12 x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb

12 x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb

Zagreb is de prachtige hoofdstad van Kroatië. De stad is de perfecte bestemming voor een leuke stedentrip en heeft veel te bieden op historisch en cultureel vlak. Zagreb staat vol met prachtige kerken, mooie pleinen, groene stadsparken en interessante musea. Het is een gezellige stad met veel leuke winkels, straatjes en restaurants. Er is van alles te doen en te zien! Bekijk hier een aantal mooie bezienswaardigheden in Zagreb.

1. Ga naar een voorstelling in het Kroatisch Nationaal Theater

12 x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb

Het Kroatisch Nationaal Theater is een prachtig theater in het zuidwesten van Zagreb. Het Kroatisch Nationaal Theater is één van 5 theaters in Kroatië en is in 1840 opgericht. In 1895 verhuisde het theater naar het huidige gebouw. Het monumentale gebouw is erg indrukwekkend en doet je denken aan vele andere indrukwekkende operagebouwen in Europa. Het theater ligt aan de voet van een groot stadspark en er worden nog altijd veel prachtig voorstellingen opgevoerd. Je kunt deze voorstellingen bijwonen en de mooi operazaal ook van binnen bewonderen.

Op zoek naar een leuk hotel? Hotel Jägerhorn is een fijn 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van Zagreb. Het hotel beschikt over moderne sfeervolle kamers en je kunt er ’s ochtends genieten van een ontbijtbuffet. Je vindt er diverse zitruimtes en je kunt genieten van een groot terras buiten.

2. Bezoek de Sint Marcus kerk, met romaanse en gotische elementen

12 x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb

De Sint-Marcuskerk is een prachtige parochiekerk gelegen in het noordwesten van Zagreb. De kerk is in de 13e eeuw gebouwd en is daarna nog een paar keer verbouwd. De kerk heeft dan ook verschillende bouwstijlen en je kunt er romaanse en laat-gotische elementen vinden. De kerk heeft een prachtig versierd dak met kleurrijke tegels, dat zorgt voor een mooi plaatje. Ook van binnen is de kerk heel mooi en kun je genieten van allerlei kunstwerken en beelden. De kerk ligt aan het Sint-Marcusplein en je kunt er ook het parlement en het hof van Kroatië bewonderen.

Op zoek naar goedkope vliegtickets? Bekijk hier vliegtickets naar Zagreb vanaf 80 euro.

3. Wandel door Park Ribnjak, een mooi stadspark in Zagreb

12 x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb

Het Park Ribnjak is een mooi stadspark gelegen in de wijk Ribnjak. Het park bestaat al sinds de 15e eeuw, maar heeft in 1830 zijn huidige vorm gekregen. De prachtige tuin is ontworpen door een architect, in samenwerking met de bisschop van Zagreb. Bij een wandeling door het park kun je genieten van vijvers, exotische planten, bloemen en standbeelden. Het park heeft een Engelse stijl en is de perfecte plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Er zijn genoeg bankjes waar je even kunt zitten en er zijn allerlei wandelpaden, waarlangs je het park goed kan verkennen.

Hotel tip! Hotel Dubrovnik is een fijn 4-sterrenhotel gelegen in het centrum van Zagreb. Het hotel beschikt over een heerlijk restaurant met groot terras, waar je plaatselijke gerechten kunt proberen.

4. Ontdek de Kathedraal van Zagreb, het hoogste gebouw van de stad

12 x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb

De Kathedraal van Zagreb is een prachtige kathedraal in het centrum van Zagreb. De kerk is in de dertiende eeuw gebouwd en heeft een gotische stijl. De twee torens zijn 108 meter hoog en dit maakt de kathedraal, het hoogste gebouw van heel Zagreb. De kerk vormt het middelpunt van het rooms-katholiek aartsbisdom van Zagreb en er worden dan ook nog kerkdiensten gehouden. De bijzondere witte kerk beschikt over vele kunstwerken en mag je dan ook zeker niet missen. Rond de kerk vind je een plein met een gouden standbeeld van de Maagd Maria en je kunt er ook zo het Park Ribnjak in lopen.

LEES OOK: De 11 mooiste bezienswaardigheden in Kroatië

5. Struin over het Ban Jelacic Plein, met leuke terrasjes

12 x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb

Het Ban Jelacic Plein is een prachtig plein gelegen in het centrum van Zagreb. Het grote plein wordt omringd door veel historische gebouwen en je kunt er vele leuke restaurantjes en terrasjes vinden. Het plein is in de zeventiende eeuw gebouwd en is uitgegroeid tot het belangrijkste plein van Zagreb. Je kunt er gebouwen vinden in verschillende architectonische stijlen. Zo zijn er gebouwen in de stijl van het classicisme, de Wiener Secession en het Modernisme. Op het plein vind je diverse fonteinen en standbeelden. Zo staat er een mooi standbeeld van Jelacica, een belangrijke gouverneur van Kroatië.

Hotel tip bij het plein! Hotel Park 45 is een mooi 4-sterrenhotel gelegen in het centrum van Zagreb. Het hotel beschikt over ruime moderne kamers en je kunt er genieten van een heerlijk ontbijtbuffet.

6. Ga via de kabelbaan Zagreb Funicular naar de Toren van Lotrščak

12 x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb

De Zagreb Funicular is een oude kabelbaan in het zuidwesten van Zagreb. De kabelbaan is 66 meter hoog en verbindt twee straten met elkaar. Het is een makkelijke manier om het hoger gelegen deel van Zagreb te bereiken. De kabelbaan werd eind negentiende eeuw gebouwd en is door de jaren heen vaak verbeterd. Je kunt er twee karretjes vinden die heen en weer bewegen en het duurt ongeveer 60 seconden om aan de andere kant te komen. Eenmaal boven aangekomen, kun je een bezoekje brengen aan de Toren van Lotrščak. De toren maakte vroeger deel uit van de oude stadsmuren en werd gebruikt om de stad te beschermen. Je kunt de toren beklimmen en je hebt een prachtig uitzicht over de mooie omgeving.

Maak een rondreis met SNP door Kroatië! Kroatië is een groot en divers land waar je de mooiste bezienswaardigheden kunt vinden. Geniet van de steden, cultuur en natuur op een mooie rondreis. Bekijk hier leuke rondreizen door Kroatië.

7. Bewonder historische voorwerpen in het Archaeological Museum

12 x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb

Het Archaeological Museum is een interessant museum in het centrum van Zagreb. In het historische museum kun je meer dan 450.000 voorwerpen vinden die verdeeld staan over 5 secties. De secties zijn: de prehistorie, Egypte, de oudheid, middeleeuwen en munten en medailles. Veel van de voorwerpen komen uit de omgeving van Kroatië en je kunt er dan ook veel leren over de geschiedenis van het land. De vaste collectie is erg groot en je kunt er uren rondstruinen. Daarnaast zijn er ook vaak wisselende exposities en diverse evenementen.

Op zoek naar een leuk vakantiehuis? In Dubrovnik en omgeving kun je de mooiste vakantiehuisjes vinden, waar je kunt genieten van een huiselijke sfeer, terwijl je de mooie stad kunt verkennen. Bekijk hier 4 mooie vakantiehuisjes.

8. Verken het bijzondere Museum of Broken Relationships

12 x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb

Het Museum of Broken Relationships is een bijzonder en leuk museum gelegen in het oude centrum van Zagreb. Het museum is opgericht door twee kunstenaars en toont talloze objecten die iets te maken hebben met verbroken relaties. De objecten zijn geschonken door mensen van over de hele wereld en kunnen alledaagse of juist vreemde objecten zijn. Bij de verschillende objecten kun je de bijbehorende verhalen lezen. Sommige verhalen zijn grappig, andere juist verdrietig. Het is een bijzondere exposities waar je nieuwe inzichten krijgt in relaties en het verbreken van relaties.

9. Bekijk vakwerkhuizen in Tkalčićeva Street

12 x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb

De Tkalčićeva Street is een prachtige straat in het centrum van Zagreb. De straat begint bij het bekende Ban Jelačić Square en loopt door naar het noorden van de stad. Op de plek van de straat stroomde vroeger een kanaal, waar veel bewoners van de stad langs woonden. De mooie vakwerkhuizen komen uit de 18e en 19e eeuw. Aan het eind van de 19e eeuw werd de straat aangelegd en veranderde veel huizen in leuke winkels en restaurants. Je kunt er heerlijk rondstruinen en genieten van de mooie vakwerkhuizen en gezellige drukte. Je kunt er lekker eten en er zijn talloze uitgaansgelegenheden. Het is de meest bruisende straat van Zagreb, waar je je uren kunt vermaken.

Verblijf in het hart van Zagreb. Hotel Jagerhorn ligt tussen de belangrijkste voetgangersstraat en de oude binnenstad van Zagreb, vlak bij het Ban Jelacic-plein. 

10. Proef streekproducten op de Dolac Markt

12 x de mooiste bezienswaardigheden in Zagreb

De Dolac Markt is een markt die iedere dag geopend is. De markt bevindt zich op de het Dolac plein in het centrum van Zagreb. Het plein staat elke dag vol met marktkraampjes en rode parasols en het is er altijd gezellig druk met toeristen en lokale bevolking. Je kunt er heerlijk rondstruinen en allerlei fruit, vlees, vis, lokale producten en souvenirs kopen. Het is een echte traditionele Kroatische markt en je kunt er dan ook allerlei streekproducten en unieke Kroatische souvenirtjes kopen. Daarnaast vind je er ook een overdekte markthal waar je allerlei vis kunt kopen.

Plan je trip:
Vind de beste vliegtickets naar Zagreb op Skyscanner. De mooiste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Het grootste aanbod vakantiehuizen in de omgeving van Zagreb vind je bij Belvilla. Mooie rondreizen door Kroatië vind je bij Pharos Reizen en SNP.

11. Ontdek verschillende plantensoorten in de Botanische Tuin van Zagreb

De Botanische Tuin van Zagreb

De Botanische Tuin van Zagreb, opgericht in 1889 door Antun Heinz en onderdeel van de Faculteit Wetenschappen van de Universiteit van Zagreb, dient als een belangrijk educatief en onderzoekscentrum binnen de stedelijke kern van de stad. Met een uitgestrekte oppervlakte van vijf hectare herbergt deze tuin een indrukwekkende collectie van meer dan 10.000 plantensoorten, waaronder 1.800 exotische exemplaren. De tuin opende in 1891 zijn deuren voor het publiek en fungeert niet alleen als een levend museum gewijd aan de wetenschap en het behoud van biodiversiteit, maar biedt ook een serene omgeving voor bezoekers om te genieten van zijn waterrijke vijvers. De tuin is daarbij een artistieke inspiratie geweest voor kunstschilderes Slava Raškaj.

Tip: Ga mee op een grote privétour door Zagreb! Tijdens deze tocht van 4 uur kom je langs verschillende bezienswaardigheden, waaronder de Botanische Tuin. Boek tickets.

12. Maak een uitstapje naar de dierentuin Zagreb Zoo

Zagreb Zoo

De Zagreb Zoo, opgericht in 1925 en gelegen in het schilderachtige Maksimir-park, strekt zich uit over 7 hectare en biedt een thuis aan een meer dan 7182 dieren uit 368 soorten. Deze dierentuin speelt daarbij een cruciale rol in het behoud van bedreigde diersoorten door zijn deelname aan diverse internationale conservatieprogramma’s. Bezoekers kunnen genieten van meer dan 30 educatieve programma’s en evenementen door het jaar heen, wat de dierentuin tot een belangrijk educatief en recreatief centrum in Zagreb maakt. Met faciliteiten die continu worden verbeterd en uitgebreid, is Zagreb Zoo een levendig centrum van natuurbehoud en dierenwelzijn, waarbij de connectie tussen mens en natuur centraal staat.

LEES OOK: 10 prachtige bezienswaardigheden in Dubrovnik

Meer lezen over Kroatië? Lees dan ook:

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

10x Glamping & safaritenten in Kroatië

10x Glamping & safaritenten in Kroatië

Luxe kamperen in Kroatië? Wij zetten 10 schitterende glampings voor je op een rij, van grote glampings tot kleine glampings.