deels vernietigd, maar sindsdien is het mooi gerestaureerd met alleen een paar bewuste overblijfselen van de oorlog zoals kogelgaten. Je kunt de Rijksdag gratis betreden na registratie en er is van alles te zien. Zo is er een bijzondere glazen koepel boven op de Rijksdag waar je doorheen kunt lopen. Daarnaast is er een tentoonstelling over de geschiedenis van Berlijn en kun je het dak beklimmen, waar je een prachtig uitzicht op de stad hebt. De Rijksdag zit dus vol met historie en is absoluut een aanrader voor iedereen die meer wilt weten over Duitsland en zijn geschiedenis en politiek.

Museumeiland Berlijn Duitsland

5. Museumeiland

Musea liefhebbers kunnen hun hart ophalen op het Museumeiland. Dit eiland dat midden in de stad ligt, bevat maar liefst 5 musea die in verschillende mooie gebouwen ondergebracht zijn. Het Altes Museum, Neues Museum en Pergamonmuseum zijn archeologische musea met een gevarieerde collectie van verschillende tijdperken. Je vindt er voorwerpen uit de prehistorie, Romeinse tijd, middeleeuwen, het Oude Egypte en modernere tijden. Het Bode Museum is voornamelijk gefocust op beeldhouwwerken en staat vol met indrukwekkende beelden. De Alte Nationalgalerie is een museum waar kunst uit de negentiende eeuw wordt tentoongesteld. Je vindt er kunst van onder andere Monet en Friedrich. Het eiland is daarnaast erg groen en je kunt er makkelijk een dag rondstruinen door alle musea en langs de Berliner Dom.

East Side Gallery Berlijn Duitsland
Afbeelding van Bernd Marczak from Berlin via Pixabay

6. East Side Gallery

Toen in 1989 de muur werd afgebroken, zijn er ook kleine delen blijven staan. Het grootste gedeelte vind je bij de East Side Gallery. Hier staat nog een deel van 1316 meter en het is in 1990 door verschillende artiesten beschilderd. De East Side Gallery is het langste openbare kunstwerk in de wereld en is erg bijzonder doordat maar liefst 118 mensen mee hebben gewerkt aan het project. De bijzondere muurschilderingen zorgen voor een prachtig plaatje en je moet zeker de muur goed bestuderen en alle verschillende schilderingen met hun boodschap bewonderen. De kunstenaars geven met hun kunstwerken vaak commentaar op de situatie in Duitsland of in de samenleving, wat het erg interessant maakt.

Tours langs de East Side Gallery: Fietsen of wandelen met een gids, waarbij je van alles leert over de mooie kunst. Bekijk hier de tours langs de East Side GalleryBijzonder hostel: Eastern & Western Comfort Hostelboat.
Potsdamer Platz Berlijn Duitsland
Darko Pribeg

7. Potsdamer Platz

Het Potsdamer Platz is een modern plein met bijzondere gebouwen. Het is het verkeersknooppunt van de stad en het is er dus altijd druk met toeristen en lokale bevolking. In de koude oorlog liep de Berlijnse muur dwars door het plein heen en na de afbraak van de muur was het één grote bouwput. Sindsdien is Berlijn hard bezig geweest met het nieuw leven inblazen en er zijn sindsdien dan ook veel indrukwekkende gebouwen gebouwd. Het Sony Center is het bekendste voorbeeld. Dit centrum bevat winkels, restaurants en kantoren. Het dak is vooral erg bijzonder en licht ‘s avonds prachtig op. Je kunt er uitstekend shoppen of lekker uit eten gaan bij één van de vele restaurantjes. Daarnaast vind je op het Potsdamer Platz ook nog veel bioscopen en theaters en het is dus de perfecte plek voor een leuk dagje uit.

Alexanderplatz Berlijn Duitsland

8. Alexanderplatz en Fernsehturm

De Alexanderplatz is een ander bekend plein in Berlijn. In tegenstelling tot het Potsdamer Platz, is dit plein historischer met oudere gebouwen. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Fernsehturm. De Fernsehturm is een 368 meter hoge televisietoren die in jaren 60 is gebouwd. Op 204 meter hoogte bevindt zich een uitkijkplatform die je kunt bezoeken. Daarnaast is er een gaaf restaurant dat in een half uur een rondje draait, waardoor je elke minuut weer een nieuw uitzicht op de stad hebt. Naast de Fernsehturm is de Weltzeituhr ook een bekende bezienswaardigheid op de Alexanderplatz. Het is een 10 meter hoge klok die verdeeld is in tijdzones. De klok draait rond, waardoor je de hele dag door kunt zien hoe laat het in een andere tijdzone is.

Slot Charlottenburg Berlijn Duitsland

9. Slot Charlottenburg

Het Slot Charlottenburg is een prachtig kasteel dat is gebouwd in de 17e eeuw. Het werd toendertijd bewoond door koning Frederik I. Het kasteel ligt een stukje buiten het centrum van Berlijn, maar is het absoluut waard om te bezoeken. Het gebouw is van buiten erg indrukwekkend en statig. Veel van het interieur is tijdens de tweede wereldoorlog vernietigd, maar er zijn tegenwoordig wel veel tentoonstellingen te vinden die vaak over de geschiedenis van het slot en van Duitsland gaan. Eén van de hoogtepunten van Slot Charlottenburg is de prachtige tuin. Je kunt er heerlijk wandelen door de groene natuur en er zijn ook nog een aantal bouwwerken te bezichtigen zoals het mausoleum en een oud theehuis.

Holocaust monument Berlijn Duitsland

10. Holocaust monument

Het Holocaust monument is in 2005 gebouwd ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de tweede wereldoorlog. Het is ontworpen door de Amerikaan Peter Eisenman en bestaat uit 2711 betonblokken in verschillende maten. Er zijn kleine blokken van maar een paar centimeter, maar ook hoge blokken die ver boven je uittorenen. Tussen de blokken zit ruimte en je kunt er dus doorheen lopen. Je kunt er makkelijk in verdwalen, want het monument beslaat zo’n 19.000 vierkante meter. Eisenman wilde met zijn ontwerp het gevoel van isolement en desoriëntatie oproepen, omdat de Joden in de tweede wereldoorlog zich ook zo hebben gevoeld. Een bezoek aan het Holocaust monument mag tijdens jouw vakantie in Berlijn zeker niet missen en je kunt in het ondergrondse informatiecentrum, informatie vinden over de verschrikkelijke Jodenvervolging en zijn slachtoffers.

Enthousiast geworden?

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.