10 x de mooiste bezienswaardigheden in Vilnius

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Vilnius

Hoogtepunten van Vilnius

Vilnius is de prachtige hoofdstad van Litouwen. De stad is nog niet ontdekt door het massatoerisme en je kunt er dus nog echt genieten van een rustige stedentrip. De stad staat vol met prachtige kerken, bijzondere bezienswaardigheden en interessante musea die je zeker niet mag missen. Je kunt er genieten van leuke restaurantjes, gezellige cafeetjes en lokale winkeltjes. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Vilnius.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Vilnius

1. Sint-Annakerk

De Sint-Annakerk is een prachtige rooms-katholieke kerk in het centrum van Vilnius. De gotische kerk werd in de 15e eeuw gebouwd en is door de eeuwen heen vaak gerestaureerd. De prachtige kerk kun je bewonderen en je kunt er binnen veel mooie kunstwerken vinden. De buitenkant bestaat uit één schip en twee torens en is gebouwd met 33 verschillende bakstenen die allemaal rood zijn geschilderd. Dit zorgt voor een erg mooi plaatje en je mag de Sint-Annakerk dan ook zeker niet missen.

Hotel tip! Het Artagonist Art Hotel is een prachtig 4-sterrenhotel gelegen in het centrum van Vilnius. Het moderne boutique hotel wordt gekenmerkt door creatieve moderne kamers die allemaal uniek zijn. Je kunt er een heerlijk restaurant vinden, waar je plaatselijke gerechten kunt proberen.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Vilnius

2. Kathedraal van Vilnius

De Kathedraal van Vilnius is een prachtige kathedraal gelegen in het historische centrum van Vilnius. De huidige kerk werd voltooid in 1801 en is in een neoclassicistische stijl gebouwd. De kerk is erg bijzonder doordat de klokkentoren los van de kerk is gebouwd. Daarnaast is de kerk helemaal wit en doet het je een beetje denken aan tempels uit de Griekse oudheid. De klokkentoren is 52 meter hoog en kun je beklimmen. Boven heb je een prachtig uitzicht over de stad. In de winter kun je op het plein bij de kathedraal, een grote gezellige kerstmarkt vinden.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Vilnius

3. Gediminastoren

De Gediminastoren is een mooie historische toren, gelegen op de groene Gediminas Heuvel in het centrum van Vilnius. De toren is 48 meter hoog en je hebt er een indrukwekkend uitzicht op de mooie stad en omgeving. De Gediminastoren maakte vroeger deel uit van een mooi kasteel, dat gebruikt werd om de stad te beschermen. Door de jaren heen is het kasteel verwoest maar de toren is nog mooi bewaard gebleven. Je kunt de toren bereiken via een mooi wandelpad of je kunt de handige kabelspoorweg nemen. In de toren vind je een museum waar je veel kunt leren over de Litouwse onafhankelijkheidsbeweging.

Op zoek naar een leuk vakantiehuis? Door heel Vilnius kun je de mooiste vakantiehuisjes vinden, waar je kunt genieten van een huiselijke sfeer, terwijl je de mooie stad kunt verkennen. Bekijk hier de mooiste vakantiehuisjes.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Vilnius

4. Gediminas Avenue

Gediminas Avenue is één van de belangrijkste straten in het centrum van Vilnius. De straat loopt van de Kathedraal tot aan de brug over de rivier de Neris. De straat staat vol met prachtige gebouwen en je kunt er de leukste winkels en restaurantjes vinden. Er zijn verschillende leuke terrasjes en het is de perfecte plek voor een winkeldag. Daarnaast kun je er het Nationale Dramatheater, de Bank van Litouwen, het Parlement en de Nationale Bibliotheek vinden. De gebouwen zijn in verschillende stijlen gebouwd en je kunt er mooie beelden en kunstwerken bewonderen.

Op zoek naar een leuk hotel aan de Gediminas Avenue?

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Vilnius

5. Pilies Gatvé

Pilies Gatvé is een prachtige straat in het oude centrum van Vilnius. De straat loopt van de Kathedraal naar het Stadhuisplein. De pittoreske straat staat vol met oude vakwerkhuizen, leuke cafeetjes en lokale winkeltjes. Je kunt er heerlijk rondstruinen en genieten van de talloze souvenirwinkeltjes. Daarnaast zijn er altijd veel kleine marktkraampjes en verkopers te vinden die de mooiste kunstwerken en lokale producten aanbieden. Er worden leuke activiteiten georganiseerd in de straat en het is er altijd gezellig druk met toeristen en lokale bewoners. Door de straat heen kun je de leukste restaurantjes en cafés vinden, waar je een lekker hapje kunt eten.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Vilnius

6. Bernardine Park en Trys Kryziai

Het Bernardine Park is een prachtig stadspark in het centrum van Vilnius, aan de oevers van de rivier de Vilnia. Het park bestaat uit een mooie stadstuin met fonteinen, bloemen, bomen en standbeelden. Je kunt er heerlijk rondstruinen en er zijn genoeg bankjes waar je even tot rust kunt komen. Vanaf het park kun je een wandeling maken naar een nabijgelegen heuvel. Op deze heuvel kun je de Trys Kryziai of ook wel de Drie kruizen vinden. In de 17e eeuw werden er voor het eerst houten kruizen geplaatst en die zijn inmiddels vervangen door stenen kruizen. Volgens de legende zijn de kruizen op de heuvel neergezet om de Franciscanen die er vermoord werden, te herdenken. Vanaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht over Vilnius.

Maak een rondreis door de Baltische Staten! Ontdek de natuur en cultuur van Estland, Letland en Litouwen op een mooie meerdaagse rondreis. Bekijk hier de mooiste rondreizen.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Vilnius

7. Užupis

Uzupis is een prachtig stadsdeel in het Oosten van Vilnius. Het wordt gezien als het “Montmartre” van Vilnius en je kunt er dan ook talloze kunstgalerijen en hippe restaurantjes vinden. Vroeger was deze wijk één van de meest verwaarloosde gebieden van de stad maar recent is het gebied steeds meer opgeknapt. Tegenwoordig is Uzupis het creatieve centrum van de stad en wonen er veel jonge creatieve kunstenaars. De bewoners van Uzupis hebben de wijk uitgeroepen tot een onafhankelijke republiek met eigen vlag en president. Ze willen een gemeenschap creëren waarbij kunst en expressie erg belangrijk is. Bij een bezoekje aan de wijk kun je deze gemeenschap bewonderen en kun je de leukste exposities en kunstgalerijen bezoeken.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Vilnius

8. Museum of Occupations and Freedom Fights

Door heel Vilnius kun je verschillende interessante musea vinden. Het Museum of Occupations and Freedom Fights of het KGB Museum is een museum die je zeker niet mag missen. In het KGB Museum kun je alles leren over het donkere verleden van de tweede wereldoorlog en de koude oorlog. Het gebouw van het KGB Museum werd namelijk vroeger gebruikt door de Sovjet Unie en je kunt er meer te weten komen over de Russische invloed op de bevolking van Litouwen. In het gebouw werden vroeger Litouwers gevangen gehouden en vermoord en het is dus een erg luguber, maar indrukwekkend museum om te bezoeken.

Op zoek naar een leuk hostel in Vilnius? Vanuit een hostel kun je perfect de stad verkennen en leer je ook nog eens andere reizigers kennen. Bekijk hier de leukste hostels in Vilnius.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Vilnius

9. Poort van het Morgenrood

De Poort van het Morgenrood is een prachtige stadspoort in het zuiden van de stad. De poort maakte vroeger deel uit van de stadsmuur en gaf toegang tot het oude stadscentrum van Vilnius. Vroeger kon je 9 stadspoorten vinden in de stadsmuur, maar tegenwoordig is de Poort van het Morgenrood de enige die nog over is. De grote blauwe stadspoort is prachtig versierd en je kunt er een klein kapelletje in vinden. In de kapel kun je een beeld van de Maagd Maria vinden en de kapel zou de stad tegen aanvallen moeten beschermen. Tegenwoordig komen er nog steeds veel gelovigen naar de poort om de kapel te bewonderen.

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Vilnius

10. Paleis van de Groothertogen van Litouwen

Het Paleis van de Groothertogen van Litouwen is een mooi paleis in het centrum van Vilnius, bij de kathedraal. Het paleis is in de vijftiende eeuw gebouwd en werd gebruikt als het politieke centrum van het Pools-Litouwse Gemenebest. In 1801, toen Litouwen deel ging uitmaken van het Russische Rijk, werd het paleis helaas afgebroken. Toen Litouwen weer onafhankelijk werd, besloot de regering een nieuw paleis te bouwen, dat geïnspireerd was op het oude paleis. In het paleis kun je een museum vinden waar je alles kunt leren over de geschiedenis van Litouwen en het paleis.

Plan je trip:
Vind de beste vliegtickets naar Vilnius op Skyscanner. De mooiste hotels boek je uiteraard bij Booking.com. Vind de leukste hostels bij Hostelworld. Het grootste aanbod vakantiehuizen in de omgeving van Vilnius vind je bij Homeaway.

Lees ook:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Litouwen?

Vilnius is de prachtige hoofdstad van Litouwen. In heel Litouwen kun je prachtige bezienswaardigheden vinden. Bekijk hier de hoogtepunten van Litouwen.

Geschreven door Francis Garlich

Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie Communication and Media aan de Erasmus Universiteit afgerond.

Onze nieuwste artikelen

Vilnius in litouwen

De 10 leukste bezienswaardigheden in Litouwen

Litouwen is een prachtig land met historische steden, groene natuurgebieden en interessante musea. Bekijk hier de bezienswaardigheden.