Mooiste wandelroutes in Nederland

Mooiste wandelroutes in Nederland

Wandelen in Nederland 

In Nederland kun je heerlijk wandelen. Van lange routes door de natuur tot kortere ommetjes in dorpen en steden, er is voor ieder wat wils. Verspreid over heel Nederland liggen er prachtige routes voor je klaar met elk hun eigen charme, en Nederland is niet zo groot dus je bent er zo! Bekijk hier de mooiste wandelroutes in Nederland, trek je wandelschoenen aan en ga er op uit!

Ontdek de geschiedenis van Drenthe

Drenthe | ca. 13 km | ca. 3 uur – toon route informatie

Mooiste wandelroutes in Nederland

Tijdens deze 3 uur lange wandelroute kom je van alles te weten over de geschiedenis van Drenthe. Naast de schitterende natuur en de vele hunebedden waar Drenthe om bekend staat, zit er veel meer geschiedenis verborgen in de bodem van de provincie. Rond één van de oudste dorpjes van Drenthe, genaamd Havelte, kun je veel monumenten zoals terpen, grafheuvels, hunebedden en ruïnes bezichtigen. Als je niet zo’n liefhebber bent van geschiedenis kun je tijdens de tocht natuurlijk ook gewoon genieten van de authentieke Drentse sfeer en de mooie natuur.

Bekijk routebeschrijving

Tip! Bekijk hier alle wandelroutes in Drenthe

Wandeltocht door de polders

Utrecht | ca. 13 km | ca. 3,5 uur – toon route informatie

Mooiste wandelroutes in Nederland

Tijdens deze 3,5 uur lange wandeltocht loop je een route langs de voormalige Haarlemmermeerspoorlijn. Vanaf 1915 was dit een belangrijke verbindingsroute door de polders. Ondanks dat de rails er niet meer is kun je wel nog oude stations, wachterwoningen en brughoofden bezichtigen. Tijdens de wandeltocht kun je uiteraard ook genieten van de rustgevende natuur vol met verschillende soorten grassen en kruiden. Het gebied is een prima gebied voor trekvogels. Dit poldergebied is één van de belangrijkste vogelgebieden in de provincie Utrecht.

Bekijk routebeschrijving

Leestip! 10 mooie bezienswaardigheden in de provincie Utrecht

Route door De Hoge Veluwe

Gelderland | ca. 11 km | ca. 2,5 uur – toon route informatie

Mooiste wandelroutes in Nederland

Een wandeling door Nationaal Park De Hoge Veluwe mag uiteraard niet ontbreken uit deze lijst met mooiste wandelroutes. Ontdek de eindeloze heidevelden, diverse bossen en magische zandverstuivingen. Spot de mooiste vogels en wie weet laten de herten en zwijnen ook iets van zich zien. Neem wat lekkers mee en plof af en toe eens neer op de verschillende picknicktafels. Tijdens je wandeltocht in de Hoge Veluwe kun je ook het Kröller-Müller Museum bezoeken.

Bekijk routebeschrijving

Vakantiepark bij de Hoge Veluwe: Droompark de Zanding is een kleinschalig vakantiepark gelegen bij Otterlo, bij de ingang tot het Nationaal park. Het park beschikt over een heerlijk zwemmeer en je kunt er ruime villa’s en bungalows huren.

Wandeling langs het IJsselmeer

Noord-Holland | ca. 17 km | ca. 4 uur – toon route informatie

Mooiste wandelroutes in Nederland

Deze wandelroute, van maar liefst 4 uur lang, is zeker de moeite waard. Je begint bij een verdedigingsburcht maar na enkele minuten is al duidelijk waar de wandeltocht echt om draait: het IJsselmeer. Je loopt pal langs het water en geniet van de prachtige rietlanden, snaterende ganzen en opgestoken zeilen. De route wordt voortgezet richting het binnenland, langs schitterende weiden, sloten en nieuwbouw. Deze historische stad is met zijn burcht, havens en talloze oude gevels zeker een bezoekje waard. Neem wat lekkers mee voor onderweg en maak er een dagje uit van.

Bekijk routebeschrijving

Tip! Bekijk hier alle wandelroutes in Noord-Holland

Beklim het hoogste punt van Nederland

Limburg | ca. 7 km | ca. 2 uur – toon route informatie

Mooiste wandelroutes in Nederland

Tijdens deze 2 uur lange wandeltocht waag je jezelf aan de klim naar het hoogste punt van Nederland. Via het Preusbos, dat onderdeel is van grootste loofbos van Zuid-Limburg, bereik je het Drielandenpunt. Met 322,5 meter is dit het hoogste topje van Nederland. Vanuit daar kun je ook nog de 50 meter hoge Boudewijntoren beklimmen. Het prachtige uitzicht vanuit de toren is zeker de moeite waard.

Bekijk routebeschrijving

Waar water wint van land

Noord-Brabant | ca. 10 km | ca. 2,5 uur – toon route informatie

Mooiste wandelroutes in Nederland

In de Brabantse Biesbosch ervaar je de eeuwenlange strijd tussen water en land. Waar de mens vroeger de baas was, lijkt het water nu toch te winnen. Tijdens deze wandeltocht bevind je je in het huis van de bevers en verschillende vogels. Kijk je ogen uit van het prachtige landschap vol met wilgen en verschillende polders. De wandelroute begint en eindigt bij het welbekende Biesbosch Museumeiland. Als je hier toch bent mag een bezoek aan het museum zeker niet ontbreken, hier leer je ontzettend veel over de geschiedenis van het natuurgebied.

Bekijk routebeschrijving

Leestip! 10 leuke bezienswaardigheden in Brabant

Wandeling langs het lichtpuntje van Ameland

Ameland | ca. 12 km | ca. 3 uur – toon route informatie

Mooiste wandelroutes in Nederland

Tijdens deze 3 uur lange wandelroute op Ameland maak je kennis met gevarieerde landschappen. Je wandelt langs de Waddenzee, door de duinen en bossen. Tijdens de wandeltocht loop je langs de vuurtoren van Ameland, wie zich waagt aan de 236 treden lange klim wordt beloond met een schitterend uitzicht over de pracht van het eiland. Hollum, het dorp waar je doorheen wandelt, is een écht Waddendorp en zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Bekijk routebeschrijving

Leestip! 4 top vakantieparken op Ameland

De moderne stad Almere

Flevoland | ca. 3 km | ca. 1 uur – toon route informatie

Mooiste wandelroutes in Nederland

Als je op zoek bent naar een wat kortere wandeltocht, dan is deze wandelroute in Almere wellicht iets voor jou. Tijdens deze 1 uur durende tocht maak je kennis met Almere, de stad is nog geen halve eeuw oud maar is zeker niet saai. Je loopt hier dus niet door de natuur, maar midden door de stad! Ontdek de moderne en kleurrijke architectuur Je loopt langs verschillende bekende gebouwen zoals het stadhuis, de Smaragd en de Schouwburg. Omdat je je midden in de stad bevindt kun je hier gemakkelijk wat lekkers halen voor onderweg.

Bekijk routebeschrijving

Route langs Lauwersoog

Groningen | ca. 11 km | ca. 3 uur – toon route informatie

Mooiste wandelroutes in Nederland

Voor natuurliefhebbers is deze wandelroute door het prachtige Lauwersoog in Groningen perfect. Trek je wandelschoenen aan, neem je verrekijker mee en heb een vogelgids op zak. Tijdens de wandeltocht loop je door verschillende bossen zoals het Marnebos, Zuidwalbos en het Lauwersoogbos. Hier ontdek je een gevarieerd landschap met graspaden, verschillende bomen en de mooiste orchideeën. Verschillende zangvogels zullen je verassen met hun prachtige gezang. Vooral in de ochtend is het vogelgezang oorverdovend.

Bekijk routebeschrijving

Op zoek naar een leuk vakantiepark? Vakantiepark Natuurdorp Suyderoogh is een heerlijk vakantiepark gelegen aan het Lauwersmeer. Het park beschikt over een zwembad, restaurant, bowlingbaan en speelstrandje. Er worden veel leuke activiteiten georganiseerd.

Mindfulness wandeling door de duinen

Zuid-Holland | ca. 7 km | ca. 2 uur – toon route informatie

Mooiste wandelroutes in Nederland

De wind door je haren, verstand op nul en gaan. Kom volledig tot rust tijdens deze wandeling door de duinen in Wassenaar. Tijdens deze wandelroute maak je kennis met bos en duin. Zo passeer je in de Berkheide stuivende duinen en keurrijke duinvalleien. In het bos van Ganzenhoek bekijk je de wilde begroeiing en loop je langs meren waar veel vogelsoorten broeden.

Bekijk routebeschrijving

Lees ook:

Geschreven door Elise Kirchner

Onze nieuwste artikelen

Top 10 bezienswaardigheden in Malta

Top 10 bezienswaardigheden in Malta

Op zoek naar een leuke, veelzijdige vakantiebestemming? Denk dan eens aan Malta! Doe inspiratie op met deze top 10 bezienswaardigheden.