Vilnius in litouwen
Afbeelding van Nina Evensen via Pixabay

De 10 leukste bezienswaardigheden in Litouwen

Hoogtepunten van Litouwen

Litouwen is een prachtig land en samen met Letland en Estland onderdeel van de Baltische staten. Het land wordt nog weinig bezocht door toeristen en je kunt er daardoor nog echt genieten van de rust. Eén van de hoogtepunten is de hoofdstad Vilnius. Hier kun je genieten van een historisch centrum en interessante musea. Ook Kaunas en Kernave zijn mooie stadjes waar je van alles kunt doen. Op zoek naar een beetje natuur? Bezoek dan het Nationaal park Trakai. Hier kun je genieten van uitgestrekte bossen en mooie meren en kun je heerlijk wandelen. Op de Koerse Schoorwal kun je leuke stadjes bezoeken, op het strand liggen en de omgeving verkennen. Kortom, er is van alles te doen en te beleven in Litouwen. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden.

Vilnius Litouwen

1. Vilnius

Vilnius is de prachtige hoofdstad van Litouwen. De stad is gelegen in het zuidoosten van Litouwen aan de Neris rivier. Het is een bruisende stad met een grote universiteit en historisch centrum, waar je kunt genieten van gezellige straatjes en knusse pleinen. Een groot gedeelte van de gebouwen zijn gebouwd in een Barokke stijl en zijn daardoor erg interessant voor architectuur liefhebbers. Het middelpunt van de stad zijn de straten rond Gedimino Prospektas, waar je ook lekker kunt eten bij verschillende restaurantjes. Een aanrader is daarnaast om het Nationale Museum van Litouwen en het KGB museum te bezoeken. Hier kun je van alles leren over de geschiedenis van Litouwen. In de stad vind je meer dan 100 kerken, waarvan de St Anna Kerk de mooiste en bekendste is. Deze Gotische kerk is prachtig versierd van binnen en buiten en dus zeker een bezoekje waard. De Poort van Morgenrood is ook zeker een bezoekje waard. Deze eeuwenoude stadspoort is nog prachtig bewaard gebleven en bestaat onder andere uit een kapel waar je veel mooie beelden en kunstwerken kunt bezichtigen.

Hotel tip Vilnius

Op zoek naar een fijn hotel? Hotel Apia is een echte aanrader. Het hotel beschikt over mooie en ruime kamers en bevindt zich in het centrum van de stad. Ook het Relais & Châteaux Stikliai Hotel is erg mooi! Dit vijfsterrenhotel is van alle gemakken voorzien met grote kamers, een sauna en een prachtige cocktailbar.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden van Vilnius.

Nationaal Park Trakai Litouwen

2. Nationaal Park Trakai

In Litouwen kun je vijf nationale parken vinden, waarvan Nationaal Park Trakai het mooist en bekendst is. Het park strekt zich uit rond het Trakai kasteel en bestaat uit meren, bossen en kerken. Het Trakai kasteel is een echte aanrader, want je kunt er veel leren over Litouwen en je hebt er tevens een prachtig uitzicht op het omliggende meer. In het kasteel is de nationale held Vytautas overleden en het heeft een tijdje dienst gedaan als gevangenis. Het is dus een interessante plek waar je van alles kunt leren. In het kasteel kun je een museum vinden en je kunt de verschillende vertrekken bezichtigen. In het omliggende nationaal park kun je heerlijk wandelen. Er zijn verschillende tochten die je langs alle mooie meren leiden.

Kaunas Litouwen

3. Kaunas

Kaunas is een gezellige stad gelegen tussen de rivieren Memel en Neris. De stad diende tussen de eerste en tweede wereldoorlog als hoofdstad van Litouwen. Het oude centrum wordt gekenmerkt door historische gebouwen, gezellige pleintjes en mooie straten. De mooiste straat is de Laisvės alėja, een lange straat met winkels, restaurants en musea. Eén van de mooiste gebouwen is het oude stadhuis, die ook wel de witte zwaan wordt genoemd. Het 16e eeuwse gebouw heeft een mix van de Gotische, Barokke en Classicistische bouwstijl. Ook het Kasteel van Kaunas is een absolute aanrader. Dit kasteel is het oudste kasteel van Litouwen en heeft een interessant verleden. Op zoek naar een leuk museum? Breng dan een bezoekje aan het Vytautas Great War Museum, waar je alles kunt leren over de oorlogen in Litouwen.

Op zoek naar een leuk hotel?

Daugirdas Old City Hotel is een heerlijk hotel gelegen in de historische binnenstad. Het hotel beschikt over grote kamers en je vindt er een spa, restaurant en heerlijk dakterras.

Koerse Schoorwal Litouwen

4. Koerse Schoorwal

De Koerse Schoorwal of ook wel de Kuršių Nerija is een prachtige landtong bij de kust van Litouwen. De landtong is zo’n 100 meter kilometer lang en bevindt zich gedeeltelijk op grondgebied van Rusland en Litouwen. Je kunt de landtong bereiken via Veerpont vanuit het plaatsje Klaipėda. De landtong wordt gekenmerkt door duinen en bossen en staat bekend om zijn ongerepte natuur. Op de landtong komen ontzettend veel verschillende diersoorten voor waaronder allerlei vogels. Daarnaast zijn er verschillende leuke bezienswaardigheden. Zo moet je zeker naar het stadje Smiltyné gaan. De veerboot komt aan in Smiltyné en het is dus de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de rest van het gebied. Je vindt er allerlei leuke musea zoals een openluchtmuseum, een zee museum en een aquarium. Rondom de hele landtong kun je allerlei heerlijke zandstranden vinden, waar je even helemaal tot rust kunt komen.

Nationaal Park Aukštaitija

5. Nationaal Park Aukštaitija

Het Nationaal Park Aukštaitija is één van de vijf nationaal parken en bevindt zich op 100 kilometer ten noorden van Vilnius. Het park wordt gekenmerkt door prachtige bossen en meren en heeft een ontzettend grote biodiversiteit. Je kunt in het gebied prachtig wandelen en er zijn dan ook vele routes van verschillende moeilijkheidsgraden. Ook heb je de mogelijkheid om het meer te verkennen per boot. Daarbij heb je een hele nieuwe blik op de omgeving. Daarnaast zijn er verschillende leuke stadjes die je zeker moet verkennen. Palūšė is het bekendste stadje, waar je kunt genieten van een historisch centrum en een mooie kerk. Het is daarbij ook de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de regio.

Tip: Het park is erg dicht begroeid en je kunt er dus makkelijk verdwalen. In het informatiecentrum kun je daarom verschillende kaarten en informatie vinden. Daarnaast is het ook mogelijk om een wandeling met gids te maken.

De kruisheuvel bij Siauliai Litouwen

6. De kruisheuvel bij Siauliai

De Kruisheuvel bij Siauliai is een bijzondere bezienswaardigheid die je bij een bezoek aan Litouwen zeker niet mag missen. Vlakbij het de stad Siauliai kun je twee grote heuvels vinden die vol staan ket meer dan duizenden kruizen. Het is een bekend pelgrimsoord waar jaarlijks vele gelovigen en toeristen heen komen om de kruizen verzameling te bewonderen. De kruisen zijn in de 19e eeuw op de heuvels geplaatst om de slachtoffers in de oorlog tegen Rusland te eren. Door de jaren heen zijn er steeds meer kruisen bijgezet en is het uitgegroeid tot een groot monument. Je kunt door de kruisen heen lopen en de enigszins griezelige maar indrukwekkende plek in je opnemen. Elk kruis is weer anders versierd en sommige zijn erg groot terwijl andere juist klein zijn. Een echte unieke bezienswaardigheid die je zeker moet zien.

Raket basis Plokstine Litouwen

7. Cold war museum en Raket basis Plokstine

Litouwen heeft tijdens de Koude oorlog veel te verduren gekregen. Rusland bezette het land en gebruikte Litouwen onder andere voor de opslag van raketten. Zo’n raketbasis kun je bezichtigen in het Zemaitijos Nationaal park. De raketbasis wordt omringd door groene bomen en zit verscholen tussen het bos. De Sovjet Unie gebruikte de raketbasis voor de bouw van vier raketten die elk gericht stonden op West-Europa. Na de koude oorlog raakte het langzaam in verval en werd het in 2011 gerestaureerd, waarna het werd opengesteld voor publiek. Je vindt er een groot Koude Oorlogsmuseum, waarin je alles kunt leren over de geschiedenis. Daarnaast kan je met een gids de ondergrondse bunkers bekijken en is het mogelijk één van de raketsilo’s te bezichtigen.

8. Centrum van Europa

In Litouwen kun je het geografische middelpunt  van Europa vinden. Vanaf daar is het dus even ver naar alle hoeken van Europa. Het punt ligt bij het stadje Purnuškės, dat 25 kilometer boven Vilnius ligt. Je kunt er een groot monument vinden en er is een mooi beeldenpark genaamd Europa Park. In dit park vind je allerlei beelden die te maken hebben met Europa en ze zijn door allerlei kunstenaars uit verschillende landen ontworpen. Je kunt er heerlijk wandelen en er wordt jaarlijks ook een symposium voor beeldhouwers georganiseerd.

9. Openluchtmuseum Gruto Parkas

Het Openluchtmuseum Gruto Parkas is een mooi museum waar je veel kan leren over de tijden dat Litouwen onder invloed was van de Sovjet Unie. In het park vind je namelijk verschillende beelden die nog uit het Sovjet tijdperk stammen. De beelden zijn onder andere van leiders zoals Stalin en Lenin en werden vroeger gebruikt om de plaatselijke bewoners te intimideren. In totaal kun je in het museum 86 beelden bewonderen en er is daarnaast ook nog een fotogalerij, een expositie en een speeltuin met dierenweide. De fotogalerij is erg bijzonder met vele foto’s van Sovjet propaganda.

Kernave Litouwen

10. Kernave

Kernave is een mooi stadje dat zich aan de rivier de Neris bevindt. Het stadje staat bekend om de historische nederzettingen die je hier nog steeds kan bezoeken. Het is een gebied met opgravingen waar delen van de nederzettingen nog steeds bewaard zijn gebleven. Zo kun je er bijvoorbeeld heuvelforten bewonderen en kun je de resten van de Middeleeuwse stad Kernavė bewonderen. Daarnaast is er ook een mooi museum, waar je alles kunt leren over de opgravingen en de uitgebreide geschiedenis.

Lees ook:

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Vilnius

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Vilnius

Vilnius is de prachtige hoofdstad van Litouwen. Ontdek de pleinen, musea en kerken van Vilnius. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden.